Så hittar ni drömlokalen
Av: Lisa Larsson Foto: Turturduva

Så hittar ni drömlokalen

Tips från bröllopskoordinator Lisa Larsson som delar med sig av sina bästa tips för att hitta drömlokalen.

Dags att hitta drömlokalen med stort D? Det är kanske ett av de absolut viktigaste stegen i er bröllopsplanering och jag vill så klart hjälpa er att välja rätt. Men det är faktiskt så att ni har lite att göra innan ni ens börjar leta lokal. När jag som bröllopskoordinator hjälper mina brudpar är det tre saker de behöver göra först, vilket ni också kan göra nu. Nummer ett är att sätta er ned och prata igenom hur ni tänker er bröllopet. Vill ni ha ett stort och pampigt bröllop, eller kanske ett mindre och mer intimt? Nummer två är att bestämma vilken budget ni har och hur många gäster tänker ni bjuda? Tänk också på att gästantalet bestämmer en stor del av er budget, i många fall så mycket som 50%. Och nummer tre är att fundera på vilken tid på året ni vill ha ert bröllop.

När ni kikat på dom sakerna är det dags att sätta igång letandet. Det är lätt att välja "första bästa" för att det känns brådskande att hitta rätt. Men här vill jag ge er rådet att låta letandet ta lite tid. Och jag vill att ni går in med ett öppet sinne, att ni ska ha kul och vara nyfikna på vad ni kan hitta tillsammans!

När jag och min man Alexander letade plats för vårt bröllop så visste jag direkt vilken min drömplats var. Alexander var inte lika säker. Men vi åkte ut till slottet i fråga ändå och vi båda blev helt sålda! När visningen snart var över så säger jag att vi hade tänkt ha cirka 40 gäster. Då får jag veta att minimiantalet för att hålla slottet öppet för bröllop var 75 gäster och har vi färre än det så måste vi ändå betala för det antalet. Mitt hjärta sjönk till botten och jag såg min dröm gå upp i rök.

Vad jag vill berätta med det är, att innan ni åker ut och kikar på platser ni är sugna på, så är det viktigt att göra en lokallista. Skriv era egna prioriteringar och er budget högst upp. Därefter listar ni lokaler ni är nyfikna på, och som stämmer överens med era prioriteringar (t.ex. vid vattnet, plats för övernattande gäster, tillåtet att ta med egen alkohol mm) med namn, plats, max/miniantal, pris/kuvert och eventuell lokalhyra. När ni har en lista på ett gäng lokaler så ringer ni runt och ser efter om det är ledigt på datum ni tänkt er. Därefter bestämmer ni er för vilka ni vill åka ut och kika på.

 

dromlokal

Foto: Lindisima

Men hur hittar man ens olika platser till en början? Var ska man leta? Lyckligtvis för er är det så att vi ju i detta nummer redan har mängder med bra tips. Men annars skulle jag tipsa om att kika på nätet (kolla in på www.alltombrollop.com!), fråga era vänner, kollegor, och familj. Vill ni inte avslöja för tidigt att ni faktiskt planerar bröllop så kan ju det vara svårt och då blir ju internet till stor hjälp.

Men tänk också utanför ramarna, kanske kan ni hyra ett hus och ha festen i? Har ni några vackra lokaler i närheten där ni bor som man kanske inte tänker på till bröllop eller fest i första taget? Man kan alltid ringa och fråga, det kostar inget och det enda som kan hända är att man får ett nej. Självklart är det ofta en fördel att välja ett ställe som har en vana av att arrangera bröllop, men det behöver så klart inte vara det bästa valet för er. Jag vill att ni vågar kika lite utanför det mest uppenbara för där kan man hitta riktiga pärlor. Och det viktigaste av allt är alltså att ni utgår från vad NI vill ha, och inte ta något bara för att det är bekvämt eller något som passade någon annan väldigt bra.

När ni väl hittat ett par platser som ni gillar så är min uppmaning till er att åk ut och titta, och testa gärna stället innan. För är det något som är viktigt att tänka på när ni väljer festlokal eller plats att vara på så är det servicen runtomkring. Hur är personalen? Svarar de bra på era frågor och känns de flexibla? Om ni väljer ett ställe med restaurang, hur är maten som serveras, hur upplever ni servicen? Stämmer det också in på det som är viktigt för er?

