Kär i Island
Av Yvunne Gull

Kär i Island

Samtidigt som Island är avlägset där hon ligger ute i Norra ishavet, tar resan hit inte mer än tre timmar från Stockholm. De två elementen som dominerar är eld och vatten i alla dess former, naturen har huvudrollen och bjuder på utmaningar och underhållning – att bli förälskad i Island är lätt.

ATT PLANERA FÖR en resa till Island kräver antingen gott om tid, det vill säga att ni stannar länge, eller att ni väljer ut vad ni allra helst vill göra och uppleva. Försöker ni klämma in för mycket på kort tid riskerar ni att bli sittande i en bil, istället för att insupa den magiska naturen som finns precis överallt. Vädret är också en alltid närvarande faktor som är svår att råda över. Vi hade bestämt oss för att bada i varma källor, vandra bakom vat­tenfall, och springa på en svart strand. Härtill ville vi kika in i kyrkan i Reykjavik. Vi reser till Island i slutet av sommaren och börjar vårt äventyr precis där nästan alla andra också börjar eller slutar - med ett bad i Blå Lagu­nen. Vi har förbokat vårt besök på hemsidan för att vara säkra på att få plats. Bagaget lämnar vi i ett hus utanför och vi möts upp på andra sidan omklädningsrummen. Det har precis slutat regna, termometern visar 10 plus och det mjölklika vattnet är både lent och lite strävt. Värmen växlar på olika ställen i lagunen, vi är ganska många. Men tackvare att det blåser och ångan stiger blir det lite mer privat. Doften av svavel mattas av vartefter, vi badar bastu, applicerar lite ansiktsmask av silica-lera och tar en drink i vattnet innan det är dags att åka vidare. Utanför väntar chauffören som ska köra oss till Ion Adventure Hotel, ett hotell vi hittat via Design Hotels hemsida. Vi passerar Reykjavik och beger oss in i landet. Landskapet är kargt och färgskalan lågmäld. Vindrutetorkarna viftar fram och tillbaka, vi pratar om fotboll, ekonomisk korruption, magi och mystik.

- Då det skymmer, är det lätt att se saker, lätt att tro på de där sagorna, säger vår storvuxne chaufför.

045-DS-Ion_webb

Ion Adventure Hotel är ett stycke arkitektur mitt i naturen.

Blue_LagoonCF111398_01_webb

Finn ert eget hörn i den blå lagunen.

seljalandsfoss.foto Promeote Iceland_webb

Seljalandsfoss är vattenfallet ni kan gå in bakom och se igenom - maffigt.

LITET MEN STORT LAND

Invånarantalet på Island är i skrivande stund 338 160 personer, plus ett antal troll, ett antal älvor och så småfolket så klart. Kartan kan förvilla och det är lätt att få för sig att det skulle gå snabbt att resa runt hela landet, men vägen runt är 134 mil lång och kräver både tid och en stark bil. Vi börjar närma oss hotellet, en grå betongbyggnad till synes utslängt mitt i naturen. Huskroppen vilar på pålar, inunder en pool, och i ena änden en restaurang. Doften av svavel finns även här, bakom en kulle ryker det: Röken kommer från värmeverket som ligger här intill. Värmen från vattnet under marken skickas ut i ledningar och ger både värme och energi, berättar Ella i receptionen.

En gudomlig fisksoppa senare somnar vi gott i den hårda sängen inunder ett härligt fluffigt täcke. Efter frukosten hinner vi ut på en kort promenad. Värmeångorna puffar på, vi går upp för en backe och bara ställer oss och tittar. Den vita ångan och doften av svavel blandas med lava, stenar och mossa. Här hade vi kunnat fortsätta på egen hand förmodligen hela dagen men vi har hyrt bil med sikte inställt på vattenfallet Seljalandsfoss. Resan tar några timmar och vi passerar trädlösa lavafält där mossan skiftar i brunt och mörkt grönt efter regnet. Det känns lite som att resa in i en fantasi­värld. Vi parkerar, det klarnar upp. Seljalandsfoss är det fjärde högsta vattenfallet, och ett av de vattenfall du kan komma riktigt nära. Utrustade med varsin regncape börjar vi vår vandring upp och in bakom själva vattenfallet. Det dånar och det stänker, det är trångt. Många försöker sig på att ta selfies, ljuset är inte helt enkelt att parera. Vi väntar ut en stor grupp och för en stund är vi själva här inne, en häftig och mäktig känsla. Några timmar senare är vi tillbaka på hotellet. Innan middagen hinner vi med att bada i poolen under hotellet. Den är visserligen inte speciellt stor och på botten är den täckt med alger men bjuder ändå på en härlig känsla av att vi integreras med naturen.

