Äventyr på Tobago
sida 1 av 2
Foto: Sören Andersson Text: Marie Thaarup

Äventyr på Tobago

Visst finns här underbara stränder och turkost hav, men också regnskog, fåglar och klorofyllstinn grönska. Så skynda på, packa badkläderna, vandringsskorna och hoppa in i jeepen. Det är dags att upptäcka den karibiska ön.

- Vi får se om vägen är stabil nog att åka på. Ingen har använt den på år och dar, säger guiden Farbizo och trycker gaspedalen i botten.

Jeepen gungar till och vi påbörjar färden uppför den branta kullen. Det är fortfarande slutet på regnperioden, marken är genomblöt efter förmiddagens störtskur. Genom lövverket lyser solen i takt med Farbizos ögon som strålar av finurlighet. Han ska visa oss något. Något fantastiskt som han inte vill avslöja.

31 kilometer från Trinidad, strax norr om Venezuela vilar den mytomspunna ön Tobago, en än så länge relativt oupptäckt Robinson-ö. Till skillnad från många andra karibiska öar kommer majoriteten av Trinidad och Tobagos inkomst inte från turism utan från handel och industri. Att turisterna är färre bidrar också till känslan av att befinna sig på en orörd och oexploaterad plats. Tobago är inte stor i storlek, bara 42 kilometer lång, men dess bergochdalbane-berg gör det lätt att förmoda annat. Det är ett litet äventyr att ta sig runt ön och vädret varierar från en plats till en annan. Därför är det bäst att packa både paraply och badkläder på upptäcktsfärden. Medan det är regn och åska på en kulle är det strålande solsken och klar himmel vid nästa.

Myterna och sagorna kring den riktiga Crusoe är många. Runt om på ön förklarar var och varannan hotellägare gärna att stranden nedanför just deras anläggning egentligen är den riktiga Robinson-stranden. Man kan också få se grottan i vilken Crusoe sökte skydd när han strandsattes på ön och ättlingarna till de getter som han fann här. Crusoe är en stor inspirationskälla för resenärer och äventyrare världen över och har varit det sedan boken lanserades första gången 1719. Men nu är det väl lite si och så med sanningshalten kring Tobagos roll i den historien.

Sant är emellertid att delar av James Bondfilmen "Dr. No" spelades in här. Och vem vet, kanske var det Daniel Defoes 1700-talsklassiker som gav författaren Ian Fleming inspiration till sin bok om den mystiska agenten James Bond?  I filmen "Dr. No" skickas Bond efter ett mord på en brittisk agent till en tropisk ö för att reda ut händelsen. Enligt obekräftad uppgift bodde Fleming någonstans utanför Tobagos kuststräcka, troligen i närheten av den välkända fågelskådarön Little Tobago, när han skrev manuset. Ni minns säkert de välkända scenerna från filmen där Ursula Andress hummandes på en låt, stiger upp ur det långgrunda turkosblå havet och packar upp sitt nät fullt av koraller och snäckor på den kritvita öde stranden. Japp, det är här. Definitivt.

Det är just strandlivet och det turkosa havet som i första hand lockar resenärer till Tobago. Havet håller en temperatur kring 26 grader året om och dykningen och snorklingen är fenomenal. Bara några meter från öns kust och vid alla dess små öar utanför ser den marina världen orörd ut. Det finns över 300 olika sorters koraller, varav några är världens största hjärnkoraller (som kan bli upp till två meter i diameter, hundra år gamla och som fått sitt namn eftersom de liknar hjärnor). Men det trivsamma med Tobago är att ön bjuder på många möjligheter. Som denna dag, då vi lämnat strandlivet för att utforska inlandets regnskog.