Vad ni än väljer så har jag också listat mina bästa tips för vad ni bör tänka på om ni väljer en plats med eller utan restaurang.

Så hur gick det då för mig och Alexander i vår jakt efter drömlokalen? Vi letade vidare bland slott i vår närhet, men det visade sig att de flesta låg utanför vår budget eller tog inte in så få som 40 gäster. Jag började tappa hoppet. När jag en dag var i stan och åt lunch på ett av de vackraste små boutiquehotellen i Uppsala slog det mig. Här ska vi ju vara! Det uppfyllde våra topp 3 kriterier på vår lista (högst upp stod god mat och dryck). Och det var perfekt för 40 gäster. Alexander gillade det också och lyckan var total.

Jag hoppas att ni nu är superpeppade på att sätta igång er egen jakt på drömlokalen och att ni känner att ni fått massor med bra tips. Låt det ta lite tid, och ha kul när ni letar så lovar jag er att ni kommer att hitta rätt till slut!

 

Tips och råd när ni letar festlokal!

• Utgå från er priolista, vad är viktigt för er?

• Leta, leta, leta.

• Våga kika utanför era ramar. Kanske är drömplatsen närmare än ni tror?

• Testa, testa, testa.

• Hur är servicen? Hur smakar maten? Svarar de snabbt på era frågor? Hur flexibla är de? Kan de förmedla den känsla ni söker?

• Har ni ingen stor budget för dekor? Välj då en lokal som är vacker precis som den är!

• Läs igenom hyreskontraktet noga, vad gäller till exempel om ni vill avboka?

• Preliminärboka flera platser om ni är osäkra. Se då över när ni senast kan avboka utan kostnad.

Vad man bör tänka på när man bokar en "tom" festlokal

• Det behöver inte alltid bli billigare att hyra en "tom" lokal, som t.ex. en lada eller en bygdegård. Det finns en del saker ni bör tänka på som ni kanske inte räknat med i er budget:

• Vad är lokalhyran och vad ingår? Bord, stolar, porslin, el?

• Kom ihåg att ni förmodligen kommer behöva anlita både personal som hjälper till med maten, samt att ni behöver städa platsen dagen efter.

• Finns det toaletter till alla gäster? Annars kanske ni behöver hyra in det.

• Ett litet, men rätt viktigt tips, om ni tänker vara i en lada är att kolla upp om ni har tillåtelse att ha levande ljus. Många gånger får man inte det och då kan det behövas ljusslingor eller LED-lyktor istället.

Relaterade artiklar

Bästa lokalen för bröllopsfesten

Bästa lokalen för bröllopsfesten

19 tips på fantastiska platser du kan boka för ditt bröllop. Från norr till söder!  Läs mer »

Pimpa Pappersbruket för Bröllop

Pimpa Pappersbruket för Bröllop

En tom lokal? Inga problem! Här skapar vi en rustik, vingtagelook i ett gammalt pappersbruk.  Läs mer »

Så fixar ni lantligt ladugårdsbröllop

Så fixar ni lantligt ladugårdsbröllop

Är ni ute efter en romantisk och lantlig miljö? Att gifta sig och hålla bröllopsfesten i en rustik lada är perfekt för de brudpar som älskar DIY-temat. Läs mer »

Fina presenter till gästerna

Fina presenter till gästerna

Med fokus på bröllopsgästerna -överraska era gäster med det lilla extra som visar er uppskattning.  Läs mer »

Så lyckas ni med bordsplaceringen

Så lyckas ni med bordsplaceringen

En lyckad bordsplacering kräver en viss eftertanke. Utgå från en traditionell placering eller bryt mot alla regler! Läs mer »

Hyr ett helt eget slott!

Hyr ett helt eget slott!

Vem har inte drömt om ett eget slott? Nu kan drömmen om ett riktigt slottsbröllop bli sann! Strax utanför Göteborg ligger ett sagoslott och väntar på er. Läs mer »

7 vackra bordsdekorationer till bröllopet

7 vackra bordsdekorationer till bröllopet

Dekorationer till festen är en viktig del för känslan och ett personligt bröllop. Här har vi samlat 7 vackra och roliga bordsdekorationer som kommer att ta dukningen till en ny nivå. Allt sitter i detaljerna!  Läs mer »

Ditt bröllop -precis som ni önskar det!

