Peru
Av Argot Murelius Foto César del rio

Peru

- Äventyr, kultur och kulinariska höjder!

Visst, det känns långväga att planera en bröllopsresa mitt i en pandemi, men snart kommer Covid bara vara ett suddigt minne. Så dröm långväga drömmar redan nu. I Peru kan ni fira tvåsamheten med kulinariska äventyr och kulturarv i världsklass. Vispa ihop ett par pisco sours, smutta på landets skummiga, citrusbjärta drink, vi lovar, den smakar smekmånad.

Söder om ekvatorn och Colombia, norr om Chile, väster om Bolivia. Peru är långt från Perstorp. Landets nationalklenod Machu Picchu ligger ett kondor-kast från Cusco, även kallad "världens navel". Långt från Piteå och Partille också. Soltemplet, ceviche, lamor och vikunjor. Fyratusen sorters potatis, Inka civilisationen samt sångerskan Yma Sumac, den exotiska divan med den djupa rösten - fem oktaver sas det. Peru är ett under av kulturarv, det är även Latinamerikas kulinariska nav.

shutterstock_202551493_webb

Tåget från Ollantaytambo går till Aguas Calientes, sista anhalten innan Machu Picchu där lokalbefolkningen säljer hantverk och souvenirer. Härifrån kan ni endera vandra eller ta bussen till den mäktiga sevärdheten. FotGustavo Vivanco.

Starta er eskapad i Lima, en kaotisk storstad vid Stilla Havets kant, hyllad för sin innovativa gastronomi. Dra på resårbrallorna och bit av en tugga matkultur. Perus biologis­ka mångfald är en av världens rikaste vilket självklart speglar sig i den kalejdoskopiska inhemska kokkonsten, landet har även varit en magnet för invandrare som kryddat lokala recept med hemlandstoner. Nikkeiköket lutar sig mot subtila japanska tendenser och får stuns av peruansk hetta, Chifa är en kinesisk-peruansk uppfinning spetsad med bl.a. ingefära och soja. Idag har ett antal kreativa venezolaner också smugit sig in på stadens krogscen. Lägg därtill stjärnkockarna som för­nyar den traditionella husmanskosten och ni förstår raskt varför ni bör ägna några dagar åt att äta er genom huvudstaden. Limeños, som limaborna kallar sig själva, erkänner villigt att de är besatta av mat.

MIL PROYECT-2_webb

Morays terrasserade inkalämning vid Heliga dalen. Inkafolket använde detta under av ingenjörskonst för jordbruksexperiment, varje terrass har ett eget mikroklimat. Foto Gustavo Vivanco.

shutterstock_277912655_webb

Vindsvepta alpackor väntar på besök. Somliga av dem är närmast kelsjuka. Foto Gustavo Vivanco

Central, en av världens bästa krogar ligger i lummiga stadsdelen Barranco, i ett f.d. kultur­center med en prunkande trädgård. Krögaren Virgilio Martínez firar Perus biodiversitet på ett synnerligen nydanande vis. Hans avsmak­ningsmeny presenteras på en pappersrundel, 16 rätter som snirklar sig i en spiral av fantasi­eggande ingredienser; vilda, odlade, ovanliga. Vissa från vasskanten, andra från Anderna och kanske från guldkruset vid regnbågens slut. Potatisen är hämtad hos en rotsaksalke­mist, desserten innehåller ätbar lera. Varje rätt en mini-tablå av ett endaste ekosystem, på en endaste altitud, från 25 meter under havsytan till 4 500 meter över densamma. En måltid på Central är en kryssning genom hela Peru. Tillsammans med makan Pía León och systern Malena Martínez driver han Mater Iniciativa, ett forskningscenter och en NGO som (bl.a.) ämnar kartlägga landets alla ingredienser och deras ursprung. Ambitiösare än panflöjts­spelarna i tunnelbanan. Initiativet präglar Centrals själ, liksom det formar de kulinariska filosofierna på Pias krog Kjolle, en trappa upp i samma smäckert moderna byggnad samt på MIL, trions satellitrestaurang i Moray, Cusco, bland Heliga dalens snötäckta alptoppar, där Maters sanna ande bor granne med Apuerna, inkafolkets mytologiska bergsgudar. Ja, ni gissar rätt, detta är er nästa anhalt. Luften är tunn här uppe på 3 500 meters höjd över havet, ni kommer kippa efter andan likt nyfångad pejerrey, fisken som ofta används i nationalrätten ceviche. Lungorna känns alltid två storlekar för små tills kroppen vänjer sig.

