Tre favoriter i Tanzania
Text: Veronica Linarfve

Tre favoriter i Tanzania

Ett världsarv, en kollapsad vulkan och en park där djuren kommer så nära att teleobjektiv och kikare är överflödigt. Escapes chefredaktör tipsar om tre tanzaniska favoriter.

Lake Manyara - för de otåliga

Det här är en av få parker i världen där teleobjektiv och kikare faktiskt känns onödigt. Här kommer du djuren riktigt nära. Lake Manyara består till 90 procent av vatten och vegetationen är djungel. Här finns också en mindre slätt på vilken flodhästar, gaseller och elefanter som villigt poserar framför kameran.

Parken är perfekt för den otålige - djuren är många och det händer saker hela tiden. Själv hann jag inte ens in i parken innan några nyfikna babianer ställde till med dans och rumpchock på motorhuven. En babianmamma blev särskilt förtjust över uppmärksamheten och fortsatte att spela apa genom att hoppa in i grannbilen, sätta sig på förarstolen och tuta en melodi med signalhornet. Varning för nedvevande rutor i anslutning till lågt hängande grenar med andra ord. Babianerna inte bara är roliga, de är smarta också. Medan mamman hade min uppmärksamhet, klättrade babianbarnen ned på jeepens reservhjul och spanade in lunchboxararna. En av apungarna försökte till och med öppna bagageluckan, men till ungens stora besvikelse var den redan låst.


Gillar du fåglar kommer du att älska Lake Manyara. En av de mest fascinerande är vävarfågeln, en av Afrikas "small five" som väver en rund gräsboll till bo. När många vävare bygger bon i samma träd, får de akacieträdet att likna Afrikas svar på julgranen, med alla hängande kulor.

Ngorongoro - kollapsad krater

När man kliver ut från den lilla flygplatsen Kilmanjaro Airport sätter man på sätt och vis fötterna i mänsklighetens vagga. I Olduvaiklyftan har några av de äldsta fynden av människan gjorts och i Ngorongoro  har man funnit ett välbevarat exemplar av "den händige människan" som levde för 1,8 miljoner år sedan. Vår egen art, den nutida människan, påbörjade vandringen till jordens alla hörn från dessa trakter.

Om Lake Manyara serverar närgångna upplevelser, bjuder Ngorongoro på storslagna. Den mest spektakulära delen av parken är kratern. Man kör bil, cirka 600 meter ner på smala vägar längs den kollapsade vulkanenes kanter och på botten prunkar vad som ofta kallas för "Afrikas lustgård". Här nere myllrar det av djur. Lejon, elefanter, noshörningar, leoparder, giraffer, zebror och alla de andra delar på den lilla cirkelformade ytan, som bara är två mil i diameter. En del av kratern är täckt av vatten i vilket enorma flockar flamingos lever. Lite udda är att lejonen här klättrar i träd. Vill man se lejon ska man därför hålla utkik både på marken och bland trädens grenar.

Serengeti

Serengeti betyder "stor öppen plats" på masai, och är en av världens mest kända nationalparker, tack vare sitt rika djurliv. Här finns inte bara "the big five", utan även "the big ten" och "the small five". Naturen skiftar från stora gula grässlätter i söder, akaciesavann i mitten, trädsavann i norr, till växlande trädsavann och slättområden kantade av låga berg i väster. På många håll förekommer svarta gnistrande granitöar - så kallade kopjes. Dessa platser är populära tillhåll för de stora kattdjuren. Granitön Naabi hill, som utgör entrén till Serengeti, är till ytan lika stor som Nordirland (14 700 km2)

Därefter tar det oändliga vid. Efter många mil på den ibland leriga, ibland dammande ojämna grusvägen som leder mot Ndutu i söder, tror jag inte mina ögon. Det är inte träd som rör sig i fjärran. Det är ett av världens mest omtalade naturfenomen - den stora migrationen. Tystnaden byts tills ett dovt mullrande när de två miljoner (!) gräsätarna, mest gnuer och zebror, vandrar över slätterna från norr till söder. De söker nytt frodigt gräs och måste vandra för att ungarna ska överleva. Den stora vandingen blir som ett MacDonals drive thru för bland annat lejonen, som följer i deras fotspår. I Serengeti finns 2 000 lejon.

Bästa säsong för safari i Tanzania: januari, februari, mars, november och december. Då bjuder vädret normalt sett på värme och "short rain" - kortare regnskurar som faller om natten.

Och till sist ett litet ord om Kilmanjaro : Tanzania har sedan självständigheten från England 1961 varit ett lugnt om än fattigt, land. Här tronar världens mest omtalade uttryck för klimatförändringarna; Afrikas högsta berg Kilimanjaro. "Problemet är inte att snön smälter, då hade vi i alla fall fått vatten. Problemet är att snön dunstar bort av värmen, så vi har inget vatten" summerar Rama, en av dem som bor vid foten av berget, situationen.

