Istanbul Bland takbarer och minareter
sida 1 av 2
Text: Clara Lindh Bergendorff Foto: Bruno Ehrs

Istanbul: Bland takbarer och minareter

Istanbuls varma förtrollning omfamnar dig med lika dos böneutrop som dj-toner. Irra dig bort från de kryddiga basarerna till en takbar i världsklass för så väl insikt som utsikt över världens vackraste stadssiluett.

Kalabalik är ursprungligen ett turkiskt ord. Dess originalbetydelse översätts bäst till "fullt med folk" och är onekligen en bra glosa för att beskriva det första intrycket man får av Istanbul, en metropol med 14 miljoner invånare. Jag har vikt av från Grand Bazaars trånga, kryddiga, bullrande stånd, promenerat över Galatabron kantad av fiskare och leende försäljare och har nått fram till min slutdestination. En hiss.

De senaste åren har trenden med takbarer och takrestauranger fulkomligt exploderat i Istanbul. Kanske har takpopulariteten att göra med att folk söker en paus från vardagens kalabalik, att världens vackraste stadssiluett gör sig otroligt bra från ovan eller att de ljumma vindarna från Bosporen känns bäst en bit upp. Oavsett vilket tänds ljusen på terrasserna bygga på toppen av stadens historiska byggnader upp, en efter en, likt stjärnor på stadens kroghimmel. Det viskas om att Istanbul är Asiens och Europas svar på New York.  Om Istanbul faktiskt vore New York skulle jag just nu stå i hissen på väg till The Rooftop Bar på The Standard eller en krog av liknande kaliber - takrestaurangen jag befinner mig på, Mikla, är nämligen en av Istanbuls högsta höjdpunkter.

Hissdörrarna glider isär. Näsan fylls av en svag doft av Jasminblom och tittar man över räcket så ser man, långt där nere, hur ett glädjefyllt kaos utspelar sig på de myllrande gatorna. Innan jag ens hunnit titta på menyn serveras en ljuvlig mix av utsikt och intryck. Att betrakta Istanbul från ovan är lite som att fångas av en sagobok där varje ny vinkel berättar en storslagen historia. Bosporens vågor dansar i ett otyglat mönster som minner om stadens brokiga influenser och vindarna från Marmarasjön förenas med strömmar från Gyllene Hornet som gungar mellan Asiens och Europas kust. En fiskebåt med turkisk flagga valsar till svallvågorna från en lyxig yacht.

Vattnet som omringar staden från tre håll är ett av attributen som gjort Istanbul till en historiskt viktig stad.  657 före Kristus tog grekerna över Istanbul, cirka 300 år senare erövrades staden av romarna och år 1453 togs makten över av det Osmanska riket. Istanbulälskare menar dock att det finns någonting annat, en aura långt viktigare än geografiska aspekter och naturtillgångar, som attraherat historiens stormakter.

- Det vilar en närmast magisk dragningskraft över Istanbul. För den som låter sig förföras av den feminima staden väcks ett begär att stanna kvar. Det är ingen slump att stora riken krigat om staden i tusentals år, säger Mehmet Gürs, kock och stolt ägare till takrestaurangen Mikla.

Själv är han hälften turk, hälften finlandssvensk eller "lite svensk, en aning finnjävel och lite turk på burk" som han själv uttrycker det. Han föddes i Finland, flyttade till Stockholm som liten och därefter till USA innan han slutligen föll handlöst för Istanbuls mytomspunna förtrollning och höga energi och flyttade hit på riktigt 1996.

En kärlekshistoria

- Att leva i Istanbul är som att ha ett förhållande med en äldre, erfaren kvinna som levt ett rikt liv och färgats starkt av sina tidigare relationer. Hon är vacker men tiden har satt sina spår och man förstår att hon måste varit bedårande när hon var yngre. Det är inte lätt att leva med en kvinna med så stort bagage, men om man lyckas är det ofantligt förgyllande och slår ett förhållande med vilken ung supermodell som helst, fortsätter Mehmet som ber om att få bli kallad Memo.

Jag tittar ut genom takets panoramafönster över romerska torn och islamska minareter och det känns som att beskåda arvet från alla de förhållanden Istanbul haft innan min egen kärlekshistoria med staden nu fått sin början. När det Osmanska riket tog över makten gjordes många kyrkor om till moskéer, däribland Hagia Sophia som då hade varit världens största kristna kyrka i nästan 1 000 år, och alla avbildningar och Jesusavmålningar täcktes med vit kalk. Under 1900-talet putsade man bort den vita färgen och Hagia Sophias utseende utgör idag en spännande fusion mellan osmansk moské och romersk kyrka. I närheten blinkar neonskyltar.

