Att gifta sig gravid
Av Fridah Jönsson

Att gifta sig som gravid

Ibland står stjärnorna i linje och två av livets största händelser inträffar samtidigt. Men orkar man med ett bröllop som gravid, hinner man planera som man vill – och vad händer med klänningen? Designern, butiksägaren och bruden i vecka 36 reder ut frågetecknen.

Betina Braendgaard är en av ägarna till danska klädmärket Lilly, som tillverkat och sålt brudklänningar sedan 90-talet. Efter trettio år i branschen ser Betina ett mycket större klänningsutbud för gravida idag än när hon började.

- Om man ser tillbaka till 80-talet var det inte lika vanligt att man gifte sig gravid som det är idag, berättar hon. Då fanns det inte lika mycket att välja på och kvinnan var tvungen att passa klänningen, medan vi idag har speciella kollektioner för gravida som istället får klänningen att passa kvinnan.

Enligt Betina är önskemålen samma från brudar som är gravida och de som inte är det: De vill ha en klänning som är både fin och bekväm. Däremot är det sistnämnda extra viktigt för den gravida, vilket Lilly tagit fasta på i sin design när det gäller allt från material till modell.

- Man kan ha chiffongklänningar eller olika former av spets, för det är viktigt att materialet är skönt att bära. En av våra bästsäljande Maternity-klänningar har axelband så man känner sig fin men inte för naken, den har extra tyg över magen så man kan ha klänningen oavsett hur stor man hunnit bli och man kan fortfarande bära bh under, vilket de allra flesta gravida brudar vill.

Som gravid kan det vara frestande att tänka att man bara kan köpa en vanlig brudklänning i en lite större storlek, men Betina förklarar att det ändå finns en poäng i att köpa en mammaklänning.

- Det som är bra med graviditetskollektioner är att klänningen passar över både mage och byst. Om man tar en vanlig klänning i en eller två storlekar större än man brukar ha så passar den kanske över magen men blir ofta för stor i bysten, medan en graviditetsanpassad klänning i din vanliga storlek sitter bra överallt.

Med sin långa erfarenhet kan Lillys personal sina saker. Betina menar att vikten av att få hjälp av proffsen i en brudklänningsbutik istället för att köpa online är extra stor när man går i väntans tider, eftersom det då är ännu svårare att veta hur ens kropp kommer att förändras.

- Vi som jobbar med det här vet så mycket om olika faser av graviditeten, när vi tittar på en kroppstyp kan vi hitta exakt rätt storlek som anpassar sig efter hur bruden kommer att förändras. Vi kan välja en klänning 40 dagar före ett bröllop och ändå veta hur den sitter på den stora dagen.


LILLY_08-2603-CR_V022

LILLY_08-2604-CR_V054

Brudklänning för gravida från Lilly.

520036ZW 01077_BW

Klänning från Ladybird, går att köpa hos Nordic Wedding Store.


"Det mesta går att lösa"
I Årjäng ligger Nordic Wedding Store, en outlet för bröllop- och festkläder dit kunderna vallfärdar från hela Sverige och Norge. Ägaren Angelica Mortensen träffar ibland brudar som hunnit köpa sin klänning innan de blivit gravida och hon intygar att mycket går att lösa så länge man inte låser sig vid hur man tror att man kommer att se ut.

- En a-linjeformad klänning eller en prinsessmodell brukar kunna fungera, men en mermaid-modell kan vara lite svårare om inte tyget är stretchigt eftersom de är tighta hela vägen. Men det beror på hur magen ser ut, en del blir jättestora snabbt och på en del syns ingenting förrän sista månaderna. Vi hade en brud som berättade att hon var i vecka 30 och vi kunde inte alls se det! Så vi ger inga råd förrän bruden varit här och provat så man faktiskt kan se vad som passar istället för att gissa.

Angelica berättar att det skiljer sig mycket från brud till brud om man vill dölja magen eller ställa den i centrum.

- De flesta väljer en lång klänning, men det är 50-50 mellan de som inte vill att magen ska synas och de som vill framhäva den. Om man vill gömma den kan man till exempel välja en tyllklänning med hög midja eller större kjol på klänningen, och om man vill att den ska synas kan man satsa på en spetsklänning i stretchigt material. Sedan Angelica öppnade Nordic Wedding Store 2015 har hon samlat på sig ett antal knep när det gäller bröllop med gravida brudar, och hon ger ett specifikt designtips.

- Det kan vara bra att ha snörning på klänningen, då kan man anpassa storleken och om man känner att det börjar bli obekvämt framåt kvällen är det enkelt att släppa upp den lite. Om man inte gillar snörning brukar en del sömmerskor kunna lägga in en kil i tyget så att klänningen kan bli större i midjan. Mycket går att fixa!


"Jag fick kombinerad möhippa och babyshower"
En som vet allt om att gifta sig gravid är Jenny Riksén som var i vecka 36 på sitt bröllop i juni 2018.

