Kronovalls vinslott
Text & foto: Sofia Lundqvist

Kronovalls vinslott: Alldeles, alldeles underbart

Spotta på jordgolv, bli utstirrad av en älg och hållas vaken av ett spöke hela natten? Låter det som en idealistisk helg i kunglig stil? Vi undersöker varför Kronovalls slott på Österlen inte bara är Sveriges enda vinslott – utan också den bästa romantiska tillflykten i höst.

Åk genom den prunkade, en kilometer långa bokskogsallén, kör över det lilla backkrönet och där ligger det. Det spelar liksom ingen roll att ni har sett det på bild. Slottet är en helt annan sak i verkligheten. Lite mer sagolikt. Lite större.

Byggnaden är flera sekler gammal, men fick sitt nuvarande utseende på 1890-talet då arkitekten Isak Gustaf Carlson, som även utformat Nordiska Museet i Stockholm, fick sätta sin prägel på det. Han hämtade inspiration från den franska barocken och i slottets stora salar har mycket av originalstilen bevarats.

Genom århundranden har slottet rymt kungar, romanser, adel, snapphanar, liv, familjer, död, belägringar och inte minst vin. Det har byggts upp, byggts om, byggts ut, renoverats och slutligen blivit vad det är idag.

I entrén möter ett gigantiskt älghuvud, en mycket gammal jakttrofé, förmodligen äldre än gammelmormödrars fäder. Här hänger även den tidigare ägaren Hugos och hans 40 år yngre frus porträtt. På det schackrutiga golvet står en träkista från 1400-talet och en litet bord som ska föreställa incheckningsdisk.

En lång korridor, som trots att den ligger på övervåningen, närmast liknar en katakomb med dov belysning och ett ojämnt stengolv leder till slottets rum, Prosecco, Chardonnay eller kanske Pinot Noir, samtliga döpta efter lovprisade vindruvor. Rummens inredning matchar druvan, exempelvis med skira spetstyger i Muscat eller grönskimret i Riesling.

- De allra flesta vill bo i Cabernet Sauvignon, det rödmustigaste rummet där Isabelle oftast uppehåller sig, berättar Eva Åkesson, kommunikationsansvarig på Kivik Holdings.

Sägen är mjuk men frågan är om man alls kommer att kunna sova här? Flera gäster har upplevt att det spökar och sägnen lyder att det är fröken Isabelle som står för underhållningen. Hon bodde förr på slottet och förälskade sig i en skogsvaktare. Eftersom hon var av börd och inte han inledde de en förbjuden romans. När hon en vinterdag skulle smyga över den frusna vallgraven för att komma till honom gav isen vika, hon gick ner sig och drunknade.

- Det har hänt att gäster checkat ut tidigt på morgonen för att åka hem och sova eftersom Isabelle hållit dem vakna. En kvinna berättade att hon haft en underbar vistelse, men att hon besvärats lite av att Isabelle legat på henne i sängen. En annan gäst skickade en bild han tagit på sin fru i biblioteket. På den ser man tydligt konturerna av en långhårig gestalt i bakgrunden. Många märkliga saker händer här, berättar Eva.

Det här kanske inte är ett toppenställe för spökrädda med andra ord, men däremot perfekt för sybariter och vinälskare.

Greveparet som var de senaste att ha slottet som privat residens är idag i 80-årsåldern och bor fortfarande kvar i den vänstra flygeln.  Där har de även inrett ett katolskt kapell, efter att den engelskbördiga grevinnan tagit med religionen hit. Det var 90-talets kargare tider som fick dem att inse att uppvärmning, underhåll och el skulle bli en kostsam historia och de bestämde sig då för att ta in en hyresgäst, valet föll på Kiviks Holding som sedan 1996 driver hotellverksamheten. En lyckträff.

