Ystad Saltsjöbad
sida 1 av 2
Text & foto: Sofia Lundqvist

Maritimt på Ystad Saltsjöbad

Det rummen missar på i skick tar Ystad Saltsjöbad igen på spabehandlingar och mat. Och nog är det trivsamt. Så till den grad att svalorna bygger bo i den gamla neonskylten.

- Jaha, du ska till Ystad Saltsjöbad? Trevligt! Du kan ju hälsa dem att jag gärna ser att de öppnar upp en dansbana för allmänheten någon gång i veckan som de gjorde förr i tiden, säger min gladlynta, högst skånske taxichaufför.

Förväntningarna är höga när jag kliver in i entrén och efter incheckning pekar den trevliga receptionisten ut mitt rum på en stor hotellkarta. När jag väl hittat dit är det första som fångar min uppmärksamhet utsikten. Havet. Ett oändligt hav ligger framför mig.

Jag bor i den östa delen, den som byggdes på 40-talet. Ystad Saltsjöbads emblem skvallrar emellertid om att inrättningen härstammar från 1897. Det är aningen missvisande eftersom originalvillan sedan länge brunnit ner. Idag består det istället av tre betydligt yngre byggnader, en från 1927, den jag bor i och den senaste från 2011.

- Vi har som vision att ljudet av en hammare alltid ska höras här, säger Karolina Silverberg, säljare på YSB, och syftar på att hotellet ständigt är i förändring och siktar på förnyelse.

Ett av de stora projekten som ligger närmast är restaurangen som ska renoveras till oigenkännlighet och introducera tre nya koncept. Den första delen, som kommer att likna en fransk bistro, ska stå klar i januari.

- Under 2013 kommer vi även att öppna en italiensk fine dining-restaurang och en New Port-inspirerad del med ungefär samma koncept som på den nuvarande restaurangen, fast med mer fokus på fisk- och skaldjursrätter, berättar Linda Larsson, restaurangchef på YSB.

Mitt rum som är amerikanskt och seglingsinspirerat känns modernt och fräscht, men vid en närmare anblick går det inte att bortse från att det har några år på nacken. Ett lite kantstött möblemang och slitna informationsfoldrar som legat i betydligt fler händer än jag vill tänka på skvallrar åtminstone om det. Men å andra sidan åker man inte hit för att häcka på hotellrummet. Med det i minnet snor jag på mig den lyxiga hotellbadrocken, kliver i de särdeles sköna tofflorna och styr kosan mot den sprillans nya spadelen.

Spaupplevelsen
The Creek öppnade i augusti 2012 och kom snabbt att bli en snackis i Sverige, åtminstone i spakretsar. För att komma in på avdelningen måste du boka passet "The Creek Experience". Bra att veta är att programmet är utformat för par eftersom några moment innebär att insmörjning, avsköljning eller "skumning" görs av din partner. Eftersom detta olyckligtvis gått undertecknad förbi blir följden ett par omöjliga gymnastiska övningar och frågeställningar som "Kan jag massera min egen ländrygg? Javisst".

Nåväl. Rent praktiskt går The Creek Experience till på följande vis: en grupp om sex personer visas in i den nya spaavdelningen av en värdinna som sedan guider till olika moment och rum där deltagarna ska göra olika saker under bestämd tid, exempelvis basta, ta ett fotbad, lägga en ansiktsmask, flyta runt i en pool eller smörja in varandra i lera.  Turen kostar 595 kronor per person och gäller för alla som vill komma in på The Creek. Hela upplevelsen tar två timmar och det absolut muntraste momentet är det som förväntas i hamamet. Jag får klara instruktioner om att jag i en tygpåse doppad i vatten och turkisk tvål ska försöka fånga luft och sedan trycka ut det resulterade skummet på min obefintliga nästa. Själva luftfångningen både ser ut att vara och är fantastisk rolig - och svettig.

Sammantaget imponerar The Creek Experience dessvärre inte nämnvärt. Visst är det kul med lera från Atlasbergen i Rasulen, fotsalt från Döda havet i gyllene mosaikfat och snygga miljöer inspirerade av Amazonas regnskog, men en onödigt hög ljudnivå, lukten av klor och att gruppen vallas runt på avdelningen gör att det är svårt att slappna av. Men lite beröm ska The Creek ha för det sista momentet där jag får sätta mig i en ergonomiskt utformad träbänk medan ett gäng jättefläktar drar igång och dunstar av och värmer min kropp. En fin final.

