Trend eller tradition
Foto Maria Wideman

Trend eller tradition?

Dessa bröllopsbilder får ni inte missa.

Bör ni anlita en bröllopsfotograf eller ska ni ta er kompis-kompis för att fotografera erat bröllop? Väljer ni bilder utifrån trend eller tradition eller något ni inspirerats av på Pintrest? Vi bad bröllopsfotografen Maria Wideman dela med sig av sina tankar om vad ni som brudpar inte får missa i valet av bröllopsbilder.

Ni har säkert hört det förut, att det enda som finns kvar efter den stora dagen har passerat, förutom era minnen och varandra, är era ringar och bilderna från den stora dagen. Så ni har säkert funderat mycket på hur ni ska göra med bröllopsfotograferingen, vem som ska fotografera och vad som är viktigt att få med.

- Som med allt annat på en bröllopsdag är det bara ni som vet vad som är viktigt för just er men det jag hoppas på är att jag kan ge lite vägledning i hur ni kan tänka och planera för att få precis de bilder ni önskar av er bröllopsdag berättar Maria.

9Z7A1909_webb

Vilka bilder får man då inte missa på sin bröllopsdag?

First look/ first touch. Självklart är det individuellt men jag tänker att det ändå finns några säkra kort som gäller nästan alla. Först av allt vill jag slå ett slag för "First look" och för er som absolut inte vill se varandra innan ni ses vid ceremonin så kan "First touch" vara något att satsa på. First look är dessutom inte endast för brud och brudgum. Stunden när en förälder ser sitt barn i bröllopsklädsel är även ett det ett fint ögonblick att dokumentera.

Familjebilder. När det gäller bröllop är familjebilder mindre av en trend och mer av en tradition men trots det är det kanske det jag vill lägga lite extra fokus på att värna om att ni lägger ner tid och planering på att genomföra. Det är trots allt inte varje dag som släkt och vänner är samlade (och uppklädda) på ett och samma ställe så se till att ni har en lista med viktiga grupperingar som ni vill ha fotograferade och att ni har avsatt tid till det.

Förberedelser. Utöver de självklara porträttbilderna vill jag även rekommendera er att lägga tid på att ta bilder under förberedelserna, det inkluderar dels bilder på er själva tillsammans med era tärnor och marskalkar men även alla detaljer som är viktiga för er, det kan vara ringarna, brudbuketten och en vacker flaska parfym som ni ska bära på bröllopsdagen. Mitt bästa tips till mina brudpar brukar vara att samla allt detaljer som man tycker är viktigt i det rummet där bruden gör sig iordning.

_K0A7068_webb

Golden hour. För er som har bröllopsfotograf med er under hela dagen och kvällen så ska ni självklart planera in att ta en paus under middagen för att fotografera i det så kallade "Golden hour", när det infaller är såklart olika beroende på när under året ni gifter er, men det kommer er bröllopsfotograf att hjälpa er att planera in. Denna stunden ger både fantastiska bilder men också en chans att njuta av varandra en liten stund.

Obekväm framför kameran?

För er som känner er oroliga att ni ska känna er stela och nervösa framför kameran kom ihåg att er bröllopsfotograf har gjort det här tidigare och de är vana vid att fotografera människor som inte är vana att stå framför en kamera. Mitt bästa tips är att lägga ner tid på att hitta en fotograf som ni känner er bekväma med, tänk på att ni ska tycka om både deras bilder och hur de är att umgås med. På så sätt kommer det vara mycket enklare att slappna av och tänka mindre på att ni faktiskt blir fotograferade. Sedan är det alltid en fördel om er fotograf är med er ända från förberedelserna eftersom ni då kommer hinna vänja er vid kameran innan det är dags för porträttfotograferingen. För att se avslappnad och bra ut på bilderna så är det bästa ni kan göra att delegera allt som behöver göras under bröllopsdagen, oavsett om detta är till en koordinator, en vän eller din tärna. Alla frågor som kan uppkomma under dagen ska riktas till denna personen. Och sist, men inte minst, försök att njuta av ögonblicket! De bästa bilderna är av ett avslappnad och lyckligt par. Koppla av och njuta av dagen så kommer ni få de allra bästa bilderna, och den allra bäst bröllopsupplevelsen!

Happy_Tammsvik_Bröllop-311_webb

Vad finns det för trender inom bröllopsfotografi?