Från Cuscos flygplats sicksackar bilfärden förbi plottriga småbyar med idel fascine­rande vardagstablåer; kvinnor i stolta hattar, vida kjolar och vackert missmatchade tröjor virkar medan de vandrar, de bär antigen små barn eller stora paket på ryggen; luggslitna alpackor nafsar dammigt gräs vid vägkanten; en klunga ungar sparkar fotboll mot en be­tongvägg med skevt handmålad läskreklam; tre gubbar mekar med vassa verktyg, de har öppna sandaler på fötterna; en kyrkdörr står på glänt, som om Gud längtade efter besök. I Urubamba har regionens farmare dukat upp sina skördar i en kakafonisk fiesta av färger och dofter. Färden fortsätter genom en dalgång och över ett grönt lapptäcke av fält till vägs ände där MIL smälter in i landskapet vid Morays märkliga, terrasserade inkaläm­ning. Denna amfiteater-liknande ruin är höljd i mystik, det sägs att urbefolkningen byggde den för jordbruksexperiment, för att odla grödor på olika höjder. Temperaturskillnaden mellan toppen och botten är närmare 20 gra­der, varje terrass ett eget mikroklimat. MIL är inte bara en restaurang, det är Maters HQ, ett ställe där gastronomi möter antropologi i en arkitektonisk underdrift av lersten, designad för anonymitet, med en innergård omringad av kök, matsal, destilleri och ett Wonka-artat kakao labb. Innan ni sät­ter er ner för att njuta en lunch av hyperlokala råvaror bör ni ta en guidad rundtur och be­kanta er mer med nejdens botaniska rikedom. Mater samarbetar med två små grannsamhäl­len, Mullak'as Misminay och Kacllaraccay. Byborna tillhandahåller visdom om växter och traditionella jordbruksmetoder, Mater upplåter sin mark till dem, tillsammans odlar de potatis, quinoa m.m. och delar avkastningen, parallellt får invånarna hjälp med att utveckla mer varie­rade skördar för att säkra inkomsterna. När kvällsbrisen jagar bor dagens sista ljus strör Apuerna stjärnor över ett kejserligt blått himlavalv. Mörkret lägger sig kvickt, i Anderna är natthimlen ett rafflande tumult av konstellationer. Skyn vägrar bli helsvart. Moder Jords egen psykedelia banar väg för ytterli­gare en gyllengul otta, solen tinar krispig mor­gonluft och strör älvglans över landskapet. Det är kondorens timme, fågeln som inspire­rat den där ökända panflöjtsslagdängan. Har ni tur visar den mäktiga gamen upp sig och sprider sina tremetersvingar mot den indigo­blå evigheten så att alla sinnen galopperar i en reseupplevelsernas totalextas.

eduardo-flores-e2Jiqrl4n_g-unsplash_webb

Machu Picchu, ett bucket list-måste och ett av världens sju underverk. Luften är tunn här uppe, sportdrycker och mate té hjälper mot höjdsjukan.

IMG_8223_webb

Lunchpaus för damerna som växtfärgar alpackagarn. Eukalyptusblad ger en dovt grå-lavendel ton, svarta majskolvar färgar garnet intensivt lila.

Nästa stopp: Ollantaytambo, staden som varit bebodd sedan 1200-talet, enda stället i Peru där spanska armén led nederlag (tills de åter­vände med fler trupper) är än idag ett strålan­de exempel på inkakulturens arkitektur. Här börjar och slutar alla resor mot Machu Picchu, ett av världens sju underverk, ikonen och Unesco världsarvet som knappast behöver någon längre introduktion. Men skynda lång­samt, bli kvar här en stund innan ni hoppar på det blågula tåget till citadellet bland molnen. Det finns guldkorn att upptäcka när Ollan­taytambo töms på turister, det är dessutom en trivsam plats för vidare upptäcktsfärder i Heliga dalen.

Barranco_webb

En färggrann gränd i Limas Barranco distrikt, huvudstaden är en fiesta av kulörta fasader.

Urubamba 2_webb

Stök-stojiga marknaden i Urubamba. Hit kommer regionens farmare varje onsdag för att sälja sina skördar.