Det är samma företag som står bakom Kiviks musteri och Äpplets hus som ligger knappt två mil från slottet och lämpar sig för en dagsutflykt. Där ges lektioner i mustens ädla konst och besökare äter med fördel prisvärd mat på restaurangen Kärnhuset. Rätterna har alltid någon form av äpple som komponent och råvarorna är lokalt producerade i största möjliga mån (vi rekommenderar Raskarumstupp, som är kyckling från en lokal slaktare). Utbudet av Kiviks muster och cider är stort och Da Vinci är ett bra exempel på något gott att dricka till maten. Det är en torr och lågalkoholhaltig dryck med vinkaraktär. Intill restaurangen ligger den gulliga butiken som säljer sylter, safter, must och chutney som inte finns i vanliga butikers sortiment.

Kivik holding står även bakom Åkesson vin och det är det som möjliggör den fantastiska vandringen genom vinets historia på slottet. Det första glaset intas i entrén (japp, under älghuvudets lätt stirrande blick). Mellan smuttarna går en guide igenom slottets historia. Sedan bär det av mot vinkällaren, två stenkast över gårdsplanen.

En liten trädörr leder in genom ett stenvalv upplyst av levande ljus. Det doftar potatiskällare. Jord och fukt. Det är betydligt kyligare än utomhus och faktum är att den här vinkällaren i en svunnen tid rymde is även om somrarna. En oändlig lyx då det inte fanns elektroniska frysar. I stensalen, där hundratals flaskor väntar på att bli vin, blir andedräkten till ånga.

Här nere berättar guiden om hur mousserade framställs, varför en Champagnekork ska låta som en änglafjärt när den öppnas, hur man bäst sabrerar och smakar på viner. Det är naturligtvis absolut förbjudet att ens tänka tanken att blanda flera olika sorter i samma glas. Finns en slatt kvar när det är dags att prova nästa hälls den ut direkt på jordgolvet.

Full av bubbel och kunskap går vandringen vidare tillbaka till slottet för den faktiska vinprovningen. Här bjuds tre röda eller tre vita som noggrant valts ut efter olika teman, exempelvis ursprungsland eller druva. Efter den lektionen kan vem som helst dominera vindiskussionen på nästa middag och apropå det - den stora finalen är slottets femrättersmiddag som lever upp till alla förväntningar i världen.

Aptitretaren serveras i rummet där vinprovningen hållits och övriga rätter intas i Blå salen tillsammans med levande ljus vid intima bord och en svindlande takhöjd, för att inte nämna takmålningarna med hög nackspärrsfaktor. All mat är tillagat enligt Petri Pumpas prisade koncept och innehåller bara de allra bästa råvarorna som i mångt och mycket är lokalproducerade. Akta haglet i vildanden, njut av de fem vinerna som valts ut till varje rätt.

Tankarna går till stackars Isabelle. Det är fullt förståeligt att hon inte vill lämna det här romantiska slottet.

För övrigt har hon det antagligen rätt lätt att förflytta sig mellan rummen för väggarna är, i enlighet med slottets ålder, papperstunna. De som inte vill störas av grannarna gör därför bättre i att bo i Parkvillan eller i Rättarens Röda Stuga på gården. Då går å ena sidan själva känslan av att tillbinga en natt på slottet om intet, men å andra sidan finns där både egen dusch och toalett, något som bara finns gemensamt i korridoren på slottet.

Efter den rikliga frukostbuffén morgon därpå är det dags att utforska omgivningarna. Vackra Österlen är känt för sina naturliga och konstnärliga krafter och att det förr låg en borg där slottet ligger idag förklarar vallgraven. Runt den leder Kärleksstigen fram till Poesiträdet, en pil som aristokrater förr i tiden brukade samlas under och läsa lyrik för varandra. Den labyrintklippta engelska trädgården är lätt att förföras av och förvilla sig i, vilket kanske är en god idé. För återigen, som slottets spöke Isabelle verkar stå fast vid; det här stället vill man stanna på.

Tänk på! Lokaltrafiken är inte mycket att tala om, att hyra eller köra egen bil är i praktiken ett måste.

Weekendpaket: Kronovalls Vinslott erbjuder färdiga weekendpaket där vinprovning, femrättersmiddag, afternoon tea, frukost och boende ingår.

