Mycket är mer i Göteborg
Text: Veronica Linarfve

Mycket är mer i Göteborg

Det sägs att alla som kliver in genom dörrarna till Dorsia ler, oavsett om de gillar vad som möter blicken eller inte. Vi åkte till Göteborg för att ta reda på varför.

När man kliver in genom glasentrén till Dorsia i Göteborg blir man gärna stående ett slag. Blicken sveper från det blanka stengolvet, via klängrosorna i mässing, upp mot takets stukaturmönster. Det känns lite som att ha klivit in genom en sådan där magisk dörr som den i sagan om Narnia, med skillnaden att här kommer man inte till ett kallt och öde vinterlandskap utan till en explosion av värme, färg och form.

Rakt fram och en halvtrappa upp till både höger och vänster ligger restaurangen, en halvtrappa ner receptionen. Men för att komma dit måste man runda ett gigantiskt blomsterbord. Det är hotellets ägare Thomas Petersen som tillsammans med husfrun Barbara arrangerar snittblommorna.

- Det är här våra gäster välkomnas. Färska snittblommor är en del av helhetskonceptet.

Konceptet Thomas talar om är något nytt och än så länge unikt på den svenska marknaden.

- Vi är ett livsstilshotell och vill förmedla en totalupplevelse. Jag tycker själv om att resa och har hämtat inspiration från liknande hotell i världen. Alla dessa intryck har använts när vi skapat Dorsia.

Var och en för sig är sakerna kanske inte unika, det är blandningen och myckenheten som får folk att dra på smilbanden och antingen tänka "vilken galenskap" eller "wow". Stilen är sprungen ur "La belle époque", den glada tiden runt år 1910. Många av tavlorna är av stilen pleinairism, svenskt frisluftsmåleri. Hela hotellet är fullt av piedestaler, byster, vaser, konstföremål och prydnadssaker. Ingenting har lämnats åt slumpen. Varken gardinerna från Designers Guild, sängarna i hotellrummen, eller personalens klädsel som är designad av Therese Zetterberg. Även musiken som spelas lågt i bakgrunden och låter som om den kommer från en gammal grammofon är speciellt sammansatt med musik från 20- och 30- talet samt lite från 40-talet. Och ljudet bara "finns där", hela bygganden är perforerad av högtalare avslöjar Thomas. Det känns som att kliva in i en teatralisk miljö.

- Jo då, vi har redan fått många förfrågningar om att göra filminspelningar här, skrattar Thomas och berättar att en tanke med Dorsia är just att förmedla en upplevelse utöver det vanliga.

- Personalen väljer dagligen klädsel ur en stor garderob, designad Therese Zetterberg, för sitt arbetspass tillsammans med passande bijouterier.

De som väljer att bo och äta på Dorsia är gäster som aktivt väljer sitt hotellboende och restaurangbesök. Hit kommer både privata gäster och affärsresenärer. Som exempel på lite mer udda gäster berättar Thomas om två killar från USA som kom till Sverige för att fira den enes födelsedag.

- De bodde en natt på Lydmar i Stockholm, sedan en natt hos oss och sedan flög de hem till New York igen. Jag tror att det är just sådana människor som söker något unikt som kommer att trivas här.

Dorsia öppnade i smyg, utan invigning och det är lite så Thomas vill ha det. Han vill att verksamheten ska växa organiskt. I sommar planeras ett orangeri och en bar på en utegård. Responsen på det udda hotellet har varit positiv, politikerna i Göteborg har hyllat initiativet som ett bra tillskott för staden.

- Dorsia är ett internationellt hotell och en restaurang där gäster får ett professionellt bemötande på ett lättsamt sätt.

Men det finns också de som blir missnöjda.

- Gäster som kommer hit och tror att vi är en fine dining-restaurang med stärkta vita linnedukar kan bli besvikna. Atmosfären är avslappnad. Hit kommer man för att kunna skratta högt och ha roligt.

Bästa rummet: Rum 409 i rosa och rött blev reporterns favorit med badrummet i nivå eftersom det byggts i vad som tidigare var ett gammalt trapphus. Rum 410 är också helt magiskt med en färgskala i turkost.

