Safari i Afrika
Av: Kicki Lilliedrake

Safari i Afrika

Natten är svart som sammet och stjärnhimlen beströdd med miljoner och åter miljoner diamanter. Cikadorna har sedan flera timmar spelat sin till synes asymmetriska symfoni, och det glöder stämningsfullt från lägerelden där vi nyss avslutat middagen. Plötsligt rycker en av de beväpnade vakterna till och lyssnar på helspänn ut i mörkret utanför tältlägret.

Pioneer Camp Serengeti_WEBB

Snart hör vi det också, och känner det i hela kroppen: det dova mullret från ett lejon i natten. Vi vet att vi är säkra här, men de rationella tankarna byts ut mot urtidsmänniskans kroppsliga reaktioner. Nackhåren reser sig, pupillerna vidgas, alla sinnen förstärks.

Flera varianter

-Ute på savannen mitt i natten är du i naturen på naturens villkor. Det finns få ställen som gör en så blottad för sina känslor som där, säger Lars Björkman som är producent på Temaresor, och som lett safaris i Afrika under många år.

Det finns många olika kombinationer och varianter av safari. En natt på camp ute på savannen kan tillbringas i enkla tält med tvättfat att hålla sig ren i, till rena lyxen med stora och rymliga tält, riktiga sängar och dusch/WC.

Safari på riktigt

Hur man vill ha sin safari handlar om tycke och smak. Det finns allt från större gruppresor med djursäkra utfärder till kända parker såsom Krugerparken, till små personliga resor med ytterliga två personer i en jeep och egen guide i Botswana. Är man ute efter en riktigt genuin safari så skulle jag rekommendera Botswana. Jag var ute med en liten grupp i tio dagar, och under den tiden mötte vi bara två andra sällskap, säger Lars Björkman. Kanske inte lika mycket djur, och framför allt är de inte vana vid människor, så de håller sig på behörigt avstånd. Å andra sidan känns det riktigt stort när man väl hittar djuren.

Kombinerad smekmånad

Ulf Östergren är ansvarig för Anderson´s African adventures som erbjuder mer exklusiva safariresor till sju olika länder i södra och östra Afrika. Om jag skulle åka på smekmånad med safari så skulle jag absolut rekommendera Tanzania, och att kombinera safarin med en veckas sol och bad på Zanzibar, säger han. Det är speciellt med safari och mötena med människorna och alla djur, det är bra att ta sig tid att smälta intrycken och att vila tillsammans.

På egen hand

Tanzania är stabilt och trevligt att vistas i, och det är ett jämförelsevis välordnat land att resa runt i. Men det finns mycket att tänka på.

-Det är bra att tänka till både en och två gånger att ge sig ut på egen hand med bil i flera av länderna i Afrika. En del länder är rent av livsfarliga, och om man ska på safari i de mer stabila länderna så måste man veta att det är mycket dåliga vägar, och att besöken i nationalparkerna kringgärdas av många och krångliga regelverk, säger Ulf Östergren.

Längtan tillbaka

Det finns ett uttryck i stil med "Den som en gång får Afrikas jord på sina kängor kommer alltid att längta tillbaka", och det stämmer verkligen. När det första ljuset når vårt tält på morgonen går vi ut för att möta solen. Det är lite kyligt, och doften av rå jord förstärker känslan av det vilda som vi hört och upplevt under vår ganska sömnfattiga natt.

Vi nyper oss själva i armen när siluetter av ståtliga giraffer som betar på akaciaträden träder fram i det overkligt orangea motljuset från solen. En sak är säker: Vi kommer alltid att längta tillbaka till Afrika.

 

Från_nätet_leopard-hills-private-game-reserve-mpumalanga

 

Fakta:

 

"The Big Five" är det samlande namnet på Afrikas fem största vilda djurarter. De fem som går under detta namn är lejon, leopard, buffel, noshörning och afrikansk elefant. Det är från början en typisk jägarterm som syftar på de fem största och mest åtråvärda jägarbytena som fanns att fälla under storviltsjakt i Afrika.

tanzania-tanzania-tema-from-serengeti-to-zanzibar_animal-safari-wildlife-nature-landscape_0200616_WEBB

Krugerparken i Sydafrika

Krugerparken grundades 1898 för att skydda fauna och flora på den Sydafrikanska stäppen, är unik i sin mångfald av livsformer och är världsledande när det gäller hantering av miljöteknik och miljöpolicy. Krugerparken, som ligger i den östra delen av Sydafrika och gränsar till Mocambique, erbjuder oräkneliga möjligheter beträffande safari och naturupplevelser.

