Vett & etikett
Foto: Shutterstock

Vett & etikett

Varje vecka får vi en mängd olika frågor från våra läsare. Det gäller allt från vem som gör vad till hur man bäst placerar sina gäster eller hur ni hanterar er önskelista. På denna sida hittar ni redaktionens svar på era frågor kring vett och etikett.

Artiklar

Från planering till bröllopsnatten

Från planering till bröllopsnatten

Är det dags att börja planera för den stora dagen? Kul! Att planera bröllop är väldigt roligt och pirrigt – men det kan också komma med en del huvudvärk. Kanske framför allt när de ekonomiska aspekterna kommer på tal. Här gäller det att vara väl fö Läs mer »

Så förbereder ni er för livet ihop

Så förbereder ni er för livet ihop

Snart dags för bröllop? Förutom att förbereda vigsel, middagen och festen är det nu också läge att förbereda er för livet ihop. Det många missar att tänka på är nämligen att ett äktenskap även är ett stort juridiskt steg som kan påverka både ekonomi  Läs mer »

Retorikexperten tipsar

Retorikexperten tipsar

Therese Kihlander driver företaget Kihlander Retoriska och är även vår alldeles egna expert på bröllopstal. Här kommer några personliga tips på vägen ifrån henne.  Läs mer »

Lek och underhållning till bröllopet!

Lek och underhållning till bröllopet!

Förgyll middagen med roliga lekar som passar alla typer av bröllop. Här tipsar vi om fyra olika lekar som höjer stämningen! Läs mer »

Pengar vanligaste orsaken till konflikt vid en separation

Pengar vanligaste orsaken till konflikt vid en separation

Pengar är det vi bråkar mest om när vi gör slut och kvinnor går ofta fattigare ur relationen än män. Genom att ha en kontinuerlig dialog om ekonomin kan man undvika det. Läs mer »

Vikten av att skriva äktenskapsförord

Vikten av att skriva äktenskapsförord

Ett äktenskapsförord låter inte så romantiskt men ger er en möjlighet att fundera på er ekonomi. Det kan liknas vid en försäkring, ingen tecknar en försäkring för att de tror att de kommer att behöva den, men om olyckan är framme är det exakt vad du  Läs mer »

Brud, pappa, syster eller vän?

Brud, pappa, syster eller vän?

Ska du gifta dig, är du bjuden på ett bröllop där du förväntas hålla tal, eller vill du gärna hålla ett tal till exempelvis en syster som gifter sig men känner dig osäker på hur du ska göra? Då ska vi reda ut ett och annat nu.  Läs mer »

Få äktenskapet att blomstra

Få äktenskapet att blomstra

Att känna sig sedd är en av de viktigaste sakerna för en lång relation, men det är lätt att bli hemmablind med tiden. Här är några saker att ta för vana att säga ofta till din älskade, som håller nyfikenheten, omtanken och kärleken vid liv. Läs mer »

Duka upp till romantik

Duka upp till romantik

En trend som håller i sig även i år är rosa toner med en mix av korall och gula inslag. En mjuk, romantisk, dukning med mjuka former och vackra glas att skåla i. Servettringar med brudparets namn är en fin detalj som ger dukningen ett personligt insl Läs mer »

Idétorka till bröllopstalet?

Idétorka till bröllopstalet?

Det finns ofta så mycket man vill säga till sin respektive, sin syster, sin son eller till sin vän när denne gifter sig, men hur kokar man ner det till ett tal som både berör och underhåller? Har du ställt dig denna fråga inför ett bröllop där du gär Läs mer »

Statistiken visar att bröllopen är på väg tillbaka 2021!

Statistiken visar att bröllopen är på väg tillbaka 2021!

Att pandemin satt sina spår på antal bröllop under 2020 och 2021 är tydligt vilket även visar sig i snittbeloppet på vad som belånats till bröllop. Under början av 2020 var intresset att låna till bröllop högt med nivåer som till och med kom att pass Läs mer »

Att ta tillbaka en bröllopsinbjudan

Att ta tillbaka en bröllopsinbjudan

Många brudpar hade redan skickat ut sina inbjudningar inför sina bröllop innan pandemin slog till. Hur gör man om gästantalet behöver minskas?  Läs mer »

Läskigt med bröllopstal?

