Vadstena klosterhotell
Text & foto: Veronica Linarfve

Vadstena Klosterhotell

Vadstena Klosterhotell ligger i vad som på 1200-talet var Sveriges huvudstad. Idag bjuder dåtidens Stureplan på en helg i stillhetens och anlighetens tecken.

Om man sluter ögonen kan man med lite fantasi se en munk iförd en grå vadmalsdräkt med ett rött kors på vit botten vandra över gräsmattan framför en av 1200-talsbygganderna som idag utgör Vadstena klosterhotell. Kanske mumlar han på en bön som han ska läsa vid kvällens predikan? Eller kanske funderar han på hur nunnorna i byggnaden intill har det? Dem som han och hans bröder förser med mat och dryck, det senare i synnerligen rejäla mängder.

- Varje nunna hade en tilldelning på tre liter starköl per dag, berättar Markus Höglund, marknads- och försäljningsansvarig på Vadstena klosterhotell. Ölet behövdes sannerligen för att hålla värmen.

Vadstena vid Vättern är på många sätt en unik plats, inte minst med tanke på att Heliga Birgitta, som föddes i början av 1300-talet ligger begravd i den pampiga Klosterkyrkan, belägen mellan munkarnas och nunnornas kloster, dagens Vadstena hotell.

Från början undervisade Birgitta i svenska språket, men fick en uppenbarelse att hon var sänd av Gud och skulle starta ett kloster. Kung Valdemar skänkte då några byggnader till Birgitta. Alla utsmyckningar plockades ner för att göra det hela mer klosterlikt. Kyrkan byggdes och hela projektet med att starta ett dubbelkloster (det vill säga ett kloster för både munkar och nunnor) skötte Birgitta från Rom, där hon bodde i 20 år i väntan på påvens medgivande till att starta klosterverksamheten. Påven var dessvärre i Frankrike, men så snart han återvände fick Birgitta sitt ja. Klosterverksamheten blomstrade i 150 år. Sedan ägde reformationen rum och kungen gav order om att stänga klostret. Munkarna och nunnorna drevs ut på gatan.

Känd pilgrimsort
Vadstena kom med tiden att bli en av Europas mest välbesökta pilgrimsorter - och är för all del - en av de mest välbesökta platserna än i våra dagar. Mycket tack vare att Heliga Birgittas reliker finns i Klosterkyrkan.

- Vi har många besökare från katolska länder såsom Italien och Tyskland. De kommer hit i en modern form av pilgrimsresa, säger Markus.

Så vad är egentligen en pilgrimsresa? Förr innebar det kort och gott att vallfärda till en helig plats, såsom Vadstena. Idag är begreppet ganska brett och utöver den religiösa aspekten vandrar även de som inte har en tro, de som söker, eller de som helt enkelt kommit till en punkt i livet där man vill hitta nya utmaningar. Eller få en paus, en stunds stillhet i livet. För dem som vill vandra till Vadstena finns flera leder, bland annat en som startar vid Linköpings domkyrka.

Men man behöver inte alls vara sugen på att vandra, vara troende, sökande eller på jakt efter nya utmaningar. En weekend på Vadstena Klosterhotell blir garanterat ett minne för livet ändå. Historia, kultur och natur står som unik kuliss. I närheten ligger naturreservatet Omberg och Tåkern som med sina 270 registrerade fågelobservationer lockar ornitologer från hela värden.

Idag råder stillhet, men som huvudstad var Vadstena Sveriges svar på Stureplan. Här gifte sig för övrigt Gustav Vasa på 1500-talet och det var här man höll hov.

- Vadstena ligger strategiskt lägligt. Än idag väljer många som har släkten utspridd över landet att samlas hos oss för att fira en födelsedag eller julafton. Vårt julfirande är mycket populärt, berättar Markus.

Sov i Sveriges äldsta byggnad

Byggnaden som en gång rymde nunnorna har under årens gång fungerat som både krigsmannahus (en plats där skadade soldater med sina familjer fick mat och husrum) samt sjukhus. På 1950-talet var byggnaderna riktigt nedgångna och det innebar en hel del arbete att omvandla klosterbyggnaderna till dagens, vilket skedde för 28 år sedan.

- Vi var faktiskt ett av de första weekendboendena i Sverige. Det är rätt unikt att kunna bo på ett riktigt slott eller i ett riktigt gammalt kloster. I Sverige finns mest herrgårdar, säger Markus.

Även om sviterna med bubbelbadkar ligger i Slottsflygeln, så rekommenderar Markus gästerna att bo i gamla klosterbygganden. Anledningen är helt enkelt att det inte är så ofta som man får möjlighet att sova i landets äldsta byggnad (kyrkor undantaget), byggd under 1200-talet. Väggarna är metertjocka, fönstren små.


