Cava - 4 bra tips på vardagslyx
Av: Jens Christiansen

Cava - 4 bra tips på vardagslyx

Bubblande vin är ren glädje tappad på flaska och ingen dryck passar väl bättre på ett bröllop. Det behöver inte vara dyrt även om det alltid känns exklusivt. Denna gång tittar vi närmare på Spaniens mousserande vin, Cava, som är ett prisvärt tips om ni vill ha bubblor

Först och främst så ska man inte jämföra Cava med Champagne även om det är svårt. Det finns likheter och skillnader. Likheterna är sättet man tillverkar dryckerna på, man följer nämligen samma produktionssätt, den så kallade Champagne-metoden. När man framställer Cava så följer man samma procedur i alla led som när man framställer Champagne. Det är inte alla mousserande viner som framställs på detta vis, men om det sker så är det en garanti för ett hantverk. Ett hantverk som är mödosamt, tar tid och ska uppskattas av oss som dricker de kittlande dropparna.

startbild_

Men även om hantverket är det samma så slutar likheterna där och Cava ska uppskattas som den dryck den är. Champagne kan bara komma från regionen med samma namn men Cava kan komma från många olika delar i Spanien. Det finns tusentals olika sorters Cava och har sedan begynnelsen varit ett friskt, härligt vin att avnjutas väl avkylt ensamt eller till de enklare rätter som serveras längs den spanska kusten mot medelhavet. Klimatet är helt olika än det som finns i norra Frankrike och här i Spanien har Cava alltid varit ett tillgängligt folkligt inslag i kulturen snarare än en dyr dryck för fest. Den finaste Cavan kommer från området Penedes, cirka en timmes bilresa sydväst om Barcelona. Här har vinfälten medelhavets varma vindar i ansiktet och nedkylande berg i ryggen. En perfekt plats att odla vin på. Precis som i Champagne så använder man i Spanien traditionellt sätt tre olika druvor som blandas enligt vingårdarnas eget tycke och smak. Druvorna som odlas här heter Xarel-Lo, Macabeo och Parellada, inte några välkända namn direkt. Ett tips är att vid nästa resa till Barcelona hyra en bil och själva besöka vingårdarna i detta område samt den fin lilla staden Sant Sadurni. Här kan ni provsmaka och handla direkt av gården och låt er inte avskräckas av bristen på tydliga skyltar. Många gårdar är i samma familjs ägo sedan flera hundra år och har inte de stora producenternas budgetar med besökscentrum och butiker. Men knacka på deras dörr och förklara att ni älskar Cava och gärna önskar prova och köpa gårdens egna vin så kommer ni garanterat bli väl mottagna. Det har hänt mycket på Cava-fronten de senaste tjugo åren, då världen har fått upp ögon för denna dryck och exporten har ökat enormt. Många vingårdar har även börjat anpassa smaken efter en internationell palett, vilket har medfört att man numera gör Cava på druvor som Chardonnay och Merlot etc för att göra Cavan lite mjukare och därmed lättare att sälja. Det är en svår balansgång att gå då det är lätt hänt att den ursprungliga själen försvinner då smaken förändras. Vissa lyckas dock väldigt bra med detta. Nedan kommer några tips som finns tillgängliga på Systembolaget i varierande prisklasser.

startbild

 

Campo Viejo Cava Brut Reserva

Campo Viejo känns kanske mest igen som producent av viner från Rioja men de har även en Cava i sitt sortiment. Den som görs i Sant Sadurni d'Anoia i Penedès, vilket är det bästa området för kvalités-Cava. Den är skapad på klassiskt vis med de tre traditionella druvorna macabeo, xarel-lo och parellada. Det ärar dem att trots Campo Viejos storlek som producent inte valt att anpassa smaken mot en mer internationellt utslätad stil. Det görs oftast genom att man tillsätter druvan Chardonnay. Men det här är en klassisk Cava utan krusiduller och för detta pris är det ett fynd

Flera mat och vin skribenter har givit denna Cava höga betyg och i förhållande till sitt pris så är det bra att instämma i den kören.

Ett fynd för dessa pengar.

Pris: 79kr.  Artikelnr: 7782

 

Gramona Imperial Brut, Gran Reserva.

Aha! Kan Cava även smaka såhär?! Det var min reaktion när jag för första gången fick smaka en Cava från vinhuset Gramona. Det är en familjeägd gård som gjort kvalitets-Cava under fem generationer och deras viner håller en konstant hög nivå. Priset är högre än vad du kanske förväntar dig att en Cava ska kosta men det är värt varje krona.  De har valt att satsa på en egen elegantare stil genom att tillsätta 10% Chardonnay till de traditionella druvorna Xarel-lo och Macabeo  Historien de berättat för mig är att systembolagets inköpare också hade Gramona som favorit och kom alltid förbi deras monter på alla stora internationella mässor för att njuta av ett glas då de alltid utbrast "Ah, bästa cavan, men för dyr! Sänk priset så kan vi ta in den i vårt sortiment" Varpå ägarna av vingården alltid replikerade "Nej. Lär svenskarna att Cava inte måste vara billig istället"

Nyanserad i doft och smak. Frisk men elegant, inslag av rostat bröd och en fin nötighet. Lagrad 18 månader och benämnas därför som Gran Reserva

Fortfarande en favorit!