Vi hade egentligen planerat att bo en natt i Reykjavik för att testa på det beryktade nattlivet men istället valde vi ytterligare ett lyxigt naturnära boende. På väg till nästa incheckning stannar vi dock till i Reykjavik. Stadens centrum är inte speciellt stort, de flesta husen är två våningar höga och många är målade i starka färger. En hel del fina graffitimålningar pryder också fasaderna.

Den 74,5 meter höga kyrkan Hallgrimskirche syns tydligt i stadssiluetten och vi har bestämt oss för att ta oss upp i det höga tornet. Kyrkan som började byggas 1945 stod färdig först 1986 och arkitekten Guðjón Samúelsson har hämtat inspira­tion från lavaflöden. Orgeln är enorm, arkitekturen nygotisk och samtidigt modern. Det går att ta trappan hela vägen upp i tornet men vi väljer his­sen och är snabbt uppe. Härifrån ser vi hur staden ramas in av vatten och av berg.

Att äta ute är inte direkt billigt men precis som i Sverige är lunchen billigare. Vi tar oss till Fiskfélagid Fish Company. En torsk och en hummersallad se­nare, som visserligen var av toppkvalité, är vi 1 000 kronor fattigare. Det är dyrt här på Island!

_DSC2242_webb

Vandra eller ta helikopter ut i naturen.

general-Hiking (2)_webb

Hiking med storslagen natur.

VULKANER OCH SVARTA STRÄNDER

De kommande två nätterna tillbringar vi på Hotel Ranga, som bjuder på utsikt över vulkanen Hekla - Islands mest aktiva vulkan. Vi passar på att njuta av miljön, spelar biljard och badar i bubbelpoo­len. Vår sista dag bjuder på en tur till den Svarta stranden, Reynisfjara, i närheten av Dyrhölaey fyren. Det blåser kallt men himlen är klar. Vår tanke att springa på stranden fungerar inte riktigt det blir en promenad i vinden istället. Dagens lunch äter vi i det omtalade växthuset Fridheimar. Här odlas tomater året om och tomater är även huvud­ingrediensen i allt som serveras från soppan och varmrätterna till den förföriska Happy Maryn - en version av en klassisk Bloody Mary men på grön tomatjuice. Växthuset är supermysigt, varmt och fuktigt och väl värt en omväg.  Hade vi haft mer tid och en större budget hade vi gärna avslutat vår resa med en helikoptertur, men det får bli en annan gång. Här på Island finns mängder av upplevelser du kan krydda din resa med. Vi har nu inte ens nämnt norrskenet, islandshästarna, terrängbilarna, skoterturerna, glaciärvandringarna och möjligheten att dyka mellan kontinentalplattorna. Reser ni hit, är risken överhängande att ni blir kära i Island.

Nota þessa 3_webb

En extra romantisk helikoptertur inkluderar bad i en avskild varm källa.

Skeggs -photography - Ranga_webb

Jacuzzin utanför Hotel Ranga är en bra plats för norrskensspaning.