Moderna rum
Tyvärr är rummen rätt moderna. Inte topprenoverade, inte heller slitna. Lite sådär slutet-på-90-talet-fixade. Alla rum ser olika ut, vissa är mer rustikt möblerade, andra ljusare. Man kan inte anklaga Vadstena klosterhotell för att profitera på vare sig munkar, nunnor eller den Heliga Birgitta. Här gäller mer klassisk rumsstandard. Den som förväntar sig skralt klosterboende a la medeltid kommer att bli besviken. Slogans som "gå i kloster" och "sov himmelskt" finns, men inte mer än så. Kanske beror det på att Klosterhotellet inte behöver göra så mycket väsen av sig, den historiska kulissen är god nog. Under 2014 planeras emellertid ett spa.

- Men även det kommer att gå i tysthetens och stillhetens tecken, säger Markus.

Middagen serveras i Munkarnas kapitelsal. Menyn är klassisk. Med Östergötlands grödor runt husknuten är närproducerat ledordet. Egen vinkällare betyder en bra vinlista och de förslagna smakkombinationerna känns väl genomtänkta. Miljön är vacker med de vita valen, men varför har man elektriska levandeljuskopior i kandelabrarna? Och varför har man lagt mattor på det vackra stengolvet? Förutsättningarna finns ju där. Servicen får godkänt, även om personalen är inte helt uppmärksam. Maten som sådan får även den godkänt. Av rätterna på menyn överraskade och imponerade gurksoppan till förrätt och mojitoefterrätten mest.

Bäst säsong

Hösten torde vara den mest perfekta tiden att resa hit, eftersom området är fullt av lövträd. Vadstena klosterhotells tjocka väggar är som gjorda för att hålla höststormarna ute. Vågar man sig ändå ut är det bara en kort treminuterspromenad till Vadstena centrum, byggt och bevarat enligt medeltida stadsplanering med Rådhuset i mitten. Här finns flera små restauranger, butiker och kaféer. Kanske får man också syn på en livs levande nunna som tar en promenad längs stranden? En grå kappa som fladdrar i vinden. Vad många inte vet är att det finns ett kloster kvar i Vadstena, Birgittasystrarna på Myntbacken, där elva nunnor bor och verkar för en sinnligare värld.


Sök efter företag med: Bröllopsresor hos My WeddingPlanner

Relaterade artiklar

Minimoons

Minimoons

Alla har inte vare sig tid, råd eller möjlighet att åka iväg på en smekmånad till en avlägsen paradisö. Här kommer några tips som inte kräver lika mycket tid eller pengar att vare sig planera eller utföra.  Läs mer »

Bo som Romeo & Julia i Verona – på Alla Hjärtans Dag!

Bo som Romeo & Julia i Verona – på Alla Hjärtans Dag!

För första gången kommer ett första kärlekspar att få övernatta i Julias ikoniska hus i Verona, Italien. Tävla med Airbnb genom att skriva ett brev till Julia! Läs mer »

Från Venedig till London – i ren Gatsby-anda!

Från Venedig till London – i ren Gatsby-anda!

I slutet på mars arrangerar det ikoniska järnvägsföretaget Belmond en unik tågvistelse – som tar er tillbaka till 1920-talets glamourösa aura. Läs mer »

Ren och skär is-magi

Ren och skär is-magi

Jukkasjärvi bjuder på äventyr, gourmetmat och arktisk skönhet. Det sägs ju att alla goda ting är tre och vad kan vara mer passande än att fira kärleken på en världsunik plats 20 mil ovan polcirkeln? Läs mer »

Semestra med stil och fross – med choklad i fokus

Semestra med stil och fross – med choklad i fokus

För att fira Internationella chokladdagen den 13 september har boendeexperterna på Hotels.com samlat ett urval av hotell med speciella chokladerbjudanden för sina gäster. Läs mer »

5 metropoler som lockar

5 metropoler som lockar

Storstäderna erbjuder smekmånadspar allt från storslagen shopping till spännande restaurangbesök och kulturella utflyktsmål. En sådan getaway kan vara en minst lika underbar som en kritvit strand.  Läs mer »

Middag med stjärnglans!

Middag med stjärnglans!

London inbjuder till en weekendresa i världsklass. Sätt guldkant på tillvaron och boka in en romantisk middag middag på The Grill på The Dorchester.  Läs mer »

Lyxhotell till vrakpriser

Lyxhotell till vrakpriser

Plånboken ekar tom, men ni vill inte tumma på boendestandarden? Vad göra?  Läs mer »

Himmelriket i Göteborg

Himmelriket i Göteborg

En glaspool utanpå fasaden och en middag med panoramautsikt över staden. Nya Upper House i Göteborg försöker ta hotellvistelsen till nya höjder. Läs mer »

En annan historia i Sundbyberg

En annan historia i Sundbyberg

I slutet av september 2013 slog portarna till Story Hotels andra hospits upp portarna i Sundbyberg. Symbiosen av rått och elegant höjer ett redan lyckat koncept ännu ett par pinnhål.  Läs mer »

Granö Beckasin: Livet på en pinne

Granö Beckasin: Livet på en pinne

Västerbottniskt hantverk, mat och naturupplevelser på hög nivå. Escape åkte till den lilla inlandsbyn Granö för en annorlunda weekend.  Läs mer »