Pris 199kr.  Artikel nr: 20112

 

Privat Brut Matur Resverva (ekologisk).

Torr och frisk till karaktären vilket även namnet skvallrar om Nature betyder att sockerhalten är mycket låg i detta vin (endast 3gr/liter) Vingården Alta Alella är en ung familjeägd gård som tillverkar vin på ett modernt sätt rakt igenom.  Dock utan att förlora Cavans själ. Alla tre traditionella druvorna är med men de adderar även druvan Chardonnay. De har bara funnits i ca 20år men redan rönt stora framgångar och förärats flera hedersbetyg. Här pratar vi gröna äpplen och frisk syrlig citrus.   Klart prisvärd och extra kul att den är ekologisk.

Pris: 109kr.  Artikel nr: 7904

 

Can Xa Brut

En Cava jag inte provat tidigare men blev lite nyfiken på då det är en familjegård och framställer en Cava till ett pris under hundralappen på bolaget. Det är en klassisk Cava från mitt i Pendedes, strax utanför Barcelona. Området där 90% av alla Cava görs. Vingården heter Emendis och efterstavar att skörda allt för hand som man gjort genom alla generationer.  En frisk och fräsch Cava med toner av citrus och vit persika.

Pris: 99kr.  Artikel nr: 76262  (Beställningssortimentet)

Relaterade artiklar

Duka upp med godis

Duka upp med godis

Att duka upp med ett dessertbord blir mer och mer populärt bland brudpar och lika så börjar det bli att duka upp med snacks och godis. Här ger vi er tips på hur ni bygger upp en riktigt god och dekorativ godisbar. Läs mer »

Hyr en egen bar med er egen unika drink till bröllopet

Hyr en egen bar med er egen unika drink till bröllopet

Allt om bröllop har träffat Joel som driver TREAT som utvecklat ett helt koncept kring detta med att skapa en egen barupplevelse på ett event med unika cocktails och kreativa lösningar som skapar ett roligt inslag på vilket bröllop som helst. Joel var först bara en vän till grundarna men har nu även Läs mer »

Picknick-bröllop

Picknick-bröllop

Så fixar du ett trädgårdsbröllop med picknick. I dessa dagar då vi rekommenderas att vara ute och kanske måste du ha ett mindre bröllop än du tänkt? Varför inte skapa ett picknickbröllop?  Läs mer »

Mousserande vinterdryck – Sparkling & Spices från Blossa!

Mousserande vinterdryck – Sparkling & Spices från Blossa!

Har ni missat Blossas lansering av Sparkling & Spices? Den bubblande drycken förenar glöggkryddor med mousserande vin och är perfekt för mingel och som gå-bort-present. Läs mer »

Cava i vinterskrud – à la Camilla Thulin

Cava i vinterskrud – à la Camilla Thulin

I somras gästdesignade Camilla Thulin True Colours Cavaflaska. Nu kommer uppföljaren – en vintergnistrande variant i begränsad upplaga som även denna är framtagen i samarbete med Regnbågsfonden. Läs mer »

Berika njutningen med kunskap – med nya Advanced Master Class 1.1

Berika njutningen med kunskap – med nya Advanced Master Class 1.1

Är din partner en whisky-nörd? Överraska med kunskap i form av Advanced Master Class från High Coast Whisky – en djupdykning i teori och praktik kring olika delar av whiskytillverkningen. Läs mer »

Hyr miljövänligt porslin till bröllopsfesten!

Hyr miljövänligt porslin till bröllopsfesten!

Rental Stories har teamat ihop sig med Cervera och nu kan ni hyra vackert, kvalitativt och modernt porslin till bröllopsfesten. I sortimentet hittar ni bland annat portugisiskt lergods, vinglas och munblåsta ljuslyktor och minivaser. Läs mer »

True Colours – cava med ett mervärde

True Colours – cava med ett mervärde

Årets design av True Colours Cava är signerad Camilla Thulin. Drycken passar perfekt för att fira kärleken under Prideveckan i Stockholm som startar idag. Eller som en god, och samtidigt vacker cava med ett mervärde, på förminglet eller möhippan. Läs mer »

Champagne - 9 vårtips

Champagne - 9 vårtips

Vi på Allt om Bröllop har här valt ut nio Champagner som vi varmt rekommenderar, och delat in dem i tre kategorier utifrån pris. Läs mer »