På tågperrongen kommer ni finna hotellet El Albergue Ollantaytambo. Här måste ni slinka in på en kall öl, eller ännu hellre, en hutt ma­tacuy, yla-mot-månen-juice som enligt namnet dödar marsvin. Ägaren, Joaquin Randall är ett orakat orakel vars amerikanska föräldrar hittade hit på 70-talet, pappa var författare, mamma är konstnär, de hyrde det förfallna hotellet för att dryga ut inkomsterna, 15 år senare köpte de egendomen och putsade upp den. Ovanför hotellet, bortom en grönsaks­odling och familjens lamadjur har Joaquin ett litet destilleri där han bränner sprit med utsikt över än fler inkaruiner. Distilleria Andinas matacuy är spetsad med nejdens vilda örter, rötter och plantor, enligt ett traditionellt recept som Joaquins mamma Wendy Weeks förädlat, den smakar historik, mylla och mystik. Historik, mylla och mystik. En Beckers färgkarta av livsglädje, äventyr och drömmar. Peru väntar otåligt på er. Putsa upp vandrar­kängorna och blanda ett par pisco sour till. Snart är ni där.

BO.

MIL PROYECT-24_webb

Matsalen på Mil, krogen sombor granne med Mater Iniciativaserverar moderna, spännandetolkningar av det lokala köket. Foto Gustavo Vivanco.

_DSC6787web_webb

Pisco sour, Perus nationaldryck, en skummig, citrusspetsad skönhet som chilenarna påstår är deras påfund. En tvist som vägrar dö.

Hotel B, Barranco, Lima

En liten konstfull juvel till bouti­quehotell i ett f.d. privathem, ett stenkast från Central och Kjolle samt andra sevärdheter såsom modefotografen Mario Testinos museum MATE och somliga av stadens bästa barer. Hotelb.pe

Explora Valle Sagrado

Bästa stället att bo för att utforska Heliga dalens hemligheter, ett un­der av modern arkitektur omringat av mäktiga berg, med ett spa i ett gammalt kolonialhus från 1600- talet. Hotellets guider ordnar cykel och vandringsturer, allt efter humör och vigör. Stämningen är lättsam, personalen är älskvärd, de rymliga rummen vetter mot odlingsfält. Explora.com

ÄT.

Kjolle by César del Rio_webb

På Lima-krogen Kjolle lagar Pía León raffinerad, färggrann mat med varsamt handplockade ingredienser. Foto Gustavo Vivanco.

Central 1 by César del Rio_webb

En måltid på Central bjuder på en djupdykning i Perus varierande eko-system, från 25 meter under havsytan till 4 500 meter över densamma. Virgilio Martínez avsmakningsmeny är trollkonst. Foto César del rio.

LIMA

Kjolle

Pía Leóns krog tar sitt namn från kjolle trädet, en art med bländgula blommor som växer på extrema höjder i Anderna. Den färggranna, raffinerade maten är inspirerad av Perus osannolika naturrikedomar. Pía korades till Latinamerikas bästa kvinnliga kock 2018. Kjolle.com

Maido

Mitsuharu "Micha" Tsumura är kungen av Nikkei. Hans stimmiga restaurang i Miraflores distriktet är bästa stället att njuta en fin-version av det peruansk-japanska köket. Dekadensen är total, menyn dignar av fisk och skaldjur samt tungviktare såsom långkokade revben och en gudomlig wagyu biff sushi. Maido.pe

Central

Boka långt i förväg om ni vill äta på restaurangen som anses vara en av världens bästa. Centralrestaurante.com.pe

Al Toque Pez

Kultförklarat hål-i-väggen hak. Kocken Toshi Matsufujis far var en känd Nikkei krögare, istället för att följ i pappas fotspår valde Toshi att öppna ett opretentiöst litet ställe där han lagar pinfärsk fisk framför ögonen på er. Av. Angamos 886, Surquillo, Lima ingen websida, se Facebook

Mérito

Två unga venezolaner som lagar nyskapande subtilt nyanserade rätter i en minimalistisk miljö. Boka bord vid bardisken, på bottenplanet för bästa upplevelsen. Meritorestaurante.pe

La Mar Cebicheria

Kändiskocken Gastón Acurios fiskkrog är ett måste för en pisco sour-stänkt långlunch. Krogen lockar både Limeños och turister, partystämningen är total. Lamarsf.com

Chifa Titi

Det är här som stadens kockar äter kinesisk-peruansk mat. Duger det åt dem, duger det åt oss andra. Chifatiti.com

Isolina

Ständigt poppis, ständigt stimmigt. Perfekt för en frukost bland Bar­rancos hipsters. Isolina.pe

HELIGA DALEN:

MIL

Machu Picchu och MIL, Andernas kronjuveler. Milcentro.pe

Chuncho

Det finns gott om små matställen i Ollantaytambo, men de flesta har inte samma trivsamhetsfaktor som Chuncho. Här äter ni kreativa tolkningar av det lokala köket. Ja, stället tillhör Joaquin Randall. Elalbergue.com

Iconic Courtyard View_webb

Explora Valle Sagrado är hotellet ni vill bo på för att utforska Heliga dalens magi. När ni återvänder från era skräddarsydda utfärder bör ni gå direkt till spa:ets pool, med utsikt över bergen. Foto Explora.