Den här artikeln publiceras i samarbete med:

LitenEscapeLogo


Sök efter företag med: Bröllopsresor hos My WeddingPlanner

Relaterade artiklar

Bröllop på Trolltungan

Bröllop på Trolltungan

De blev först i världen att vigas på Trolltungan vid Norges fjordar. 1100 meter i luften med ett lodrät stup nedanför.  Läs mer »

#SayYESinSwitzerland

#SayYESinSwitzerland

Are you looking for the wedding destination of your dreams? Switzerland is the perfect choice, let us tell you why: Läs mer »

Drömmen om Provence

Drömmen om Provence

Södra Frankrike har ju blivit själva sinnebilden av sol, bad, mysiga kullerstensbelagda byar, mat och vin. Just provinsen Provence har blivit föremål för denna dröm vilken förevigats i otaliga filmer då denna region sträcker sig hela vägen från Rivierans luxuösa badorter upp genom små bergsbyar vid  Läs mer »

Safari i Afrika

Safari i Afrika

Natten är svart som sammet och stjärnhimlen beströdd med miljoner och åter miljoner diamanter. Cikadorna har sedan flera timmar spelat sin till synes asymmetriska symfoni, och det glöder stämningsfullt från lägerelden där vi nyss avslutat middagen. Plötsligt rycker en av de beväpnade vakterna till o Läs mer »

Smekis i Sverige med oändliga möjligheter

Smekis i Sverige med oändliga möjligheter

Säger man smekmånad så ser många en vit strand med palmer framför sig. Men där har nog vi som media oss själv att skylla. Att åka på en resa bara ni två efter att ha klarat av alla bröllopsbestyr och en i många fall rätt utmattande process som det kan vara med allt kring ett giftermål är absolut en  Läs mer »

Välkommen till Oman!

Välkommen till Oman!

(ANNONS) I Oman känner ni onekligen av historiens vingslag. Flertalet platser återfinns på UNESCOs lista över världsarv och har inspirerat till många av litteraturens stora sagor. Det är en plats som hypnotiserar sina besökare med ett dramatiskt landskap och orientaliska dofter från antika marknader Läs mer »

Gift er utomlands - så gör ni

Gift er utomlands - så gör ni

Drömmer ni om att gifta er under svajande palmer på en kritvit strand eller ingå äktenskap i en härligt pulserande storstad? Här är allt ni behöver veta för att gifta er utomlands.  Läs mer »

Under ytan i Zanzibar

Under ytan i Zanzibar

Checka in på en flytande ö i tre plan. Njut av solen på däck eller kryp till kojs fyra meter under vattenytan. Läs mer »

Vilken safari passar er?

Vilken safari passar er?

Det är stor skillnad på hur olika länder - och arrangörer - ser på safariresenärer. Vissa lassar jeepen full av folk, medan andra satsar på det unika och exklusiva. Någon prioriterar miljö och några försöker kombinera alla parametrar. Här har vi sammanställt fem helt olika typer av safariupplevelser Läs mer »

Lyxig ekosafari i Botswana

Lyxig ekosafari i Botswana

För fyrtio år sedan ansågs Botswana så hopplöst att bara jägare kom hit för att semestra och landet var ett av världens fattigaste. Idag är Botswana världens mest ekovänliga safaridestination och den ekonomiska tillväxten en ekonomisk framgångshistoria. Men vägen hit har inte varit enkel. Läs mer »

Ökenhotell i Arizona

Ökenhotell i Arizona

Arizonas röda ökenlandskap, en prisbelönad restaurang och ett spa med saltvattenspool gör att vi just nu drömmer om att få besöka Kimptons senaste tillskott, nyrenoverade Amara Resort and Spa.  Läs mer »

Tigersafari i Indien

Tigersafari i Indien

Tjuvjakt, minskade revir och inavel. Antalet tigrar i världen minskar dramatiskt. Vi reser djupt in i den indiska djungeln för att ta reda på om det verkligen är för sent.  Läs mer »

Vilken tomatsoppa!

Vilken tomatsoppa!

På med skyddsglasögonen och dyk ner i ett hav av tomater.  Läs mer »

Rörigt i Mexiko

Rörigt i Mexiko

Att tillbringa natten i ett mexikanskt avloppsrör låter kanske inte särskilt lockande, men arkitektfirman T3arc bevisar motsatsen. Läs mer »

Golfakademi i Cadiz

Golfakademi i Cadiz

Varför inte pröva lyckan tillsammans på Spaniens sprillans nya stjärnbanor?  Läs mer »

På väg till Machu Picchu

På väg till Machu Picchu

Varför inte börja ert smekmånadsäventyr på ett riktigt trendhotell? Läs mer »

Tanzania: Den stora migrationen

Tanzania: Den stora migrationen

Den årliga migrationen blir garanterat ett minne för livet.  Läs mer »

Vandring med vita dukar i Åre

Vandring med vita dukar i Åre

Vill ni få ett spännande äventyr utan att få skit under naglarna? Här är ett ypperligt alternativ.  Läs mer »

Naturnära i Indien

Naturnära i Indien

Kombinera närheten till prunkande regnskog med modern lyx på nyöppnade bergsresorten Vivanta by Taj, Madikeri.  Läs mer »

