i samarbete med VANBRUUN
Diamanter allt du behöver veta

Diamanter – allt du behöver veta på 5 minuter

(ANNONS) Är du på jakt efter en diamant till dig själv eller din blivande? Naturligtvis vill du hitta en fin sten. Hur maximerar jag min budget? Vad är viktigast att tänka på?

Annons - producerat i samarbete med VANBRUUN

Denna mytomspunna och dyrbara ädelsten förtrollar oss ständigt med sitt gnister och vackra reflektioner. Är du på jakt efter en diamant till dig själv eller din blivande kan det dock kanske kännas som att det är en hel vetenskap att hitta en fin sten. Det är så många parametrar att ta ställning till. Hur maximerar jag min budget? Vad är viktigast att tänka på? Behöver man ha det allra bästa för att stenen ska skimra sådär fint?

Nedan har vi skrivit kort om det du behöver lära dig innan du slår till och köper en diamant. När en diamant graderas utgår man från de fyra C:na vilka står för Carat, Clarity (klarhet), Color (färg) och Cut (slipning).  Det är dessa fyra parametrar du behöver utgå ifrån.

Carat

Carat är antagligen det begrepp som de flesta är familjära med när det kommer till diamanter. Carat är en viktenhet och 1 Carat är motsvarande 0.2 gram. Vikten är inte samma sak som storleken. Detta kan jämföras med två människor med samma vikt, de ser förmodligen olika ut i kroppen och samma sak gäller diamanter. En diamant som väger 1 Carat behöver inte vara exakt lika stor i diameter som en annan diamant med samma vikt. Andra faktorer påverkar diamantens utseende, exempelvis diamantens slipning dvs. vart och hur vikten är fördelad.

Ordet Carat härstammar från ordet carob som betyder johannesbrödträd. Tidigare användes dessa frön som en motvikt mot diamanter när man vägde dem, detta eftersom fröna alltid tycktes ha samma vikt. Caratvikt har varit standarden att väga diamanter sedan i början av 1900-talet.

Carat ska ej förväxlas med karat, karat står för andelen guld i ett smycke. Exempelvis 18 eller 24 karat guld.

afbild-3

Clarity

Alla naturliga diamanter har spår av inneslutningar som ser ut som små svarta eller vita prickar. Detta beror på att diamanter bildas under marken under högt tryck och en mycket hög temperatur.

En diamants inneslutningar bör inte enbart ses som en defekt utan också som något som karaktäriserar stenen och gör den unik. Detta är positivt då man kan särskilja dem från konstgjorda stenar.

Antalet defekter samt storlek och placering avgör hur en stens klarhet graderas. Skalan sträcker sig från Flawless (stenar helt utan inneslutningar) ner till I3 (väldigt tydliga inneslutningar utan hjälpmedel). Vi rekommenderar SI1 (Slightly Included 1) som lägst om ni eftersöker en diamant som är fri från synliga inneslutningar med blotta ögat. Då får ni en väldigt prisvärd diamant och betalar inte för något som de allra flesta inte ser skillnad på. Om ni planerar att köpa en annan form än rund behöver ni däremot gå upp något i kvalitet eftersom inneslutningar är mer blottade i exempelvis prinsesslipade, asscherslipade eller radiantslipade diamanter. Fråga gärna oss så hjälper vi er att hitta en fin sten!

bild2ny

Color

Ofärgade diamanter har ofta någon form av ton i sig som går åt det varmare hållet. Det finns inget som säger att en färg är bättre eller sämre än någon annan utan detta är ett av de fyra C:na där personlig smak väger tungt.

Man bedömer diamanters färg på en skala mellan D-Z där D-H anses vara helt eller delvis ofärgade och därefter innehåller de mer färg ju längre ner på skalan man går. Om ni önskar köpa en diamant som är helt färglös med blotta ögat rekommenderar vi att ni väljer en med färgen H, på så vis får ni en prisvärd sten. Många som söker diamanter med färgen D-F betalar ofta för den kliniska beteckningen, dvs sällsyntheten i en så färglös och kall sten. Många ser dock ingen skillnad alls mellan stenar i spannet mellan D-H så länge man inte lägger dem precis bredvid varandra.

Vi säljer bara stenar i spannet mellan D-K eftersom att efterfrågan av stenar med en lägre färg är väldigt liten och de kunder som önskar en varmare färg ofta köper en färgad diamant istället, exempelvis en brun eller gul diamant.

Färgskalan ovan syftar till ofärgade diamanter och bör inte förväxlas med färgade diamanter så som rosa, blåa och gula till exempel. Färgade diamanter bedöms utifrån helt andra skalor.