Läskigt med bröllopstal?

Har du som många andra i vårt avlånga land svårt att hantera din nervositet när du ska prata inför folk? För det första är du långt ifrån ensam om att känna så, och för det andra finns det flera effektiva knep för att lyckas.  Läs mer »

Dags för bröllopstal - Så får du publiken med dig!

Dags för bröllopstal - Så får du publiken med dig!

Finns det verkligen en genväg till att bli uppskattad som talare tänker du? Och inte kan det väl vara så enkelt som att vissa tips o trix faktiskt fungerar på oss alla? Jo då, säger jag. Givetvis är det individuellt hur vi upplever och känner för oli Läs mer »

Så lyckas du med ett digitalt bröllopstal

Så lyckas du med ett digitalt bröllopstal

Digitala bröllopstal tänker du, är det verkligen en grej? Och visst är det så, med tanke på omständigheterna som råder just nu. Är du inbjuden till ett digitalt bröllop i sommar? Eller skulle du ha gått på ett storslaget bröllop, som nu blir betydlig Läs mer »

Bröllopstalets vanligaste misstag

Bröllopstalets vanligaste misstag

Tillhör du en av dem som skulle vilja hålla tal på bröllopet, men som inte vet vad som är viktigt att tänka på? Misströsta inte, du är inte ensam och det finns tips och tricks för att lyckas med talet. Läs mer »

Bröllopstal - 5 knep för att få gästerna att jubla!

Bröllopstal - 5 knep för att få gästerna att jubla!

Vad är egentligen skillnaden mellan ett bra bröllopstal och ett tal med samma effekt som ett sömnpiller? Hur undviker man “tristess-fällan”? Här kommer 5 tips som ökar chansen till jublande gäster.  Läs mer »

 Enklare att ansöka om skilsmässa – direkt på nätet

Enklare att ansöka om skilsmässa – direkt på nätet

En ny e-tjänst från Sveriges domstolar gör att det blir enklare för par att ansöka om att skilja sig. Nu går ansökan nämligen att registrera digitalt. Läs mer »

8 etikettsregler för gästen

8 etikettsregler för gästen

Vad gäller egentligen under middagen, kan jag ta av mig kavajen och när får jag börja äta? Läs mer »

Kan man försäkra sitt bröllop mot Corona?

Kan man försäkra sitt bröllop mot Corona?

Tänk om en olycka är framme på självaste bröllopsdagen och allt måste ställas in. Kan man försäkra sig mot detta? Vad gäller vid Corona?  Läs mer »

Låna till bröllopet?

Låna till bröllopet?

Tyck till -Vi vill veta vad ni tycker! Läs mer »

Vilken fotostil?

Vilken fotostil?

De allra flesta fotografer sätter sin egen prägel på bilderna så var noga med att de tar bilder i den stil ni gillar.  Läs mer »

Transportfunderingar

Transportfunderingar

Hur ni ska färdas mellan vigsel- och festplats glöms ofta bort men är nog så viktigt och kan bli en väldigt rolig del av bröllopet. Helikopter, häst och vagn eller cykel. Oavsett så får ni en kort stund för er själva. Läs mer »

3 känsliga gästämnen

3 känsliga gästämnen

Gästerna är viktiga på ert bröllop oavsett om ni vill bjuda den innersta kretsen eller hundra av era bekanta. Det finns några gästämnen ni bör fundera en extra gång på. Läs mer »

Så undviker ni för långa tal

Så undviker ni för långa tal

Visst är talen under bröllopsmiddagen en vacker hyllning till er och er kärlek. Men med handen på hjärtat, ibland kan alltför många långdragna tal få varmrätten att kallna och stämningen att sjunka. Här är knepen för att få middagen att flyta på smid Läs mer »

Visa uppskattning för värdparet

Visa uppskattning för värdparet

Ska man som brudpar köpa present till värdparet eller inte? Nej, det är självklart inget krav på det. Men en del väljer att ge en liten present ändå för att visa sin uppskattning. Läs mer »

Så väljer ni rätt ring

Så väljer ni rätt ring

Lorem Ipsum Lorem Ipsum Lorem Ipsum Lorem Ipsum Lorem Ipsum Lorem Ipsum Lorem Ipsum  Läs mer »

Bröllopsfest

Fråga:
Vågar vi ha utomhusfest i september?