Ditt bröllop -precis som ni önskar det!

Josephine Söderlindh skapade sitt drömställe vid sjön Båven som nu kan bli er bröllopsdröm. Så skapade hon det nyöppnade bröllops- och festanläggningen Båven Country Lodge. Läs mer »

Gift dig på ett kungligt slott!

Gift dig på ett kungligt slott!

(ANNONS) På fyra av Sveriges kungliga slott finns möjligheten att boka vigsel i historiska kyrkorum och kapell, skapade av tidens främsta arkitekter. Vackert belägna runt Mälaren skapar slotten en unik inramning till er vigsel.  Läs mer »

Säg JA i slottsmiljö

Säg JA i slottsmiljö

Att gifta sig på ett slott eller en herrgård är för många en dröm men här kan den gå i uppfyllelse! Vi har listat de sju bästa ställena för för ditt drömbröllop - Alla förvånande nära Stockholm City  Läs mer »

Dekorera efter tema

Dekorera efter tema

Dekorera er utomhusfest med rustika och pastelliga detaljer. Eller varför inte bjuda in till ett härligt sommarbröllop med influenser av vintage och natur? Eller vill ni hellre skapa ett kärleksfullt bröllop med retrokänsla? Här får ni tips för att skapa tre härliga teman på er bröllopsfest.  Läs mer »

Höstfint på ett kick

Höstfint på ett kick

Använd naturpapper till festprogram och bordsplaceringskort och ställ små blomsterkrukor i vanliga papperspåsar som du sedan dekorerar - då har du fått en höstig känsla med några enkla knep. Se mer i bildspelet ovan.  Läs mer »

Lyckas med bordsplaceringen

Lyckas med bordsplaceringen

En lyckad bordsplacering kräver en viss eftertanke. Utgå från en traditionell placering eller bryt mot alla regler! Läs mer »

Så hittar ni stilen

Så hittar ni stilen

Få gånger i livet ställs man inför så många val som under bröllopsplaneringen. Sätter ni från början upp tydliga riktlinjer för er själva blir besluten enklare. Läs mer »

Tänkvärt vid bordsplacering

Tänkvärt vid bordsplacering

Här är några saker att tänka på när det kommer till bordsplacering.  Läs mer »

Gör ljus av mormorsporslinet

Gör ljus av mormorsporslinet

Söker ni vintagekänslan och är lite pyssliga så är det tacksamt att omvandla loppisfynden till festdekor. Gamla muggar blir lätt snygga ljus.  Läs mer »

Checka av lokalen

Checka av lokalen

När ni letar festlokal är det viktigt att veta vad ni ska titta efter. Förutom att hitta en lokal som passar er och temat finns några praktiska detaljer att ta hänsyn till. Vi har checklistan ni bör ha med när ni spanar efter er festlokal. Läs mer »

Låt gästerna skriva

Låt gästerna skriva

Alla gäster kommer inte hinna säga allt de vill till er på själva bröllopsdagen så låt dem skriva det till er, att läsa när mer tid finns. Läs mer »

Fyra tokiga festlokaler

Fyra tokiga festlokaler

Är ni det udda paret som vill väcka uppmärksamhet med er bröllopsfest? Då har vi samlat några tokiga alternativ för er som vill ha ett humoristiskt bröllop. Läs mer »

Värna om det lokala - välj bygdegård

Värna om det lokala - välj bygdegård

Bygdegården är ett budgetvänligt alternativ till er festlokal. Här finns alla möjligheter att få skapa er bröllopsscen från grunden. I Sverige finns fler än 1 400 bygdegårdar, en av dem är Hyssna bygdegård sydost om Göteborg. Läs mer »

Trist med tält?

Trist med tält?

Inte alls! Har ni en stor mark att tillgå, men ingen lokal? Då kan ett bröllopstält vara lösningen för er. Här kan ni bygga upp er festlokal precis som ni vill ha den. Med hjälp av textil, belysning och dekorationer får ni en lyxig festlokal. Läs mer »

Vigs i slottsparken

Vigs i slottsparken

Efter många år av förfrågningar så slår nu vackra Engsholms slott upp portarna för vigslar och bröllopsfester. Här möts gästerna av klassisk slottsmiljö och prunkande slottsträdgårdar. Läs mer »

Så ljussätter ni festen

Så ljussätter ni festen

Så här fixar du ljus som håller för hela kvällen och natten! Läs mer »

Så väljer ni festlokal

Så väljer ni festlokal

Ett av de första valen ni bör göra är var ni vill ha bröllopsfesten någonstans. Det finns en mängd olika typer av festlokaler att välja mellan, här är de vanligaste. Läs mer »

Test: vilken lokal passar er?