Ett tips när du väljer diamant är att utgå från metallen på din ring. Om du tänkt köpa en ring i gulguld, roséguld eller rödguld kan du med fördel gå ner något i färg och välja en varmare sten, detta eftersom skenan ändå kommer att spegla ett visst varmt sken till stenen. Många av våra kunder väljer diamanter med färgen I-K om de tänkte köpa en ring i en annan metall än vitguld eller platina.

afbild-1

Cut

Vi på VANBRUUN tycker att en diamants slipning är något av det viktigaste att ta hänsyn till vid valet av diamant. Anledningen till detta är då en bra slipad diamant dels ser större ut men också reflekterar mer ljus och verkar mer livfull än en sämre slipad diamant. De flesta som köper en diamant vill ha något som gnistrar och skimrar så mycket som möjligt.

Slipningen avgörs av hur väl slipade stenens facetter är. Det är flera faktorer som påverkar slipningens gradering men viktiga faktorer är att hålla utkik efter är stenens proportioner och symmetri. Man utgår från stenens mått för att se hur dess proportioner är. Detta tycker många är krångligt och kan tyckas vara överkurs. Vi hjälper er därför gärna med detta och tar fram förslag för att maximera er budget. Kontakta oss gärna! info@vanbruun.com

Vi rekommenderar ingenting annat än Excellent cut om man vill ha en sten som reflekterar så mycket ljus som möjligt. En excellent slipad diamant står för toppskiktet av alla världens diamanter.

afbild-5

Letar ni efter Ringar/Smycken

Anderssons Guld

Anderssons Guld

Vigselringar & Förlovningsringar hos anderssonsguld.se Läs mer »

Guldsmedjan Två Hjärtan

Guldsmedjan Två Hjärtan

Med vigselringar i fokus designar vi ofta nya ringar till kunder eller anpassar befintligt sortiment. Till vår hjälp har vi tillgång till den senaste 3D-tekniken. Läs mer »

Vigselbutiken

Vigselbutiken

Vi som arbetar med vigselbutiken.se har många års erfarenhet och kunskaper inom vigsel- och förlovningsringar och detta bland annat genom egna guldsmedsbutiker.  Läs mer »

AB Lyckoringen

AB Lyckoringen

En vacker ring är en symbol av evig kärlek i nöd och lust. Klart att det är viktigt att välja rätt ring som du ska bära livet ut och som avspeglar sig i din personlighet.  Läs mer »

Anders Fors Guldateljé

Anders Fors Guldateljé

Anders Fors Guldateljé etab. 1977 - formger tillsammans med Er unika ringar. Läs mer »

Ateljé Guld Bros

Ateljé Guld Bros

Vi skapar smycken i silver, guld, platina och även andra spännande material Läs mer »

Dahlgren est. 1918

Dahlgren est. 1918

I en personlig butik vid Davidhallstorg i Malmö erbjuder vi ringar till de stora tillfällena i livet. Handgjorda eller maskintillverkade, med eller utan diamanter. Alla ringar tillverkas efter varje kunds önskemål och budget! Läs mer »

David J. Butler

David J. Butler

Handgjorda ringar och smycken av högsta kvalitet tillsammans med lång erfarenhet. Att välja din partner har kanske tagit många år eller kanske det var “Love at First Sight”. Att välja en förlovningsring eller passande vigselring är ditt näst viktigaste val. Dessa ringar skall kännas som en förlängning av ert förhåll Läs mer »

diamantia.com

diamantia.com

Välslipade diamanter- hög kvalitet- bra priser hos experten på diamanter-diamantia.com  Läs mer »

Efva Attling

Efva Attling

"Alla mina vigselringar och förlovningsringar är inspirerade av kärlek. Det är en fantastisk känsla att designa smycken för en så viktig tid i människors liv. Detta är ögonblicket för hopp om evig kärlek och dessa ringar stannar på samma hand under en väldigt lång tid. Jag är hedrad över att vara en designer för kärlek Läs mer »

Elindesign jewellery

Elindesign jewellery

Elindesign Jewellery drivs av designer Elin Ryd i Göteborg. På hemsidan visas våra stora gallerier med kreativa vigsel- och förlovningsringar i guld, palladium och platina samt svarta diamanter, vita brillianter och andra färgstenar. Läs mer »

Flemming Uziel AB

Flemming Uziel AB

Skapa din egen ring  Läs mer »