Läs mer:

Bröllop på Trolltungan

Smekis i Sverige

Vandring med vita dukar i ÅreRelaterade artiklar

Förtrollande Kapstaden

Förtrollande Kapstaden

Ibland uppstår ögonblick som gör att man blir helt betagen av ett resmål – och en plats som många har blivit upp över öronen förälskade i är Kapstaden. Denna mångsidiga metropol i Sydafrika som erbjuder pulserande stadsliv, storslagna naturupplevelser och smultronställen för avskild romantik. Kapsta Läs mer »

Fem platser att uppleva i Indien

Fem platser att uppleva i Indien

Att välja Indien som er destination på er bröllopsresa är som att välja godis ur en godispåse ni inte kan få nog av. Där nya smaker upptäcks och varje tugga blir en smaksensation ni vill ha mer av. Indien är en plats för de äventyrliga så som för det naturälskande brudparet. Här kan ni cykla i berge Läs mer »

Smekmånadsdestinationer när och fjärran

Smekmånadsdestinationer när och fjärran

Finns det en skvätt champagne kvar från bröllopsfesten? Bra! Drick ur den. Smekmånaden börjar nu. Första resan som äkta par. En av livets stora stunder, en oförglömlig semester som smakar smultron och stulna kyssar. Vart går äventyret? Vi har några idéer, håll till godo med dessa handplockade tips.  Läs mer »

Smekmånad för äventyrslystna

Smekmånad för äventyrslystna

Ni gillar mat och dryck, ni gillar äventyr, ni tycker om att gå mot strömmen. Vi har smekmånadsdestinationen för er: Georgien. Annorlunda, välkomnande, spännande. I världens äldsta vinproducerande nation möts traditioner och nyskapande på tankeväckande vis, den livliga huvudstaden Tbilisi döljer hip Läs mer »

Kapstaden

Kapstaden

Kapstaden i Sydafrika är ett fantastiskt resmål som bjuder på lika mycket sevärdheter, aktiviteter som sol och bad. Att bada i Atlanten är en kylig och frisk upplevelse men surfarna älskar det. Om man vill uppleva landet tar man sig lättast runt med hyrbil, observera att det råder vänstertrafik i Sy Läs mer »

Roadtrip i Napa Valley

Roadtrip i Napa Valley

Vi åkte till Napa Valley, det berömda vinområdet längs Kaliforniens kust, för att förlova oss och romansa, en absolut fantastisk resa med taket av och vinden i håret. Läs mer »

Peru

Peru

Visst, det känns långväga att planera en bröllopsresa mitt i en pandemi, men snart kommer Covid bara vara ett suddigt minne. Så dröm långväga drömmar redan nu. I Peru kan ni fira tvåsamheten med kulinariska äventyr och kulturarv i världsklass. Vispa ihop ett par pisco sours, smutta på landets skummi Läs mer »

Bröllop på Trolltungan

Bröllop på Trolltungan

De blev först i världen att vigas på Trolltungan vid Norges fjordar. 1100 meter i luften med ett lodrät stup nedanför.  Läs mer »

#SayYESinSwitzerland

#SayYESinSwitzerland

Are you looking for the wedding destination of your dreams? Switzerland is the perfect choice, let us tell you why: Läs mer »

Drömmen om Provence

Drömmen om Provence

Södra Frankrike har ju blivit själva sinnebilden av sol, bad, mysiga kullerstensbelagda byar, mat och vin. Just provinsen Provence har blivit föremål för denna dröm vilken förevigats i otaliga filmer då denna region sträcker sig hela vägen från Rivierans luxuösa badorter upp genom små bergsbyar vid  Läs mer »

Safari i Afrika

Safari i Afrika

Natten är svart som sammet och stjärnhimlen beströdd med miljoner och åter miljoner diamanter. Cikadorna har sedan flera timmar spelat sin till synes asymmetriska symfoni, och det glöder stämningsfullt från lägerelden där vi nyss avslutat middagen. Plötsligt rycker en av de beväpnade vakterna till o Läs mer »

Smekis i Sverige med oändliga möjligheter

Smekis i Sverige med oändliga möjligheter

Säger man smekmånad så ser många en vit strand med palmer framför sig. Men där har nog vi som media oss själv att skylla. Att åka på en resa bara ni två efter att ha klarat av alla bröllopsbestyr och en i många fall rätt utmattande process som det kan vara med allt kring ett giftermål är absolut en  Läs mer »

Gift er utomlands - så gör ni

Gift er utomlands - så gör ni

Drömmer ni om att gifta er under svajande palmer på en kritvit strand eller ingå äktenskap i en härligt pulserande storstad? Här är allt ni behöver veta för att gifta er utomlands.  Läs mer »

Under ytan i Zanzibar

Under ytan i Zanzibar

Checka in på en flytande ö i tre plan. Njut av solen på däck eller kryp till kojs fyra meter under vattenytan. Läs mer »

Vilken safari passar er?