Adress: Trädgårdsgatan 6

www.dorsia.se

 


Sök efter företag med: Bröllopsresor hos My WeddingPlanner

Relaterade artiklar

Minimoons

Minimoons

Alla har inte vare sig tid, råd eller möjlighet att åka iväg på en smekmånad till en avlägsen paradisö. Här kommer några tips som inte kräver lika mycket tid eller pengar att vare sig planera eller utföra.  Läs mer »

Bo som Romeo & Julia i Verona – på Alla Hjärtans Dag!

Bo som Romeo & Julia i Verona – på Alla Hjärtans Dag!

För första gången kommer ett första kärlekspar att få övernatta i Julias ikoniska hus i Verona, Italien. Tävla med Airbnb genom att skriva ett brev till Julia! Läs mer »

Från Venedig till London – i ren Gatsby-anda!

Från Venedig till London – i ren Gatsby-anda!

I slutet på mars arrangerar det ikoniska järnvägsföretaget Belmond en unik tågvistelse – som tar er tillbaka till 1920-talets glamourösa aura. Läs mer »

Ren och skär is-magi

Ren och skär is-magi

Jukkasjärvi bjuder på äventyr, gourmetmat och arktisk skönhet. Det sägs ju att alla goda ting är tre och vad kan vara mer passande än att fira kärleken på en världsunik plats 20 mil ovan polcirkeln? Läs mer »

Semestra med stil och fross – med choklad i fokus

Semestra med stil och fross – med choklad i fokus

För att fira Internationella chokladdagen den 13 september har boendeexperterna på Hotels.com samlat ett urval av hotell med speciella chokladerbjudanden för sina gäster. Läs mer »

5 metropoler som lockar

5 metropoler som lockar

Storstäderna erbjuder smekmånadspar allt från storslagen shopping till spännande restaurangbesök och kulturella utflyktsmål. En sådan getaway kan vara en minst lika underbar som en kritvit strand.  Läs mer »

Middag med stjärnglans!

Middag med stjärnglans!

London inbjuder till en weekendresa i världsklass. Sätt guldkant på tillvaron och boka in en romantisk middag middag på The Grill på The Dorchester.  Läs mer »

Lyxhotell till vrakpriser

Lyxhotell till vrakpriser

Plånboken ekar tom, men ni vill inte tumma på boendestandarden? Vad göra?  Läs mer »

Himmelriket i Göteborg

Himmelriket i Göteborg

En glaspool utanpå fasaden och en middag med panoramautsikt över staden. Nya Upper House i Göteborg försöker ta hotellvistelsen till nya höjder. Läs mer »

En annan historia i Sundbyberg

En annan historia i Sundbyberg

I slutet av september 2013 slog portarna till Story Hotels andra hospits upp portarna i Sundbyberg. Symbiosen av rått och elegant höjer ett redan lyckat koncept ännu ett par pinnhål.  Läs mer »

Granö Beckasin: Livet på en pinne

Granö Beckasin: Livet på en pinne

Västerbottniskt hantverk, mat och naturupplevelser på hög nivå. Escape åkte till den lilla inlandsbyn Granö för en annorlunda weekend.  Läs mer »

Vadstena Klosterhotell

Vadstena Klosterhotell

Vadstena Klosterhotell ligger i vad som på 1200-talet var Sveriges huvudstad. Idag bjuder dåtidens Stureplan på en helg i stillhetens och anlighetens tecken.  Läs mer »

Sagolikt på Görvälns slott

Sagolikt på Görvälns slott

Guld, galenskap, granskott. Och gott om tid för eftertanke. Vi checkar in på Görvälns slott för en ”Casual Friday”.  Läs mer »

Gotlands godaste

Gotlands godaste

Middagen är serverad och kudden uppuffad. Här är adresserna till några av Gotlands godaste mat- och sovupplevelser. Läs mer »

Världens bästa medicinska spa

Världens bästa medicinska spa

Medicinsk turism kanske inte låter så sexigt, men är verkligen i ropet. Ett besök i Alicante gör gott för både kropp och själ.  Läs mer »