 

Serengeti i Tanzania

Serengeti är trots sin storlek ett av de däggdjurstätaste områdena i Afrika. Här finns de enorma hjordarna av gräsätare som zebror och gnuer men även gott om rovdjur som lejon och gepard. Man brukar säga att inom ekosystemet som är Serengeti med omnejd finns världens största och mest spektakulära koncentration av stora däggdjur. Här finns till exempel uppskattningsvis 2000 lejon.

bergsgorillor_Rwanda

Bergsgorillorna i Rwanda

Det finns ungefär 600 bergsgorillor kvar i världen och hälften av dem finns i Rwanda. Bergsgorillorna är i huvudsak vegetarianer, väger upp till 200 kg och lever i små grupper av 5 till 50 djur som leds av en silverhanne. Volcanoes nationalpark är Rwandas mest kända och det är där bergsgorillorna finns. Det var här Dian Fossey gjorde sin berömda forskning av arten som upptäcktes så sent som 1902.

 

Bästa tid för safari

Den bästa tiden för en safari med flest djur är mellan november och mars. April till maj är det regnperiod, men juni kan bjuda på fin safari med varma dagar och lite svalare nätter.

 

Klimat

Det subtropiska klimatet i Öst- och Sydafrika har varma, heta, regniga somrar som startar i oktober och slutar i mars-april. Sommarregnen gör den torra marken till ett frodigt och lummigt blomstrande paradis, dock gör det växande lövverket det svårare att se vissa av de vilda djuren.

 

Vintermånaderna som är mellan april och september är otroligt behagliga med varma torra dagar och svala kvällar och nätter. Traditionellt så är vintern den bästa perioden att sikta storvilt eftersom vegetationen är gles och djurens vattentillgångar är begränsade till floder och vattenhål.

 

Mitt bästa tips för en smekmånad med safari

Vart skulle du åka med din partner på en oförglömlig safariresa till Afrika?

 

Ulf Östergren, ansvarig på Anderson´s:

--Jag skulle absolut inte missa Ngorongorokratern i Tanzania! Det är en väldigt speciell känsla att stå och se ut över det fantastiska landskapet från en högt belägen utsiktsplats.

 

Lars Björkman, producent på Temaresor:

-En av mina starkaste upplevelser är helt klart mötet med bergsgorillorna i Rwanda. Silverryggen i flocken är otroligt mäktig, det är svårt att få ett närmare möte som ger så stora känslor.

Pioneer Camp insidan_WEBB

EKONOMI


Budget, för det mer äventyrliga brudparet

Boka flygbiljett till exempelvis Dar es Salaam i Tanzania (från 3 500 kr/ person ToR) Kigali i Rwanda (från ca 4 500 kr/person ToR) Johannesburg i Sydafrika (från ca 4 400 kr/person ToR) Hyr bil på plats. Bilhyra för ca 10 dagar från 1 500 kr för den allra billigaste varianten.

  • Kilroy travel erbjuder gruppresor med enklare logi från ca 15 000 kr/person/vecka.
  • Rosa bussarna för den som har gott om tid och kan tänka sig många nätter i buss: 5 veckor för ca 48 000 kr/person

Medium, för det bekväma men prismedvetna brudparet

  • Temaresor, ex Viltsafari i Kenya, Masai Mara till Mombasa från ca 29 000 kr/person
  • Nyati safari, ex Kapstaden och flera dagars safari, bland annat i Krugerparken, från ca 24 000 kr/person
  • Kenzan tours: Kenya och Uganda med bergsgorillorna, 14 dagar från 28 000 kr/person

Lyx, för brudparet där ekonomin är av liten betydelse

  • Andersons´s erbjuder bland annat en populär kombinationsresa med fem dagars safari med boende på lyxcamp och en vecka med sol och bad på Zanzibar för priser från 50 000 kr/person
  • Albatros erbjuder enligt egen utsago "världens mest exklusiva tågresa" genom Sydafrika med safari, Garden Route, Kapstaden och förstklassig helpension på tåget. 15 dagar för 65 000 kr/person
Från_Nätet_madikwe-hills-private-game-lodge-north-west-province

