Roadtrip i Napa valley
Av Yvunne Gull

Roadtrip i Napa Valley

Vi åkte till Napa Valley, det berömda vinområdet längs Kaliforniens kust, för att förlova oss och romansa, en absolut fantastisk resa med taket av och vinden i håret.

Vi möts upp i San Francisco, själv har jag varit här en vecka och hunnit hamna rätt i tidszonen, min pojkvän Andreas kommer med kvällsflyget. En av de saker som hunnit förvåna mig är att det inte är speciellt varmt här, jag gis­sar att vinden från havet gör sitt. Staden bjuder på en mix av olika typer av kvarter, från skumma gator till affärskvarter med höga moderna skyskrapor till de där spektakulära backarna där spårvagnen arbetar sig uppåt kända från otaliga filmer till en lång pir där aktivitetsfaktorn är hög och där skaldjur är en av huvudingredienserna. Skaldjur lockar oss alltid så vi äter middag på Franciscan Crab Restaurant nere vid Pier 43, och som namnet skvallrar om så är det krabban som här är huvudattraktionen. Det blir varsin hel krabba, varm med vitlökssmör - magiskt gott. Mörkret faller och vi tar oss tillbaka till hotellet, imorgon reser vi vidare, upp till Napa Valley. Vi äter en magnifik frukost i Scalas Bistro på hotell Kimpton där vi tillbringat natten. Vi tar oss runt hörnet till biluthyrningen. En klassisk amerikansk Mustang är bokad, men det finns ingen bil inne… Efter en halvtimmes väntan erbjuder de oss en uppgradering till en Mercedes E350 Cabriolet, vi tackar och bockar och ställer in GPS-en.

shutterstock_106475237_webb

shutterstock_26283034_webb

Stilla havet är mäktigt, strömt och kallt.

Stroll Through Napa Valley Vineyardscredit. david h collier visit napa valley_webb

Napa Valley Hot Air Balloon. credit. bob mcClenahan.vist napa valley_webb

Ta en tur över vinodlingarna med Napa Valley Aloft.

Roadtrip i cabriolet

Cabben är nedfälld då vi kör över den 2 737 meter långa Golden Gate-bron, en bro som invigdes den 27 maj 1937, och under många år var världens längsta hängbro. När vi kommit över svänger vi av för att njuta av den klassiska vyn. Vattnet är strömt, och solen gassar, det är dags att åka vidare norröver. En timme senare tar vi in på en lite mindre väg och ser en skylt där det står Domaine Carneros, ett ställe som vi hunnit läsa på lite om men inte planerat att besöka. Nu är vi dock här och det har blivit dags för lunch. Slottet är champagnehuset Taittingers amerikanska systeregendom - och mousserande vin enligt champagnemetoden står här i fokus. Slottet i sig är inspirerat av Taittingers 1700-tals slott Château de la Marquetterie som uppfördes under 1700-talet. Domaine Carneros daterar tillbaka till 1989, och är större till storlek och ett landmärke som sticker ut. Det blir en lättare lunch uppe på taket med magnifik utsikt över ägorna och lite provsmakning av vinet, vi hittar en favorit och köper med en flaska.

Regionen Napa Valley är USA:s kanske allra mest kända vinregion, sin storlek till trots. Från söder till norr är det inte mer än omkring fem mil, och på bredden är området som mest fem kilometer. Två parallella huvudvägar går här igenom, Silverrado Trail och St Helena Highway. Landskapet bjuder på välordnade vinrankor, my­siga hus, pampiga vingårdar, böljande kullar och en flod häremellan. Vår destination är den lilla lyxiga staden Yountville, en småstadsidyll med 3 000 invånare känd för sina stjärnrestauranger och sina lyxiga hotell. Vi har fått tips om att checka in på Napa Valley Railway Inn som ligger här. Ett lite galet hotellprojekt där åtta tågvagnar parkerats på tågrälsen som invigdes här 1868 för att sörja för transporter mellan Yountville, Calistoga och St Helena. Guldruschen var i sin linda och tåget tuffade på. Samtidigt drog den kommersiella vinproduktionen igång. Vår tågvagn är vansinnigt mysig, bilen är parkerad utanför, det nyköpta bubblet är på kylning. Känslan av att det inte kan bli bättre än så här var överhängande.