I slutet av regnperioden (november) är grönskan som vackrast. Jeepen halkar runt som om den körde på is. Kurvorna är skarpa och lutningen upp mot berget kraftig. Efter en säsong av torka då all växtlighet börjat få solbrända toner i gult sker nu en grön explosion. Klippväggar täcks av klorofyllstinn växlighet, torrt och visset blir nytt och mustigt. Vid första anblicken går det inte att urskilja marken bland alla olika sorters träd och buskar. Ännu svårare är det att skilja växterna från varandra. Det kittlar i magen när grönskan skingras och vyerna framför jeepens vindruta öppnas. Då syns också hur branta stupen är. Ett hårdare tag om räcket, jag undrar stilla om jeepen kommer att klara nästa kurva? En rännil av brunt regnvatten sipprar längs bergväggen, bilen fortsätter att sladdra framåt, men Farbizo ser inte det minsta orolig ut. Han bara ler. Han älskar regn och ser det som en välsignelse efter den torra säsongen.

- Ön blir mycket vackrare nu. Jag förstår att ni är oroliga över vädret och att ni kanske inte känner samma uppskattning för regnet som jag, men känn! Det är varmt och jag lovar, här kommer regnet bara i skurar, som idag.

Efter den branta backen täcker ett spretigt fält i brynta gula toner marken. Ärligt, det är inte så vackert. Vissna bomullsbuskar står uppradade på en platå, något senare en liknande syn fast med övergivna kakao- och sockerrörsplantor. Tobago var ursprungligen en välmående sockerkoloni, men ekonomin kollapsade när slaveriet upphörde i början av 1800-talet. Idag kan öborna inte längre livnära sig på sina råvaror. Trots att ön ligger söder om det Atlantiska orkanbältet och därmed är förskonad från de värsta katastroferna, så har det hänt. 1963 dundrade Flora in och röjde bort nästan allt. Plantagen har inte återhämtat sig sedan dess. Idag växer det som finns kvar mestadels vilt.


Sök efter företag med: Bröllopsresor hos My WeddingPlanner

Relaterade artiklar

Bröllop på Trolltungan

Bröllop på Trolltungan

De blev först i världen att vigas på Trolltungan vid Norges fjordar. 1100 meter i luften med ett lodrät stup nedanför.  Läs mer »

#SayYESinSwitzerland

#SayYESinSwitzerland

Are you looking for the wedding destination of your dreams? Switzerland is the perfect choice, let us tell you why: Läs mer »

Drömmen om Provence

Drömmen om Provence

Södra Frankrike har ju blivit själva sinnebilden av sol, bad, mysiga kullerstensbelagda byar, mat och vin. Just provinsen Provence har blivit föremål för denna dröm vilken förevigats i otaliga filmer då denna region sträcker sig hela vägen från Rivierans luxuösa badorter upp genom små bergsbyar vid  Läs mer »

Safari i Afrika

Safari i Afrika

Natten är svart som sammet och stjärnhimlen beströdd med miljoner och åter miljoner diamanter. Cikadorna har sedan flera timmar spelat sin till synes asymmetriska symfoni, och det glöder stämningsfullt från lägerelden där vi nyss avslutat middagen. Plötsligt rycker en av de beväpnade vakterna till o Läs mer »

Smekis i Sverige med oändliga möjligheter

Smekis i Sverige med oändliga möjligheter

Säger man smekmånad så ser många en vit strand med palmer framför sig. Men där har nog vi som media oss själv att skylla. Att åka på en resa bara ni två efter att ha klarat av alla bröllopsbestyr och en i många fall rätt utmattande process som det kan vara med allt kring ett giftermål är absolut en  Läs mer »

Välkommen till Oman!

Välkommen till Oman!

(ANNONS) I Oman känner ni onekligen av historiens vingslag. Flertalet platser återfinns på UNESCOs lista över världsarv och har inspirerat till många av litteraturens stora sagor. Det är en plats som hypnotiserar sina besökare med ett dramatiskt landskap och orientaliska dofter från antika marknader Läs mer »

Gift er utomlands - så gör ni

Gift er utomlands - så gör ni

Drömmer ni om att gifta er under svajande palmer på en kritvit strand eller ingå äktenskap i en härligt pulserande storstad? Här är allt ni behöver veta för att gifta er utomlands.  Läs mer »

Under ytan i Zanzibar

Under ytan i Zanzibar

Checka in på en flytande ö i tre plan. Njut av solen på däck eller kryp till kojs fyra meter under vattenytan. Läs mer »

Vilken safari passar er?