Läs mer:

La dolce vita - det ljuva livet på Italienska rivieran.

Packångest? Lugn vi hjälper er.

Relaterade artiklar

Förtrollande Kapstaden

Förtrollande Kapstaden

Ibland uppstår ögonblick som gör att man blir helt betagen av ett resmål – och en plats som många har blivit upp över öronen förälskade i är Kapstaden. Denna mångsidiga metropol i Sydafrika som erbjuder pulserande stadsliv, storslagna naturupplevelser och smultronställen för avskild romantik. Kapsta Läs mer »

Fem platser att uppleva i Indien

Fem platser att uppleva i Indien

Att välja Indien som er destination på er bröllopsresa är som att välja godis ur en godispåse ni inte kan få nog av. Där nya smaker upptäcks och varje tugga blir en smaksensation ni vill ha mer av. Indien är en plats för de äventyrliga så som för det naturälskande brudparet. Här kan ni cykla i berge Läs mer »

Smekmånadsdestinationer när och fjärran

Smekmånadsdestinationer när och fjärran

Finns det en skvätt champagne kvar från bröllopsfesten? Bra! Drick ur den. Smekmånaden börjar nu. Första resan som äkta par. En av livets stora stunder, en oförglömlig semester som smakar smultron och stulna kyssar. Vart går äventyret? Vi har några idéer, håll till godo med dessa handplockade tips.  Läs mer »

Smekmånad för äventyrslystna

Smekmånad för äventyrslystna

Ni gillar mat och dryck, ni gillar äventyr, ni tycker om att gå mot strömmen. Vi har smekmånadsdestinationen för er: Georgien. Annorlunda, välkomnande, spännande. I världens äldsta vinproducerande nation möts traditioner och nyskapande på tankeväckande vis, den livliga huvudstaden Tbilisi döljer hip Läs mer »

Kapstaden

Kapstaden

Kapstaden i Sydafrika är ett fantastiskt resmål som bjuder på lika mycket sevärdheter, aktiviteter som sol och bad. Att bada i Atlanten är en kylig och frisk upplevelse men surfarna älskar det. Om man vill uppleva landet tar man sig lättast runt med hyrbil, observera att det råder vänstertrafik i Sy Läs mer »

Roadtrip i Napa Valley

Roadtrip i Napa Valley

Vi åkte till Napa Valley, det berömda vinområdet längs Kaliforniens kust, för att förlova oss och romansa, en absolut fantastisk resa med taket av och vinden i håret. Läs mer »

Kär i Island

Kär i Island

Samtidigt som Island är avlägset där hon ligger ute i Norra ishavet, tar resan hit inte mer än tre timmar från Stockholm. De två elementen som dominerar är eld och vatten i alla dess former, naturen har huvudrollen och bjuder på utmaningar och underhållning – att bli förälskad i Island är lätt.  Läs mer »

Bröllop på Trolltungan

Bröllop på Trolltungan

De blev först i världen att vigas på Trolltungan vid Norges fjordar. 1100 meter i luften med ett lodrät stup nedanför.  Läs mer »

#SayYESinSwitzerland

#SayYESinSwitzerland

Are you looking for the wedding destination of your dreams? Switzerland is the perfect choice, let us tell you why: Läs mer »

Drömmen om Provence

Drömmen om Provence

Södra Frankrike har ju blivit själva sinnebilden av sol, bad, mysiga kullerstensbelagda byar, mat och vin. Just provinsen Provence har blivit föremål för denna dröm vilken förevigats i otaliga filmer då denna region sträcker sig hela vägen från Rivierans luxuösa badorter upp genom små bergsbyar vid  Läs mer »

Safari i Afrika

Safari i Afrika

Natten är svart som sammet och stjärnhimlen beströdd med miljoner och åter miljoner diamanter. Cikadorna har sedan flera timmar spelat sin till synes asymmetriska symfoni, och det glöder stämningsfullt från lägerelden där vi nyss avslutat middagen. Plötsligt rycker en av de beväpnade vakterna till o Läs mer »