Svar:

Självklart. Hyr ett tält för säkerhets skull. Oroa er för kalla kvällar se till hyrfirman bifogar infravärme.

Fråga:
Måste man ha tårta på bröllopet?

Svar:

Om ni är skrockfulla bör ni absolut ha tårta efter middagen. Bröllopstårta är en gammal tradition men det betyder ju inte att ni måste följa den. Det kan ändå vara kul för er att veta att den symboliserar fruktsamhet. För att säkerställa ett lyckligt äktenskap bör ni skära upp och äta första biten tillsammans.

Fråga:
Både jag och min man har väldigt många syskonbarn och utöver det en hel drös med kusiner som är under 10 år. Kan man ha med barnen under hela bröllopsfesten?

Svar:

Det här är en bedömning som brudparet själva avgör. Tycker ni att det är ok att det blir lite spring under middagen så låter ni dem vara med. Enklast är att placera dem vid ett eget bord med en egen meny och med en barnvakt som bara är där för att passa de små.

Fråga:
Vi ska ha ett bröllop på cirka 50 personer och vår budget är väldigt låg. Kan man be folk att ta med sig mat istället för presenter?

Svar:

Javisst kan man det. Det är ert bröllop och ni väljer efter er personliga smak. Eftersom gästerna är nära och kära kan det mesta kännas helt rätt.

Fråga:
Vad kan ett festprogram innehålla?

Svar:

Ett program för middagen och händelserna runtomkring kan vara en isbrytare och ge era gäster en bra start på middagskonversationen. Bland de bättre jag sett var att varje gäst var presenterad med namn, bild och en kort beskrivning av hans/hennes relation till brudparet och vederbörandes yrke och/eller hobbies.

Det hjälper den blyge att snabbt hitta ett samtalsämne. Som förslag till ett festprogram föreslår jag era namn, en bild på er och datum för bröllopet på framsidan. Därefter blir en meny på det ni äter och dricker en naturlig del av denna skrift. Fyll sedan på med texter till sånger som ska sjungas, lustigheter om män och kvinnor och äktenskap är populärt, liksom artiga påpekanden om när och var rökning tolereras. Har ni gett varandra några äktenskapslöften tycker i alla fall jag att det är på plats att skriva dem även här.

 

Fråga:
Vi ska gifta oss i augusti, men har ännu inte bestämt färg eller tema för vårt bröllop. Vi gillar båda musik och mat och vin. Har du några bra förslag på lite annorlunda teman? Vi skulle absolut våga ta ut svängarna lite.

Svar:

Venedig möter Toscana - en fantastisk blandning av underbar mat, choklad och dryck med färger i silver, guld, granit, ljusgrå och mjukt rosa. Klassisk musik blandat med modern. Mystik och romantik då gästerna bär mask och underhållning med karnevalskänsla.

Sensommarbröllop på stranden - bröllop på stranden med helsvenskt tema. Närproducerad mat och svenskt vin från Öland eller Gotland. Klädsel i form av folkdräkt från länet och färgtema i blått, gult, vitt och rött.

Alladintema - romantiskt tema med färger som guld, koboltblått och rött. Miljön byggs i unika tält och gästerna sitter på sköna kuddar på golvet. Libanesiska meze serveras i samklang med Libanons unika vin från Chateau Musar. Magdansöser och eldslukare underhåller.