Gaudy

Gaudy

Välkommen till GaudySedan 1975 har vi uteslutande ägnat oss åt att tillverka handgjorda smycken av högsta kvalitet. Varje smycke är unikt och görs bara i ett enda exemplar. Vår formgivning tillgodoser dina önskemål och utförandet känns ändå igen på det gedigna hantverket. Inga uppdrag är för svåra, för komplicerade, fö Läs mer »

Guldbutiken Tre Smeder

Guldbutiken Tre Smeder

Vi i Guldbutiken Tre Smeder i Cityhuset, Eskilstuna, hjälper dig gärna med dina smycken. Vi som äger butiken är guldsmeder med egen atelje/verkstad.  Läs mer »

Guldfynd

Guldfynd

Guldfynd – Sveriges ledande smyckeföretag Vi erbjuder ett stort sortiment av förlovningsringar och vigselringar från varumärken som Schalins, Flemming Uziel, Story of Love och Sarek. Självklart hittar ni även vackra smycken till bröllopet samt morgongåvor hos oss. Guldfynd finns på ett 60-tal orter över hela Sver Läs mer »

Guldshop

Guldshop

Fysiska butiker samt webbutik www.guldshop.com www.forlovningsringar.se www.smyckesaskar.se www.limohelsingborg.se Läs mer »

GULDSMEDEN MANUEL

GULDSMEDEN MANUEL

Äkta hantverk - äkta juveler  Läs mer »

Guldsmederna karin och Sören

Guldsmederna karin och Sören

I vår ateljé tillverkar vi vigselringar efter era önskemål, med största omsorg och högsta kvalitet. Läs mer »

Guldsmedjan AB i Hässleholm

Guldsmedjan AB i Hässleholm

Guldsmedsbutiken mitt på Frykholmsgatan i Hässleholm! Du är hjärtlig välkommen in till oss.  Läs mer »

Guldsmedshuset

Guldsmedshuset

Vi är en genuin guldsmedja med butik. Vi tillverkar och designar själva det mesta av det vi saluför  Läs mer »

Gunnar Fahlström AB

Gunnar Fahlström AB

Egentligen har vi bara ett mål med vår verksamhet. Nämligen att du som kund ska känna dig nöjd, upplyft och inspirerad efter ett besök i vår butik.  Läs mer »

Hellströms Guld

Hellströms Guld

Välkommen till Hellströms Guld Utsedd till årets guldsmedsbutik 2008. Stort sortiment allt från den lilla gåvan till det exclusiva smycket gjort på egen ateljé.  Läs mer »

HERR & FRU LOHSE

HERR & FRU LOHSE

Vi lägger oss inte i vem du gifter dig med. Det är ringen alla kommer att titta på. Förlovning -och vigselringar i guld, ekologiskt guld, platina och silver.  Läs mer »

Jarl Sandin

Jarl Sandin

Smycken för er stora dag. Hos oss hittar du vår helt unika smyckeskollektion Jarl Sandin Design. Ni kan också välja mellan att designa era egna bröllopssmycken eller låta Ole Lynggaard, Efva Attling eller Georg Jensen förgylla er bröllopsdag. Vi hjälper gärna till att göra er stora dag oförglömlig med ett minne  Läs mer »

Jemp Guld

Jemp Guld

JEMP Guld är ett familjeföretag som tillhandahåller smycken av hög kvalité till konkurrenskraftiga priser dvs. 20 - 40 % under rekommenderat pris.  Läs mer »

Kenneth Mangell Juveler

Kenneth Mangell Juveler

RINGAR MED EN PERSONLIG DESIGN  Läs mer »

Kurt Ribbhagen

Kurt Ribbhagen

Här finns nytt, andrahand och antikt. Vi har även ädelstenar och diamanter i olika storlekar. Våra ytterst kompetenta guldsmeder utför nytillverkningar samt reparerar antikt och andrahand.  Läs mer »

Létui Berggrens Juveler

Létui Berggrens Juveler

Ringar för alla önskemål tillsammans med egen tillverkning  Läs mer »

Mervi Guldsmed

Mervi Guldsmed

Mervi Kauko utbildad guldsmed med 20års erfarenhet i branschen. Har provmodeller på vigsel & förlovningsringar som man kan utgå ifrån och som jag sedan tillverkar på beställning efter dina speciella önskemål. Ger förslag till dig på hållbar design och god kvalitet.  Läs mer »

MF Stockholm - Mona Fällberg

MF Stockholm - Mona Fällberg

Få ringarna precis som ni vill ha dem - Unika och gjorda med Kärlek  Läs mer »

