Richard Juhlin

Av Jacqueline Rova Foto Björnstierne Antonson

Richard Juhlin smittades av hans pappas brinnande intresse för vin och en resa till Moseldalen när Richard var åtta år fick han att förstå hur otroligt gott ett vin kunde vara. När Richard sedan vid 24 årsålder hamnade i Reims blev han förälskad och följde sin passion tills den blev hans framgångsrika arbete. Till Allt om Bröllop delar han med sig av hur man tränar upp sitt doftminne och hur man lever ett liv som världens främsta champagneexpert.

Att Richard besitter en enorm talang som har sammanflätats med sin stora passion för vin och champagne har nog inte kunnat undgå någon. Han är en världsledande champagneexpert och har smakat 13 600 olika sorters champagner från uppskattningsvis 150 000 flaskor.


Hur kom du på din talang, att du har ett fotografiskt doftminne?

– Jag har alltid varit intresserad och starkt påverkad av dofter och anade nog att jag var lite extra känslig och hade en bra näsa, men jag var knappast medveten om det unika. Det började egentligen med min passion för champagne utan att jag hade någon målsättning att bli stjärna på området. I takt med att jag började prova champagne blint med mina vänner förstod jag snabbt att jag hade talang eftersom jag alltid kände igen allt vi provat tidigare och var ensam om det. Att det var så extremt och ovanligt fattade jag inte alls i början. Det var nog först när jag efter en svensk raketkarriär fick komma till London och prova champagne ihop med mina idoler i champagnevärlden och märkte att jag utklassade dem på samma sätt som jag gjort med mina svenska vänner.


Hur tränar man upp sitt doftminne?

– Effekten av träningen styrs givetvis av hur dedikerad man är och av ens fysiska förutsättningar och hur bra man byggt upp sin doftbank omedvetet i livet innan man börjar träna medvetet. Vill man tillräckligt mycket går det att ganska snabbt bli bättre bara igenom att några gånger varje dag stanna upp och dofta på saker och miljöer runt omkring dig. Ta föremålet och slut dina ögon och dofta in svagt och koncentrerat och försök sätta ord för dig själv för vilka toner du hittar. Sedan kompletterar man träningen med en lek som de flesta barn gjort någon gång. Ögonbindel på och låt din kompis ta fram olika kryddor, blommor, råvaror, föremål och håll fram för din näsa och gissa! Nästa steg är blindprovning av viner.


Är det något du gör för att hålla doftminnet på topp?

– Jag har nog tränat hela livet, men den dagen 1986 när jag blev biten av champagne fattade jag omedelbart att jag skulle dofta på allt och alla för att träna min näsa. Idag är det sällan jag hittar så många helt nya dofter i vardagen så den fokuserade träningen sker när jag flera gånger i veckan blindprovar champagner och beskriver dem i champagneclub.com.


Hur många champagner har du smakat?

– 13 600 olika sorter från uppskattningsvis 150 000 flaskor!

Richard Juhlin-photo_Karl_Gabor_high-2633_webb

Foto Karl Gabor.


Vilken champagne är din favorit och varför?

– 1928 Pol Roger Grauves Blanc de Blancs. Jag hade hört att detta vin skulle vara exceptionellt piggt och ljust, men jag hade aldrig varit i närheten med mina gissningar om den inte serverats i den sista omgången på Villa Pauli 1999 där det endast fanns gamlingar. Doften var sagolikt vackert sammanflätad med toner av lime, lindblom och liljekonvalj. Smaken var superfrisk med en underbar oljig fruktighet som varade i minuter. Min andra flaska av detta utomjordiska vin hade samma degorgeringsdatum och det var med viss tveksamhet jag vågade vänta fem år innan jag lättade på korken. Vinet avnjöts vid en av de mest magiska middagarna i svensk gastronomisk historia på Pontus in the Green House i mars 2003. Under kvällen drack vi 1986 Selosse, tre legendariska årgångar av Bollinger, två fenomenala Dom Pérignon Rosé, 61 Comtes de Champagne, Ramonet, Lafite, Romanée-Conti, Richebourg, Romanée-Saint-Vivant och 1947 Cheval Blanc. Denna 28:a sopade mattan med allihop! Doften var så intensiv att jag blev tårögd. Den redan fenomenala arombuketten hade breddats ytterligare med exotiska toner av kokos, papaya och mintchoklad. På något vis lyckades den här flaskan som stod på toppen av sitt liv, just den dag vi öppnade vinet, med konststycket att förena 79 Krug Clos du Mesnils syrliga elegans med 76 Comtes de Champagne exotism och 38 Krugs minttoner. Jag måste erkänna att jag, min bortskämde typ, inte trodde att något vin skulle kunna beröra mig så djupt som detta vin gjorde den kvällen. Jag blev förälskad!


