Marika Smith
Foto: Jonas Röjestål

Marika Smith- Allt om Bröllops expert på Sex & Samlevnad

Allt om Bröllops egen expert Marika Smith svarar på läsarnas frågor om lust och relationer både i tidningen och här på vår sajt.

Har du en fråga?

Skriv till Marika och skicka in din fråga här nedan!

Skicka in er fråga nedan om sex & samlevnad till Marika Smith


Fråga:
Hej Marika! Tack för att du tar upp detta ämne som känns lite tabu att annars prata om i detta sammanhang. Vi bor långt från våra familjer och har aldrig barnvakt, ungarna är två och fem år, full rulle hela tiden. Det finns varken tid eller ork till sex spontant även fast vi vill, hur gör man för att överleva småbarnsåren sexuellt? När vi väl får till det är det underbart och vi lovar varandra att göra det oftare, men… / Céleste

Svar:

Hej  Céleste!
Föräldraskap påverkar ofta lusten, om än tillfälligt, men för er verkar det mest vara det praktiska som är i vägen. Här är några tips:

Boka in nakentid: Bestäm en fast tid varje vecka när barnen somnat då ni är nakna tillsammans. Inga krav på sex, men det blir automatiskt närhet, och framför allt blir det av. Är ni trötta kan ni ta ett bad ihop, är ni piggare kan ni hångla lite, ge varandra massage, eller något ännu mer spännande… Att hålla igång den fysiska närheten hjälper lusten på traven när den väl infinner sig.

Använd barnsängen: Om barnen hellre sover hos er, gör en rockad och använd barnets säng för ett kort kärleksmöte när de slocknat i eran. Man kan ju faktiskt byta lakan efter och nöden har ingen lag.

Digital barnvakt: Det är helt okej att ta genvägen och låta padda eller tv uppehålla barnen medan föräldrarna låser in sig i sovrummet någon halvtimme. Man hinner mer än man tror under ett Bolibompaavsnitt om man gjort "förarbetet" via sexiga sms under dagen...

Fråga:
Jag och min fästman kommer bo på olika orter under några månader. Hur kan vi hålla sexlivet igång under tiden, vi kommer bara kunna ses någon gång i månaden. Gärna något som känns lite spännande, inte bara typ telefonsex. / Eva

Svar:

Hej Eva!
En tillfällig distansrelation kan vara jobbig, men också vara en vitamininjektion för sexlivet om man verkligen tar chansen att längta efter varandra och uppskatta det man annars tar för givet. Telefonsex är faktiskt ofta ett underskattat sätt att förmedla kärlek, upphetsning och fantasier med rösten, det blir en utmaning att sätta ord på vad man gillar och drömmer om. Många av oss går faktiskt igång mer på vad vi hör än vad vi ser med ögonen.

Vill man höja stämningen rejält och göra det hela mer äventyrligt kan ni testa en appstyrd sexleksak, till exempel Sync från We-wibe, där din fästman via mobilen kan styra vibrationen i leksaken du har i dig - antingen under era samtal eller när du är ute på stan... Han kan till och med designa helt egna vibrationsprogram som passar just dig, och när ni väl ses kan ni använda leksaken tillsammans, den sitter på plats under samlaget och låter er båda njuta av vibrationerna. Snacka om orgasm, efter en hel månads förspel…

Fråga:
Vi har fantastiskt sex tillsammans, men vi har helt olika dygnsrytm. Jag är mest sugen på morgnarna, och min partner vill helst ha sex på kvällen, och då är jag dödstrött. Hur gör vi för att synka oss? Vi ska gifta oss snart och jag vill inte ha tröttsex resten av mitt liv…/M

Svar:

Hej M!
Enklast är ju att försöka ändra de yttre förutsättningarna. Kan ni börja jobba en timme senare så ni har tid att mysa på morgnarna utan stress och utan attdö av trötthet? Eller lägga er tidigare så du inte hinner bli helt slut? Sen måste man ju inte ha sex på samma sätt, på samma plats och samma tid jämnt. På helgerna kan ni passa på mitt på dagen, och på vardagarna kanske ni kan slappa i soffan en stund när ni kommer hem, innan matlagning och annat, prata om dagen, kramasoch låta det leda vidare. Ett sista tips är också att schemalägga sexstunder ibland. Det låter trist och oromantiskt, men om ni har bokat in nakentid i kalendernså kan båda se till att vara pigga och sugna, och ni vet att det blir av tillräckligt ofta för att lusten ska hållas igång, och då blir det mer spontansexäven när tidpunkten inte är optimal.