Smederna Lantz

Smederna Lantz

Här kan du själv vara med och påverka formgivningen av din egen ring. Vi har många års hög hantverksskicklighet och utpräglad formkänsla. Vi kan hjälpa dig att finna just DIN favoritmodell. Du kan även få hjälp att hitta en morgongåva till såväl brud som brudgum.  Läs mer »

Stars of Diamonds

Stars of Diamonds

Vårt koncept är att pressa priserna så lågt som möjligt. Genom att använda sig av börsen, kan vi utnyttja resurserna få det till att bli möjligt och konkurera andra butiker och även andra webb-butiker på internet. Vi har alltså kontinuerligt uppdaterade priser på vår webbplats, samt erbjuder prisgaranti.  Läs mer »

Wilhelm Pettersson Guldsmedsaffär AB

Wilhelm Pettersson Guldsmedsaffär AB

Välkommen Vi är ett familjeföretag i fjärde generationen etablerat år 1939.  Läs mer »

Wranges Juvelerare

Wranges Juvelerare

Nästan 100 är i branschen - Din Trygghet. VIGSELRINGAR från välkända varumärken eller om du önskar en specialdesignad, unik ring, designar och tillverkar vi den i vår ateljé. Vi strävar efter att finna en balans mellan förlovnings- och vigselringen så en harmonisk kombination skapas mellan ringarna.  Läs mer »

Albrekts Guld

Albrekts Guld

Albrekts Guld – direkt från tillverkaren! Albrekts Guld erbjuder ett brett sortiment av förlovningsringar, vigselringar och morgongåvor. Sedan starten 1977 har Albrekts Guld köpt in direkt från tillverkaren för att alltid kunna erbjuda bästa pris. Välkommen till Albrekts Guld – när du vill göra en bra affär! Läs mer »

Engelbert

Engelbert

Vår flaggskeppsbutik hittar Ni på Birger Jarlsgatan 13. Våra medarbetare i butiken är experter på smycken. Du är alltid välkommen in till oss för rådgivning, vare sig det gäller smakfrågor eller kunskapsfrågor om stenar, smyckesskötsel och värdering av Engelbertsmycken. Läs mer »

Hallbergs Guld

Hallbergs Guld

Hallbergs Guld – Sedan 1860 Ledorden kvalitet, kunskap och service har varit desamma sedan Hallbergs Guld grundades 1860. Vi erbjuder ett brett sortiment av ringar till förlovning och vigsel av kända varumärken som Schalins, Engelbert, Flemming Uziel, Hallbergs Collection och Story of Love. Välkommen till Hal Läs mer »

Jewellery by Jenny

Jewellery by Jenny

Tillverkar unika smycken så som vigselringar, förlovningsringar och morgongåvor utifrån era önskemål med hantverk och kvalité i fokus. Läs mer »

VANBRUUN AB

VANBRUUN AB

Vi har ringarna med Större diamanter och lägre priser, utforska Nordens Största utbud av Diamanter idag!  Läs mer »

Relaterade artiklar

Ta hand om dina ringar!

Ta hand om dina ringar!

(ANNONS) Här är de 5 bästa råden för hur du får dina vigselringar att glänsa och gnistra lika vackert som de gjorde när du gifte dig!  Läs mer »

Ringfrossa - välj rätt vigselring!

Ringfrossa - välj rätt vigselring!

(ANNONS) Är ni på jakt efter era drömringar? Då ska ni absolut läsa den här artikeln! Frossa i de senaste ringtrenderna och få de allra bästa råden. Ringarna är en investering för livet.  Läs mer »

Välj rätt ringar!

Välj rätt ringar!

10 saker att tänka på när ni ska välja vigselringar. Här är de bästa råden.  Läs mer »

Tänkvärt vid ringval

Tänkvärt vid ringval

Här är fyra saker att tänka på vad det gäller era ringar inför den stora dagen.  Läs mer »

Få koll på diamanternas former

Få koll på diamanternas former

Många blivande brudar väljer diamanter i sin förlovnings- eller vigselring. Har du ingen koll på vilka olika former det finns på diamanter? Kika här! Läs mer »

Ringvalet - Att hitta rätt i den steniga djungeln

Ringvalet - Att hitta rätt i den steniga djungeln

När bröllopstårtan är uppäten, blommorna kastade till nästa års brud och brudkläderna skickats på kemtvätt återstår vackra minnen, fotografier och framför allt ringarna. Symbolen som visar att ni hör ihop och att ni ska leva med varandra resten av livet. Känns valet omöjligt? Lugn! Här är våra bästa Läs mer »

Vem har ringarna?