- Vill du ...

- Klart jag vill!

Och så kom det sig helt enkelt att vi innan kvällens middag hade förlovat oss i vår stora tåg­vagn. Redan innan vi åkte iväg var detta planen, men var och när det skulle ske visste vi inte. Det blev helt enkelt här - och strax härpå dyker Ro­byns låt Blow my mind upp på spellistan - sedan dess är detta vår låt.

Stadens ikoniska restaurang är Thomas Kellers The French Laundry, som stoltserar med 3-stjärnor i Guide Michelin. För ett bord här hade vi behövt vara ute i lite bättre tid, och dessutom vikt en större del av vår reskassa för ändamålet, avsmakningsmenyn kostar strax un­der 4 000 kronor per person och härtill kommer så klart passande dryck… Istället smaskar vi loss på Thomas Kellers 1-stjärniga restaurang Bistro Bouchon. Här är stämningen hög och matglädjen levererar. Plattfisk med mandelspån är allt jag kan minnas att jag åt. Ost och dessert är jag också säker på att det slank ner.

sol-gallery-bikerides_webb

Nybakat bröd och 430 vingårdar

Hos Bouchon Bakery som ligger dörr i dörr äter vi nybakt bröd nästa morgon. Planen är att besöka några vingårdar, totalt finns det över 430 i området så valmöjligheterna är många. Vi tar bilen upp till Shafer, där vi förbokat vårt besök och hinner även med ett besök till Darioush där det bara är att svänga in. Ställena är totalt olika, det första lågmält elegant, den andra svulstigt och påkostat med höga kolonner - grekiskt så det förslår. Vill man stanna länge och insupa miljön går det här att boka in sig för ett antal olika provningar med eller utan mat. Att köpa med sig några flaskor hem är en självklarhet - dock blir det inte alltid billigare än hemma, men känslan av att tillsammans valt ut dem och sett hur dru­vorna växer, vinifieras och lagras adderar en extra dimension.

Vi återvänder till Yountville och promenerar runt i den lilla staden. Vid Veteran Memorial Park letar vi oss upp längs Champagne Drive och passerar vinrelaterade gator där Riesling, Gamay, Burgundy och Sherry är ord som finns med i gatunamnen. Ett lugn råder i staden, innan middagen gör vi ett besök hos Girard Winery för en vinprovning.

Det har blivit dags att byta aktivitet och vi reser nästa morgon vidare norröver och upp till Calistoga. Redan för över 8 000 år sedan upptäckte indianerna som bodde här de varma mineralrika källorna i området, källor som de trodde hade helande krafter. Idag talar vi om balneoterapi som får dig att slappna av samt läker och lugnar olika typer av hudbesvär.

Ju längre norr ut vi åker, desto varmare blir det. Vi passerar genom magnifika Redwood sko­gar, och stannar till vid en "petrified forest", och tar en promenad. Ett underligt besök där träden totalt stelnat och blivit till sten - åker ni förbi denna sevärdhet rekommenderas dock ingen tvärnit. Vi åker upp bland bergen och når vår nästa anhalt, Solage Calistoga. Vi parkerar på den dedikerade Mercedesparkeringen, det visar sig att om ni bokat ett tillräckligt dyrt rum även har tillgång till en egen bil. Vårt rum är superfint, med egen terrass. Under några timmar har vi Spa Solage helt för oss själva. Och vattnet bjuder som sig ska på både mineraler och värme. Även här väntar en restaurang med en Michelinstjärna - Solbar. Middagen bjuder på fyra olika pre­sentationer av stör inklusive en ansenlig mängd rom. Varsitt galet dyrt glas Pinot Noir slinker ner härtill. Det här stället är det vi först tänkt oss som kuliss för vår förlovning men under middagen konstaterar vi att det inte hade varit helt rätt - det är lite för lyxigt och lite för tillrättalagt.

