Förälska er i Frankrikes trädgård
Text: Clara Lindh Bergendorff

Förälska er i Frankrikes trädgård

Småskaligt, pittoreskt och sjungande unikt är representativa ord för Frankrikes hemliga paradisträdgård. Regionen Correze förför med slottshotell och böljande kullar.

Det frankofila paret har redan avnjutit Paris och tillbringat några rosédrickande dagar på Rivieran. Nästa Frankrikestopp är ofta en vingård i Bordeaux eller ett alphotell i Chamonix. De som letar efter den del av Frankrike där kullarna är böljande gröna och ett hus är "nybyggt" om dess byggår inte daterar tillbaka till medeltiden ska dock hålla hårt i tipset Correze - en närmast hemlig region som bär smeknamnet "Frankrikes trädgård". En region där fransmännen rynkar på näsan åt er engelska, inte för att de är högfärdiga utan för att de helt enkelt inte talar språket och inte är vana vid utländska turister.

Correze är Frankrikes svar på Österlen. När bildäcken kör över backkrönet och öppnar upp för en ny vy över grönklädda kullar drypande av guldfärgade äpplen och betande kor är det svårt att inte dra efter andan. De små stenpalatsen ligger tätt och med jämna mellanrum skvallrar en lång allé och en skylt i smidesjärn om att ett större gods eller slott gömmer sig någon kilometer bort.

Vackra stenbroar för bilen över departementets alla slingrande åar och floder. De flesta av städerna är minst 1 000 år gamla och minner om en vy från en sagobok om prinsar och prinsessor. Krokiga kullerstensgränder som tycks vara byggda i ett mönster helt utan logik leder förbi pittoreska kaféer med dinglande vinrankor över entrédörrarna, gemytliga tavernor med högljudda gäster och marknader där lokalproducerad honung och regionens vin står till försäljning. Ett vin som framställs efter 1400-talets kung Louis recept. Ett antal stadsportar senare har ni nått en högre altitud. De franska småbyarna är oftast byggda på en höjd där slottet eller kyrkan utgör kullens krona. Förutom en och annan puttrande bil och invånarnas jeans är vyn nästintill densamma som den måste varit under medeltiden.

Pittoreska flodbyar

De byar som omringas av vatten är extra charmerande. Lilla Uzerche är en by där samtliga hus som kantar flodpromenaden ser ut som sagoslott. På restaurang Chez Denise, lokalbornas prisvärda favorit, finns en ljuvlig stenterrass med utsikt över floden Vezere. De andra två stora floderna som rinner genom departementet är Dordogne och Correze. Vattendragen bidrar inte bara till den pittoreska miljön och den goda växtligheten, de går även utmärkt att paddla på.

Bilhjulen rullar vidare förbi skyltar som utlyser grönsaksmarknader, gästhus mitt ute i ingenstans och antikmarknader. Bland noveller, flyglar och porslin som får en att önska att flygets bagagetillåtelse var den dubbla ryms även fantastiska modeattiraljer för den med en fäbless för franska modehus.  Här säljer fransyskorna med sommarhus i regionen sina dyrgripar till handväskor för vrakpriser.

Frankrikes vackraste by

Den lilla byn Collonges la Rouge var första by i Frankrike att få ta emot titeln "Plus Beaux Village de France" - Frankrikes vackraste by. Som dess namn, la Rouge, antyder är samtliga hus gjorda av rödfärgade kalkstenar vilket är en vacker kontrast till de annars blekgrå grannbyarna. Under juli och augusti återfinns här en hel del franska turister som attraheras av byns magiska rykte. Den som vill undvika turisthordar bör istället komma hit under våren eller sensommaren, men de bidrar å andra sidan till den lyckliga stämningen.

Inte ens de franska semesterfirarna verkar dock hitta till Turenne, eller är det helt enkelt så att byn är så liten att de inte får rum särskilt många? På platsenligt manér är byn byggd på en hög höjd där gränderna slingrar sig upp mot backens topp, slottet. Detta slott var under tidig medeltid hem till regionens viktagaste familj vars efternamn orten nu är döpt efter. Över husens medeltidsfasader klättrar blommor i färgglatt rosa, varje nytt gatukrön bjuder på en hissnande utsikt över gränderna, husen, de vitmålade kaféborden, torgen du lämnat bakom dig. Låter du blicken vandra mot fjärran är allt som syns blomsterfält och gröna slätter i en mäktig panoramavy.