Vilken safari passar er?

Det är stor skillnad på hur olika länder - och arrangörer - ser på safariresenärer. Vissa lassar jeepen full av folk, medan andra satsar på det unika och exklusiva. Någon prioriterar miljö och några försöker kombinera alla parametrar. Här har vi sammanställt fem helt olika typer av safariupplevelser Läs mer »

Tre favoriter i Tanzania

Tre favoriter i Tanzania

Ett världsarv, en kollapsad vulkan och en park där djuren kommer så nära att teleobjektiv och kikare är överflödigt. Escapes chefredaktör tipsar om tre tanzaniska favoriter.  Läs mer »

Lyxig ekosafari i Botswana

Lyxig ekosafari i Botswana

För fyrtio år sedan ansågs Botswana så hopplöst att bara jägare kom hit för att semestra och landet var ett av världens fattigaste. Idag är Botswana världens mest ekovänliga safaridestination och den ekonomiska tillväxten en ekonomisk framgångshistoria. Men vägen hit har inte varit enkel. Läs mer »

Ökenhotell i Arizona

Ökenhotell i Arizona

Arizonas röda ökenlandskap, en prisbelönad restaurang och ett spa med saltvattenspool gör att vi just nu drömmer om att få besöka Kimptons senaste tillskott, nyrenoverade Amara Resort and Spa.  Läs mer »

Tigersafari i Indien

Tigersafari i Indien

Tjuvjakt, minskade revir och inavel. Antalet tigrar i världen minskar dramatiskt. Vi reser djupt in i den indiska djungeln för att ta reda på om det verkligen är för sent.  Läs mer »

Vilken tomatsoppa!

Vilken tomatsoppa!

På med skyddsglasögonen och dyk ner i ett hav av tomater.  Läs mer »

Rörigt i Mexiko

Rörigt i Mexiko

Att tillbringa natten i ett mexikanskt avloppsrör låter kanske inte särskilt lockande, men arkitektfirman T3arc bevisar motsatsen. Läs mer »

Golfakademi i Cadiz

Golfakademi i Cadiz

Varför inte pröva lyckan tillsammans på Spaniens sprillans nya stjärnbanor?  Läs mer »

På väg till Machu Picchu

På väg till Machu Picchu

Varför inte börja ert smekmånadsäventyr på ett riktigt trendhotell? Läs mer »

Tanzania: Den stora migrationen

Tanzania: Den stora migrationen

Den årliga migrationen blir garanterat ett minne för livet.  Läs mer »

Vandring med vita dukar i Åre

Vandring med vita dukar i Åre

Vill ni få ett spännande äventyr utan att få skit under naglarna? Här är ett ypperligt alternativ.  Läs mer »

Naturnära i Indien

Naturnära i Indien

Kombinera närheten till prunkande regnskog med modern lyx på nyöppnade bergsresorten Vivanta by Taj, Madikeri.  Läs mer »

Indisk jaktstuga

Indisk jaktstuga

Vid en jaktstuga byggd i slutet av 1800-talet kan gäster numera sitta i piffiga soffor med mjuka färgklickar till kuddar och blicka ut över hela 32 tunnland stenöken. Läs mer »

Naturnära lyx i Darwin

Naturnära lyx i Darwin

Historiskt, kulturellt och naturnära i Australien.  Läs mer »

Förbannad terapi i Texas

Förbannad terapi i Texas

Arga? Jättebra. Håll kvar den känslan och flyg till Dallas, Texas.  Läs mer »

Nyöppnat i snöns boning

Nyöppnat i snöns boning

Högt i östra Himalaya öppnade bhutanska Gangte Goenpa Lodge i maj 2013. Läs mer »