När jag tidigare i veckan besökte Hagia Sophia passade jag även på att besöka en liten bozabar i Istanbuls gamla stadskärna. Boza är en typ av ljummen vetedryck som serverats i just denna bar, en av hela Istanbuls äldsta ännu verksamma affärer, sedan 1876. På en av barens gamla trästolar satt en liten gubbe som såg ut att vara nästan lika gammal som interiören, klädd i en lång kappa. Han påstod att drycken är bra för hälsan och att han själv varit här minst en gång i veckan sedan 1955.

- Sedan dess har stadens atmosfär förändrats mycket, det kommer så mycket nya påhitt hela tiden, sa han och presenterade sig som Seref Ay. Jag frågade honom om han varit på någon av alla de nya takbarerna. Han log med sina varma ögon under sin kufihatt och skakade på huvudet.

- Vad ska jag upp där och göra när jag har så bra utsikt från moskén? utbrast han medan han fortsatte att läppja på den lena och söta drycken toppad med kikärtor och kanel.


Sök efter företag med: Bröllopsresor hos My WeddingPlanner

Relaterade artiklar

Paris

Paris

Att förälska sig i Paris är enkelt, detta är staden som konstnärer och förälskade par fortsätter att vallfärda till; för kärleken, inspirationen och det dekadenta livet. Följ med Allt om Bröllop då vi checkar in uppe i vårt favoritkvarter Pigalle uppe i Montmartre. Läs mer »

The Dorchester - Lyx i London

The Dorchester - Lyx i London

Unna er en romantisk en-gång-i-livet weekend och ta in på fabulösa The Dorchester i London. Det här är ett "home away from home", ett lyxigt sådant.  Läs mer »

Europas fem mest romantiska huvudstäder

Europas fem mest romantiska huvudstäder

Det finns en uppsjö av vackra huvudstäder på vår underbara kontinent och från början var det en tillsynes omöjlig uppgift att utse de fem mest romantiska i Europa. Men efter att ha slitit hår, diskuterat och kämpat för våra personliga favoriter har redaktionen äntligen enats.  Läs mer »

Op-Up – så blir ni uppgraderade

Op-Up – så blir ni uppgraderade

Måste man resa i kostym och smöra incheckningspersonalen för att bli uppgraderad? Nej då. Här är tipsen som hjälper er att byta ekonomiklassbiljetten mot busniess class – på flygbolagets bekostnad. Läs mer »

Gift er utomlands - så gör ni

Gift er utomlands - så gör ni

Drömmer ni om att gifta er under svajande palmer på en kritvit strand eller ingå äktenskap i en härligt pulserande storstad? Här är allt ni behöver veta för att gifta er utomlands.  Läs mer »

Rockig romantik i Paris

Rockig romantik i Paris

Är ni på jakt efter ett romantiskt hotell men vill slippa allt gulligull? Då kan hotellet Saint James i Paris säkerligen tillfredsställa era sinnen.  Läs mer »

Sätt hänglås på kärleken

Sätt hänglås på kärleken

I Rom rasar gatlyktor samman av hänglåsens tyngd och i Paris hotar staten med att sätta stopp för turturduvornas tradition. Fenomenet att skriva sina initialer på ett hänglås och sedan kasta iväg nyckeln har spridit sig över hela världen. Men var kommer traditionen ifrån? Och om ni nu ska underkasta Läs mer »

360 grader över Bangkok

360 grader över Bangkok

Nyöppnade Heaven on Zen är Champagne- och cocktailbaren där ni kan du njuta av en 360 graders vy över Bangkok samtidigt som ni smuttar på franskt bubbel eller fruktiga cocktails. Läs mer »

Halv åtta hos…

Halv åtta hos…

Är ni ute efter den där riktigt genuina matupplevelsen? Då kan den nylanserade sajten Eatwith.com falla er i smaken.  Läs mer »

Rumskompis i Amsterdam

Rumskompis i Amsterdam

Hon är en drömmare, ironisk, musikälskande och passionerad. Så beskrivs den relativt nyetablerade designhotellkedjan Room Mate Hotels senaste tillskott Aitana.  Läs mer »