Vilken safari passar er?

Det är stor skillnad på hur olika länder - och arrangörer - ser på safariresenärer. Vissa lassar jeepen full av folk, medan andra satsar på det unika och exklusiva. Någon prioriterar miljö och några försöker kombinera alla parametrar. Här har vi sammanställt fem helt olika typer av safariupplevelser Läs mer »

Tre favoriter i Tanzania

Tre favoriter i Tanzania

Ett världsarv, en kollapsad vulkan och en park där djuren kommer så nära att teleobjektiv och kikare är överflödigt. Escapes chefredaktör tipsar om tre tanzaniska favoriter.  Läs mer »

Lyxig ekosafari i Botswana

Lyxig ekosafari i Botswana

För fyrtio år sedan ansågs Botswana så hopplöst att bara jägare kom hit för att semestra och landet var ett av världens fattigaste. Idag är Botswana världens mest ekovänliga safaridestination och den ekonomiska tillväxten en ekonomisk framgångshistoria. Men vägen hit har inte varit enkel. Läs mer »

Ökenhotell i Arizona

Ökenhotell i Arizona

Arizonas röda ökenlandskap, en prisbelönad restaurang och ett spa med saltvattenspool gör att vi just nu drömmer om att få besöka Kimptons senaste tillskott, nyrenoverade Amara Resort and Spa.  Läs mer »

Tigersafari i Indien

Tigersafari i Indien

Tjuvjakt, minskade revir och inavel. Antalet tigrar i världen minskar dramatiskt. Vi reser djupt in i den indiska djungeln för att ta reda på om det verkligen är för sent.  Läs mer »

Vilken tomatsoppa!

Vilken tomatsoppa!

På med skyddsglasögonen och dyk ner i ett hav av tomater.  Läs mer »

Rörigt i Mexiko

Rörigt i Mexiko

Att tillbringa natten i ett mexikanskt avloppsrör låter kanske inte särskilt lockande, men arkitektfirman T3arc bevisar motsatsen. Läs mer »

Golfakademi i Cadiz

Golfakademi i Cadiz

Varför inte pröva lyckan tillsammans på Spaniens sprillans nya stjärnbanor?  Läs mer »

På väg till Machu Picchu

På väg till Machu Picchu

Varför inte börja ert smekmånadsäventyr på ett riktigt trendhotell? Läs mer »

Tanzania: Den stora migrationen

Tanzania: Den stora migrationen

Den årliga migrationen blir garanterat ett minne för livet.  Läs mer »

Vandring med vita dukar i Åre

Vandring med vita dukar i Åre

Vill ni få ett spännande äventyr utan att få skit under naglarna? Här är ett ypperligt alternativ.  Läs mer »

Naturnära i Indien

Naturnära i Indien

Kombinera närheten till prunkande regnskog med modern lyx på nyöppnade bergsresorten Vivanta by Taj, Madikeri.  Läs mer »

Indisk jaktstuga

Indisk jaktstuga

Vid en jaktstuga byggd i slutet av 1800-talet kan gäster numera sitta i piffiga soffor med mjuka färgklickar till kuddar och blicka ut över hela 32 tunnland stenöken. Läs mer »

Naturnära lyx i Darwin

Naturnära lyx i Darwin

Historiskt, kulturellt och naturnära i Australien.  Läs mer »

Förbannad terapi i Texas

Förbannad terapi i Texas

Arga? Jättebra. Håll kvar den känslan och flyg till Dallas, Texas.  Läs mer »

Nyöppnat i snöns boning

Nyöppnat i snöns boning

Högt i östra Himalaya öppnade bhutanska Gangte Goenpa Lodge i maj 2013. Läs mer »

Kalifroniens nya nationalpark

Kalifroniens nya nationalpark

I januari 2013 fick Kalifornien sin nionde nationalpark; Pinnacles National Park. Läs mer »