Berätta om Richard Juhlin Blanc de Blancs?

– Jag har valt ut fem champagner som jag tyckt varit extremt bra inom varje stil och priskategori åt min vän Håkan Guldkula som säljer dem under sin etikett. Richard Juhlin Blanc de Blancs både med och utan alkohol är gjorda i samma stil som champagne men kommer inte från distriktet Champagne utan från sydfranska Limoux. De är gjorda på samma druvor som i Champagne och jag har strävat efter att göra dem så eleganta, subtila, friska och champagnelika som möjligt efter de förutsättningar som finns där. Knappast i nivå med bra champagne men jag är mycket nöjd med att göra vin med så hög kvalitet för ett så lågt pris.


Berätta om ditt alkoholfria vin, vad var viktigt för dig när du skapade det?

– Jag får ofta förfrågningar om att sätta mitt namn och varumärke på olika produkter, men kvalitetsnivån är alltid viktigast så jag var ganska skeptisk när jag fick frågan eftersom jag inte trodde det skulle gå att göra tillräckligt bra alkoholfritt vin. När jag var i Asien och såg kvinnor som svimmade efter ett halvt glas champagne eftersom de saknade det enzym som bryter ned alkoholen, samtidigt som min fru var gravid, förstod jag att det fanns ett stort behov av riktigt bra alkoholfritt vin så jag valde att försöka. Som tur var gick mina högt ställda kvalitetskrav igenom och jag fick ganska fria händer att göra det bästa tänkbara inom de snäva ramarna och succén blev ett faktum.


Vad är livskvalité för dig?

– Det är nog att uppnå mål som skänker lycka och de går oftast genom grundpelarna: Hälsa, kärlek, trygghet, strävan och njutning.


Hur lever man en dag som världens främsta champagneexpert?

– Som tur var är min tillvaro väldigt varierad, vilket i sig är en form av livskvalitet. Före pandemin reste jag oerhört mycket och förhoppningsvis börjar den delen ta fart igen på en lagom nivå. Hemma tränar jag mycket och jobbar mest med skrivande och mejlsvarande så under dagarna innan jag hämtar barnen från skolan och spontant handlar kvällens så viktiga middag. Jag dricker inte alls mycket vin hemma, däremot är jag en flitig stjärnkrogsgäst och har ofta stora champagneprovningar med ett 20-tal champagner som ska gås igenom. Då spottar jag nästan alltid. Mycket tid går även åt till passionen fotboll, numera mest genom att följa min sons spännande karriär.

Richard_webb


Vilka dofter tycker du doftar godast och vilken lukt klarar du inte av?

– Det finns en uppsjö av underbara dofter. De man älskar mest är oftast sammankopplade med kärleksminnen eller andra underbara stunder. Rent objektivt så är det godaste man kan dofta på de största röda vinerna från Bourgogne och de främsta champagnerna, men jag antar att du menar

kaprifol, apelsinblom, franskt bageri, svart tryffel från Vaucluse och doften av min kvinnas hud. Det värsta jag luktat på är utterspilning och den vanligaste stanken jag möter är sur disktrasa och dålig andedräkt.


Vilken parfym använder du?

– Jag använder ingen parfym utan vill att vi ska dofta ren nytvättad människa. Dock måste jag använda deodorant och är ganska otrogen dem märken jag gillar för stunden, avslutar Richard.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: