Gotlands godaste
sida 1 av 3
Text & foto: Veronica Linarfve

Gotlands godaste

Middagen är serverad och kudden uppuffad. Här är adresserna till några av Gotlands godaste mat- och sovupplevelser.

Efter tre timmar med färjan från Nynäshamn skymtar den gotländska kustens branta kalkstensklippor i horisonten. Båtresan är måhända inte en fantastisk upplevelse och eftersom det här ska handla om "det godaste", så är det lika bra att lämna en viktig rekommendation innan du ens har lämnat fastlandet, nämligen den att, om kockarna på rederiet ursäktar, låta bli att köpa mat ombord. Många är de förväntansfulla och lätt irriterade resenärer som köar i upp till en halvtimme för en bit torr räkmacka i den så kallade restaurangen ombord. Även ett rederi torde kunna bättre än så. Men inte ska du sitta hungrig på färden över Östersjön. Rådet är att före incheckningen smita in på Nynäs Rökeri. Rökeriet ligger i en av de gulliga röda bodarna vid hamnen och vilken av dem som säljer delikatesser (varav en storsäljare är baguetterna med krämig skagenröra) är inte svårt att gissa, det är bara att följa röken.

Båten angör hamn i Visby. För övrigt har det aldrig funnits mer än en stad på Gotland, nämligen Visby. Trots att det vilar en förbannelse över den som snor med sig en bit av ringmuren, har världsarvsstaden problem med att muren krymper lite varje år. Men i övrigt mår Visby prima, vilket också de 75 000 gäster som årligen besöker Gotland brukar må.

Ön har nämligen lyckats dra till sig och föda upp många människor med exceptionellt god smak. Hela 13 gotländska krogar finns omnämnda i White guide (heltäckande kartläggning där svenska restauranger testas noggrant). En imponerande siffra för en ö med 57 500 invånare. Det gotländska köket och de gotländska råvarorna har gjort sig kända långt utanför ö-gränserna.

Innanför murarna ligger Bakfickan, Donners Brunn och trendkänsliga Wallers krog som alla är perfekta för middagen. Lunchen, eller en kaffe, kan med fördel intas i det strykjärnsformade huset på VisbyCrêperie & Logi som etablerades av Granits grundare med vänner. Här är det lite "alternativ pizza-känsla" över maten, men desto mer hjärta i inredningen.

Men den gotländska företagsamheten blomstrar och spirar också utanför muren. Ett tecken på detta är alla de spontana antikvariat och gårdsloppisar som öppnar upp längs de blomsterkantade vägarna under juli och augusti månad, men också alla de underbara små restaurangerna som ligger utspridda på ön.

Mot Fårö
Från snabbhet till dess totala motsats. Köer är vanligen inget man förknippar med Gotland, undantaget gäller dess norra spets.

Är det verkligen värt att stå i denna långa rad för att ta sig till Fårö undrar den som anländer till färjelägret på fastande mage och i bil utan luftkonditionering. Svar ja. Finns det något hemligt knep för att slippa stå i kö? Svar ja: Planera i god tid och skaffa en fast adress på Fårö. Fåröbor får köra i gräddfilen. Annars är det bara att vackert vänta. Tiden kan fördrivas med att köpa mjukglass i ladan som också säljer skojiga rastafarihattar. Kanske springer någon i det garanterat uttråkade sällskapet bort till thailändaren i husvagnen och köper - i ren desperation - en pad thai som nödproviant, men någon kulinarisk upplevelse är det inte, snarare tidsfördriv. Efter upp till två timmars väntan en solig dag i högsäsong är det emellertid dags för tålamodets belöning. Den första kommer i form av en rostig bensinmack och en hög med skot. Sväng genast av! Här är det inte bilen som ska tankas, utan magen. Crêperie Tati heter stället med de vackra bilvraken. Till ljudet av en amerikansk jukebox serveras ljuvliga ekologiska galettes för alla smaker. Den andra belöningen är fikastoppet hos Sylvis döttrar nära Ekeviken. De tre damerna som driver hembageriet är nu är inne på sitt artonde verksamhetsår. Deras hantverkarstolthet märks i varenda vetekatt.

Den tredje belöningen är att efter alla goda pannkakor och bullar kunna sträcka ut sin lekamen i den mjölfina Sudersanden innan vidare färd mot Bergmancentret där det serveras ett stycke svensk filmhistoria, kaffe och småkakor i kaféet.


Sök efter företag med: Bröllopsresor hos My WeddingPlanner

Relaterade artiklar

Minimoons

Minimoons

Alla har inte vare sig tid, råd eller möjlighet att åka iväg på en smekmånad till en avlägsen paradisö. Här kommer några tips som inte kräver lika mycket tid eller pengar att vare sig planera eller utföra.  Läs mer »

Bo som Romeo & Julia i Verona – på Alla Hjärtans Dag!

Bo som Romeo & Julia i Verona – på Alla Hjärtans Dag!

För första gången kommer ett första kärlekspar att få övernatta i Julias ikoniska hus i Verona, Italien. Tävla med Airbnb genom att skriva ett brev till Julia! Läs mer »

Från Venedig till London – i ren Gatsby-anda!

Från Venedig till London – i ren Gatsby-anda!

I slutet på mars arrangerar det ikoniska järnvägsföretaget Belmond en unik tågvistelse – som tar er tillbaka till 1920-talets glamourösa aura. Läs mer »

Ren och skär is-magi

Ren och skär is-magi

Jukkasjärvi bjuder på äventyr, gourmetmat och arktisk skönhet. Det sägs ju att alla goda ting är tre och vad kan vara mer passande än att fira kärleken på en världsunik plats 20 mil ovan polcirkeln? Läs mer »

Semestra med stil och fross – med choklad i fokus

Semestra med stil och fross – med choklad i fokus

För att fira Internationella chokladdagen den 13 september har boendeexperterna på Hotels.com samlat ett urval av hotell med speciella chokladerbjudanden för sina gäster. Läs mer »

5 metropoler som lockar

5 metropoler som lockar

Storstäderna erbjuder smekmånadspar allt från storslagen shopping till spännande restaurangbesök och kulturella utflyktsmål. En sådan getaway kan vara en minst lika underbar som en kritvit strand.  Läs mer »

Middag med stjärnglans!

Middag med stjärnglans!

London inbjuder till en weekendresa i världsklass. Sätt guldkant på tillvaron och boka in en romantisk middag middag på The Grill på The Dorchester.  Läs mer »

Lyxhotell till vrakpriser

Lyxhotell till vrakpriser

Plånboken ekar tom, men ni vill inte tumma på boendestandarden? Vad göra?  Läs mer »

Himmelriket i Göteborg

Himmelriket i Göteborg

En glaspool utanpå fasaden och en middag med panoramautsikt över staden. Nya Upper House i Göteborg försöker ta hotellvistelsen till nya höjder. Läs mer »

En annan historia i Sundbyberg

En annan historia i Sundbyberg

I slutet av september 2013 slog portarna till Story Hotels andra hospits upp portarna i Sundbyberg. Symbiosen av rått och elegant höjer ett redan lyckat koncept ännu ett par pinnhål.  Läs mer »

Granö Beckasin: Livet på en pinne

Granö Beckasin: Livet på en pinne

Västerbottniskt hantverk, mat och naturupplevelser på hög nivå. Escape åkte till den lilla inlandsbyn Granö för en annorlunda weekend.  Läs mer »

Vadstena Klosterhotell

Vadstena Klosterhotell

Vadstena Klosterhotell ligger i vad som på 1200-talet var Sveriges huvudstad. Idag bjuder dåtidens Stureplan på en helg i stillhetens och anlighetens tecken.  Läs mer »

Sagolikt på Görvälns slott

Sagolikt på Görvälns slott

Guld, galenskap, granskott. Och gott om tid för eftertanke. Vi checkar in på Görvälns slott för en ”Casual Friday”.  Läs mer »

Världens bästa medicinska spa

Världens bästa medicinska spa

Medicinsk turism kanske inte låter så sexigt, men är verkligen i ropet. Ett besök i Alicante gör gott för både kropp och själ.  Läs mer »

Spa med anor i Toscana

Spa med anor i Toscana

På höjderna ovanför Pisa ligger ett mycket speciellt gult hus som gjort för en weekend i kärlekens tecken.  Läs mer »