Calistoga_Wine_Tasting_webb

Crabs2017-194_webb

Färska krabbor är huvudingrediensen på Spud Point Crabcompany IPS.

Highway 1 - världens mest berömda väg

Äntligen har det blivit dags för oss att åka ut mot kusten och att få köra i alla fall en del av Highway 1. Vi besöker Fort Ross och får oss en historielektion om denna ryska bosättning och handelsplats från 1800-talet. Utsikten över Stilla havet är storslagen och vägen böljar sig fram längs strandlinjen. Vattnet sägs vara både kallt och strömt just här så något dopp i det blå blir det inte, istället åker vi upp till Bodega Bay Lodge för en övernattning av en helt annan karaktär. Det blir en lång och blåsig promenad på stranden. En magisk solnedgång intill en utomhusbrasa, en magnifik middag och ett nattbad i poolen.

Nästa morgon blir det bara en kopp kaffe innan utcheckning. Vi har läst i en guidebok att Spud Point Crab Company nere i Bodega Bay är stället för oss. När vi kommer ner ser det ganska anspråkslöst ut. Vi beställer en Clam Chowder - en delikat krabbsoppa och en krabbmacka. Jag hinner inte mer än att ta en tugga av krabbmack­an innan jag säger:

- Beställ en till.

Krabborna är fortfarande varma, de är fång­ade tidigt och har precis kommit upp ur grytan. Det är magiskt gott - nästan godare än så. Åk hit, och ja åk till Napa Valley. Vi kommer garanterat att resa tillbaka, och då inte bara för de delikata krabbmackornas skull.

1. Bodega Bay Lodge Sunset_webb

Napa Valley

Vid en blindprovning 1976 i Paris vann två amerikanska viner första pris i en tävling mot franska viner. Sensa­tionen var ett faktum och alltsedan dess är de ameri­kanska vinerna med på den internationella vinkartan.

Här finns idag cirka 430 vin­gårdar, och 800 olika vinmär­ken. De flesta vingårdarna är familjeägda. De populä­raste druvorna är Cabernet Sauvignon, Chardonnay och Pinot Noir, varav Cabernet Sauvignon står för 40 procent av den totala volymen.

3 romantiska tips i Napa Valley:

Ballongtur.

Åk iväg tidigt på morgonen för en magisk tur över vinodlingarna med Napa Valley Aloft. Börja sedan dagen med en champagnefrukost där ni landar. Samlingsplats i Yountville.nvaloft.com

Bada tillsammans.

Varma källor, luta er tillbaka och njut. Calistoga är destinationen.visitcalistoga.com

Välj ert vin.

Hitta ert favoritvin, gärna med lagringspotential. Skeppa hem en låda och öppna en flaska om året för att fira.visitnapavalley.com

Läs mer:

Stärk relationen med en skidresa.

Unikt boende under vattenytan.

Relaterade artiklar

Förtrollande Kapstaden

Förtrollande Kapstaden

Ibland uppstår ögonblick som gör att man blir helt betagen av ett resmål – och en plats som många har blivit upp över öronen förälskade i är Kapstaden. Denna mångsidiga metropol i Sydafrika som erbjuder pulserande stadsliv, storslagna naturupplevelser och smultronställen för avskild romantik. Kapsta Läs mer »

Fem platser att uppleva i Indien

Fem platser att uppleva i Indien

Att välja Indien som er destination på er bröllopsresa är som att välja godis ur en godispåse ni inte kan få nog av. Där nya smaker upptäcks och varje tugga blir en smaksensation ni vill ha mer av. Indien är en plats för de äventyrliga så som för det naturälskande brudparet. Här kan ni cykla i berge Läs mer »