Relaterade artiklar

Förtrollande Kapstaden

Förtrollande Kapstaden

Ibland uppstår ögonblick som gör att man blir helt betagen av ett resmål – och en plats som många har blivit upp över öronen förälskade i är Kapstaden. Denna mångsidiga metropol i Sydafrika som erbjuder pulserande stadsliv, storslagna naturupplevelser och smultronställen för avskild romantik. Kapsta Läs mer »

Fem platser att uppleva i Indien

Fem platser att uppleva i Indien

Att välja Indien som er destination på er bröllopsresa är som att välja godis ur en godispåse ni inte kan få nog av. Där nya smaker upptäcks och varje tugga blir en smaksensation ni vill ha mer av. Indien är en plats för de äventyrliga så som för det naturälskande brudparet. Här kan ni cykla i berge Läs mer »

Smekmånadsdestinationer när och fjärran

Smekmånadsdestinationer när och fjärran

Finns det en skvätt champagne kvar från bröllopsfesten? Bra! Drick ur den. Smekmånaden börjar nu. Första resan som äkta par. En av livets stora stunder, en oförglömlig semester som smakar smultron och stulna kyssar. Vart går äventyret? Vi har några idéer, håll till godo med dessa handplockade tips.  Läs mer »

Smekmånad för äventyrslystna

Smekmånad för äventyrslystna

Ni gillar mat och dryck, ni gillar äventyr, ni tycker om att gå mot strömmen. Vi har smekmånadsdestinationen för er: Georgien. Annorlunda, välkomnande, spännande. I världens äldsta vinproducerande nation möts traditioner och nyskapande på tankeväckande vis, den livliga huvudstaden Tbilisi döljer hip Läs mer »

Kapstaden

Kapstaden

Kapstaden i Sydafrika är ett fantastiskt resmål som bjuder på lika mycket sevärdheter, aktiviteter som sol och bad. Att bada i Atlanten är en kylig och frisk upplevelse men surfarna älskar det. Om man vill uppleva landet tar man sig lättast runt med hyrbil, observera att det råder vänstertrafik i Sy Läs mer »

Roadtrip i Napa Valley

Roadtrip i Napa Valley

Vi åkte till Napa Valley, det berömda vinområdet längs Kaliforniens kust, för att förlova oss och romansa, en absolut fantastisk resa med taket av och vinden i håret. Läs mer »

Kär i Island

Kär i Island

Samtidigt som Island är avlägset där hon ligger ute i Norra ishavet, tar resan hit inte mer än tre timmar från Stockholm. De två elementen som dominerar är eld och vatten i alla dess former, naturen har huvudrollen och bjuder på utmaningar och underhållning – att bli förälskad i Island är lätt.  Läs mer »

Peru

Peru

Visst, det känns långväga att planera en bröllopsresa mitt i en pandemi, men snart kommer Covid bara vara ett suddigt minne. Så dröm långväga drömmar redan nu. I Peru kan ni fira tvåsamheten med kulinariska äventyr och kulturarv i världsklass. Vispa ihop ett par pisco sours, smutta på landets skummi Läs mer »

Bröllop på Trolltungan

Bröllop på Trolltungan

De blev först i världen att vigas på Trolltungan vid Norges fjordar. 1100 meter i luften med ett lodrät stup nedanför.  Läs mer »

#SayYESinSwitzerland

#SayYESinSwitzerland

Are you looking for the wedding destination of your dreams? Switzerland is the perfect choice, let us tell you why: Läs mer »

Drömmen om Provence

Drömmen om Provence

Södra Frankrike har ju blivit själva sinnebilden av sol, bad, mysiga kullerstensbelagda byar, mat och vin. Just provinsen Provence har blivit föremål för denna dröm vilken förevigats i otaliga filmer då denna region sträcker sig hela vägen från Rivierans luxuösa badorter upp genom små bergsbyar vid  Läs mer »

Smekis i Sverige med oändliga möjligheter

Smekis i Sverige med oändliga möjligheter

Säger man smekmånad så ser många en vit strand med palmer framför sig. Men där har nog vi som media oss själv att skylla. Att åka på en resa bara ni två efter att ha klarat av alla bröllopsbestyr och en i många fall rätt utmattande process som det kan vara med allt kring ett giftermål är absolut en  Läs mer »

Gift er utomlands - så gör ni

Gift er utomlands - så gör ni

Drömmer ni om att gifta er under svajande palmer på en kritvit strand eller ingå äktenskap i en härligt pulserande storstad? Här är allt ni behöver veta för att gifta er utomlands.  Läs mer »

Under ytan i Zanzibar

Under ytan i Zanzibar

Checka in på en flytande ö i tre plan. Njut av solen på däck eller kryp till kojs fyra meter under vattenytan. Läs mer »

Vilken safari passar er?