- Jag hade nog hellre lagt pengarna på en "riktig" behandling, säger en kvinna från Stockholm som gått i samma grupp som jag när vi kliver ut.

Jag måste hålla med. Att få en privat kur i något av de 14 avskilda behandlingsrummen av en kunnig spaterapeut är så mycket mer värt både tiden och pengarna. Utöver The Creek finns dessutom den stora, riktigt fina spaavdelningen Salt Creek Spa som alla gäster har tillgång till gratis.


Sök efter företag med: Bröllopsresor hos My WeddingPlanner

Relaterade artiklar

Minimoons

Minimoons

Alla har inte vare sig tid, råd eller möjlighet att åka iväg på en smekmånad till en avlägsen paradisö. Här kommer några tips som inte kräver lika mycket tid eller pengar att vare sig planera eller utföra.  Läs mer »

Bo som Romeo & Julia i Verona – på Alla Hjärtans Dag!

Bo som Romeo & Julia i Verona – på Alla Hjärtans Dag!

För första gången kommer ett första kärlekspar att få övernatta i Julias ikoniska hus i Verona, Italien. Tävla med Airbnb genom att skriva ett brev till Julia! Läs mer »

Från Venedig till London – i ren Gatsby-anda!

Från Venedig till London – i ren Gatsby-anda!

I slutet på mars arrangerar det ikoniska järnvägsföretaget Belmond en unik tågvistelse – som tar er tillbaka till 1920-talets glamourösa aura. Läs mer »

Ren och skär is-magi

Ren och skär is-magi

Jukkasjärvi bjuder på äventyr, gourmetmat och arktisk skönhet. Det sägs ju att alla goda ting är tre och vad kan vara mer passande än att fira kärleken på en världsunik plats 20 mil ovan polcirkeln? Läs mer »

Semestra med stil och fross – med choklad i fokus

Semestra med stil och fross – med choklad i fokus

För att fira Internationella chokladdagen den 13 september har boendeexperterna på Hotels.com samlat ett urval av hotell med speciella chokladerbjudanden för sina gäster. Läs mer »

5 metropoler som lockar

5 metropoler som lockar

Storstäderna erbjuder smekmånadspar allt från storslagen shopping till spännande restaurangbesök och kulturella utflyktsmål. En sådan getaway kan vara en minst lika underbar som en kritvit strand.  Läs mer »

Middag med stjärnglans!

Middag med stjärnglans!

London inbjuder till en weekendresa i världsklass. Sätt guldkant på tillvaron och boka in en romantisk middag middag på The Grill på The Dorchester.  Läs mer »

Lyxhotell till vrakpriser

Lyxhotell till vrakpriser

Plånboken ekar tom, men ni vill inte tumma på boendestandarden? Vad göra?  Läs mer »

Himmelriket i Göteborg

Himmelriket i Göteborg

En glaspool utanpå fasaden och en middag med panoramautsikt över staden. Nya Upper House i Göteborg försöker ta hotellvistelsen till nya höjder. Läs mer »

En annan historia i Sundbyberg

En annan historia i Sundbyberg

I slutet av september 2013 slog portarna till Story Hotels andra hospits upp portarna i Sundbyberg. Symbiosen av rått och elegant höjer ett redan lyckat koncept ännu ett par pinnhål.  Läs mer »

Granö Beckasin: Livet på en pinne

Granö Beckasin: Livet på en pinne

Västerbottniskt hantverk, mat och naturupplevelser på hög nivå. Escape åkte till den lilla inlandsbyn Granö för en annorlunda weekend.  Läs mer »

Vadstena Klosterhotell

Vadstena Klosterhotell

Vadstena Klosterhotell ligger i vad som på 1200-talet var Sveriges huvudstad. Idag bjuder dåtidens Stureplan på en helg i stillhetens och anlighetens tecken.  Läs mer »

Sagolikt på Görvälns slott

Sagolikt på Görvälns slott

Guld, galenskap, granskott. Och gott om tid för eftertanke. Vi checkar in på Görvälns slott för en ”Casual Friday”.  Läs mer »

Gotlands godaste

Gotlands godaste

Middagen är serverad och kudden uppuffad. Här är adresserna till några av Gotlands godaste mat- och sovupplevelser. Läs mer »