Smekmånadsdestinationer när och fjärran

Smekmånadsdestinationer när och fjärran

Finns det en skvätt champagne kvar från bröllopsfesten? Bra! Drick ur den. Smekmånaden börjar nu. Första resan som äkta par. En av livets stora stunder, en oförglömlig semester som smakar smultron och stulna kyssar. Vart går äventyret? Vi har några idéer, håll till godo med dessa handplockade tips.  Läs mer »

Smekmånad för äventyrslystna

Smekmånad för äventyrslystna

Ni gillar mat och dryck, ni gillar äventyr, ni tycker om att gå mot strömmen. Vi har smekmånadsdestinationen för er: Georgien. Annorlunda, välkomnande, spännande. I världens äldsta vinproducerande nation möts traditioner och nyskapande på tankeväckande vis, den livliga huvudstaden Tbilisi döljer hip Läs mer »

Kapstaden

Kapstaden

Kapstaden i Sydafrika är ett fantastiskt resmål som bjuder på lika mycket sevärdheter, aktiviteter som sol och bad. Att bada i Atlanten är en kylig och frisk upplevelse men surfarna älskar det. Om man vill uppleva landet tar man sig lättast runt med hyrbil, observera att det råder vänstertrafik i Sy Läs mer »

Kär i Island

Kär i Island

Samtidigt som Island är avlägset där hon ligger ute i Norra ishavet, tar resan hit inte mer än tre timmar från Stockholm. De två elementen som dominerar är eld och vatten i alla dess former, naturen har huvudrollen och bjuder på utmaningar och underhållning – att bli förälskad i Island är lätt.  Läs mer »

Peru

Peru

Visst, det känns långväga att planera en bröllopsresa mitt i en pandemi, men snart kommer Covid bara vara ett suddigt minne. Så dröm långväga drömmar redan nu. I Peru kan ni fira tvåsamheten med kulinariska äventyr och kulturarv i världsklass. Vispa ihop ett par pisco sours, smutta på landets skummi Läs mer »

Bröllop på Trolltungan

Bröllop på Trolltungan

De blev först i världen att vigas på Trolltungan vid Norges fjordar. 1100 meter i luften med ett lodrät stup nedanför.  Läs mer »

#SayYESinSwitzerland

#SayYESinSwitzerland

Are you looking for the wedding destination of your dreams? Switzerland is the perfect choice, let us tell you why: Läs mer »

Drömmen om Provence

Drömmen om Provence

Södra Frankrike har ju blivit själva sinnebilden av sol, bad, mysiga kullerstensbelagda byar, mat och vin. Just provinsen Provence har blivit föremål för denna dröm vilken förevigats i otaliga filmer då denna region sträcker sig hela vägen från Rivierans luxuösa badorter upp genom små bergsbyar vid  Läs mer »

Safari i Afrika

Safari i Afrika

Natten är svart som sammet och stjärnhimlen beströdd med miljoner och åter miljoner diamanter. Cikadorna har sedan flera timmar spelat sin till synes asymmetriska symfoni, och det glöder stämningsfullt från lägerelden där vi nyss avslutat middagen. Plötsligt rycker en av de beväpnade vakterna till o Läs mer »

Smekis i Sverige med oändliga möjligheter

Smekis i Sverige med oändliga möjligheter

Säger man smekmånad så ser många en vit strand med palmer framför sig. Men där har nog vi som media oss själv att skylla. Att åka på en resa bara ni två efter att ha klarat av alla bröllopsbestyr och en i många fall rätt utmattande process som det kan vara med allt kring ett giftermål är absolut en  Läs mer »

Gift er utomlands - så gör ni

Gift er utomlands - så gör ni

Drömmer ni om att gifta er under svajande palmer på en kritvit strand eller ingå äktenskap i en härligt pulserande storstad? Här är allt ni behöver veta för att gifta er utomlands.  Läs mer »

Under ytan i Zanzibar

Under ytan i Zanzibar

Checka in på en flytande ö i tre plan. Njut av solen på däck eller kryp till kojs fyra meter under vattenytan. Läs mer »

Vilken safari passar er?

Vilken safari passar er?