Vem har ringarna?

Vem som under vigselakten överlämnar ringarna är upp till er. Antingen låter ni en marskalk ha hand om dem eller så knyter ni fast dem på en speciell ringkudde som någon av näbbarna bär in i kyrkan. Se till att någon ansvarar för att ringarna kommer med till vigselplatsen. Läs mer »

Ringens historia

Ringens historia

Oavsett om ni gifter er borgerligt eller kyrkligt väljer de allra flesta att utbyta ringar. Men vad säger egentligen din vigselring? Läs mer »

Olika ringfattningar

Olika ringfattningar

Är du sugen på en förlovnings- eller vigselring med flera diamanter i? Då kan det vara värt att känna till lite om de olika fattningarna som finns, de påverkar nämligen ringens framtoning. Här är de vanligaste. Läs mer »

Vågade ringval

Vågade ringval

Vigselringar och diamanter går hand i hand för många kvinnor. I bildspelet ovan kan du ta del av några gnistrande favoriter som sticker ut från mängden! Läs mer »

5 vitguldsfavoriter

5 vitguldsfavoriter

Vitguldstrenden håller i sig. Här är 5 snygga vitguldssmycken som får vem som helst att tappa andan!  Läs mer »

Ringar i rödguld för klassisk känsla

Ringar i rödguld för klassisk känsla

Rödguldsringar är rätt val för de som söker en klassisk stil. Idag finns en rad olika modeller att välja på. Här ovan kan du bläddra i bildspelet och se några favoriter som vi på redaktionen har! Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på TwitterFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop SpotifyAnmäl er till Allt om bröllops nyhetsbrev

Nyhetsbrev

AndeoX Productions

”En bild säger mer än tusen ord” Vad kan förmedlas med film, där varje minut består av tusentals bilder? Vi är ett bolag som skapar filmer av era magiska ögonblick. Utöver detta erbjuder vi fotografering, inbjudnings- & tackkort, samt BröllopsWebb. Såklart har vi paketrabatt ifall ni väljer flera tjänster. Vi har även möjligheter att Live Streama brölloppet, så att dem som inte närvarar får möjligheten att uppleva eran dag. <strong>Tveka inte att kontakta oss om ni har frågor, tankar eller funderingar. Vi ser fram emot att höra från Er! </strong> ...Läs mer

AndeoX Productions

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Emmi Schyberg
Emmi Schyberg
Monika Benedek
Monika Benedek
Emelie Hed
Emelie Hed

Hitta din lokala bröllopsleverantör!

Letar du efter brudklänningar, blommor, ringar eller en koordinator? Här hittar du alla företag som kan hjälpa dig med ditt bröllop på just DIN ort!

AccessoarerAccessoarer

Foto: Natalia Kabliuk 

Bakverk/KonfektyrBakverk/Konfektyr

Foto: Shebeko 

BlommorBlommor

Foto: Lina Roos 

BrudgummenBrudgummen

Foto: Max Alm-Norell 

BrudkläderBrudkläder

Foto: Lina Roos 

BröllopskonsulterBröllopskonsulter

Foto: Alex Andrei 

CateringCatering

Foto: Birgersdotter 

DansskolorDansskolor

Foto: Emelie Petré 

Ekonomi/JuridikEkonomi/Juridik

Foto: Floral Deco 

FestlokalerFestlokaler

Foto: Frida Rönnholm 

FesttillbehörFesttillbehör

Foto: Tatiana Chekryzhova 

Foto/FilmFoto/Film

Foto: Floral Deco 

FrisyrFrisyr

Foto: Ladie C 

HotellHotell

Foto: Max Alm-Norell 

Hyr till festenHyr till festen

Foto: Birgersdotter 

InbjudningarInbjudningar

Foto: Frida Rönnholm 

MusikMusik

Foto: Lina Eidenberg Adamo 

MöhippaMöhippa

Foto: IVASHstudio 

PlaneringPlanering

Foto: Max Alm-Norell 

PresenterPresenter

Foto: Birgersdotter 

Ringar/SmyckenRingar/Smycken

Foto: Mårten Levin 

SkönhetSkönhet

Foto: Lina Eidenberg Adamo 

Slott/HerrgårdSlott/Herrgård

Foto: Max Alm-Norell 

SvensexaSvensexa

Foto: Birgersdotter 

TransportTransport

Foto: Lina Roos 

Tärna / NäbbTärna / Näbb

Foto: Birgersdotter 

VigselplatsVigselplats

Foto: Birgersdotter 

Upp