Smekis i Sverige med oändliga möjligheter

Smekis i Sverige med oändliga möjligheter

Säger man smekmånad så ser många en vit strand med palmer framför sig. Men där har nog vi som media oss själv att skylla. Att åka på en resa bara ni två efter att ha klarat av alla bröllopsbestyr och en i många fall rätt utmattande process som det kan vara med allt kring ett giftermål är absolut en  Läs mer »

Gift er utomlands - så gör ni

Gift er utomlands - så gör ni

Drömmer ni om att gifta er under svajande palmer på en kritvit strand eller ingå äktenskap i en härligt pulserande storstad? Här är allt ni behöver veta för att gifta er utomlands.  Läs mer »

Under ytan i Zanzibar

Under ytan i Zanzibar

Checka in på en flytande ö i tre plan. Njut av solen på däck eller kryp till kojs fyra meter under vattenytan. Läs mer »

Vilken safari passar er?

Vilken safari passar er?

Det är stor skillnad på hur olika länder - och arrangörer - ser på safariresenärer. Vissa lassar jeepen full av folk, medan andra satsar på det unika och exklusiva. Någon prioriterar miljö och några försöker kombinera alla parametrar. Här har vi sammanställt fem helt olika typer av safariupplevelser Läs mer »

Tre favoriter i Tanzania

Tre favoriter i Tanzania

Ett världsarv, en kollapsad vulkan och en park där djuren kommer så nära att teleobjektiv och kikare är överflödigt. Escapes chefredaktör tipsar om tre tanzaniska favoriter.  Läs mer »

Lyxig ekosafari i Botswana

Lyxig ekosafari i Botswana

För fyrtio år sedan ansågs Botswana så hopplöst att bara jägare kom hit för att semestra och landet var ett av världens fattigaste. Idag är Botswana världens mest ekovänliga safaridestination och den ekonomiska tillväxten en ekonomisk framgångshistoria. Men vägen hit har inte varit enkel. Läs mer »

Ökenhotell i Arizona

Ökenhotell i Arizona

Arizonas röda ökenlandskap, en prisbelönad restaurang och ett spa med saltvattenspool gör att vi just nu drömmer om att få besöka Kimptons senaste tillskott, nyrenoverade Amara Resort and Spa.  Läs mer »

Tigersafari i Indien

Tigersafari i Indien

Tjuvjakt, minskade revir och inavel. Antalet tigrar i världen minskar dramatiskt. Vi reser djupt in i den indiska djungeln för att ta reda på om det verkligen är för sent.  Läs mer »

Vilken tomatsoppa!

Vilken tomatsoppa!

På med skyddsglasögonen och dyk ner i ett hav av tomater.  Läs mer »

Rörigt i Mexiko

Rörigt i Mexiko

Att tillbringa natten i ett mexikanskt avloppsrör låter kanske inte särskilt lockande, men arkitektfirman T3arc bevisar motsatsen. Läs mer »

Golfakademi i Cadiz

Golfakademi i Cadiz

Varför inte pröva lyckan tillsammans på Spaniens sprillans nya stjärnbanor?  Läs mer »

På väg till Machu Picchu

På väg till Machu Picchu

Varför inte börja ert smekmånadsäventyr på ett riktigt trendhotell? Läs mer »

Tanzania: Den stora migrationen

Tanzania: Den stora migrationen

Den årliga migrationen blir garanterat ett minne för livet.  Läs mer »

Vandring med vita dukar i Åre

Vandring med vita dukar i Åre

Vill ni få ett spännande äventyr utan att få skit under naglarna? Här är ett ypperligt alternativ.  Läs mer »

Naturnära i Indien

Naturnära i Indien

Kombinera närheten till prunkande regnskog med modern lyx på nyöppnade bergsresorten Vivanta by Taj, Madikeri.  Läs mer »

Indisk jaktstuga

Indisk jaktstuga

Vid en jaktstuga byggd i slutet av 1800-talet kan gäster numera sitta i piffiga soffor med mjuka färgklickar till kuddar och blicka ut över hela 32 tunnland stenöken. Läs mer »

Naturnära lyx i Darwin

Naturnära lyx i Darwin

Historiskt, kulturellt och naturnära i Australien.  Läs mer »

Förbannad terapi i Texas

Förbannad terapi i Texas

Arga? Jättebra. Håll kvar den känslan och flyg till Dallas, Texas.  Läs mer »