- Vi tyckte att det skulle vara mysigt att gifta oss innan vår son kom och vi hade ett borgerligt bröllop. Vår närmsta familj var med på vigseln och våra vänner samlades utanför rådhuset och skålade efter ceremonin, efter det hade vi ett mingel och sedan åkte vi till vår favoritrestaurang på Avenyn där vi åt en stor sharing-meny. Tanken var att vi skulle lägga det på en rimlig nivå, för när vi började planera på våren visste vi ju inte alls hur jag skulle må eller hur trött jag skulle vara, så det var viktigt för mig att släppa förväntningarna och inte tänka på hur jag skulle ha velat ha det om jag inte var gravid. Ganska kort efter förlovningen drog Jenny ut på klänningsjakt, vilket visade sig vara ett svårt projekt.

- Att gå ut och leta klänning i värmebölja med svettiga, onda fötter var inte så roligt! Jag var ute flera gånger med mamma och tittade i allt från bröllopsbutiker till vanliga kedjor. Inget kändes helt klockrent för det är svårt att hitta något, när man är så pass gravid, som både känns festligt och sitter snyggt. Till slut beställde jag hem 20-30 olika klänningar från nätet i olika storlekar och började prova. Jag fastnade för en som kändes bröllopsfin, de övriga var mer gå-ut-klänningar men den här var lite "brudig" utan att vara tårtaktig. Jag köpte den ungefär en och en halv månad före bröllopet och valde den för att den var lite plisserad så att det fanns plats och utrymme kvar för att magen skulle växa.

En fundering hos många gravida brudar (och deras vänner) är vad som händer med möhippan. Drömmen om den galna tjejresan till Ibiza känns kanske inte lika aktuell i skenet av trötthet och en svullen kropp. Jennys kompisar löste det galant.

- Jag fick en kombinerad möhippa och babyshower, det var helt fantastiskt! På morgonen kom en av mina äldsta vänner och sa att vi skulle till hennes pappas båt i Göteborgs hamn. Sedan dök fler av mina närmsta vänner upp med en stor barnvagn full med en massa grejer och jag blev jätteförvånad för jag trodde inte att det skulle bli någonting! Vi tog båten ut till skärgården i Göteborg, badade och hade picknick och det var så mysigt, en kanondag!

Nervositet inför den stora dagen uppstår hos i princip alla som gifter sig, och det är lätt att tänka att det är extra skakigt hos den som dessutom är gravid. Men inte hos Jenny.

- Dagen blev verkligen så bra den kunde bli, det var så KUL att gifta sig! Det enda jag funderade på inför bröllopet var om jag inte skulle orka utan behöva lägga mig och sova, men i så fall hade jag bara fått ta en powernap, det hade ju inte varit det värsta som kunde hända. Det var det mindset jag hade i planeringen, att jag skulle göra det som kändes bäst för mig i stunden. Och man kan ju faktiskt gifta om sig hur många gånger som helst, vi kan ha en sådan här fest varje år om vi vill!

 

Jennys 3 viktigaste tips till andra gravida brudar:

  1. Var realistisk, din ork kan vara mindre än du tror. Jämför dig inte med andra eller med hur det hade varit om du inte var gravid, lyssna på vad du själv känner.
  2. Låt någon annan ha hand om en nödväska åt dig med platta skor, vattenflaska, snacks och kanske ett bekvämt ombyte om du vill ha det.
  3. Ha allting klart på bröllops-dagen. Det är så lätt att tänka "det fixar jag på morgonen för det blir bättre då", men nej, det blir det inte!

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

shop

 

VINN IDUN Minerals

TRE personer (!) har chans att vinna IDUN Minerals OIL-INFUSED TINTED LIP ELIXIR (SPF 15) i alla färgerna. Till ett värde av 595 kr per kit. ...Tävla här

VINN IDUN Minerals

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Malin Jacobsson
Malin Jacobsson

Möhippan..

Min möhippa! Wow säger jag bara! Vilken fantastisk dag att vakna upp till! Blev väckt av mina bästa vänner tidigt på lördagsmorgonen! Dom dukade up...Läs inlägget

Sanna Bergen
Sanna Bergen

Bröllopsbubblan..

Wow. Vilken dag! Och vilken fest! Det var så mycket glädje och vi blev så fullkomligt överösta med kärlek att det tog gott och väl en vecka att bar...Läs inlägget

Madeleine Svensson
Madeleine Svensson

Bröllopsresa – Dubai – Del 4..

Efter en vecka på det första hotellet va det tid att åka vidare till nästa. Nu hade vi bokat in oss på Waldorf Astoria Dubai Palm Jumeirah. Hotelle...Läs inlägget

Matina Ekman
Matina Ekman

Smekmånad..

Vi är påväg till fantastiska SANTORINI 💙 Kan man önska sig en mer romantisk plats att åka till som nygift och förälskad. Snart får vi se de fantas...Läs inlägget

Frida Forsberg
Frida Forsberg

Snipp snapp snut, så var sagan slut 💖..

Flera gånger under den här resan har jag fått frågan om varför jag gör det. Varför bloggar jag? Varför lägger jag ner så mycket tid på något som i ...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

Äntligen gifta: 28 maj!..

28 maj: vår dag Vi blev äntligen gifta. Det var en otroligt fin dag med alla nära och köra runtomkring oss. Det är en dag jag kommer minnas för all...Läs inlägget

annons

Upptäck bästabettingsidorna.se som jämför bettingsidor på nätet