Så skriver du ett kärleksbrev
Av Thérese Kihlander

Så skriver du ett kärleksbrev!

Brev, kort, mail eller sms? Vad ska man välja 2022? Thérese Kihlander är Allt om Bröllops retorikexpert och till oss delar hon med sig av hur man skriver ett kärleksbrev på bästa sätt.

Vad innehåller det ultimata kärleksbrevet?

- Det ultimata kärleksbrevet är personligt. Ingen vill ha ett kärleksbrev som skulle kunna skickas till vem som helst. Med andra ord, lägg tid på att göra det personligt genom att lyfta in säregenskaper hos personen du skriver till, personlighetsdrag och kanske något minne som ni delar. Lägg alltså mer fokus på detta än att bedyra din kärlek med hjälp av uttjatade floskler som "Jag älskar dig till månen och tillbaka.", "Du är min blomma.", "Jag skulle göra allt för dig." osv. Såklart kan du krydda lite extra med något sådant, men passa dig för känslan av att vem som helst skulle kunna ta emot brevet och känna sig träffad. Satsa hellre på igenkänning.

Hur bygger man upp ett kärleksbrev på bästa sätt?

- Ett bra tips är att börja lite oväntat, kanske genom att inleda med att beskriva situationen när du först förstod att du var kär i vederbörande? Bygg sedan på med att förklara vad du känner för personen och var noga med att motivera varför. Det sistnämnda gör nämligen markant skillnad. Att skriva att du älskar någon behöver inte nödvändigtvis vara särdeles personligt. Men att skriva att du älskar någon för att han eller hon alltid pussar dig hejdå på pannan varje morgon innan det bär av till jobbet är betydligt mycket mer personligt och ger garanterat ett litet leende på läpparna hos den som läser det.

Vad är skillnaden med att skriva ett vanligt brev och ett kärleksbrev?

- För det första har kärleksbrevet ofta en annan uppgift än ett "vanligt" brev. Känslan är central i kärleksbrevet och man kan dessutom kräma på med annars kanske upplevda "cheesy" ord och meningar utan att det blir underligt. Kärleksbrev är såklart också svårare då det handlar om att såväl få ned sina egna känslor på papper på ett bra sätt, samtidigt som man vill beröra med det man formulerat. Ett kärleksbrev är det absoluta högtidstalet där fokus ska vara att hylla den tilltalade.

Om man bara ska skriva ett kort Alla hjärtans dagkort räcker det med Jag älskar dig eller finns det något bättre man kan skriva?

- Här kan man fundera på om man liksom kan hotta upp en klassiker som "Jag älskar dig" på något lite mer personligt sätt. Låter det svårt? Ja jag fattar, men det behöver inte vara så komplicerat. Jag kommer onekligen att tänka på när Prins Daniel höll sitt bröllopstal till Kronprinsessan Victoria. Han avslutade nämligen med "Victoria - Stört av allt är kärleken. Jag älskar dig så.". På detta sätt fick han sagt såå mycket mer än enbart "Jag älskar dig." Bara det att han la till ett "så" i slutet gjorde verkligen susen. Det blev liksom känslan av att han älskar henne lite lite mer än om han bara hade sagt "Jag älskar dig."

Vad ska man tänka på om man vill skriva ett brev till sin partner som man känner utan och innan?

- Fundera på varför du blev kär i din partner och vad det är du verkligen uppskattar med honom eller henne. Lyft gärna fram en eller flera situationer som "argument" för det du påstår eller skriver. Välj gärna ut situationer i vardagen som gör dig påmind om varför du älskar den du skriver till, beskriv dina egna känslor målande och belys kanske något lite udda som du tycker är gulligt som personen gör. Sen så kryddar du dina egna formuleringar med lite "Du är mannen i mitt liv." och så där.

Brev, kort, mail eller sms? Vad ska man välja 2022?

- BREV! Då vi idag ständigt får sms, meddelanden och notiser på våra telefoner är det mer utstickande och unikt att få ett handskrivet brev. Strunta i om din handstil är lite svårtolkad, det kommer garanterat bli mer känslosamt och personligt att få ta del av ditt budskap i ett brev än via ett sms. Dessutom är det en fin känsla att kunna spara brevet i nattduksbordet och ta fram för att läsa det någon dag när man känner sig lite låg på självförtroende. Och vem vet, kanske hittar barnbarnsbarnen brevet någon gång i framtiden och få en liten inblick i hur du och din partners liv var. Bara det är ju värt ett handskrivet brev kan jag tycka.