 

Fråga:
Hej! Hur väljer man ett lämpligt tema för bröllopsfesten och dukningen? /Katrin

Svar:

Det finns lika många dukningar som det finns människor. Men det finns två grundregler att utgå ifrån: Vad vill vi förmedla? Vilka färger gillar vi? Ett tips är att titta i magasin för att få inspiration och göra er dukning så personlig som möjligt utefter det. Jag tycker att det är viktigt att festen har en röd tråd.

Dukning

Fråga:
Vi ska gifta oss på hösten och behöver ispiration till dukningen. Hur kan vi göra?

Svar:

Hösten är en underbar årstid med många färger, så jag skulle försöka få in dem i dukningen också. Fyll en stor kandelaber med ljus i orange, rött och gult, lägg olikfärgade lönnlöv, grenar och kastanjer som en löpare längs borden och satsa på ljusstakar med färgade värmeljus. Som dekoration kan du fylla gammaldags glasskålar med äpplen, mossa och färggranna bär, till exempel rönnbär. Äpplen går även att använda som värmeljushållare. Med inspiration från din brudbukett, kan du skapa små blomsterarrangemang av likadana blommor. Färgglada blommor som passar bra på hösten är till exempel gerbera, protea och krysantemum.

Fråga:
Jag känner mig inte så pysslig och fingerfärdig och är orolig över hur vår dukning på bröllopet kommer att bli. Har ni några tips på vad jag kan göra?

Svar:

Slappna av! Sånt där fixar sig alltid på ett eller annat sätt. Kanske har du någon i din familj eller bekantskapskrets som gillar att pyssla? Tänk på att man inte behöver göra mycket, less is more som det heter. Om du får fullständig panik, fråga personalen på stället där ni ska hålla festen. Jag är säker på att de kan hjälpa er med dukningen om det är så. Lycka till!

Fråga:
Vi ska ha 50-talstema på vårt bröllop och jag vet inte hur jag ska få in det i dukningen, kan ni hjälpa mig?

Svar:

Vilket jätteroligt tema! Det första jag kommer att tänka på är filmisar. Dessa små idolkort är perfekta att använda som placeringskort! Sedan tycker jag att ni ska tänka lite "outside the box". Vem har sagt att man måste ha blommor på borden? Dekorera istället med prylar som är typiska för 50-talet, till exempel kobratelefonen, en gammal radio eller en tidstypisk handväska. Gammaldags leksaksbilar är färgglatt och fint och passar också in i temat, varför inte ställa några sådana på borden? Vad gäller porslinet skulle jag om möjligt använda mig av tidstypiska tallrikar och bestick. Kolla på second hand! Det gör ingenting om inte alla gäster får samma, det är bara snyggt. Glöm inte att införskaffa några schyssta termosar i olika färger att servera kaffet i!

Fråga:
Hej! Hur ska man duka för att ha en snygg dukning som har detaljer (utan att det ser rörigt ut) eller att dukningen blir stilren (utan att det ser för avskalat ut)? / Minna

Svar:

Jag tycker att det är viktigt att man använder sig av samma färger genomgående men med olika strukturer och former. Dessutom tycker jag att blommorna gör något fantastiskt med hela dukningen, om det görs rätt så kan den stelaste av dukningar bli lekfull. Sedan vill jag poängtera att det kan vara riktigt häftigt med en dukning a la hippiechic, då slarvar ni till dukningen en aning "med mening".

Fråga:
Hej! Vilka färger och blommor är populärast att använda i dukningen? Varför tror du? Vilka rekommenderar ni?/ Malin

Svar:

När det gäller blommor så är ju trenden i huvudsak vitt, creme, ivory samt rött eftersom dessa är oskuldens och kärlekens färg. Jag tycker personligen att detta kan och bör förnyas lite. Om man vågar lite mer finns det mängder av vackra blommor som kan sättas ihop på ett kärleksfullt sätt. Jag gillar ju såklart vita alternativt rosa blommor och tycker att det är riktigt vackert till bröllop. Allt handlar om att man ska lita på sin florist och att denna gör det bästa för er och har tolkat er rätt.

Fråga:
Varför talar man om kuvert för varje gäst, när man diskuterar bordsplaceringar och dukning?