Pladask för Rotterdam

Pladask för Rotterdam

Med den humanistiske tänkaren Erasmus i spetsen var Rotterdam före sin tid redan på 1500-talet. Kreativitet, framåtanda och en gigantisk trädgårdstomte med en butt plug – det här är en av Europas trevligaste överraskningar.  Läs mer »

Vid brons ände - Venedigs mysigaste restaurang

Vid brons ände - Venedigs mysigaste restaurang

Det kan inte bli mer idylliskt. Prima pasta, förbisvepande gondoljärer, levande ljus och ljuvligt vin i Venedigs mysigaste hörn.  Läs mer »

Kontinental krock i Rotterdam

Kontinental krock i Rotterdam

Med pingviner, utmärkt service och tv-skärm i toalettspegeln lyckades Rotterdams nya designhotell charma våra utsända.  Läs mer »

Hertigens Londonhotell

Hertigens Londonhotell

Dukes Hotel London genomgick nyligen en totalrenovering men de gamla anorna har bevarats och stället andas fortfarande brittisk elegans på högsta nivå.  Läs mer »

Helsingfors - Skandinaviens nya stjärna

Helsingfors - Skandinaviens nya stjärna

Restauranger poppar ner, designbutiker poppar upp, Helsingforsborna odlar gurkor mitt i stan. Gröna vindar blåser över det som tidigare betraktats som Skandinaviens gråaste huvudstad och designscenen som levt på 50-talets meriter sprudlar av nya modernistiska talanger. Just därför bör ni ta färjan ö Läs mer »

Barcelonas 25 bästa

Barcelonas 25 bästa

Det finns inte en anledning till att Barcelona är en av världens mest populära och välbesökta städer. Det finns tiotusentals. Handsydda espadrillos, stans bästa tapasbar, ett mysigt hotell? Vad du än är på jakt efter, det här är det bästa av Barcelona.  Läs mer »

Portugisisk trendsättare

Portugisisk trendsättare

Nyöppnade Lisboa Carmo Hotel, beläget i centrala Lissabon, är snyggt, vasst, lyxigt och bjuder på en hänförande utsikt över staden. Här finns dessutom en mysig uteservering att dricka både rosé och goda drinkar på. Läs mer »

Nyöppnat i San Francisco

Nyöppnat i San Francisco

Kombinera natur och city på ett av San Franciscos nyaste hotelltillskott.  Läs mer »

Världens sämsta hotell

Världens sämsta hotell

På prima läge i centrala Amsterdam hittar du Hans Brinker Budget Hotel, hotellet som marknadsför sig som världens sämsta. Läs mer »

Ett Paris för alla

Ett Paris för alla

Michelinkockar överger sina stjärnor och på stadens pampigaste adress ligger ett helgalet konsthus. Nu säger vi bien vienue till Paris nya kulturdimension där finkulturen får en modern twist.  Läs mer »

Marseille – en solskenshistoria

Marseille – en solskenshistoria

Bland goda viner, paradislika utflyktsmål och små gömda marinor finner vi Frankrikes folksjäl. Bakom Marseilles hårda rykte visar sig arbetarklassens Riviera bjuda på så väl hjärta som puls. Läs mer »

Londons hemligheter

Londons hemligheter

Vi begav oss till London för att ta tempen på storstadslivet och rapportera om it-restaurangerna, bästa shoppingupplevelserna och vårens trendigaste hotell. Förutom det rekordlåga pundet så lockar stadens stora gröna parker, kulturella institutioner och spännande vattenhål. Här är tipsen som sätter  Läs mer »

TEST: Vilken storstad passar er?

TEST: Vilken storstad passar er?

Städerna ligger bara några timmar bort, kronan är stark och flygbiljetterna billiga. Kom igen, nu drar vi. Men vart? Börja med att göra vårt minitest och ta reda på i vilken stad ni kommer att trivas bäst.  Läs mer »

Ta cykeln dit ni kommer

Ta cykeln dit ni kommer

Turistbussar i all ära, men friheten i en sadel och vinden i håret smäller högt hos det trend-, miljö- och hälsomedvetna paret. Sightseeing på två hjul är det bästa sättet att uppleva Europas storstäder.  Läs mer »