Vilken safari passar er?

Det är stor skillnad på hur olika länder - och arrangörer - ser på safariresenärer. Vissa lassar jeepen full av folk, medan andra satsar på det unika och exklusiva. Någon prioriterar miljö och några försöker kombinera alla parametrar. Här har vi sammanställt fem helt olika typer av safariupplevelser Läs mer »

Tre favoriter i Tanzania

Tre favoriter i Tanzania

Ett världsarv, en kollapsad vulkan och en park där djuren kommer så nära att teleobjektiv och kikare är överflödigt. Escapes chefredaktör tipsar om tre tanzaniska favoriter.  Läs mer »

Lyxig ekosafari i Botswana

Lyxig ekosafari i Botswana

För fyrtio år sedan ansågs Botswana så hopplöst att bara jägare kom hit för att semestra och landet var ett av världens fattigaste. Idag är Botswana världens mest ekovänliga safaridestination och den ekonomiska tillväxten en ekonomisk framgångshistoria. Men vägen hit har inte varit enkel. Läs mer »

Ökenhotell i Arizona

Ökenhotell i Arizona

Arizonas röda ökenlandskap, en prisbelönad restaurang och ett spa med saltvattenspool gör att vi just nu drömmer om att få besöka Kimptons senaste tillskott, nyrenoverade Amara Resort and Spa.  Läs mer »

Tigersafari i Indien

Tigersafari i Indien

Tjuvjakt, minskade revir och inavel. Antalet tigrar i världen minskar dramatiskt. Vi reser djupt in i den indiska djungeln för att ta reda på om det verkligen är för sent.  Läs mer »

Vilken tomatsoppa!

Vilken tomatsoppa!

På med skyddsglasögonen och dyk ner i ett hav av tomater.  Läs mer »

Rörigt i Mexiko

Rörigt i Mexiko

Att tillbringa natten i ett mexikanskt avloppsrör låter kanske inte särskilt lockande, men arkitektfirman T3arc bevisar motsatsen. Läs mer »

Golfakademi i Cadiz

Golfakademi i Cadiz

Varför inte pröva lyckan tillsammans på Spaniens sprillans nya stjärnbanor?  Läs mer »

På väg till Machu Picchu

På väg till Machu Picchu

Varför inte börja ert smekmånadsäventyr på ett riktigt trendhotell? Läs mer »

Tanzania: Den stora migrationen

Tanzania: Den stora migrationen

Den årliga migrationen blir garanterat ett minne för livet.  Läs mer »

Vandring med vita dukar i Åre

Vandring med vita dukar i Åre

Vill ni få ett spännande äventyr utan att få skit under naglarna? Här är ett ypperligt alternativ.  Läs mer »

Naturnära i Indien

Naturnära i Indien

Kombinera närheten till prunkande regnskog med modern lyx på nyöppnade bergsresorten Vivanta by Taj, Madikeri.  Läs mer »

Indisk jaktstuga

Indisk jaktstuga

Vid en jaktstuga byggd i slutet av 1800-talet kan gäster numera sitta i piffiga soffor med mjuka färgklickar till kuddar och blicka ut över hela 32 tunnland stenöken. Läs mer »

Naturnära lyx i Darwin

Naturnära lyx i Darwin

Historiskt, kulturellt och naturnära i Australien.  Läs mer »

Förbannad terapi i Texas

Förbannad terapi i Texas

Arga? Jättebra. Håll kvar den känslan och flyg till Dallas, Texas.  Läs mer »

Nyöppnat i snöns boning

Nyöppnat i snöns boning

Högt i östra Himalaya öppnade bhutanska Gangte Goenpa Lodge i maj 2013. Läs mer »