Indisk jaktstuga

Indisk jaktstuga

Vid en jaktstuga byggd i slutet av 1800-talet kan gäster numera sitta i piffiga soffor med mjuka färgklickar till kuddar och blicka ut över hela 32 tunnland stenöken. Läs mer »

Naturnära lyx i Darwin

Naturnära lyx i Darwin

Historiskt, kulturellt och naturnära i Australien.  Läs mer »

Förbannad terapi i Texas

Förbannad terapi i Texas

Arga? Jättebra. Håll kvar den känslan och flyg till Dallas, Texas.  Läs mer »

Nyöppnat i snöns boning

Nyöppnat i snöns boning

Högt i östra Himalaya öppnade bhutanska Gangte Goenpa Lodge i maj 2013. Läs mer »

Kalifroniens nya nationalpark

Kalifroniens nya nationalpark

I januari 2013 fick Kalifornien sin nionde nationalpark; Pinnacles National Park. Läs mer »

Lufsa med åsnor i Grand Canyon

Lufsa med åsnor i Grand Canyon

Väger ni under 102 kilo vardera? Då kan ni uppleva världens största kanjon på ett lite annorlunda sätt: en åsnefärd utmed bergsväggarna.  Läs mer »

Äventyr på Tobago

Äventyr på Tobago

Visst finns här underbara stränder och turkost hav, men också regnskog, fåglar och klorofyllstinn grönska. Så skynda på, packa badkläderna, vandringsskorna och hoppa in i jeepen. Det är dags att upptäcka den karibiska ön.  Läs mer »

Rymdresor: Världen räcker inte till

Rymdresor: Världen räcker inte till

Ryssarna har tagit första steget och erbjuder numera lediga säten på sina farkoster. Rymdskutt med hjälp av luftballonger som tar passagerare ut i den tyngdlösa atmosfären blir allt vanligare. Allt om bröllop träffade astronauten Christer Fuglesang för att ta reda på varför vi vill ha mer space på s Läs mer »

Volontärdyk i Kambodja

Volontärdyk i Kambodja

Slå ett slag för miljön och få en underbar dykupplevelse på samma gång. När Goodtravel släppte sitt reseprogram 2012 var volontärresan till ön Koh Sdach i Kambodja en av nyheterna.  Läs mer »

Smekmånad på is

Smekmånad på is

Ice Hotel i Jukkasjärvi var världens första ishotell. Idag är hotellet ett av Sveriges – ja till och med Nordeuropas - absolut främsta turistattraktioner. Men det finns fler. Vi har listat upplevelseboendena för er som vill lägga smekmånaden på is. Läs mer »

Sydafrika: Jakten på safarin

Sydafrika: Jakten på safarin

Många drömmer om att få åka på safari när man väl tagit sig hela vägen till Afrika. Men är Kapstaden destinationen? Ta en ordentlig funderare innan ni ger er ut, menar Allt om Bröllops Jens Christiansen. Följ med på hans jakt efter det genuina safari-Afrika. Läs mer »

Jättegunga i Nya Zeeland

Jättegunga i Nya Zeeland

AJ Hackett Bungy var en sann pionjär när han lyfte fram galenskapen bungyjump 1988. Över 20 år senare förmedlar hans företag fortfarande adrenalinhöjande aktiviteter på hög nivå. Läs mer »

Skottlossning i Skottland

Skottlossning i Skottland

”Skjut din egen handväska” - vilken är din första reaktion? Avsmak, äckel, ett ”nej, nu driver ni med mig” eller kanske ett förtjust pirr i magen? Klart är i alla fall att du genom detta får en väska som ingen annan har.  Läs mer »

När vägen är målet

När vägen är målet

Det finns ett antal vägar där ord som ”transportsträcka” och fraser som ”när är vi framme?” är bannlysta. Körsträckor som uppnått kultstatus och numera utgör en drömresa i sig själva. Packa kappsäckarna och bered er på att insupa några av världens mest exceptionella rutter från ert fönster. East Coa Läs mer »

Checka in på Orientexpressen

Checka in på Orientexpressen

Det anrika tågbolaget har erbjudit lyx, flärd och romantik i snart 130 år. Vagnarna är inredda i 20-talsdekadensens tecken och personalen passar upp er iklädda uniformer och vita handskar.  Läs mer »

Höj pulsen tillsammans

Höj pulsen tillsammans

En veckas all inclusive i Turkiet kan visserligen vara ruskigt skönt men vill ni ta såväl er själva som er relation till nya höjder slår vi ett slag för den aktiva resan. Om det sedan blir surfing, bergsbestigning eller äventyr på hästryggen lämnar vi upp till er att bestämma. Här är fem inspirerand Läs mer »

Sandslott i Egypten

Sandslott i Egypten

Föreställ er perfekta stränder, en stilla båttur längs Nilen eller en avslappnande vistelse mitt i öknen. Allt detta är möjligt om ni väljer Egypten för er romantiska tillflykt. Skräddarsy er drömresa och ni kan uppleva det mångfacetterade landet på ett helt nytt sätt. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop SpotifyAnmäl er till Allt om bröllops nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?