IMG_0536 (4)_webb

Thérese Kihlander är retorikkonsulten som framför allt ger expertråd inom området bröllopstal. I sitt företag arrangerar hon även kurser i retorik, skriver för olika aktörer som retorikexpert och spökskriver också tal på beställning till privatpersoner som ska på exempelvis bröllop, 50-årsfest, dop etc. Hon har en examen i retorik med inriktning kommunikativt ledarskap och har även studerat media- och kommunikationsvetenskap samt psykologi. Själv gillar hon, inte helt otippat, att hålla tal och att få andra att lyssna. Hon är en riktigt retoriknörd med andra ord. Ni hittar Therese på https://kihlanderretoriska.com/ och Instagram/Facebook: @kihlanderretoriska

Relaterade artiklar

Gör ditt bröllop personligt med Cricut!

Gör ditt bröllop personligt med Cricut!

Från inbjudningarna till bordsdekorationerna och tackkorten, Cricuts smarta skärmaskiner gör ditt bröllop ännu mer personligt. Med Cricut Joy går det att skapa det mest personliga bröllopet – allt från dukning med placeringskort, servetter och dekorationer till ballongerna… eller varför inte smyga i Läs mer »

Bjud in till bröllop!

Bjud in till bröllop!

Ge era inbjudningar er personliga prägel och låt det följa som en röd tråd genom alla era trycksaker. Här är tre tips på trycksaker och på My Wedding Planner finns det flera leverantörer för er brudpar att botanisera bland. Läs mer »

Med öga för detaljer, inspirerande trycksaker.

Med öga för detaljer, inspirerande trycksaker.

Det finns så många val och valmöjligheter inför bröllopet. Vilket färgtema ska användas och hur ska trycksakerna designas? Starka färger, natur eller mjuka pasteller, blommigt eller stilrent, minimalistiskt eller more is more? Läs mer »

Så väljer det perfekta inbjudningskortet

Så väljer det perfekta inbjudningskortet

Save-the-Date, inbjudningskort, placeringskort, menyer, tackkort…. Listan kan göras lång på allt som ett brudpar kan tänkas behöva inför, på och efter sitt bröllop. Företaget Calligraphen är störst i Norden på inbjudningskort så vi bad Inggun Engström på Calligraphen att ge sina bästa tips och råd p Läs mer »

10 kreativa skyltar till bröllopet att inspireras av

10 kreativa skyltar till bröllopet att inspireras av

Skapa skyltar med kreativa och gulliga meningar, roliga uttryck till hjälpsamma anvisningar så blir de både praktiska för era gäster och kommer samtidigt bjuda på ett gott skratt. Här är några av våra favoriter att inspireras av! Läs mer »

5 tips - lyckas med bröllopets alla detaljer!

5 tips - lyckas med bröllopets alla detaljer!

(Annons) Ska du gifta dig i år? Eller har du fått äran att vara brudtärna, toastmadame/värdinna eller på annat sätt vara delaktig i ett bröllop? Att planera ett bröllop är något av det största du kan göra, samtidigt kan det vara lite skrämmande. Det är många detaljer som ska sättas och ingenting får Läs mer »

Festdekor med vill-ha-faktor!

Festdekor med vill-ha-faktor!

(ANNONS) Alla vill ha en personlig stil på sitt bröllop. Men det innebär (tack och lov!) inte längre sena pysselkvällar och handstämplade inbjudningskort och menyer. Klicka hem dessa partyfavoriter idag. Enkelt, snabbt och snyggt.  Läs mer »

Så funkar save the date-kort

Så funkar save the date-kort

Den amerikanska traditionen med att skicka ut brev med kort information om vad som komma skall och när det ska ske har blivit allt mer populär i Sverige. Vi förklarar vad som gäller med save the date-kort. Läs mer »

Det ska med på inbjudan

Det ska med på inbjudan

Inbjudningarna är den första kontakten gästerna får med ert bröllop och det som sätter prägeln på vilken typ av bröllopsfirande ni ska ha. Lägg därför lite extra tid på dem och se till att all information finns med i kuvertet. Läs mer »

Checklista trycksaker

Checklista trycksaker

Det finns mycket information kring ert bröllop som ni bör förmedla till gästerna. Genom att tillverka trycksakerna i samma tema skapar ni ett enhetligt intryck. Här får du en gedigen checklista över trycksaker! Läs mer »

Tryck ordet

Tryck ordet

Låt era trycksaker till bröllopet få en personlig prägel med charmigt stämpeltryck.  Läs mer »

Skapa minnen med gästerna

Skapa minnen med gästerna

Klä en anteckningsbok i enlighet med bröllopstemat och lägg gästboken någonstans där alla kan hitta den. Låt toastmastern informera alla gäster om att de kan skriva små meddelanden till er.  Läs mer »

Gör egna glasunderlägg

Gör egna glasunderlägg

Underlägg att ställa flaska eller glas på är en diskret dukningsdetalj som hjälper till att hålla den röda tråden. Enkelt att göra själva. Läs mer »

Meny + brödpåse = sant!