Svar:

När det gäller dukning så är kuvert det varje gäst har framför sig i form av tallrikar, glas, bestick och servett. Ordet kuvert kommer från franskans couvrir som betyder täcka över och syftar till det kläde som täckte över forna tiders dukningar som ibland gjordes dagar i förväg. En kuverttallrik är den undertallrik som förrätten ofta står på när gästerna anländer och som sedan får varmrättens tallrik på sig, den tas bort först inför desserten.

Fråga:
Kan man duka upp med blommor kvällen innan bröllopet?

Svar:

Det går alldeles utmärkt att sätta ut blomstergrupperna kvällen innan bröllopet. Se bara till att de har ordentligt med vatten. Helst ska blommorna stå i full blom på den stora dagen. Tala med er florist om hur ni ska göra.

Ekonomi

Fråga:
Jag har blivit tillfrågad att vara tärna på ett bröllop nu i pingst. Jag tackade ja och tycker det ska bli jättekul, men nu vill bruden att tärnorna ska vara färgkoordinerade. Jag har ingen klänning i limegrönt och är student. Är det så att brudparet står för klänningen som jag i så fall måste köpa? Sofia

Svar:

Jag kan trösta dig Sofia med att det är brudparet som står för kostnaden om de har specifika önskemål om din klädsel som tärna och som du rimligtvis inte förväntas uppfylla utan extra inköp. Å andra sidan kan inte du kräva att behålla plagget efter bröllopet.

Fråga:
Vi har en begränsad budget, men jag vill gärna ha en stor tårta och lägga pengarna på det. Kan man hoppa över desserten? (vi ska för övrigt ha förrätt och huvudrätt). Ellen

Svar:

Ni bjuder på det ni har lust med och råd till och inte till vad ni tror att andra förväntar sig. Så Ellen, strunta i desserten.

Fråga:
Nu har vi planerat vårt bröllop och det blir mycket dyrare än vi trodde. Har du några tips? Maria, Göteborg

Svar:

Först vill jag säga att jag tycker det är viktigt att bröllopet inte används som en mer eller mindre påtvingad möjlighet för att bräcka sina vänners tidigare fester genom att göra dem större och mer spektakulära. Det absolut enklaste sättet att dra ned kostnaderna för ett bröllop är att bjuda färre. Så tänk efter vilka som verkligen betyder något för er. Jag menar - bjuder ni farmors kusin bara för att hon bjöd in er till sin 50-årsdag och det var enda gången ni setts så bjuder ni definitivt för många.

Har ni däremot en väl genomtänkt gästlista där alla har ett personligt förhållande till någon av er föreslår jag att ni funderar på att bjuda på lunch istället för middag om ni är på restaurang. Ni kan också bjuda på buffé istället för bordsservering, som blir billigare främst för att ni betalar färre personal.

Mer pengar finns att spara om ni ordnar festen själva med hjälp av släkt och vänner. Och istället för att hyra lokal kan ni leta efter en mysig miljö i någon park, skog eller äng eller låna en trädgård. Ett annat säkert sätt att skära på kostnaderna är att inte bjuda på så mycket alkohol eller rentav ingen alls. Samla också själv blommor, växter och annat material till dekorationen ute i naturen.

Ett sista förslag blir att ordna en Subskriberad bröllopsfest. Det betyder att varje gäst betalar för sig. Gärna genom insättning på ert personliga konto, då får ni en bekräftelse på att era gäster kommer och ni slipper ligga ute med pengar.

 

Fråga:
Vi har inte råd att bjuda alla vi vill till bröllopsfesten. Är det okej att belåna sig för att kunna bjuda alla?

Svar:

Nej, jag tycker inte det. Det är idiotiskt att skuldsätta sig för en fest. Gift er hellre utan middag. Det är väl ändå kärleken som ska bekräftas och inte en anledning att festa som gör artt ni gifter er. Risken finns dessutom att ni lägger så mycket kraft och fokus på denna dag att den senare kan kan finnas som en utlösande faktor för kommande gräl. Fundera hellre på att bjuda in till en fest där ni iatället för de förväntade lysningspresenterna tar emot ett bidrag till festen.