Lufsa med åsnor i Grand Canyon

Lufsa med åsnor i Grand Canyon

Väger ni under 102 kilo vardera? Då kan ni uppleva världens största kanjon på ett lite annorlunda sätt: en åsnefärd utmed bergsväggarna.  Läs mer »

Äventyr på Tobago

Äventyr på Tobago

Visst finns här underbara stränder och turkost hav, men också regnskog, fåglar och klorofyllstinn grönska. Så skynda på, packa badkläderna, vandringsskorna och hoppa in i jeepen. Det är dags att upptäcka den karibiska ön.  Läs mer »

Rymdresor: Världen räcker inte till

Rymdresor: Världen räcker inte till

Ryssarna har tagit första steget och erbjuder numera lediga säten på sina farkoster. Rymdskutt med hjälp av luftballonger som tar passagerare ut i den tyngdlösa atmosfären blir allt vanligare. Allt om bröllop träffade astronauten Christer Fuglesang för att ta reda på varför vi vill ha mer space på s Läs mer »

Volontärdyk i Kambodja

Volontärdyk i Kambodja

Slå ett slag för miljön och få en underbar dykupplevelse på samma gång. När Goodtravel släppte sitt reseprogram 2012 var volontärresan till ön Koh Sdach i Kambodja en av nyheterna.  Läs mer »

Smekmånad på is

Smekmånad på is

Ice Hotel i Jukkasjärvi var världens första ishotell. Idag är hotellet ett av Sveriges – ja till och med Nordeuropas - absolut främsta turistattraktioner. Men det finns fler. Vi har listat upplevelseboendena för er som vill lägga smekmånaden på is. Läs mer »

Sydafrika: Jakten på safarin

Sydafrika: Jakten på safarin

Många drömmer om att få åka på safari när man väl tagit sig hela vägen till Afrika. Men är Kapstaden destinationen? Ta en ordentlig funderare innan ni ger er ut, menar Allt om Bröllops Jens Christiansen. Följ med på hans jakt efter det genuina safari-Afrika. Läs mer »

Jättegunga i Nya Zeeland

Jättegunga i Nya Zeeland

AJ Hackett Bungy var en sann pionjär när han lyfte fram galenskapen bungyjump 1988. Över 20 år senare förmedlar hans företag fortfarande adrenalinhöjande aktiviteter på hög nivå. Läs mer »

Skottlossning i Skottland

Skottlossning i Skottland

”Skjut din egen handväska” - vilken är din första reaktion? Avsmak, äckel, ett ”nej, nu driver ni med mig” eller kanske ett förtjust pirr i magen? Klart är i alla fall att du genom detta får en väska som ingen annan har.  Läs mer »

När vägen är målet

När vägen är målet

Det finns ett antal vägar där ord som ”transportsträcka” och fraser som ”när är vi framme?” är bannlysta. Körsträckor som uppnått kultstatus och numera utgör en drömresa i sig själva. Packa kappsäckarna och bered er på att insupa några av världens mest exceptionella rutter från ert fönster. East Coa Läs mer »

Checka in på Orientexpressen

Checka in på Orientexpressen

Det anrika tågbolaget har erbjudit lyx, flärd och romantik i snart 130 år. Vagnarna är inredda i 20-talsdekadensens tecken och personalen passar upp er iklädda uniformer och vita handskar.  Läs mer »

Höj pulsen tillsammans

Höj pulsen tillsammans

En veckas all inclusive i Turkiet kan visserligen vara ruskigt skönt men vill ni ta såväl er själva som er relation till nya höjder slår vi ett slag för den aktiva resan. Om det sedan blir surfing, bergsbestigning eller äventyr på hästryggen lämnar vi upp till er att bestämma. Här är fem inspirerand Läs mer »

Sandslott i Egypten

Sandslott i Egypten

Föreställ er perfekta stränder, en stilla båttur längs Nilen eller en avslappnande vistelse mitt i öknen. Allt detta är möjligt om ni väljer Egypten för er romantiska tillflykt. Skräddarsy er drömresa och ni kan uppleva det mångfacetterade landet på ett helt nytt sätt. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

VAD SÖKER DU?