Ett leende välkomnande

Från en av de minsta orterna till regionens största - Brive la Gaillarde.  Staden brukar kallas "den leende porten till södra Frankrike", ett smeknamn som är högst representativt för denna solsäkra stad som bär alla de typiska egenskaperna som brukar tilldelas sydvästra Frankrike. Den varma stämningen kontras med lika varma gradantal och det är inte ovanligt att temperaturen i Brive visar fem grader högre än en halvtimme norrut. Det stojas och stimmas på uteserveringarna, vin är ett måste till maten även mitt på dagen och det lokala torget utgör stadens hjärta. Invånarnas dialekt är typisk för sydvästra Frankrike, precis som deras öppenhjärtiga sätt. Intill torgets solkyssta uteservering finns alltid en trubadur som spelar hellre än bra medan välklädda fransmän och fransyskor delar på en tallrik kallskuret och deras ungar använder hela staden som lekplats. Kullerstenstorget utgör även hem för den välbesökta helgmarknaden, dignande av jordgubbar, färsk vitlök, kryddor och inte minst delikatesser som gåslever. De som i tidigare nämnda byar förbannat att de inte kunnat få sin shoppingnerv tillfredställd kan få det här. Inte bara på marknaden utan även i stadens butiker då Brive är Correze största stad. I dess utkant ligger ett av landets allra finaste slottshotell, Castel Novel. Rummens stenväggar andas elegans inredda med småblommiga tapeter, sidentyger och bjälkar i taken. Få blir förvånade över det faktum att franska författaren Colette valde palatset som bostad för att få ro att skriva flera av sina noveller.

Slott och praliner

Slottshotellen kommer i alla prisklasser, från prislappar med flera nollor som i fyrstjärniga Castel Novels fall, till bedårande slott med B&B-priser. I byn Treignac bor en kvinna vid namn Marielle Teyssier som gjort om ett litet slott med tinnar och torn till ett bedårande hotell.  Chambres d'hôtes Clévacances har bara tre gästrum och är lika unikt och personligt som det låter. Den som säger till i förväg kan få en hemlagad måltid av Marielle eller bli medtagen på en fisketur med hennes man. Nyligen adderade paret en liten vinterträdgård till slottet som annars ser ut precis som det gjort sedan det byggdes på 1600-talet.

I Treignac finns även ett litet "chocolaterie" som säljer de mest ljuvliga bakelser, makroner och praliner. Efter att ha skurit igenom bästsäljarens täcke av grön pistagekräm med skeden visar sig en ljuvlig smet av nougat och chokladkaka. Priserna är inte värre än på vilket kafé i Sverige som helst, men bakverken är delikata i den grad att de etsar sig kvar i smaklökarnas minne i åratal. Chokladhusets namn är Borzeix-Besse, värt att skriva upp för dem med svaghet för sötsaker.

En trädgård av hemligheter

Dessa fem orter är bara ett axplock av vad som ryms bakom Frankrikes äppelträd och rosenbuskar. Det här är en region att köra vilse i, där varje avstickare leder till en egen oas, en by mindre än en småländska Astrid Lindgren-ort, ett bortglömt slott eller en stad vackrare än allt ni sett i historieböckerna.

Ta er hit: Ta planet till Paris och hoppa sedan på ett tåg till antingen Brive eller Uzerche, tågresan tar drygt tre timmar. Det går även att ta ett flyg mellan Paris och Brive på cirka 30 minuter. För att ta sig runt småbyarna hyr ni en bil. Ett alternativ till att ta tåget tillbaka till Paris är att istället köra dit och lämna tillbaka hyrbilen på Paris flygplats.