Sagolikt på Görvälns slott

Sagolikt på Görvälns slott

Guld, galenskap, granskott. Och gott om tid för eftertanke. Vi checkar in på Görvälns slott för en ”Casual Friday”.  Läs mer »

Gotlands godaste

Gotlands godaste

Middagen är serverad och kudden uppuffad. Här är adresserna till några av Gotlands godaste mat- och sovupplevelser. Läs mer »

Världens bästa medicinska spa

Världens bästa medicinska spa

Medicinsk turism kanske inte låter så sexigt, men är verkligen i ropet. Ett besök i Alicante gör gott för både kropp och själ.  Läs mer »

Spa med anor i Toscana

Spa med anor i Toscana

På höjderna ovanför Pisa ligger ett mycket speciellt gult hus som gjort för en weekend i kärlekens tecken.  Läs mer »

Spa och senfunkis i Stockholms innerskärgård

Spa och senfunkis i Stockholms innerskärgård

Drick björksav, svettas i en amfiteater och snarka på ett massagebord. Redaktionen testar om det nya spakonceptet på Skepparholmen är lika unikt och oförglömligt som det står i broschyren. Läs mer »

Mycket är mer i Göteborg

Mycket är mer i Göteborg

Det sägs att alla som kliver in genom dörrarna till Dorsia ler, oavsett om de gillar vad som möter blicken eller inte. Vi åkte till Göteborg för att ta reda på varför. Läs mer »

Frukost till middag i Stockholm

Frukost till middag i Stockholm

Rica Hotel Stockholm fick 2013 ett riktigt ansiktslyft med inspiration av huvudstaden. Läs mer »

Bo som Garbo

Bo som Garbo

Varför inte bo som en filmstjärna på bröllopsnatten? Läs mer »

Maritimt på Ystad Saltsjöbad

Maritimt på Ystad Saltsjöbad

Det rummen missar på i skick tar Ystad Saltsjöbad igen på spabehandlingar och mat. Och nog är det trivsamt. Så till den grad att svalorna bygger bo i den gamla neonskylten.  Läs mer »

Kronovalls vinslott: Alldeles, alldeles underbart

Kronovalls vinslott: Alldeles, alldeles underbart

Spotta på jordgolv, bli utstirrad av en älg och hållas vaken av ett spöke hela natten? Låter det som en idealistisk helg i kunglig stil? Vi undersöker varför Kronovalls slott på Österlen inte bara är Sveriges enda vinslott – utan också den bästa romantiska tillflykten i höst. Läs mer »

Flotta slott i Sverige

Flotta slott i Sverige

Bo kungligt - här listar Allt om Bröllop några av landets bästa helgpalats. Läs mer »

Förälska er i Frankrikes trädgård

Förälska er i Frankrikes trädgård

Småskaligt, pittoreskt och sjungande unikt är representativa ord för Frankrikes hemliga paradisträdgård. Regionen Correze förför med slottshotell och böljande kullar.  Läs mer »

Från koja till slott

Från koja till slott

Redaktionen har snokat rätt på tre av Sveriges mysigaste weekendalternativ, från norr till söder, från koja till slott.  Läs mer »

Sverigeweekend för två

Sverigeweekend för två

Vi har gjort en trendspaning i Stockholm, Göteborg, Visby, Halmstad och på Öland för att ta reda på var helgtemperaturen är extra hög. Investera fredag till söndag för lite tid tillsammans samtidigt som ni får tillfälle att spana in några av Sveriges enligt oss just nu häftigaste hotell, restaurange Läs mer »

Semester i Champagne

Semester i Champagne

I norra Frankrike ligger distriktet Champagne bestående av 319 gröna byar, kulliga landskap och pittoreska bed and breakfasts.  Läs mer »

3 söta destinationer

3 söta destinationer

Vanilj påstås vara kärlekens växt, när man äter choklad bildas samma endorfiner som kroppen genererar när vi blir kära och enligt vissa mer eller mindre pålitliga källor ska sex skivor mogen vattenmelon motsvara en dos viagra. Även om ”fika” är ett svenskt uttryck talar sötsaker ett globalt språk. I Läs mer »

Rockig romantik

Rockig romantik

Är ni på jakt efter ett romantiskt hotell men vill slippa allt gulligull? Då kan hotellet Saint James i Paris säkerligen tillfredsställa era sinnen.  Läs mer »

Romantik och mystik på Västerbottens äldsta gästgiveri

Romantik och mystik på Västerbottens äldsta gästgiveri

I utkanten av det lilla samhället Nordmaling, fem mil söder om Umeå, ligger charmiga Levar Hotell. Som Västerbottens äldsta gästgiveri har det en spännande historia och har genom åren bjudit tak över huvudet åt både kungligheter och erkända vetenskapsmän. En resa hit erbjuder såväl kulturella och ga Läs mer »

Kändisarna älskar Italien - det är här de gifter sig!

Kändisarna älskar Italien - det är här de gifter sig!

Kanske är det den gudomliga pastan, vinet, de historiska monumenten eller bara stämningen som lockar. Italien har blivit en populär vigselplats för några av världens största celebriteter.  Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

VAD SÖKER DU?