Läs mer på: www.kronovall.se


Sök efter företag med: Bröllopsresor hos My WeddingPlanner

Relaterade artiklar

Minimoons

Minimoons

Alla har inte vare sig tid, råd eller möjlighet att åka iväg på en smekmånad till en avlägsen paradisö. Här kommer några tips som inte kräver lika mycket tid eller pengar att vare sig planera eller utföra.  Läs mer »

Bo som Romeo & Julia i Verona – på Alla Hjärtans Dag!

Bo som Romeo & Julia i Verona – på Alla Hjärtans Dag!

För första gången kommer ett första kärlekspar att få övernatta i Julias ikoniska hus i Verona, Italien. Tävla med Airbnb genom att skriva ett brev till Julia! Läs mer »

Från Venedig till London – i ren Gatsby-anda!

Från Venedig till London – i ren Gatsby-anda!

I slutet på mars arrangerar det ikoniska järnvägsföretaget Belmond en unik tågvistelse – som tar er tillbaka till 1920-talets glamourösa aura. Läs mer »

Ren och skär is-magi

Ren och skär is-magi

Jukkasjärvi bjuder på äventyr, gourmetmat och arktisk skönhet. Det sägs ju att alla goda ting är tre och vad kan vara mer passande än att fira kärleken på en världsunik plats 20 mil ovan polcirkeln? Läs mer »

Semestra med stil och fross – med choklad i fokus

Semestra med stil och fross – med choklad i fokus

För att fira Internationella chokladdagen den 13 september har boendeexperterna på Hotels.com samlat ett urval av hotell med speciella chokladerbjudanden för sina gäster. Läs mer »

5 metropoler som lockar

5 metropoler som lockar

Storstäderna erbjuder smekmånadspar allt från storslagen shopping till spännande restaurangbesök och kulturella utflyktsmål. En sådan getaway kan vara en minst lika underbar som en kritvit strand.  Läs mer »

Middag med stjärnglans!

Middag med stjärnglans!

London inbjuder till en weekendresa i världsklass. Sätt guldkant på tillvaron och boka in en romantisk middag middag på The Grill på The Dorchester.  Läs mer »

Lyxhotell till vrakpriser

Lyxhotell till vrakpriser

Plånboken ekar tom, men ni vill inte tumma på boendestandarden? Vad göra?  Läs mer »

Himmelriket i Göteborg

Himmelriket i Göteborg

En glaspool utanpå fasaden och en middag med panoramautsikt över staden. Nya Upper House i Göteborg försöker ta hotellvistelsen till nya höjder. Läs mer »

En annan historia i Sundbyberg

En annan historia i Sundbyberg

I slutet av september 2013 slog portarna till Story Hotels andra hospits upp portarna i Sundbyberg. Symbiosen av rått och elegant höjer ett redan lyckat koncept ännu ett par pinnhål.  Läs mer »

Granö Beckasin: Livet på en pinne

Granö Beckasin: Livet på en pinne

Västerbottniskt hantverk, mat och naturupplevelser på hög nivå. Escape åkte till den lilla inlandsbyn Granö för en annorlunda weekend.  Läs mer »

Vadstena Klosterhotell

Vadstena Klosterhotell

Vadstena Klosterhotell ligger i vad som på 1200-talet var Sveriges huvudstad. Idag bjuder dåtidens Stureplan på en helg i stillhetens och anlighetens tecken.  Läs mer »

Sagolikt på Görvälns slott

Sagolikt på Görvälns slott

Guld, galenskap, granskott. Och gott om tid för eftertanke. Vi checkar in på Görvälns slott för en ”Casual Friday”.  Läs mer »

Gotlands godaste

Gotlands godaste

Middagen är serverad och kudden uppuffad. Här är adresserna till några av Gotlands godaste mat- och sovupplevelser. Läs mer »

Världens bästa medicinska spa

Världens bästa medicinska spa

Medicinsk turism kanske inte låter så sexigt, men är verkligen i ropet. Ett besök i Alicante gör gott för både kropp och själ.  Läs mer »