På inbjudningskortet kan ni skriva:

Kära gäst,

du är mycket välkommen till vårt bröllop den 6 juni och efterföljande middag på Oxbacken. Vi undanber oss lysningsgåvor men tar gärna emot ett bidrag för att täcka kostnader för mat och dryck på vårt konto nr: xxxx, 340 kronor skulle kunna vara en lämplig summa.

 

Fråga:
Vad händer juridiskt när vi som sambor gifter oss?

Svar:

Du och din partner som idag omfattas av sambolagen (om ni inte skrivit bort den genom ett samboavtal) kommer den dag ni gifter er att istället omfattas av en lag som heter äktenskapsbalken. Det innebär ökad trygghet, men också ändrat ansvar och skyldigheter.

Ni bli underhållsskyldiga mot varandra och har rätt att leva med samma ekonomiska standard, ni får arvsrätt efter varandra före gemensamma barn och får såkallad giftorätt i varandras egendom.

Vägledning om hur ni ska göra kan ni redan idag få via e-post eller telefon och rådgivning och avtal kan skrivas på en plats nära dig. Det behöver inte heller kosta mycket och ni får värdefulla tips på vägen!

 

Fråga:
Blir tillgångar och skulder våra gemensamma när vi gifter oss?

Svar:

Precis som när ni är sambor äger du som gift dina egna tillgångar och skulder. Skulle ni däremot skilja er, eller när någon av er dör, har ni rätt till hälften var av värdet på era gemensamma tillgångar efter avdrag för skulder. Det gäller även egendom ni skaffat var för sig innan äktenskapet. Din sommarstuga, som undantas från delning när ni är sambor, räknas plötsligt som gemensam vid en framtida delning om du är gift. Likadant med de saker du ärvt, om inget annat angetts vid arvet.

Vill ni istället att var och en ska äga sitt, även vid en eventuell delning, kan ni skriva ett avtal, ett s.k. äktenskapsförord, om det. Det kan till exempel gälla dyrare saker ni köpt innan ni träffades eller arvegods. Sådan egendom kan lättare säljas eller avvecklas. Ert gemensamma boende och bohag däremot får inte säljas, ges bort eller pantsättas utan den andres medgivande, även om det bara är en av er som äger det.

Om ni skulle vilja, kan ni alltid ändra ert äktenskapsförord genom att upprätta ett nytt.

 

Fråga:
Min blivande fru äger en enskild firma. Blir jag delägare när vi gifter oss?

Svar:

Nej, det är din blivande frus egendom. Du får ingen andel genom att ni gifter er. Däremot ingår firman i en eventuell bodelning, vilket innebär att värdet av den delas vid skilsmässa eller dödsfall. Samma regler gäller för aktiebolag eller del i handelsbolag. Vill din fru kunna behålla sitt företag även vid en delning behöver ni skriva att det ska vara enskild egendom.

Fråga:
Vad är ett äktenskapsförord?

Svar:

Ett äktenskapsförord är ett skriftligt avtal mellan dig och din make eller maka där ni kommer överens om att den egendom var och en av er äger, köper, får eller ärver ska vara enskild egendom eller såkallat giftorättsgods. Det måste registreras vid domstol för att bli giltigt. Idag innebär ett beslut om att inte upprätta ett äktenskapsförord eller testamente inte någonting påtagligt, mer än att ni eventuellt kan känna osäkerhet inför framtiden. Det är först vid en skilsmässa eller dödsfall som konsekvenserna blir tydliga. Genom en bodelning delas då normalt det totala värdet av båda makarnas tillgångar, efter avdrag för skulder, i två lika stora delar. Vid dödsfall bestäms vem som ska ärva den andel som tillföll den avlidne samt dennes eventuella enskilda egendom, beroende på om ni har gemensamma barn, den avlidne har barn före äktenskapet, ni är barnlösa eller om det finns ett testamente.