Bubblande känslor och färgsprakande välkomstdrinkar

Bubblande känslor och färgsprakande välkomstdrinkar

Är champagne inte riktigt eran grej eller vill ni ge era gäster en ny och somrig smakupplevelse? Vi har samlat 5 alternativ som vi tycker är det givna valet för brudskålen till sommarens alla bröllop! Läs mer »

Alkoholsnålt bröllop

Alkoholsnålt bröllop

Alkohol kan för vissa vara en känslig fråga. Har man någon i familjen som inte kan hantera sprit drar man sig kanske för att bjuda personen på bröllopet. Men det finns knep som begränsar intaget. Läs mer »

9 delikatesser att servera på höstbröllopet

9 delikatesser att servera på höstbröllopet

Vankas det höstbröllop? Här har vi samlat smått och gott som inte ruinerar plånboken och håller gästerna mätta och varma i höstmörkret.  Läs mer »

Festlig rosébjudning med en touch av Provence

Festlig rosébjudning med en touch av Provence

Skapa en extra twist på festminglet – genom att hyra en egen rosétruck! Läs mer »

Bubblande dryck med kärleksbudskap

Bubblande dryck med kärleksbudskap

Sätt färg på bröllopet med spanska mousserande vinet True Colours – som nu kommit i en praktisk och festlig liten piccoloflaska. Läs mer »

Bröllopsmiddagen som är bra för plånbok och miljö

Bröllopsmiddagen som är bra för plånbok och miljö

Nu har ett bröllopspar chansen att få maten på sin bröllopsmiddag – helt gratis! Med initiativet ”Respect Food” kombineras festligheterna med mat som annars hade slängts. Läs mer »

3 Trendiga bubbel till sommaren

3 Trendiga bubbel till sommaren

Svenska designers stylar sommarens trendigaste bubbel Läs mer »

3 x rosa sommardrinkar

3 x rosa sommardrinkar

Välkomna bröllopsgästerna med en frisk och bubblande fördrink. Här är tre rosa sommardrinkar i kärlekens tecken.  Läs mer »

Drömtårtorna du vill beställa idag

Drömtårtorna du vill beställa idag

Bröllopets bakverk är mer personliga än någonsin. Här är underverken ni önskar bjuda era bröllopsgäster på. Läs mer »

En personlig bröllopsmiddag

En personlig bröllopsmiddag

Maten har en central plats på bröllopet. Här tipsar kocken Anders Julin om hur ni skapar en gastronomisk totalupplevelse.  Läs mer »

Så mycket mat går åt!

Så mycket mat går åt!

Det går att spara en hel del slantar om ni själva ordnar med maten eller i alla fall drycken till bröllopsfesten. Men se till att det finns tillräckligt av allt!  Läs mer »

Sugen på kunglig bröllopstårta?

Sugen på kunglig bröllopstårta?

För 33 år sedan gifte sig prins Charles och Diana. Nu har en bit av parets bröllopstårta sålts på auktion.  Läs mer »

Trendspaning: Naked cake

Trendspaning: Naked cake

De allra flesta brudpar vill ha en bröllopstårta för att enligt klassiskt manér dela första biten med varandra. I ropet just nu är att skära i en rustik naken tårta.  Läs mer »

Rosa tårtfavoriter

Rosa tårtfavoriter

Glöm helvita tårtor, satsa på en färg som sätter tonen. Läs mer »

Dessert eller tårta?

Dessert eller tårta?

En del brudpar tycker att både dessert och tårta kan bli lite mycket. Det finns inga regler så känn efter vad ni tycker.  Läs mer »

Varifrån kommer macarons?

Varifrån kommer macarons?

Kärt barn har många namn; macaron, makron, makaron och lika många uttal. Läs mer »

Höstinspirerad meny

Höstinspirerad meny

Hösten bjuder på en mängd godsaker som är tacksamma att plocka in i menyn. Det känns både fräscht och miljövänligt att välja säsongens råvaror.  Läs mer »

Släck gästernas törst

Släck gästernas törst

En vigsel och bröllopsfest pågår ofta under många timmar. Se därför till att det finns gott om alkoholfria dryckesalternativ under hela dagen, särskilt om ni gifter er på sommaren då det kan vara väldigt varmt ute. Läs mer »

Duka med förrätten

Duka med förrätten

Oavsett om ni har tänkt att bjuda på buffé eller servera en trerättersmåltid så har vi ett tips som passar er. Här avslöjar vi ett smart sätt att nyttja förrätten. Läs mer »

Färgsprakande drinktips

Färgsprakande drinktips

Bjud på svalkande drinkar på bröllopsfesten. Vi tipsar om sex färglada partyhöjare! Läs mer »

Tips: Dekorera glasflaskor

Tips: Dekorera glasflaskor

Är ni pysselsugna så finns det många småsaker till bröllopet som ni kan göra på egen hand. Personligt utformade flaskor till drycken är en uppskattad detalj. Läs mer »

Stjärnkockarna tipsar!