Spa med anor i Toscana

Spa med anor i Toscana

På höjderna ovanför Pisa ligger ett mycket speciellt gult hus som gjort för en weekend i kärlekens tecken.  Läs mer »

Spa och senfunkis i Stockholms innerskärgård

Spa och senfunkis i Stockholms innerskärgård

Drick björksav, svettas i en amfiteater och snarka på ett massagebord. Redaktionen testar om det nya spakonceptet på Skepparholmen är lika unikt och oförglömligt som det står i broschyren. Läs mer »

Mycket är mer i Göteborg

Mycket är mer i Göteborg

Det sägs att alla som kliver in genom dörrarna till Dorsia ler, oavsett om de gillar vad som möter blicken eller inte. Vi åkte till Göteborg för att ta reda på varför. Läs mer »

Frukost till middag i Stockholm

Frukost till middag i Stockholm

Rica Hotel Stockholm fick 2013 ett riktigt ansiktslyft med inspiration av huvudstaden. Läs mer »

Bo som Garbo

Bo som Garbo

Varför inte bo som en filmstjärna på bröllopsnatten? Läs mer »

Maritimt på Ystad Saltsjöbad

Maritimt på Ystad Saltsjöbad

Det rummen missar på i skick tar Ystad Saltsjöbad igen på spabehandlingar och mat. Och nog är det trivsamt. Så till den grad att svalorna bygger bo i den gamla neonskylten.  Läs mer »

Flotta slott i Sverige

Flotta slott i Sverige

Bo kungligt - här listar Allt om Bröllop några av landets bästa helgpalats. Läs mer »

Förälska er i Frankrikes trädgård

Förälska er i Frankrikes trädgård

Småskaligt, pittoreskt och sjungande unikt är representativa ord för Frankrikes hemliga paradisträdgård. Regionen Correze förför med slottshotell och böljande kullar.  Läs mer »

Från koja till slott

Från koja till slott

Redaktionen har snokat rätt på tre av Sveriges mysigaste weekendalternativ, från norr till söder, från koja till slott.  Läs mer »

Sverigeweekend för två

Sverigeweekend för två

Vi har gjort en trendspaning i Stockholm, Göteborg, Visby, Halmstad och på Öland för att ta reda på var helgtemperaturen är extra hög. Investera fredag till söndag för lite tid tillsammans samtidigt som ni får tillfälle att spana in några av Sveriges enligt oss just nu häftigaste hotell, restaurange Läs mer »

Semester i Champagne

Semester i Champagne

I norra Frankrike ligger distriktet Champagne bestående av 319 gröna byar, kulliga landskap och pittoreska bed and breakfasts.  Läs mer »

3 söta destinationer

3 söta destinationer

Vanilj påstås vara kärlekens växt, när man äter choklad bildas samma endorfiner som kroppen genererar när vi blir kära och enligt vissa mer eller mindre pålitliga källor ska sex skivor mogen vattenmelon motsvara en dos viagra. Även om ”fika” är ett svenskt uttryck talar sötsaker ett globalt språk. I Läs mer »

Rockig romantik

Rockig romantik

Är ni på jakt efter ett romantiskt hotell men vill slippa allt gulligull? Då kan hotellet Saint James i Paris säkerligen tillfredsställa era sinnen.  Läs mer »

Romantik och mystik på Västerbottens äldsta gästgiveri

Romantik och mystik på Västerbottens äldsta gästgiveri

I utkanten av det lilla samhället Nordmaling, fem mil söder om Umeå, ligger charmiga Levar Hotell. Som Västerbottens äldsta gästgiveri har det en spännande historia och har genom åren bjudit tak över huvudet åt både kungligheter och erkända vetenskapsmän. En resa hit erbjuder såväl kulturella och ga Läs mer »

Kändisarna älskar Italien - det är här de gifter sig!

Kändisarna älskar Italien - det är här de gifter sig!

Kanske är det den gudomliga pastan, vinet, de historiska monumenten eller bara stämningen som lockar. Italien har blivit en populär vigselplats för några av världens största celebriteter.  Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

VAD SÖKER DU?