Fråga:
Jag vill ge min man en riktigt sexig morgongåva som också känns personlig, erotik är viktigt för oss och jag vill spegla det i den stund av bröllopet som bara är vår. Jag vill inte ta sexiga foton eller köpa en sexleksak, utan något annat. Har du några tips? / Pia

Svar:

Hej Pia!
Vilken fin tanke, att spegla något så intimt i gåvan! En idé är att skriva ner några riktigt heta erotiska minnen ni delar, till exempel inovellform, skriva ut dem snyggt och sätta in i en vacker pärm. Det kan vara sådant ni upplevt tillsammans och som du beskriver ur ditt perspektiv, ellerspännande fantasier ni delar men inte provat än. Det skulle också kunna ingå i gåvan att han får en ny novell till varje bröllopsdag, en berättelseom något extra sexigt ni gjort under året, eller en teaser inför det år som kommer…Många tycker det är svårt att skildra sex i text, ett bra sätt att komma igångär att själv läsa erotiska noveller, det finns en massa sajter där amatörförfattare delar sina fantasier. Sätt sen igång och skriv, direkt från huvudet och hjärtat,redigera kan du göra på slutet. Prova att använda lite snuskigare ord än du gör till vardags, och beskriv känslor och handlingar så ingående och målande dukan. Syftet är att kåta upp din man, inte kamma hem Nobelpriset… Det kommer garanterat bli uppskattat!

Fråga:
Min sambo och jag håller på att bygga en pool på tomten och den stora frågan är förstås: Vad ska man tänka på när man har sex i vatten? /Lisa

Svar:

Vad härligt! Klart ni ska njuta av er nya pool fullt ut!
Att mysa i vatten är ett utmärkt tillfälle att öva på att komma ihåg att sex är så mycket mer än samlag. Penetrerande sex i vatten är inte alltid optimalt - vattnet sköljer bort naturligt glid och det blir friktion, och det är lätt att få in bakterier och annat i vaginan (den mår bäst av att rengöra sig själv, och de inre delarna behöver inte vatten ens i duschen). Se det som en utmaning att fokusera på annat istället: Utnyttja det faktum att man är så mycket lättare i vatten och hångla, smek och njut i ställningar som är svåra uppe i luften. En kvinna kan till exempel sitta på sin partners axlar "bak och fram" och få oralsex, och så vidare. Om ni ändå vill prova på tyngdlöst samlag - använd silikonbaserat glidmedel som inte sköljs bort lika lätt som vattenbaserat.

Fråga:
Jag har hört att giftermål påverkar sexlivet negativt, rent statistiskt, och undrar vad man kan göra för att förhindra det. /Orolig fästmö

Svar:

En mycket vanlig fråga. Frekvensen på sexet tenderar att minska ett par år in i relationen, oavsett om man gifter sig eller inte. Mängden förälskelsehormoner minskar, och känslorna övergår i en lugnare djupare kärlek. Men antalet sextillfällen säger inget om kvaliteten på ert sexliv. Många upplever att en trygg relation där man kommunicerar mycket ger bättre sex än en där man ligger ofta. "Bra sexliv" handlar för de flesta om tillräcklig mängd faktiskt sex och variation, men också känslan av att bli åtrådd och bekräftad som sexuell varelse. Det är alltså viktigare för många att känna sig attraktiv än att ha sex ett visst antal gånger per vecka eller månad.

Fyra bra grundregler för att behålla gnistan:

1. Prata om sex, och ta för vana från början att kommunicera både om det som är skönt och det som är svårt. Det gör det mindre laddat att fråga varför ni inte legat på ett tag, till exempel.