Spa och senfunkis i Stockholms innerskärgård

Spa och senfunkis i Stockholms innerskärgård

Drick björksav, svettas i en amfiteater och snarka på ett massagebord. Redaktionen testar om det nya spakonceptet på Skepparholmen är lika unikt och oförglömligt som det står i broschyren. Läs mer »

Mycket är mer i Göteborg

Mycket är mer i Göteborg

Det sägs att alla som kliver in genom dörrarna till Dorsia ler, oavsett om de gillar vad som möter blicken eller inte. Vi åkte till Göteborg för att ta reda på varför. Läs mer »

Frukost till middag i Stockholm

Frukost till middag i Stockholm

Rica Hotel Stockholm fick 2013 ett riktigt ansiktslyft med inspiration av huvudstaden. Läs mer »

Bo som Garbo

Bo som Garbo

Varför inte bo som en filmstjärna på bröllopsnatten? Läs mer »

Maritimt på Ystad Saltsjöbad

Maritimt på Ystad Saltsjöbad

Det rummen missar på i skick tar Ystad Saltsjöbad igen på spabehandlingar och mat. Och nog är det trivsamt. Så till den grad att svalorna bygger bo i den gamla neonskylten.  Läs mer »

Kronovalls vinslott: Alldeles, alldeles underbart

Kronovalls vinslott: Alldeles, alldeles underbart

Spotta på jordgolv, bli utstirrad av en älg och hållas vaken av ett spöke hela natten? Låter det som en idealistisk helg i kunglig stil? Vi undersöker varför Kronovalls slott på Österlen inte bara är Sveriges enda vinslott – utan också den bästa romantiska tillflykten i höst. Läs mer »

Flotta slott i Sverige

Flotta slott i Sverige

Bo kungligt - här listar Allt om Bröllop några av landets bästa helgpalats. Läs mer »

Förälska er i Frankrikes trädgård

Förälska er i Frankrikes trädgård

Småskaligt, pittoreskt och sjungande unikt är representativa ord för Frankrikes hemliga paradisträdgård. Regionen Correze förför med slottshotell och böljande kullar.  Läs mer »

Från koja till slott

Från koja till slott

Redaktionen har snokat rätt på tre av Sveriges mysigaste weekendalternativ, från norr till söder, från koja till slott.  Läs mer »

Sverigeweekend för två

Sverigeweekend för två

Vi har gjort en trendspaning i Stockholm, Göteborg, Visby, Halmstad och på Öland för att ta reda på var helgtemperaturen är extra hög. Investera fredag till söndag för lite tid tillsammans samtidigt som ni får tillfälle att spana in några av Sveriges enligt oss just nu häftigaste hotell, restaurange Läs mer »

Semester i Champagne

Semester i Champagne

I norra Frankrike ligger distriktet Champagne bestående av 319 gröna byar, kulliga landskap och pittoreska bed and breakfasts.  Läs mer »

3 söta destinationer

3 söta destinationer

Vanilj påstås vara kärlekens växt, när man äter choklad bildas samma endorfiner som kroppen genererar när vi blir kära och enligt vissa mer eller mindre pålitliga källor ska sex skivor mogen vattenmelon motsvara en dos viagra. Även om ”fika” är ett svenskt uttryck talar sötsaker ett globalt språk. I Läs mer »

Rockig romantik

Rockig romantik

Är ni på jakt efter ett romantiskt hotell men vill slippa allt gulligull? Då kan hotellet Saint James i Paris säkerligen tillfredsställa era sinnen.  Läs mer »

Romantik och mystik på Västerbottens äldsta gästgiveri

Romantik och mystik på Västerbottens äldsta gästgiveri

I utkanten av det lilla samhället Nordmaling, fem mil söder om Umeå, ligger charmiga Levar Hotell. Som Västerbottens äldsta gästgiveri har det en spännande historia och har genom åren bjudit tak över huvudet åt både kungligheter och erkända vetenskapsmän. En resa hit erbjuder såväl kulturella och ga Läs mer »

Kändisarna älskar Italien - det är här de gifter sig!

Kändisarna älskar Italien - det är här de gifter sig!

Kanske är det den gudomliga pastan, vinet, de historiska monumenten eller bara stämningen som lockar. Italien har blivit en populär vigselplats för några av världens största celebriteter.  Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

VAD SÖKER DU?