Stjärnkockarna tipsar!

Att välja bröllopsmeny är inte det lättaste. Vi har talat med stjärnkockarna Johan Jureskog från AGs i Stockholm och Pontus Frithiof från Pontus!. Här har de komponerat särskilda bröllopsmenyer för våra läsare. Läs mer »

Så mycket dryck går det åt!

Så mycket dryck går det åt!

Såhär ska ni tänka kring drycken på bröllopsfesten. Vi har sammanställt alla frågor kring dryck här!  Läs mer »

Så väljer ni rätt tårta

Så väljer ni rätt tårta

Är bröllopstårtan viktig för er så bör ni tänka till lite extra innan ni gör er beställning. Här listar vi sakerna att ha i åtanke när ni väljer tårtleverantör. Läs mer »

5 frågor om brudskålen

5 frågor om brudskålen

Det första som sker när ni anländer till festplatsen är vanligtvis brudskålen då gästerna står redo för att fira er och er lycka. Lägg en extra tanke på vilken dryck ni vill ha, vem som ska vara ansvarig och om det ska serveras något att äta. Vi hjälper er att reda ut alla frågetecken. Läs mer »

Så bestämmer ni bröllopsmiddag

Så bestämmer ni bröllopsmiddag

Hur er middagsbjudning ska se ut kan vara avgörande för vilken lokal ni väljer. Därför bör ni bestämma er middag tidigt i planeringen. Här är de vanligaste alternativen. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop SpotifyAnmäl er till Allt om bröllops nyhetsbrev

Aon-spec-2-shop

 

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Bröllopsbloggen
Bröllopsbloggen

En kreativ bröllopsinbjudan i juletid

Hej vänner det är SÅ kul när ni skickar DMs till oss på AoBs instagram och jag frågade Johannah Strömberg om jag fick dela det hon skickade till oss ,vilket jag fick, för denna kreativa bröllopsinbjudan är fantastisk. Vilket stiligt par! Johannah ...Läs inlägget

Sarah Müller
Sarah Müller

Min bröllopsklänning!

Det var över ett år sen som jag började prova bröllopsklänningar och det var mycket mer överväldigande än vad jag hade trott. När jag provade den första klänningen så fick jag direkt tårar i ögonen av känslan och det kändes verkligen på riktigt, t...Läs inlägget

Lovisa Swärd
Lovisa Swärd

Dejtnight

Tänkte att ni ska få veta vad vi göra på våra dejtnights när vi planerar bröllopet. Vi börjar med att göra det mysigt hemma, tända ljus, köper oftast hem någon plockmat eller dylikt som är mysigt att äta på länge. Efter att vi ätit och surrat igen...Läs inlägget

Maria Busck
Maria Busck

Save the date

Hej på er. Idag tänkte jag berätta lite om hur jag och Carl tänkte med våra Save the date-kort. Vi gifter oss 17 juli 2021, alltså mitt i sommaren och semestertider. Därför valde vi att skicka ut våra Save the date tidigt, i början av september i ...Läs inlägget

Angela Nakitende
Angela Nakitende

1-årsdagen

Det här med att jag skulle skriva inlägg tre gånger i veckan gick ju sådär… Dock har jag en hel del att uppdatera er kring på bröllopsfronten så ska sätta mig och skriva de inläggen när jag tänkt till er. Det blir mysigt! Häromdagen (i månda...Läs inlägget

Stefanie Bäfvenberg
Stefanie Bäfvenberg

En liten uppdatering.

Hej alla. Det har verkligen känts motigt att skriva här under en lång tid. Största anledningen har varit för att jag har verkligen inget nytt att komma med. Vi står fortfarande på 0 när det kommer till att planera om hela bröllopet. Den 18/7 skull...Läs inlägget

Sara-Linnea Olsson
Sara-Linnea Olsson

TILLBAKA PÅ RUTA 1

Efter mycket funderande fram och tillbaka har vi till slut beslutat oss för att flytta fram bröllopet ett år. Hejdå 2020 – du är ändå inte ett år man vill minnas, och Hej 2021! Jag ser fram emot att lära känna dig.  Sist vi hördes – fö...Läs inlägget

Sofia Redmo
Sofia Redmo

Det börjar närma sig

Hej! Nu är vi bara 36 dagar ifrån den stora dagen, förstår ni?! Jag är så förväntansfull och samtidigt stressad, men konstigt vore det väl annars.   Vi har enats om utomhusvigsel om vädret tillåter och jag tror att det mesta börjar falla på p...Läs inlägget

Upp