Grek med extra allt

Grek med extra allt

Leta upp ett slitet 50-talshotell. Släpp in en grekcypriotisk konstsamlare, några brasilianska inredningsdesigners och valfritt antal amerikanska konceptkonstnärer. Kasta in några snurriga attiraljer, säg ”återanvändning” och förbjud alla som kliver över tröskeln att använda uttrycket ”ljust och frä Läs mer »

Las Palmas: Uppgraderad huvudstad

Las Palmas: Uppgraderad huvudstad

Tapas, trendiga barer och tokbillig shopping. Escapes reporter reste till den klassiska vinterfavoriten och fann ett nytt och uppdataerat Gran Canaria. Det här är hennes rapport.  Läs mer »

Dressat i Venedig

Dressat i Venedig

Styr kosan mot kanalstaden i det stövelformade landet för en unik maskeradupplevelse utan dess lika. Läs mer »

Jacuzzibio i London

Jacuzzibio i London

Nu kan ni ta ett dopp och se film under stjärnorna på ett London-tak vid nästa besök.  Läs mer »

Melbourne överraskar alltid

Melbourne överraskar alltid

En flygresa till Australien tar tjugofyra timmar. Minst. För att motivera den grad av nackspärr och hål i plånboken som detta framkallar krävs någonting alldeles exceptionellt. Canberra må vara Australiens huvudstad och Sydney dess största stad men är det unik kultur och överraskande upplevelser som Läs mer »

KONTRASTFULLA JAPAN

KONTRASTFULLA JAPAN

Följ med på en resa till sushins, körsbärsblommornas, karaokens, templens, skyskrapornas, morgondagens och de traditionella riternas land. Med världens snabbaste tåg smakar vi bland annat på Kyoto där man åker taxi för halva priset om man bär kimono, Tokyo där till och med reklamskyltarna kan prata  Läs mer »

Dublin: En intim liten storstad

Dublin: En intim liten storstad

Tack vare dess atmosfär, historia, gastronomi, shopping, vibrerande nattliv och inte minst närhet ligger Irlands huvudstad i topp som en av Europas bästa weekenddestinationer för oss svenskar. Dublin är en liten stad med ett stort hjärta, redo att hälsa dig välkommen.  Läs mer »

Hotellfabriken i Brooklyn

Hotellfabriken i Brooklyn

När byggnaden upprättades 1901 hade ingen kunnat ana att den över 100 år senare skulle husera ett fantastiskt boutiquehotell... Läs mer »

Tapasvandring i Madrid

Tapasvandring i Madrid

Kryddiga tilltugg blandas med en ljummen doft av ljust öl och en ljudnivå som inte liknar annat. Det är spanskt, svettigt, högljutt, trångt och mitt i allt förstår du att du hittat ett uns av den spanska folksjälen. Vi gjorde en klassisk tapasvandring i Spaniens mångfacetterade huvudstad. Läs mer »

Frossa i Prags droppstensgrotta

Frossa i Prags droppstensgrotta

Mitt i Prags hjärta, intill den stora boulevarden Wenceslas Square ligger den ytterst speciella restaurangen Triton.  Läs mer »

Tolvfaldigt unikt i Madrid

Tolvfaldigt unikt i Madrid

I detta färgglada flervåningshus har tolv olika designers gått loss på varsin våning. Här har varje vrå, från det formgivna parkeringshuset via korridorerna till vindens takbar ägnats tanke och finess. Skippa hissen och ta trapporna för en riktig design- och hotellupplevelse som är tolvfaldigt unik. Läs mer »

Chicago gör revansch

Chicago gör revansch

USA:s tredje största stad är en perfekt blandning mellan sött och salt, vackert och tufft, bad och stad. Al Capones gangsterstad har kryddats med höghusens och affärsmännens strikta linjer och resultatet har blivit en metropol som minner om både New York och Paris, på sitt eget stolta vis. Här refle Läs mer »

Hett och hemligt i Berlin

Hett och hemligt i Berlin

Berlins vakuum har fyllts, och det med råge. Gamla elverk har blivit restauranger, bakom en skruttig lägenhetsdörr gömmer sig stadens häftigaste hotellrum och i det du trodde var ett nedlagt galleri står Berlins bästa bartenders. Här skapas morgondagens trender. Tysklands huvudstad är kanske trots a Läs mer »

Surrealistisk inredningsdröm  i Berlin

Surrealistisk inredningsdröm i Berlin

Ni som söker det extraordinära för smekmånaden bör definitivt göra ett stopp i Berlin. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

VAD SÖKER DU?