Kalifroniens nya nationalpark

Kalifroniens nya nationalpark

I januari 2013 fick Kalifornien sin nionde nationalpark; Pinnacles National Park. Läs mer »

Lufsa med åsnor i Grand Canyon

Lufsa med åsnor i Grand Canyon

Väger ni under 102 kilo vardera? Då kan ni uppleva världens största kanjon på ett lite annorlunda sätt: en åsnefärd utmed bergsväggarna.  Läs mer »

Äventyr på Tobago

Äventyr på Tobago

Visst finns här underbara stränder och turkost hav, men också regnskog, fåglar och klorofyllstinn grönska. Så skynda på, packa badkläderna, vandringsskorna och hoppa in i jeepen. Det är dags att upptäcka den karibiska ön.  Läs mer »

Rymdresor: Världen räcker inte till

Rymdresor: Världen räcker inte till

Ryssarna har tagit första steget och erbjuder numera lediga säten på sina farkoster. Rymdskutt med hjälp av luftballonger som tar passagerare ut i den tyngdlösa atmosfären blir allt vanligare. Allt om bröllop träffade astronauten Christer Fuglesang för att ta reda på varför vi vill ha mer space på s Läs mer »

Volontärdyk i Kambodja

Volontärdyk i Kambodja

Slå ett slag för miljön och få en underbar dykupplevelse på samma gång. När Goodtravel släppte sitt reseprogram 2012 var volontärresan till ön Koh Sdach i Kambodja en av nyheterna.  Läs mer »

Smekmånad på is

Smekmånad på is

Ice Hotel i Jukkasjärvi var världens första ishotell. Idag är hotellet ett av Sveriges – ja till och med Nordeuropas - absolut främsta turistattraktioner. Men det finns fler. Vi har listat upplevelseboendena för er som vill lägga smekmånaden på is. Läs mer »

Sydafrika: Jakten på safarin

Sydafrika: Jakten på safarin

Många drömmer om att få åka på safari när man väl tagit sig hela vägen till Afrika. Men är Kapstaden destinationen? Ta en ordentlig funderare innan ni ger er ut, menar Allt om Bröllops Jens Christiansen. Följ med på hans jakt efter det genuina safari-Afrika. Läs mer »

Jättegunga i Nya Zeeland

Jättegunga i Nya Zeeland

AJ Hackett Bungy var en sann pionjär när han lyfte fram galenskapen bungyjump 1988. Över 20 år senare förmedlar hans företag fortfarande adrenalinhöjande aktiviteter på hög nivå. Läs mer »

Skottlossning i Skottland

Skottlossning i Skottland

”Skjut din egen handväska” - vilken är din första reaktion? Avsmak, äckel, ett ”nej, nu driver ni med mig” eller kanske ett förtjust pirr i magen? Klart är i alla fall att du genom detta får en väska som ingen annan har.  Läs mer »

När vägen är målet

När vägen är målet

Det finns ett antal vägar där ord som ”transportsträcka” och fraser som ”när är vi framme?” är bannlysta. Körsträckor som uppnått kultstatus och numera utgör en drömresa i sig själva. Packa kappsäckarna och bered er på att insupa några av världens mest exceptionella rutter från ert fönster. East Coa Läs mer »

Checka in på Orientexpressen

Checka in på Orientexpressen

Det anrika tågbolaget har erbjudit lyx, flärd och romantik i snart 130 år. Vagnarna är inredda i 20-talsdekadensens tecken och personalen passar upp er iklädda uniformer och vita handskar.  Läs mer »

Höj pulsen tillsammans

Höj pulsen tillsammans

En veckas all inclusive i Turkiet kan visserligen vara ruskigt skönt men vill ni ta såväl er själva som er relation till nya höjder slår vi ett slag för den aktiva resan. Om det sedan blir surfing, bergsbestigning eller äventyr på hästryggen lämnar vi upp till er att bestämma. Här är fem inspirerand Läs mer »

Sandslott i Egypten

Sandslott i Egypten

Föreställ er perfekta stränder, en stilla båttur längs Nilen eller en avslappnande vistelse mitt i öknen. Allt detta är möjligt om ni väljer Egypten för er romantiska tillflykt. Skräddarsy er drömresa och ni kan uppleva det mångfacetterade landet på ett helt nytt sätt. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

VAD SÖKER DU?