Test: vilken lokal passar er?

Valet av bröllopslokal är avgörande för vilken ton ni sätter på bröllopet. Men hur ska ni kunna välja? Med hjälp av vårt snabba test hittar ni enkelt er bästa plats! Läs mer »

Frågor till festlokalen

Frågor till festlokalen

När ni påbörjar er bröllopsplanering är festlokalen ett av de första valen ni bör göra. För att undvika otrevliga överraskningar finns det ett par frågor att ställa när ni bokar er lokal. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop SpotifyAnmäl er till Allt om bröllops nyhetsbrev

Aob1-20121

 

Allt om Bröllops Omslagsbrud 2021

Nu har DU chansen att bli en av tre vinnare att bli vår omslagsmodell! Alla över hela Sverige kan tävla om att vinna vår stora tävling Allt om Bröllops Omslagsbrud 2021....Tävla här

Allt om Bröllops Omslagsbrud 2021

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Bröllopsbloggen
Bröllopsbloggen

Snyggast på Instagram..

Vårkänslor i luften eftersom snön är borta och solen tittar fram. Som jag längtat efter dig solen! Direkt blir jag sugen på ett glas rosé på en ute...Läs inlägget

Theresa Skjolden
Theresa Skjolden

SECONDHAND GULD & LOKAL SMED!..

Vad betyder Slow Wedding? Jag har liksom hittat på begreppet utifrån ”Slow Fashion” och vet inte om frasen ens existerar, vet du? 😉 Me...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

The ring..

The one Ringen för mig var väldigt viktig. Vad jag inte visste var att Mikael också tänkte på detta. 6 månader innan han friade träffade han en juv...Läs inlägget

Julia Dannfors
Julia Dannfors

Gifta sig i Converse?..

Min tanke har alltid varit att gifta mig i sneakers. Dels för att jag aldrig går i klackar så det känns naturligt med låga skor även på bröllopet m...Läs inlägget

Sarah Müller
Sarah Müller

Nya Inbjudningar..

Nu är det drygt 5 månader kvar till bröllopet, och vi börjar planera igen på allvar. Vi har bestämt oss för att absolut gifta oss i sommar och att ...Läs inlägget

Lovisa Swärd
Lovisa Swärd

Längesen nu!..

Hej! Nu var det ett bra tag sen jag kikade in här. Men som för de allra flesta så har ju denna höst såsom vår varit väldigt märklig. Man glömde Läs...Läs inlägget

Maria Busck
Maria Busck

Perfekt hy till bröllopet med ansiktsbehandlingar..

Hej på er. Jag vill ju att min hud ska vara i sin allra bästa form på mitt bröllop. Därför har jag nu börjat förberedelserna genom att inleda ett s...Läs inlägget

Angela Nakitende
Angela Nakitende

Paus..

Hej vänner! Hur mår ni? Här har det varit tyst i en månad. Inte i min vildaste fantasi hade jag trott att livet skulle vara lika ovisst nu som då. ...Läs inlägget

Stefanie Bäfvenberg
Stefanie Bäfvenberg

En liten uppdatering...

Hej alla. Det har verkligen känts motigt att skriva här under en lång tid. Största anledningen har varit för att jag har verkligen inget nytt att k...Läs inlägget

Sara-Linnea Olsson
Sara-Linnea Olsson

TILLBAKA PÅ RUTA 1..

Efter mycket funderande fram och tillbaka har vi till slut beslutat oss för att flytta fram bröllopet ett år. Hejdå 2020 – du är ändå inte et...Läs inlägget

annons

Är du intresserad av att hitta ett casino utan konto, klicka här

Information om casinon utan licens hos spelpressen.  Casinon utan licens

Läs allt om casino utan svensk licens i den här guiden

Intresserad av att testa casinon utan licens?
Hos Casinotopp hittar du alla bra casinon utan licens i Sverige.

Upp