Sök efter företag med: Bröllopsresor hos My WeddingPlanner

Relaterade artiklar

Minimoons

Minimoons

Alla har inte vare sig tid, råd eller möjlighet att åka iväg på en smekmånad till en avlägsen paradisö. Här kommer några tips som inte kräver lika mycket tid eller pengar att vare sig planera eller utföra.  Läs mer »

Bo som Romeo & Julia i Verona – på Alla Hjärtans Dag!

Bo som Romeo & Julia i Verona – på Alla Hjärtans Dag!

För första gången kommer ett första kärlekspar att få övernatta i Julias ikoniska hus i Verona, Italien. Tävla med Airbnb genom att skriva ett brev till Julia! Läs mer »

Från Venedig till London – i ren Gatsby-anda!

Från Venedig till London – i ren Gatsby-anda!

I slutet på mars arrangerar det ikoniska järnvägsföretaget Belmond en unik tågvistelse – som tar er tillbaka till 1920-talets glamourösa aura. Läs mer »

Ren och skär is-magi

Ren och skär is-magi

Jukkasjärvi bjuder på äventyr, gourmetmat och arktisk skönhet. Det sägs ju att alla goda ting är tre och vad kan vara mer passande än att fira kärleken på en världsunik plats 20 mil ovan polcirkeln? Läs mer »

Semestra med stil och fross – med choklad i fokus

Semestra med stil och fross – med choklad i fokus

För att fira Internationella chokladdagen den 13 september har boendeexperterna på Hotels.com samlat ett urval av hotell med speciella chokladerbjudanden för sina gäster. Läs mer »

5 metropoler som lockar

5 metropoler som lockar

Storstäderna erbjuder smekmånadspar allt från storslagen shopping till spännande restaurangbesök och kulturella utflyktsmål. En sådan getaway kan vara en minst lika underbar som en kritvit strand.  Läs mer »

Middag med stjärnglans!

Middag med stjärnglans!

London inbjuder till en weekendresa i världsklass. Sätt guldkant på tillvaron och boka in en romantisk middag middag på The Grill på The Dorchester.  Läs mer »

Lyxhotell till vrakpriser

Lyxhotell till vrakpriser

Plånboken ekar tom, men ni vill inte tumma på boendestandarden? Vad göra?  Läs mer »

Himmelriket i Göteborg

Himmelriket i Göteborg

En glaspool utanpå fasaden och en middag med panoramautsikt över staden. Nya Upper House i Göteborg försöker ta hotellvistelsen till nya höjder. Läs mer »

En annan historia i Sundbyberg

En annan historia i Sundbyberg

I slutet av september 2013 slog portarna till Story Hotels andra hospits upp portarna i Sundbyberg. Symbiosen av rått och elegant höjer ett redan lyckat koncept ännu ett par pinnhål.  Läs mer »

Granö Beckasin: Livet på en pinne

Granö Beckasin: Livet på en pinne

Västerbottniskt hantverk, mat och naturupplevelser på hög nivå. Escape åkte till den lilla inlandsbyn Granö för en annorlunda weekend.  Läs mer »

Vadstena Klosterhotell

Vadstena Klosterhotell

Vadstena Klosterhotell ligger i vad som på 1200-talet var Sveriges huvudstad. Idag bjuder dåtidens Stureplan på en helg i stillhetens och anlighetens tecken.  Läs mer »

Sagolikt på Görvälns slott

Sagolikt på Görvälns slott

Guld, galenskap, granskott. Och gott om tid för eftertanke. Vi checkar in på Görvälns slott för en ”Casual Friday”.  Läs mer »

Gotlands godaste

Gotlands godaste

Middagen är serverad och kudden uppuffad. Här är adresserna till några av Gotlands godaste mat- och sovupplevelser. Läs mer »

Världens bästa medicinska spa

Världens bästa medicinska spa

Medicinsk turism kanske inte låter så sexigt, men är verkligen i ropet. Ett besök i Alicante gör gott för både kropp och själ.  Läs mer »

Spa med anor i Toscana

Spa med anor i Toscana

På höjderna ovanför Pisa ligger ett mycket speciellt gult hus som gjort för en weekend i kärlekens tecken.  Läs mer »