En av de stora trenderna är att fotograferandet letar sig ut från bröllopsdagen och även tar plats både före och efter den stora dagen. Att förlova sig är en stor händelse i livet och självklart ska ni passa på att få det förevigat på bild. Antingen planerar ni in en parfotografering och friar som en överraskning under den eller så väljer ni en fotovänlig plats där det finns möjlighet för fotografen att obemärkt gömma sig för den som ska bli överraskad. En annan idé som blir allt vanligare är att återigen klä upp sig i sina bröllopskläder och spendera en dag bara med er bröllopsfotograf vilket gör det möjligt att få de där fantastiska bröllopsporträtten som inte alltid hinns med under bröllopsdagen då det är mycket annat som ska hinnas med. På så sätt får ni möjlighet att hinna till platser som kanske betyder extra mycket för er eller är extra spektakulära eller helt enkelt väldigt vackra.

Läs mer om Maria WidemanMyWeddingPlanner.net

Relaterade artiklar

Bröllopsfotograf Linda Broström

Bröllopsfotograf Linda Broström

Allt om Bröllop har genom åren visat några av världens bästa bröllopsfotografer. Nu tar vi en närmare titt på en av Sveriges bästa, Linda Lindísima Broström.  Läs mer »

Vem vann Brudparens Bröllopsbild 2021?

Vem vann Brudparens Bröllopsbild 2021?

Svenska folkets egna bilder tävlade om titeln; Brudparens Bästa Bröllopsbild 2021. 16 354 personer röstade fram vinnarna i årets tävling. Tävlingen väckte mycket positiva reaktioner och engagemang hos alla brudpar runt om i Sverige. Men bara tre kunde gå till final.  Läs mer »

5 tips på Bröllopsfotografer

5 tips på Bröllopsfotografer

Minnet är kort men gott så låt en fotograf föreviga eran kärleksfest. Alltid kul att kunna se tillbaka på när ni firar era kommande bröllopsdagar. Här är 5 tips på bröllopsfotografer och på My Wedding Planner finns det flera leverantörer för er brudpar att botanisera bland. Läs mer »

Frøydis Geithus-fotograf med känsla för ljus

Frøydis Geithus-fotograf med känsla för ljus

Frøydis Geithus verkar ha framkallningsvätska i sina vener. Hon föddes mer eller mindre in i fotobranschen då hennes pappa hade en fotobutik. Själv har hon fotograferat sen hon fick sin första kamera vid 12 års ålder. Läs mer »

Direktsänd ditt eget bröllop

Direktsänd ditt eget bröllop

Kan dina gäster inte komma? Bjud in dem att följa ditt bröllop live via dator eller telefon. Här kommer en guide om hur du gör. Läs mer »

Ross Harvey – Julklapp från pappa förändrade livet

Ross Harvey – Julklapp från pappa förändrade livet

Engelske fotografen, Ross Harvey, är en av världens mest prisbelönade bröllopsfotografer. Ross har valt ut några av sina bästa bilder exklusivt för Allt om Bröllop och berättar hur allt började.  Läs mer »

Barn på bröllop? Här är bilderna som får dig till skratt och tårar

Barn på bröllop? Här är bilderna som får dig till skratt och tårar

Barn eller inte på bröllop är en fråga som många brudpar ställs inför. Men ingen har väl missat att barn alltid visar sina riktiga känslor. Här är ett axplock av bröllopsbilder där barnen står i fokus och skapar minnen för livet.  Läs mer »

Lyckas med porträttbilderna

Lyckas med porträttbilderna

Här är 5 goda råd hur ni ska lyckas med porträttbilderna.  Läs mer »

Boka Bröllopsfotograf

Boka Bröllopsfotograf

Här är 7 viktiga saker att tänka på när du ska boka bröllopsfotograf.  Läs mer »

Brudparen bräcker varandra med bröllopsfoton

Brudparen bräcker varandra med bröllopsfoton

SVT rapporterar att bröllopsindustrin boomar i Kina och det har blivit en trend i att ta annorlunda bröllopsfoton och filmer som brudparen sedan visar upp på bröllopet och sociala media. Det har blivit en industri som omsätter 240 miljarder kronor om året.  Läs mer »

Fotografen tipsar

Fotografen tipsar

Lena Larsson har fotograferat bröllop i åratal och gillar att plåta bröllop på alla möjliga platser och under alla säsonger. Kolla in hennes bilder och ta del av hennes bästa tips.  Läs mer »

Inspirerar med romantiska filmer

Inspirerar med romantiska filmer

Videofilm och bröllop är en utmärkt kombination, det menar Emmelie Eriksson i England. Hon gör romantiska bröllopsfilmer som blivit väldigt populära. Emmelie filmar nämligen både med en analog Super 8 och med en digitalkamera, något som fått henne att sticka ut från mängden.  Läs mer »

Gästbok i slow motion

Gästbok i slow motion

Gästboken med pärmar och papperssidor har fått konkurrens av fotobåsen där gästerna kan lämna ett bildavtryck till brudparet. Ännu lite roligare är slow motion-bröllopsfilmerna som cirkulerar på internet. Quang + Ellie: Slow Motion Booth from Super Frog Saves Tokyo on Vimeo. Läs mer »