Det är stor skillnad på hur olika länder - och arrangörer - ser på safariresenärer. Vissa lassar jeepen full av folk, medan andra satsar på det unika och exklusiva. Någon prioriterar miljö och några försöker kombinera alla parametrar. Här har vi sammanställt fem helt olika typer av safariupplevelser Läs mer »

Tre favoriter i Tanzania

Tre favoriter i Tanzania

Ett världsarv, en kollapsad vulkan och en park där djuren kommer så nära att teleobjektiv och kikare är överflödigt. Escapes chefredaktör tipsar om tre tanzaniska favoriter.  Läs mer »

Lyxig ekosafari i Botswana

Lyxig ekosafari i Botswana

För fyrtio år sedan ansågs Botswana så hopplöst att bara jägare kom hit för att semestra och landet var ett av världens fattigaste. Idag är Botswana världens mest ekovänliga safaridestination och den ekonomiska tillväxten en ekonomisk framgångshistoria. Men vägen hit har inte varit enkel. Läs mer »

Ökenhotell i Arizona

Ökenhotell i Arizona

Arizonas röda ökenlandskap, en prisbelönad restaurang och ett spa med saltvattenspool gör att vi just nu drömmer om att få besöka Kimptons senaste tillskott, nyrenoverade Amara Resort and Spa.  Läs mer »

Tigersafari i Indien

Tigersafari i Indien

Tjuvjakt, minskade revir och inavel. Antalet tigrar i världen minskar dramatiskt. Vi reser djupt in i den indiska djungeln för att ta reda på om det verkligen är för sent.  Läs mer »

Vilken tomatsoppa!

Vilken tomatsoppa!

På med skyddsglasögonen och dyk ner i ett hav av tomater.  Läs mer »

Rörigt i Mexiko

Rörigt i Mexiko

Att tillbringa natten i ett mexikanskt avloppsrör låter kanske inte särskilt lockande, men arkitektfirman T3arc bevisar motsatsen. Läs mer »

Golfakademi i Cadiz

Golfakademi i Cadiz

Varför inte pröva lyckan tillsammans på Spaniens sprillans nya stjärnbanor?  Läs mer »

På väg till Machu Picchu

På väg till Machu Picchu

Varför inte börja ert smekmånadsäventyr på ett riktigt trendhotell? Läs mer »

Tanzania: Den stora migrationen

Tanzania: Den stora migrationen

Den årliga migrationen blir garanterat ett minne för livet.  Läs mer »

Vandring med vita dukar i Åre

Vandring med vita dukar i Åre

Vill ni få ett spännande äventyr utan att få skit under naglarna? Här är ett ypperligt alternativ.  Läs mer »

Naturnära i Indien

Naturnära i Indien

Kombinera närheten till prunkande regnskog med modern lyx på nyöppnade bergsresorten Vivanta by Taj, Madikeri.  Läs mer »

Indisk jaktstuga

Indisk jaktstuga

Vid en jaktstuga byggd i slutet av 1800-talet kan gäster numera sitta i piffiga soffor med mjuka färgklickar till kuddar och blicka ut över hela 32 tunnland stenöken. Läs mer »

Naturnära lyx i Darwin

Naturnära lyx i Darwin

Historiskt, kulturellt och naturnära i Australien.  Läs mer »

Förbannad terapi i Texas

Förbannad terapi i Texas

Arga? Jättebra. Håll kvar den känslan och flyg till Dallas, Texas.  Läs mer »

Nyöppnat i snöns boning

Nyöppnat i snöns boning

Högt i östra Himalaya öppnade bhutanska Gangte Goenpa Lodge i maj 2013. Läs mer »

Kalifroniens nya nationalpark

Kalifroniens nya nationalpark

I januari 2013 fick Kalifornien sin nionde nationalpark; Pinnacles National Park. Läs mer »

Lufsa med åsnor i Grand Canyon

Lufsa med åsnor i Grand Canyon

Väger ni under 102 kilo vardera? Då kan ni uppleva världens största kanjon på ett lite annorlunda sätt: en åsnefärd utmed bergsväggarna.  Läs mer »