Fråga:
När bör vi skriva ett äktenskapsförord?

Svar:

Ett äktenskapsförord kan lämpligen upprättas före bröllopet, gärna under planeringen. Det är då ni kanske har lättast att komma överens om hur ni vill att er gemensamma trygghet framöver ska se ut. Viktigast är att ni båda har tänkt igenom vilka de ekonomiska och juridiska konsekvenserna blir då ni blir ett par. Det finns självklart möjlighet att upprätta ett äktenskapsförord även sedan ni gift er. Upprättar ni äktenskapsförordet före bröllopet ska det registreras vid domstol inom en månad efter giftermålet. Det gäller då från den dag ni gifte er. Lämnar ni in det senare gäller det från den dag det registrerades.

Fråga:
Sambo eller gift – vad gäller?

Svar:

Som sambor har ni idag:

• Rätt till det som ni själva ägde innan förhållandet inleddes samt det ni köper inför eller under er samlevnad, med vissa undantag. Någon av er kan nämligen begära bodelning av viss egendom och på så sätt få ett hälftenanspråk i denna, även om den andre har betalt hela eller delar av egendomen. Detta gäller dels för permanentbostaden samt exempelvis möbler i denna, under förutsättning av att de köptes för att användas gemensamt..

All annan egendom så som fritidsbostad, bil, båt, och exempelvis konton ligger utanför bodelningsreglerna och behålls av var och en. "Rätten" blir tydlig först vid separation eller dödsfall och om ni inte vill att dessa regler ska gälla har ni möjlighet att avtala bort dem i ett samboavtal.

• Ingen arvsrätt, så länge ni inte skrivit ett testamente till förmån för varandra.

• Ingen försörjningsplikt gentemot varandra.

• Inget självklart förmånstagarförordnande i varandras livförsäkringar.

Som gifta får ni bland annat följande:

• Giftorätt i varandras egendom, det vill säga rätt till hälften var av värdet på boets samtliga tillgångar efter avdrag för skulder. "Rätten" blir tydlig först den dag någon av er avlider eller ni beslutar er för att skilja er. Fram till dess äger var och en sin egendom och ansvarar för sina skulder.

Giftorättsgods är all egendom som inte är enskild egendom. Enskild egendom är sådan egendom som ni i ett äktenskapsförord har avtalat om ska vara enskild eller som ni har ärvt eller fått i gåva på villkor om att den ska vara enskild. Om ni inte vill att någon, eller viss, egendom ska delas, kan ni avtala om detta i ett äktenskapsförord. Vill ni senare i livet förändra detta gör ni det i nytt äktenskapsförord.

• Arvsrätt. Har ni bara gemensamma barn eller helt saknar barn ärver ni varandra fullt ut. Finns det däremot barn, som bara är den avlidnes, har dessa rätt att omgående få ut arvet efter sin förälder.

• Försörjningsplikt, vilket innebär att ni ska kunna leva på samma ekonomiska nivå, oavsett vem som tjänar mest pengar.

 

Inbjudningar

Fråga:
Vi ska snart skicka ut inbjudningarna till vårt bröllop. Vi hade tänkt ha en fest för cirka 60-80 personer för både kompisar och släktingar. Men när vi började räkna på antalet gäster kom vi upp i över 110 personer. Vilka ska vi välja bort? Kan man räkna med att ett visst antal inte kommer? Vi ska gifta oss i sommar. Camilla och Andreas

Svar:
Jag börjar med den sista frågan och nej, ni kan inte räkna med att så många kommer att tacka nej till ert bröllop, för bjuder ni 110 personer så lär 106 tacka ja och ert problem kvarstår. Camilla och Andreas jag råder er att bjuda med hjärtat och inte efter etikettsregler. När jag själv gifte mig 1989 så vågade jag inte det och jag ”firade” min bröllopsfest med en hel drös människor jag inte träffat tidigare – eller senare i livet – det satte naturligtvis sin prägel på festen. Jag önskar er ett minne för livet så bjud dem ni verkligen bryr er om oavsett om de är släkt eller vänner.
Fråga:
Min dotter gifter sig. Jag skiljde mig från hennes mamma för sex år sedan och mitt ex är så bitter på mig så hon vill inte se eller träffa min nya fru. Jag blev bjuden på bröllopet men inte min fru. Dottern säger att hon måste välja mellan att ha mamma med eller min fru. Ska jag vara hemma eller göra min dotters bröllop bra? Johan