Nyöppnat i snöns boning

Nyöppnat i snöns boning

Högt i östra Himalaya öppnade bhutanska Gangte Goenpa Lodge i maj 2013. Läs mer »

Kalifroniens nya nationalpark

Kalifroniens nya nationalpark

I januari 2013 fick Kalifornien sin nionde nationalpark; Pinnacles National Park. Läs mer »

Lufsa med åsnor i Grand Canyon

Lufsa med åsnor i Grand Canyon

Väger ni under 102 kilo vardera? Då kan ni uppleva världens största kanjon på ett lite annorlunda sätt: en åsnefärd utmed bergsväggarna.  Läs mer »

Äventyr på Tobago

Äventyr på Tobago

Visst finns här underbara stränder och turkost hav, men också regnskog, fåglar och klorofyllstinn grönska. Så skynda på, packa badkläderna, vandringsskorna och hoppa in i jeepen. Det är dags att upptäcka den karibiska ön.  Läs mer »

Rymdresor: Världen räcker inte till

Rymdresor: Världen räcker inte till

Ryssarna har tagit första steget och erbjuder numera lediga säten på sina farkoster. Rymdskutt med hjälp av luftballonger som tar passagerare ut i den tyngdlösa atmosfären blir allt vanligare. Allt om bröllop träffade astronauten Christer Fuglesang för att ta reda på varför vi vill ha mer space på s Läs mer »

Volontärdyk i Kambodja

Volontärdyk i Kambodja

Slå ett slag för miljön och få en underbar dykupplevelse på samma gång. När Goodtravel släppte sitt reseprogram 2012 var volontärresan till ön Koh Sdach i Kambodja en av nyheterna.  Läs mer »

Smekmånad på is

Smekmånad på is

Ice Hotel i Jukkasjärvi var världens första ishotell. Idag är hotellet ett av Sveriges – ja till och med Nordeuropas - absolut främsta turistattraktioner. Men det finns fler. Vi har listat upplevelseboendena för er som vill lägga smekmånaden på is. Läs mer »

Sydafrika: Jakten på safarin

Sydafrika: Jakten på safarin

Många drömmer om att få åka på safari när man väl tagit sig hela vägen till Afrika. Men är Kapstaden destinationen? Ta en ordentlig funderare innan ni ger er ut, menar Allt om Bröllops Jens Christiansen. Följ med på hans jakt efter det genuina safari-Afrika. Läs mer »

Jättegunga i Nya Zeeland

Jättegunga i Nya Zeeland

AJ Hackett Bungy var en sann pionjär när han lyfte fram galenskapen bungyjump 1988. Över 20 år senare förmedlar hans företag fortfarande adrenalinhöjande aktiviteter på hög nivå. Läs mer »

Skottlossning i Skottland

Skottlossning i Skottland

”Skjut din egen handväska” - vilken är din första reaktion? Avsmak, äckel, ett ”nej, nu driver ni med mig” eller kanske ett förtjust pirr i magen? Klart är i alla fall att du genom detta får en väska som ingen annan har.  Läs mer »

När vägen är målet

När vägen är målet

Det finns ett antal vägar där ord som ”transportsträcka” och fraser som ”när är vi framme?” är bannlysta. Körsträckor som uppnått kultstatus och numera utgör en drömresa i sig själva. Packa kappsäckarna och bered er på att insupa några av världens mest exceptionella rutter från ert fönster. East Coa Läs mer »

Checka in på Orientexpressen

Checka in på Orientexpressen

Det anrika tågbolaget har erbjudit lyx, flärd och romantik i snart 130 år. Vagnarna är inredda i 20-talsdekadensens tecken och personalen passar upp er iklädda uniformer och vita handskar.  Läs mer »

Höj pulsen tillsammans

Höj pulsen tillsammans

En veckas all inclusive i Turkiet kan visserligen vara ruskigt skönt men vill ni ta såväl er själva som er relation till nya höjder slår vi ett slag för den aktiva resan. Om det sedan blir surfing, bergsbestigning eller äventyr på hästryggen lämnar vi upp till er att bestämma. Här är fem inspirerand Läs mer »

Sandslott i Egypten

Sandslott i Egypten

Föreställ er perfekta stränder, en stilla båttur längs Nilen eller en avslappnande vistelse mitt i öknen. Allt detta är möjligt om ni väljer Egypten för er romantiska tillflykt. Skräddarsy er drömresa och ni kan uppleva det mångfacetterade landet på ett helt nytt sätt. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

VAD SÖKER DU?