Morgongåva: bruden i underkläder

Morgongåva: bruden i underkläder

Funderar du på vad du ska ge din nyblivne make i morgongåva? Överraska honom med vackra fotografier på dig själv i underkläder. Läs mer »

Låt gästerna plåta med engångskameror

Låt gästerna plåta med engångskameror

Komplettera bröllopsfotografens professionella bröllopsbilder med roliga, festliga och humoristiska bilder från bröllopsmiddagen. Placera ut engångskameror på borden och låt gästerna dokumentera festen. Läs mer »

Bevara era foton på bästa sätt

Bevara era foton på bästa sätt

När ert bröllop är förbi har ni era fotografier att titta tillbaka på för att minnas. Det finns flera roliga sätt att bevara bilderna. Här är redaktionens favoriter. Vilket sätt gillar ni? Läs mer »

Fotografens bästa tips

Fotografens bästa tips

Här ger fotograf Sara Norrehed sina bästa tips som kan vara bra att ha med sig när man börjar fundera på det där med fotograf. - Välj med yttersta omsorg, säger hon.  Läs mer »

Fotas utan stress

Fotas utan stress

Det är mängder av planering som förekommer en bröllopsdag. Men om ni gör planeringen rätt och i tid så slipper ni åtminstone stressa på själva bröllopsdagen. Se till att förbereda så mycket som möjligt. Läs mer »

Välj fotograf med omsorg

Välj fotograf med omsorg

Det tål att tjatas om - var noga i valet av bröllopsfotograf. Här är ett tips för er att utgå i från när ni letar efter fotografen som passar just er. Läs mer »

Fotografduon 2 Brides tipsar

Fotografduon 2 Brides tipsar

Fotografduon 2 Brides Photography, som består av Isabelle Hesselberg och Sabina Forsberg, är anlitade världen över för att föreviga olika brudpars drömbröllop. Här delar de med sig av sina allra bästa tips!  Läs mer »

Vilken fotostil gillar ni?

Vilken fotostil gillar ni?

De allra flesta fotografer sätter sin egen prägel på bilderna. Därför är det viktigt att ni gillar stilen på deras fotografier. Här ovan kan ni se tre olika stilar.  Läs mer »

Bilderna ni inte får missa!

Bilderna ni inte får missa!

Ert bröllop är en av de viktigaste dagarna i ert liv. Försäkra er om att er fotograf fångar de finaste ögonblicken. Här är listan med fotografierna ni absolut vill ha! Läs mer »

Få ultimata bröllopsbilder

Få ultimata bröllopsbilder

Era bröllopsfotografier kommer ni att plocka fram då och då under hela livet! Det är värt att satsa lite extra för att hitta den perfekta fotografen för just er. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

shop

 

Vinn edt från Molton Brown

Den nya Molton Brown-doften är en engelsk kreation för en fräsch sommar med noter av hallon, litchi, pion, rosépeppar och cederträ-mysk. Parfymören Vanessa Prudent blev inspirerad av gastronomi och n....Tävla här

Vinn edt från Molton Brown

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Malin Jacobsson
Malin Jacobsson

Möhippan..

Min möhippa! Wow säger jag bara! Vilken fantastisk dag att vakna upp till! Blev väckt av mina bästa vänner tidigt på lördagsmorgonen! Dom dukade up...Läs inlägget

Sanna Bergen
Sanna Bergen

Bröllopsbubblan..

Wow. Vilken dag! Och vilken fest! Det var så mycket glädje och vi blev så fullkomligt överösta med kärlek att det tog gott och väl en vecka att bar...Läs inlägget

Madeleine Svensson
Madeleine Svensson

Bröllopsresa – Dubai – Del 4..

Efter en vecka på det första hotellet va det tid att åka vidare till nästa. Nu hade vi bokat in oss på Waldorf Astoria Dubai Palm Jumeirah. Hotelle...Läs inlägget

Matina Ekman
Matina Ekman

Smekmånad..

Vi är påväg till fantastiska SANTORINI 💙 Kan man önska sig en mer romantisk plats att åka till som nygift och förälskad. Snart får vi se de fantas...Läs inlägget

Frida Forsberg
Frida Forsberg

Snipp snapp snut, så var sagan slut 💖..

Flera gånger under den här resan har jag fått frågan om varför jag gör det. Varför bloggar jag? Varför lägger jag ner så mycket tid på något som i ...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

Äntligen gifta: 28 maj!..

28 maj: vår dag Vi blev äntligen gifta. Det var en otroligt fin dag med alla nära och köra runtomkring oss. Det är en dag jag kommer minnas för all...Läs inlägget

annons

Upptäck bästabettingsidorna.se som jämför bettingsidor på nätet