Spa med anor i Toscana

Spa med anor i Toscana

På höjderna ovanför Pisa ligger ett mycket speciellt gult hus som gjort för en weekend i kärlekens tecken.  Läs mer »

Spa och senfunkis i Stockholms innerskärgård

Spa och senfunkis i Stockholms innerskärgård

Drick björksav, svettas i en amfiteater och snarka på ett massagebord. Redaktionen testar om det nya spakonceptet på Skepparholmen är lika unikt och oförglömligt som det står i broschyren. Läs mer »

Frukost till middag i Stockholm

Frukost till middag i Stockholm

Rica Hotel Stockholm fick 2013 ett riktigt ansiktslyft med inspiration av huvudstaden. Läs mer »

Bo som Garbo

Bo som Garbo

Varför inte bo som en filmstjärna på bröllopsnatten? Läs mer »

Maritimt på Ystad Saltsjöbad

Maritimt på Ystad Saltsjöbad

Det rummen missar på i skick tar Ystad Saltsjöbad igen på spabehandlingar och mat. Och nog är det trivsamt. Så till den grad att svalorna bygger bo i den gamla neonskylten.  Läs mer »

Kronovalls vinslott: Alldeles, alldeles underbart

Kronovalls vinslott: Alldeles, alldeles underbart

Spotta på jordgolv, bli utstirrad av en älg och hållas vaken av ett spöke hela natten? Låter det som en idealistisk helg i kunglig stil? Vi undersöker varför Kronovalls slott på Österlen inte bara är Sveriges enda vinslott – utan också den bästa romantiska tillflykten i höst. Läs mer »

Flotta slott i Sverige

Flotta slott i Sverige

Bo kungligt - här listar Allt om Bröllop några av landets bästa helgpalats. Läs mer »

Förälska er i Frankrikes trädgård

Förälska er i Frankrikes trädgård

Småskaligt, pittoreskt och sjungande unikt är representativa ord för Frankrikes hemliga paradisträdgård. Regionen Correze förför med slottshotell och böljande kullar.  Läs mer »

Från koja till slott

Från koja till slott

Redaktionen har snokat rätt på tre av Sveriges mysigaste weekendalternativ, från norr till söder, från koja till slott.  Läs mer »

Sverigeweekend för två

Sverigeweekend för två

Vi har gjort en trendspaning i Stockholm, Göteborg, Visby, Halmstad och på Öland för att ta reda på var helgtemperaturen är extra hög. Investera fredag till söndag för lite tid tillsammans samtidigt som ni får tillfälle att spana in några av Sveriges enligt oss just nu häftigaste hotell, restaurange Läs mer »

Semester i Champagne

Semester i Champagne

I norra Frankrike ligger distriktet Champagne bestående av 319 gröna byar, kulliga landskap och pittoreska bed and breakfasts.  Läs mer »

3 söta destinationer

3 söta destinationer

Vanilj påstås vara kärlekens växt, när man äter choklad bildas samma endorfiner som kroppen genererar när vi blir kära och enligt vissa mer eller mindre pålitliga källor ska sex skivor mogen vattenmelon motsvara en dos viagra. Även om ”fika” är ett svenskt uttryck talar sötsaker ett globalt språk. I Läs mer »

Rockig romantik

Rockig romantik

Är ni på jakt efter ett romantiskt hotell men vill slippa allt gulligull? Då kan hotellet Saint James i Paris säkerligen tillfredsställa era sinnen.  Läs mer »

Romantik och mystik på Västerbottens äldsta gästgiveri

Romantik och mystik på Västerbottens äldsta gästgiveri

I utkanten av det lilla samhället Nordmaling, fem mil söder om Umeå, ligger charmiga Levar Hotell. Som Västerbottens äldsta gästgiveri har det en spännande historia och har genom åren bjudit tak över huvudet åt både kungligheter och erkända vetenskapsmän. En resa hit erbjuder såväl kulturella och ga Läs mer »

Kändisarna älskar Italien - det är här de gifter sig!

Kändisarna älskar Italien - det är här de gifter sig!

Kanske är det den gudomliga pastan, vinet, de historiska monumenten eller bara stämningen som lockar. Italien har blivit en populär vigselplats för några av världens största celebriteter.  Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

VAD SÖKER DU?