Världens bästa medicinska spa

Världens bästa medicinska spa

Medicinsk turism kanske inte låter så sexigt, men är verkligen i ropet. Ett besök i Alicante gör gott för både kropp och själ.  Läs mer »

Spa med anor i Toscana

Spa med anor i Toscana

På höjderna ovanför Pisa ligger ett mycket speciellt gult hus som gjort för en weekend i kärlekens tecken.  Läs mer »

Spa och senfunkis i Stockholms innerskärgård

Spa och senfunkis i Stockholms innerskärgård

Drick björksav, svettas i en amfiteater och snarka på ett massagebord. Redaktionen testar om det nya spakonceptet på Skepparholmen är lika unikt och oförglömligt som det står i broschyren. Läs mer »

Mycket är mer i Göteborg

Mycket är mer i Göteborg

Det sägs att alla som kliver in genom dörrarna till Dorsia ler, oavsett om de gillar vad som möter blicken eller inte. Vi åkte till Göteborg för att ta reda på varför. Läs mer »

Frukost till middag i Stockholm

Frukost till middag i Stockholm

Rica Hotel Stockholm fick 2013 ett riktigt ansiktslyft med inspiration av huvudstaden. Läs mer »

Bo som Garbo

Bo som Garbo

Varför inte bo som en filmstjärna på bröllopsnatten? Läs mer »

Kronovalls vinslott: Alldeles, alldeles underbart

Kronovalls vinslott: Alldeles, alldeles underbart

Spotta på jordgolv, bli utstirrad av en älg och hållas vaken av ett spöke hela natten? Låter det som en idealistisk helg i kunglig stil? Vi undersöker varför Kronovalls slott på Österlen inte bara är Sveriges enda vinslott – utan också den bästa romantiska tillflykten i höst. Läs mer »

Flotta slott i Sverige

Flotta slott i Sverige

Bo kungligt - här listar Allt om Bröllop några av landets bästa helgpalats. Läs mer »

Förälska er i Frankrikes trädgård

Förälska er i Frankrikes trädgård

Småskaligt, pittoreskt och sjungande unikt är representativa ord för Frankrikes hemliga paradisträdgård. Regionen Correze förför med slottshotell och böljande kullar.  Läs mer »

Från koja till slott

Från koja till slott

Redaktionen har snokat rätt på tre av Sveriges mysigaste weekendalternativ, från norr till söder, från koja till slott.  Läs mer »

Sverigeweekend för två

Sverigeweekend för två

Vi har gjort en trendspaning i Stockholm, Göteborg, Visby, Halmstad och på Öland för att ta reda på var helgtemperaturen är extra hög. Investera fredag till söndag för lite tid tillsammans samtidigt som ni får tillfälle att spana in några av Sveriges enligt oss just nu häftigaste hotell, restaurange Läs mer »

Semester i Champagne

Semester i Champagne

I norra Frankrike ligger distriktet Champagne bestående av 319 gröna byar, kulliga landskap och pittoreska bed and breakfasts.  Läs mer »

3 söta destinationer

3 söta destinationer

Vanilj påstås vara kärlekens växt, när man äter choklad bildas samma endorfiner som kroppen genererar när vi blir kära och enligt vissa mer eller mindre pålitliga källor ska sex skivor mogen vattenmelon motsvara en dos viagra. Även om ”fika” är ett svenskt uttryck talar sötsaker ett globalt språk. I Läs mer »

Rockig romantik

Rockig romantik

Är ni på jakt efter ett romantiskt hotell men vill slippa allt gulligull? Då kan hotellet Saint James i Paris säkerligen tillfredsställa era sinnen.  Läs mer »

Romantik och mystik på Västerbottens äldsta gästgiveri

Romantik och mystik på Västerbottens äldsta gästgiveri

I utkanten av det lilla samhället Nordmaling, fem mil söder om Umeå, ligger charmiga Levar Hotell. Som Västerbottens äldsta gästgiveri har det en spännande historia och har genom åren bjudit tak över huvudet åt både kungligheter och erkända vetenskapsmän. En resa hit erbjuder såväl kulturella och ga Läs mer »

Kändisarna älskar Italien - det är här de gifter sig!

Kändisarna älskar Italien - det är här de gifter sig!

Kanske är det den gudomliga pastan, vinet, de historiska monumenten eller bara stämningen som lockar. Italien har blivit en populär vigselplats för några av världens största celebriteter.  Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

VAD SÖKER DU?