2. Avsätt tid för sex, mys och "nakentid", lust föder lust och har man sex regelbundet vill man fortsätta med det. När det glesar ut "glömmer" kroppen att sex är härligt och börjar prioritera annat.

3. Acceptera att sexlusten går upp och ner i perioder, för både män och kvinnor. Prata om det och se det som självklart så blir det inte jobbigt.

4. Odla era egna personligheter och intressen som gifta, lite lagom distans i vardagen gör det mer spännande att längta efter varandra. Par som ser sig för mycket som ett team tappar ofta bort lusten, som i sin tur är till för att hjälpa oss orka med vardagsbekymren.

Artiklar

6 sexiga morgongåvor

6 sexiga morgongåvor

Glöm smycken, klockor och märkesprylar, satsa på en morgongåva som sprider njutning och håller kärleken vid liv även när bröllopsyran lagt sig.  Läs mer »

5 hemliga äktenskapslöften som vårdar lusten för livet

5 hemliga äktenskapslöften som vårdar lusten för livet

Livslång kärlek är ett ständigt pågående projekt, och att hålla lusten levande år efter år kräver arbete. Börja redan på bröllopsnatten, som man bäddar får man ligga!  Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på TwitterFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop SpotifyAnmäl er till Allt om bröllops nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Topp Afrika AB

Härliga och spännande bröllopsresor till Afrika! Topp Afrika är en ledande arrangör av bröllopsresor till Afrika. ...Läs mer

Topp Afrika AB

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Madeleine Teland
Madeleine Teland
Angelica Regnell
Angelica Regnell
Elina Hassel
Elina Hassel
Stina Gagnehag Elm
Stina Gagnehag Elm
Antonia Olivestam
Antonia Olivestam
Sally Loniakan
Sally Loniakan
Cecilia Larsson
Cecilia Larsson
Emmi Schyberg
Emmi Schyberg
Monika Benedek
Monika Benedek

Hitta din lokala bröllopsleverantör!

Letar du efter brudklänningar, blommor, ringar eller en koordinator? Här hittar du alla företag som kan hjälpa dig med ditt bröllop på just DIN ort!

AccessoarerAccessoarer

Foto: Natalia Kabliuk 

Bakverk/KonfektyrBakverk/Konfektyr

Foto: Shebeko 

BlommorBlommor

Foto: Lina Roos 

BrudgummenBrudgummen

Foto: Max Alm-Norell 

BrudkläderBrudkläder

Foto: Lina Roos 

BröllopskonsulterBröllopskonsulter

Foto: Alex Andrei 

CateringCatering

Foto: Birgersdotter 

DansskolorDansskolor

Foto: Emelie Petré 

Ekonomi/JuridikEkonomi/Juridik

Foto: Floral Deco 

FestlokalerFestlokaler

Foto: Frida Rönnholm 

FesttillbehörFesttillbehör

Foto: Tatiana Chekryzhova 

Foto/FilmFoto/Film

Foto: Floral Deco 

FrisyrFrisyr

Foto: Ladie C 

HotellHotell

Foto: Max Alm-Norell 

Hyr till festenHyr till festen

Foto: Birgersdotter 

InbjudningarInbjudningar

Foto: Frida Rönnholm 

MusikMusik

Foto: Lina Eidenberg Adamo 

MöhippaMöhippa

Foto: IVASHstudio 

PlaneringPlanering

Foto: Max Alm-Norell 

PresenterPresenter

Foto: Birgersdotter 

Ringar/SmyckenRingar/Smycken

Foto: Mårten Levin 

SkönhetSkönhet

Foto: Lina Eidenberg Adamo 

Slott/HerrgårdSlott/Herrgård

Foto: Max Alm-Norell 

SvensexaSvensexa

Foto: Birgersdotter 

TransportTransport

Foto: Lina Roos 

Tärna / NäbbTärna / Näbb

Foto: Birgersdotter 

VigselplatsVigselplats

Foto: Birgersdotter 

Upp