Spa och senfunkis i Stockholms innerskärgård

Spa och senfunkis i Stockholms innerskärgård

Drick björksav, svettas i en amfiteater och snarka på ett massagebord. Redaktionen testar om det nya spakonceptet på Skepparholmen är lika unikt och oförglömligt som det står i broschyren. Läs mer »

Mycket är mer i Göteborg

Mycket är mer i Göteborg

Det sägs att alla som kliver in genom dörrarna till Dorsia ler, oavsett om de gillar vad som möter blicken eller inte. Vi åkte till Göteborg för att ta reda på varför. Läs mer »

Frukost till middag i Stockholm

Frukost till middag i Stockholm

Rica Hotel Stockholm fick 2013 ett riktigt ansiktslyft med inspiration av huvudstaden. Läs mer »

Bo som Garbo

Bo som Garbo

Varför inte bo som en filmstjärna på bröllopsnatten? Läs mer »

Maritimt på Ystad Saltsjöbad

Maritimt på Ystad Saltsjöbad

Det rummen missar på i skick tar Ystad Saltsjöbad igen på spabehandlingar och mat. Och nog är det trivsamt. Så till den grad att svalorna bygger bo i den gamla neonskylten.  Läs mer »

Kronovalls vinslott: Alldeles, alldeles underbart

Kronovalls vinslott: Alldeles, alldeles underbart

Spotta på jordgolv, bli utstirrad av en älg och hållas vaken av ett spöke hela natten? Låter det som en idealistisk helg i kunglig stil? Vi undersöker varför Kronovalls slott på Österlen inte bara är Sveriges enda vinslott – utan också den bästa romantiska tillflykten i höst. Läs mer »

Flotta slott i Sverige

Flotta slott i Sverige

Bo kungligt - här listar Allt om Bröllop några av landets bästa helgpalats. Läs mer »

Från koja till slott

Från koja till slott

Redaktionen har snokat rätt på tre av Sveriges mysigaste weekendalternativ, från norr till söder, från koja till slott.  Läs mer »

Sverigeweekend för två

Sverigeweekend för två

Vi har gjort en trendspaning i Stockholm, Göteborg, Visby, Halmstad och på Öland för att ta reda på var helgtemperaturen är extra hög. Investera fredag till söndag för lite tid tillsammans samtidigt som ni får tillfälle att spana in några av Sveriges enligt oss just nu häftigaste hotell, restaurange Läs mer »

Semester i Champagne

Semester i Champagne

I norra Frankrike ligger distriktet Champagne bestående av 319 gröna byar, kulliga landskap och pittoreska bed and breakfasts.  Läs mer »

3 söta destinationer

3 söta destinationer

Vanilj påstås vara kärlekens växt, när man äter choklad bildas samma endorfiner som kroppen genererar när vi blir kära och enligt vissa mer eller mindre pålitliga källor ska sex skivor mogen vattenmelon motsvara en dos viagra. Även om ”fika” är ett svenskt uttryck talar sötsaker ett globalt språk. I Läs mer »

Rockig romantik

Rockig romantik

Är ni på jakt efter ett romantiskt hotell men vill slippa allt gulligull? Då kan hotellet Saint James i Paris säkerligen tillfredsställa era sinnen.  Läs mer »

Romantik och mystik på Västerbottens äldsta gästgiveri

Romantik och mystik på Västerbottens äldsta gästgiveri

I utkanten av det lilla samhället Nordmaling, fem mil söder om Umeå, ligger charmiga Levar Hotell. Som Västerbottens äldsta gästgiveri har det en spännande historia och har genom åren bjudit tak över huvudet åt både kungligheter och erkända vetenskapsmän. En resa hit erbjuder såväl kulturella och ga Läs mer »

Kändisarna älskar Italien - det är här de gifter sig!

Kändisarna älskar Italien - det är här de gifter sig!

Kanske är det den gudomliga pastan, vinet, de historiska monumenten eller bara stämningen som lockar. Italien har blivit en populär vigselplats för några av världens största celebriteter.  Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

VAD SÖKER DU?