Kalifroniens nya nationalpark

Kalifroniens nya nationalpark

I januari 2013 fick Kalifornien sin nionde nationalpark; Pinnacles National Park. Läs mer »

Lufsa med åsnor i Grand Canyon

Lufsa med åsnor i Grand Canyon

Väger ni under 102 kilo vardera? Då kan ni uppleva världens största kanjon på ett lite annorlunda sätt: en åsnefärd utmed bergsväggarna.  Läs mer »

Rymdresor: Världen räcker inte till

Rymdresor: Världen räcker inte till

Ryssarna har tagit första steget och erbjuder numera lediga säten på sina farkoster. Rymdskutt med hjälp av luftballonger som tar passagerare ut i den tyngdlösa atmosfären blir allt vanligare. Allt om bröllop träffade astronauten Christer Fuglesang för att ta reda på varför vi vill ha mer space på s Läs mer »

Volontärdyk i Kambodja

Volontärdyk i Kambodja

Slå ett slag för miljön och få en underbar dykupplevelse på samma gång. När Goodtravel släppte sitt reseprogram 2012 var volontärresan till ön Koh Sdach i Kambodja en av nyheterna.  Läs mer »

Smekmånad på is

Smekmånad på is

Ice Hotel i Jukkasjärvi var världens första ishotell. Idag är hotellet ett av Sveriges – ja till och med Nordeuropas - absolut främsta turistattraktioner. Men det finns fler. Vi har listat upplevelseboendena för er som vill lägga smekmånaden på is. Läs mer »

Sydafrika: Jakten på safarin

Sydafrika: Jakten på safarin

Många drömmer om att få åka på safari när man väl tagit sig hela vägen till Afrika. Men är Kapstaden destinationen? Ta en ordentlig funderare innan ni ger er ut, menar Allt om Bröllops Jens Christiansen. Följ med på hans jakt efter det genuina safari-Afrika. Läs mer »

Jättegunga i Nya Zeeland

Jättegunga i Nya Zeeland

AJ Hackett Bungy var en sann pionjär när han lyfte fram galenskapen bungyjump 1988. Över 20 år senare förmedlar hans företag fortfarande adrenalinhöjande aktiviteter på hög nivå. Läs mer »

Skottlossning i Skottland

Skottlossning i Skottland

”Skjut din egen handväska” - vilken är din första reaktion? Avsmak, äckel, ett ”nej, nu driver ni med mig” eller kanske ett förtjust pirr i magen? Klart är i alla fall att du genom detta får en väska som ingen annan har.  Läs mer »

När vägen är målet

När vägen är målet

Det finns ett antal vägar där ord som ”transportsträcka” och fraser som ”när är vi framme?” är bannlysta. Körsträckor som uppnått kultstatus och numera utgör en drömresa i sig själva. Packa kappsäckarna och bered er på att insupa några av världens mest exceptionella rutter från ert fönster. East Coa Läs mer »

Checka in på Orientexpressen

Checka in på Orientexpressen

Det anrika tågbolaget har erbjudit lyx, flärd och romantik i snart 130 år. Vagnarna är inredda i 20-talsdekadensens tecken och personalen passar upp er iklädda uniformer och vita handskar.  Läs mer »

Höj pulsen tillsammans

Höj pulsen tillsammans

En veckas all inclusive i Turkiet kan visserligen vara ruskigt skönt men vill ni ta såväl er själva som er relation till nya höjder slår vi ett slag för den aktiva resan. Om det sedan blir surfing, bergsbestigning eller äventyr på hästryggen lämnar vi upp till er att bestämma. Här är fem inspirerand Läs mer »

Sandslott i Egypten

Sandslott i Egypten

Föreställ er perfekta stränder, en stilla båttur längs Nilen eller en avslappnande vistelse mitt i öknen. Allt detta är möjligt om ni väljer Egypten för er romantiska tillflykt. Skräddarsy er drömresa och ni kan uppleva det mångfacetterade landet på ett helt nytt sätt. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop SpotifyAnmäl er till Allt om bröllops nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?