Äventyr på Tobago

Äventyr på Tobago

Visst finns här underbara stränder och turkost hav, men också regnskog, fåglar och klorofyllstinn grönska. Så skynda på, packa badkläderna, vandringsskorna och hoppa in i jeepen. Det är dags att upptäcka den karibiska ön.  Läs mer »

Rymdresor: Världen räcker inte till

Rymdresor: Världen räcker inte till

Ryssarna har tagit första steget och erbjuder numera lediga säten på sina farkoster. Rymdskutt med hjälp av luftballonger som tar passagerare ut i den tyngdlösa atmosfären blir allt vanligare. Allt om bröllop träffade astronauten Christer Fuglesang för att ta reda på varför vi vill ha mer space på s Läs mer »

Volontärdyk i Kambodja

Volontärdyk i Kambodja

Slå ett slag för miljön och få en underbar dykupplevelse på samma gång. När Goodtravel släppte sitt reseprogram 2012 var volontärresan till ön Koh Sdach i Kambodja en av nyheterna.  Läs mer »

Smekmånad på is

Smekmånad på is

Ice Hotel i Jukkasjärvi var världens första ishotell. Idag är hotellet ett av Sveriges – ja till och med Nordeuropas - absolut främsta turistattraktioner. Men det finns fler. Vi har listat upplevelseboendena för er som vill lägga smekmånaden på is. Läs mer »

Sydafrika: Jakten på safarin

Sydafrika: Jakten på safarin

Många drömmer om att få åka på safari när man väl tagit sig hela vägen till Afrika. Men är Kapstaden destinationen? Ta en ordentlig funderare innan ni ger er ut, menar Allt om Bröllops Jens Christiansen. Följ med på hans jakt efter det genuina safari-Afrika. Läs mer »

Jättegunga i Nya Zeeland

Jättegunga i Nya Zeeland

AJ Hackett Bungy var en sann pionjär när han lyfte fram galenskapen bungyjump 1988. Över 20 år senare förmedlar hans företag fortfarande adrenalinhöjande aktiviteter på hög nivå. Läs mer »

Skottlossning i Skottland

Skottlossning i Skottland

”Skjut din egen handväska” - vilken är din första reaktion? Avsmak, äckel, ett ”nej, nu driver ni med mig” eller kanske ett förtjust pirr i magen? Klart är i alla fall att du genom detta får en väska som ingen annan har.  Läs mer »

När vägen är målet

När vägen är målet

Det finns ett antal vägar där ord som ”transportsträcka” och fraser som ”när är vi framme?” är bannlysta. Körsträckor som uppnått kultstatus och numera utgör en drömresa i sig själva. Packa kappsäckarna och bered er på att insupa några av världens mest exceptionella rutter från ert fönster. East Coa Läs mer »

Checka in på Orientexpressen

Checka in på Orientexpressen

Det anrika tågbolaget har erbjudit lyx, flärd och romantik i snart 130 år. Vagnarna är inredda i 20-talsdekadensens tecken och personalen passar upp er iklädda uniformer och vita handskar.  Läs mer »

Höj pulsen tillsammans

Höj pulsen tillsammans

En veckas all inclusive i Turkiet kan visserligen vara ruskigt skönt men vill ni ta såväl er själva som er relation till nya höjder slår vi ett slag för den aktiva resan. Om det sedan blir surfing, bergsbestigning eller äventyr på hästryggen lämnar vi upp till er att bestämma. Här är fem inspirerand Läs mer »

Sandslott i Egypten

Sandslott i Egypten

Föreställ er perfekta stränder, en stilla båttur längs Nilen eller en avslappnande vistelse mitt i öknen. Allt detta är möjligt om ni väljer Egypten för er romantiska tillflykt. Skräddarsy er drömresa och ni kan uppleva det mångfacetterade landet på ett helt nytt sätt. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

VAD SÖKER DU?