Meny + brödpåse = sant!

Bröllopspyssel behöver inte bli dyrt om ni har lite fantasi. En brödpåse kan bli en rustik meny. Läs mer »

Fixa flaskdekor

Fixa flaskdekor

Gör dukningen extra personlig med egna etiketter på flaskorna. Det går att beställa skräddarsydda etiketter men att göra egna ger det där lilla extra. Läs mer »

Fixa menysnurra

Fixa menysnurra

Vill ni göra en annorlunda meny är en snurra en rolig idé och piffar dessutom upp den enkla tallriken. Kika i bildspelet ovan så ser du hur du gör!  Läs mer »

Fixa egna servetter till festen

Fixa egna servetter till festen

Att göra en snygg servettring behöver inte vara så avancerat. Den här snygga servetten tillverkar ni enkelt på knappt tio minuter. Bläddra i bildspelet ovan och se hur man gör! Läs mer »

Viktiga saker i inbjudan

Viktiga saker i inbjudan

Tre viktiga saker att tänka på när ni ska skicka ut inbjudan till ert bröllop. Läs mer »

Snabbfixa gästgåvor

Snabbfixa gästgåvor

Ett bra sätt att få alla gäster att känna sig lite extra sedda och välkomna är att ge dem en symbolisk gåva. Gör ni den själva kan den också bli en del i bordsdekoren.  Läs mer »

Så gör ni en menyask

Så gör ni en menyask

Välj en dukningsdetalj som du lägger lite extra tid på för ett välgenomtänkt intryck. Varför inte lägga menyn i en ask som matchar temat? Här ovan kan du se hur du gör en menyask! Läs mer »

När ska det OSA:s?

När ska det OSA:s?

Hur många gäster som kommer på bröllopet är viktigt att veta för att ni ska kunna planera ordentligt. Be gästerna OSA, som betyder "om svar anhålles", i tid.  Läs mer »

Mera mustascher

Mera mustascher

Mustascher är en attiralj som är mycket användbar på bröllopsfesten. Låt det bli en rolig detalj på exempelvis drinkpinnar och servetter och fyll naturligtvis ett fotobås med en hel lösmustaschgarderob! Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

shop

 

Vinn två fantastiska vårdofter

Denna gång kan ni vinna ett kit med två mycket exklusiva dofter! - En för brud och en för brudgum Totalt värde: 2 500 kr!! ...Tävla här

Vinn två fantastiska vårdofter

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Malin Jacobsson
Malin Jacobsson

Möhippan..

Min möhippa! Wow säger jag bara! Vilken fantastisk dag att vakna upp till! Blev väckt av mina bästa vänner tidigt på lördagsmorgonen! Dom dukade up...Läs inlägget

Sanna Bergen
Sanna Bergen

Bröllopsbubblan..

Wow. Vilken dag! Och vilken fest! Det var så mycket glädje och vi blev så fullkomligt överösta med kärlek att det tog gott och väl en vecka att bar...Läs inlägget

Madeleine Svensson
Madeleine Svensson

Bröllopsresa – Dubai – Del 4..

Efter en vecka på det första hotellet va det tid att åka vidare till nästa. Nu hade vi bokat in oss på Waldorf Astoria Dubai Palm Jumeirah. Hotelle...Läs inlägget

Matina Ekman
Matina Ekman

Smekmånad..

Vi är påväg till fantastiska SANTORINI 💙 Kan man önska sig en mer romantisk plats att åka till som nygift och förälskad. Snart får vi se de fantas...Läs inlägget

Frida Forsberg
Frida Forsberg

Snipp snapp snut, så var sagan slut 💖..

Flera gånger under den här resan har jag fått frågan om varför jag gör det. Varför bloggar jag? Varför lägger jag ner så mycket tid på något som i ...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

Äntligen gifta: 28 maj!..

28 maj: vår dag Vi blev äntligen gifta. Det var en otroligt fin dag med alla nära och köra runtomkring oss. Det är en dag jag kommer minnas för all...Läs inlägget

annons

Upptäck bästabettingsidorna.se som jämför bettingsidor på nätet