Duka och dekorera
Foto och styling: Ewa Björnsdotter

Duka och dekorera – få till en elegant och sorbet stil

En klassisk stil är inte detsamma som något tråkigt. Här är DIY-temat för de brudpar som önskar uttrycka sig med elegans.

2_test

 

Bjud till bröllop!
Inbjudningskorten sätter tonen och stämningen för bröllopets estetik. En vacker enkel inbjudan med kalligrafi och ett snyggt skrivet kuvert är allt som behövs. Var traditionell och låt gästerna få OSA per post. För mer detaljer kan fler kort skickas med eller så kan man istället göra en bröllopshemsida. Var noga med att skicka med en länk till den sånt fall. Försegla kuvertet med en sigillstämpel. Öva lite innan för att få till det bra. Dessa kommer från bjornsdotterdesignstudio.se sammetsband på rulle kommer från Odd-living.com.

 

3_test

 

Placeringskort
Skriv gästernas namn på små kort och lägg dem på brödtallriken. Duka upp med blommor och gör små stilleben på borden. Här har vi använt roliga träspolar från stromshaga.se. Bordsbuketten består av ranunkler i olika ljusa färger samt vinrött, julrosor, anemoner, nejlikor eucalyptus och annat grönt.

 

4

 

I baren
Personliga detaljer sätter lite extra guldkant på bröllopsfesten. Varför inte hitta på två egna drinkar, kanske era absoluta favoriter och servera dessa i baren. Döp dem gärna och skaffa en snygg skylt att ställa vid baren. Skylt från bjornsdotterdesignstudio.se och sugrör kommer från frulycklig.se. Vill ni göra en egen skylt kan ni använda en griffeltavla. Det finns särskilda flytande pennor till dem att köpa.

 

5

 

Dukningen
Den här klassiska dukningen passar fint på vilken herrgård eller slott som helst. Köp tyg på meter och drapera det mitt på bordet för lite elegant färg. Duka med undertallrik, finns att fynda på loppis eller att hyra. Servetten är rullad och ihopsatt med en bit läderband i mörkbrunt. I läderbandet sitter en liten julros. Övriga blommor i dukningen är - eucalyptus, ranunkler i vitt, ljusljusrosa och vinrött, anemoner och ljusljusgula nejlikor.

 

6

 

More is more
Överdådiga vilda bordsdekorationer är väldigt populärt utomlands och kommer mer och mer i Sverige. Här är den gjord av ranunkler i olika ljusa färger samt vinrött, julrosor, anemoner, nejlikor, eucalyptus och annat grönt.

 

7

 

Bröllopstårtan
Välj en elegant bröllopstårta som följer färgtemat och dekorera med färska blommor, fikon och björnbär på toppen.

 

8

 

Alternativ bordsplacering
Var ska gästerna sitta? Skriv ut namnen och bordsnumret med ett fint teckensnitt. Klipp ut dem och rulla sidorna åt motsatta håll. Lägg på fina fat på ett bord. Ett tips kan vara att lägga namnen i bokstavsordning, eftersom det då är lättare att hitta sitt namn.

 

14

 

Gästgåvor
Låt varje gäst få med sig en fin liten plåtask fylld med små härliga pastiller med smak av ros och hallon, rabarber och hallon, jordgubb eller citron. Dessa kommer från sköna ting skonating.com

 

15

 

Stolsdekor för honnörsbordet
Varför inte göra stolarna vid honnörsbordet lite festligare? Eller åtminstone bruden och brudgummens. Hyr eller köp på loppis två fina gamla stolar. Fäst lite eucalyptus med snöre runt stolsryggen och sätt i några blommor, här har vi använt julrosor. Eucalyptus torkar men ser jättefina ut torkade också. Tips: Be någon fästa blommorna strax innan middagen, annars kanske de vissnar.

 

9

 

DIY: Gör egna servettringar

Att piffa till en vanlig vit servett är guld värt och bidrar verkligen till estetiken. Så varför inte göra en egen läcker servettring av ett läderband med gästernas namn på. Det är både personligt och ett roligt minne för gästen att ta med sig hem som ett minne från bröllopet.

Det här behöver du:

  • Stansar
  • Läderband
  • Fläckjärn
  • Tejp
  • håltagare

Materialet finns att köpa i olika pysselbutiker. Just de här sakerna är inköpta hos pagoni.se.

Såhär gör du:

  1. Klipp av en bit läderband i önskad storlek. Bandet du ser på bilden är 20 cm långt och 2 cm brett. Rulla en provservett och lägg bandet runt för att veta var du ska göra hål. Använd en håltagare (det finns bland annat att köpa på www.pandurohobby.se) och gör ett hål genom läderbandet.
  2. Tryck ihop bandet runt servetten med släta nitar. Dessa kommer från pagoni.se.
  3. För att trycka gästens namn på bandet använder du bokstavsstansar, ett flackjärn och en tejp för stansning. Tejpa längst ner på bandet där du vill att namnet ska stå för att få namnet rakt, och så börjar du att stansa bokstäver precis ovanför tejpens kant. Ta en stans, en hammare och slå på stansen upptill. När du har skrivit alla bokstäver i namnet drar du bort tejpen som du haft som linjal.

 

12

 

DIY: Gör egna knapphålsblommor

Brudgum och marskalkar brukar vanligtvis bära knapphålsblommor eller corsager. De här består av en julros och eucalyptus. Du knyter enkelt ihop dem med ett grått sammetsband och fäster med liten säkerhetsnål. Sammetsband från odd-living.com.

Relaterade artiklar

Festligatips

Festligatips

Ida och Malin har alltid haft ett brinnande intresse för pyssel och dekor och när Ida planerade inför sitt egna bröllop fick systrarna mersmak för sin kreativa passion. En hobby utvecklades till att bli något de båda ville satsa helhjärtat på. Systrarna startade instagram kontot Festligatips, som vu Läs mer »

Bröllopsdukning i toner av blått

Bröllopsdukning i toner av blått

Romantisk dukning med toner i blått och jordnära färger med detaljer av guld, som ger extra flärd åt dukningen. Läs mer »

Dukning för det moderna brudparet

Dukning för det moderna brudparet

En elegant och vacker bröllopsdukning med ljusa färger i vitt och beige med detaljer av guld. Keep it simple. Läs mer »

Säg det med en ros

Säg det med en ros

Att färgen på rosen har en betydelse är någon som med tiden glömts bort. Förr användes rosen som en symbol för olika känslor medan man nu för tiden oftast väljer rosor utefter vilken färg som man tycker är finast. De vita rosorna som ofta syns på bröllop står exempelvis för renhet och oskuld och är  Läs mer »

DIY Skapa bröllopsfesten själva!

DIY Skapa bröllopsfesten själva!

D.I.Y. är största trenden i år. Är ni som brudpar, kreativa, påhittiga och gillar att fixa och trixa så finns det oändligt många DIY tips att ta del av. Vilket även är väldigt kul för era nära och kära att ta del av för att de ska känna sig involverade i bröllopet. Här kommer olika tips att inspirer Läs mer »

DIY: Släpp lös din inre pysslare!

DIY: Släpp lös din inre pysslare!

Oavsett om ni är erfarna pysslare eller bara kreativa personer, är möjligheterna oändliga med Cricut som hjälpmedel. Med en maskin från Cricut kan ni som brudpar skapa fina inbjudningskort från grunden, göra egna tryck på kläder, personliga klistermärken, etiketter och mycket mer. Perfekt för att gö Läs mer »

Bröllopsdukning

Bröllopsdukning

Låt kreativiteten flöda och med hjälp av kopparfärg kan ni göra så att gamla vaser och bestick får nytt liv till bröllopet. Läs mer »

Ljuva Lavendeln

Ljuva Lavendeln

Lavendel, Lavandula angustifolia, är inte bara en fantastiskt vacker och dekorativ blomma som sprider en underbar doft runt om kring sig utan är även en smaksättare av godis, bakverk och bröllopstårtor. Då lavendeln har många användningsområden är den en perfekt blomma att använda sig av för att ska Läs mer »

Dekorera lekfullt

Dekorera lekfullt

Sätt färg på ert bröllop med ett lekfullt tema. Våga ta ut svängarna och lägg lite extra kärlek på detaljerna så blir bröllopet till en fest! Läs mer »

Keep it simple

Keep it simple

Vill man som brudpar inte anordna någonting stort till sitt bröllop men ändå göra något speciellt kan en somrig bröllopspicknic tillsammans med era närmaste vara ett tips! Läs mer »

Dekorera ett bohemiskt bröllop

Dekorera ett bohemiskt bröllop

Låsta Säteri ligger mitt i Sörmlands hjärta med historiska anor. Förr kallades Låsta Säteri för Drottning Kristinas jaktslott då hon ofta besökte säteriet när hon var ute på landsbygden för jakt och avkoppling. Anna Experten Wallin-Sjögren visar hur ni kan dekorera och duka ett vackert bohemiskt brö Läs mer »

Dekorera ett bohemiskt bröllop

Dekorera ett bohemiskt bröllop

Låsta Säteri ligger mitt i Sörmlands hjärta med historiska anor. Förr kallades Låsta Säteri för Drottning Kristinas jaktslott då hon ofta besökte säteriet när hon var ute på landsbygden för jakt och avkoppling. Anna Experten Wallin-Sjögren visar hur ni kan dekorera och duka ett vackert bohemiskt brö Läs mer »

Blomstrande höjder- Brudbågen

Blomstrande höjder- Brudbågen

I dessa tider när bröllopet behöver vara mer intimt och med färre gäster är det perfekt med ett bröllop ute i det fria.  Läs mer »

Uthyrningstrenden fortsätter – Indiska börjar hyra ut glas och porslin

Uthyrningstrenden fortsätter – Indiska börjar hyra ut glas och porslin

Som en del av Indiskas hållbarhetsarbete erbjuder de nu en uthyrningstjänst av glas och porslin – både med enkelt vitt och mer färg som bas. Läs mer »

Skapa magi med blommor

Skapa magi med blommor

Nyligen tog Sarah Angelsiöö över Gullvivan på Karlavägen 53 – en av Stockholms äldsta blomsterbutiker med anor från 1905. Sara vill skapa magi med sin blomsterstil och hennes hjärta slår lite extra för just bröllop. Läs mer »

Duka med servetten i fokus

Duka med servetten i fokus

Säg hejdå till tråkiga och opersonliga servettvikningar. Ett band, växt eller en enkel knut runt servetten kan snabbt ta dukningen till en ny nivå.  Läs mer »

Glöm inte att dekorera toaletten

Glöm inte att dekorera toaletten

Lokalen dekoreras flitigt, men många glömmer bort att snygga till toaletten. Här är tipsen som gör även det tristaste badrummet luxuös. Läs mer »

DIY: Fixa festlokalen till bröllopet

DIY: Fixa festlokalen till bröllopet

Ett bröllop behöver inte kosta en förmögenhet. Det viktiga är att ni får just det bröllop som ni drömmer om. Oavsett vad ni väljer för plats och lokal finns det mycket att göra för att ni ska få plats med ”pinterest”-bröllopet i er budget. Läs mer »

Festfixarens bästa tips

Festfixarens bästa tips

Ingen är väl bättre lämpad på att ge tips på hur man skapar den bästa bröllopsfesten än Micael Bindefeld som här ger Allt om Bröllops läsare sina bästa tips för en lyckad fest. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

shop

 

Vinn edt från Molton Brown

Den nya Molton Brown-doften är en engelsk kreation för en fräsch sommar med noter av hallon, litchi, pion, rosépeppar och cederträ-mysk. Parfymören Vanessa Prudent blev inspirerad av gastronomi och n....Tävla här

Vinn edt från Molton Brown

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Malin Jacobsson
Malin Jacobsson

Möhippan..

Min möhippa! Wow säger jag bara! Vilken fantastisk dag att vakna upp till! Blev väckt av mina bästa vänner tidigt på lördagsmorgonen! Dom dukade up...Läs inlägget

Sanna Bergen
Sanna Bergen

Bröllopsbubblan..

Wow. Vilken dag! Och vilken fest! Det var så mycket glädje och vi blev så fullkomligt överösta med kärlek att det tog gott och väl en vecka att bar...Läs inlägget

Madeleine Svensson
Madeleine Svensson

Bröllopsresa – Dubai – Del 4..

Efter en vecka på det första hotellet va det tid att åka vidare till nästa. Nu hade vi bokat in oss på Waldorf Astoria Dubai Palm Jumeirah. Hotelle...Läs inlägget

Matina Ekman
Matina Ekman

Smekmånad..

Vi är påväg till fantastiska SANTORINI 💙 Kan man önska sig en mer romantisk plats att åka till som nygift och förälskad. Snart får vi se de fantas...Läs inlägget

Frida Forsberg
Frida Forsberg

Snipp snapp snut, så var sagan slut 💖..

Flera gånger under den här resan har jag fått frågan om varför jag gör det. Varför bloggar jag? Varför lägger jag ner så mycket tid på något som i ...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

Äntligen gifta: 28 maj!..

28 maj: vår dag Vi blev äntligen gifta. Det var en otroligt fin dag med alla nära och köra runtomkring oss. Det är en dag jag kommer minnas för all...Läs inlägget

annons

Upptäck bästabettingsidorna.se som jämför bettingsidor på nätet