Svar:
Såklart att du ska göra din dotters bröllop bra. Det är väl ändå hennes vilja som räknas i detta fall. Jag hoppas att din nya kärlek förstår ditt val. Som jag förstår det har din dotters mor och din skilsmässa inte slutförts på riktigt. Och hur konstigt det än låter efter sex års separation rekommenderar jag att ni två går i familjeterapi, lär er prata med varandra och reder ut er skilsmässa en gång för alla. Om inte för er själva så för er dotter.
Fråga:
Jag undrar över adresserna på inbjudningskortens kuvert? Jag tänker skriva damen först, exempelvis Anna och Anton Andersson. Är det rätt? Gun-Britt

Svar:
Det är upp till dig. Men du bör veta om att man av tradition skriver mannens namn först. Det har sitt ursprung i den gamla tidens patriarkala system där mannen sågs som familjens försörjare och överhuvud. Nu när du vet om det kan du motivera varför du väljer att skriva kvinnans namn först.
Fråga:
Hur kan man på ett bra sätt formulera sig på inbjudningskortet att det ska vara ett barnfritt bröllop? Christel

Svar:
Ni skriver helt enkelt att ”vi önskar hålla ett barnfritt bröllop” och utelämnar naturligtvis barnens namn på inbjudningskortet. Ni kan linda in det om det känns bättre med formuleringar som: eftersom vi tänkt oss festa i goda vänners lag till långt in på nattens småtimmar och önskar att ni kan deltaga, ber vi er att lämna era söta små älsklingar hemmavid under omsorgsfull omvårdnad. Men det blir ofta krystat tycker jag.
Fråga:
Vad ska finnas med på inbjudan?

Svar:

Det här ska ni tänka på när ni skriver inbjudan:

- skriv dag, tid och plats för vigsel och efterföljande fest.

- skriv om ni bjuder på middag eller annan förtäring som vin och tilltugg eller bara kaffe och tårta. Det blir bara tråkig stämning om gästerna förväntar sig en trerätters sittande middag och ni bjuder på lite vin och tilltugg.

- skriv er klädkod eller ert tema. Låt bli att hitta på egna som "sommarfin" eller "festligt" som ingen människa kan tolka. Skriv "kavaj" och/eller förtydliga med "ljus kavaj" om ni önskar en mer ledig fest. Önskar ni att era gäster kommer i jeans skriver ni "jeanstema".

- vem som bjuder in ska tydligt framgå. Är det ni själva som brudpar eller något föräldrapar?

- skriv adress, telefonnummer och datum för när gästerna ska lämna svar vid osa. Drygt en månad innan bröllopet är vanligt att sätta osa.

- skicka ut inbjudningarna senast sex veckor innan festen.

- skriv ut om ni önskar hålla ett barnfritt bröllop.

- som bonus kan ni skicka med en bilaga med praktisk information som vägbeskrivning, transportmöjligheter (om ni inte ordnat med den biten) och telefonnummer till toastmaster.

- önskelista kan skickas med men mer diskret är att låta värdparet förfoga över den.

Fråga:
Skriver vi vad vi önskar oss på inbjudan?

Svar:

Nej, det har ni önskelista till. På inbjudan ska det stå: var och när vigseln hålls, var och när festen är, vilka som är värdpar och hur och när man gör för att kontakta dem.

Fråga:
Vad betyder o.s.a?

Svar:

O.s.a betyder Om Svar Anhålles. Det står tillsammans med ett sista datum för att anmäla sig. Det innebär att ni i god tid får reda på hur många som kommer till tillställningen. Det hör till god ton att man inte väntar till sista dagen, utan svarar ja eller nej direkt. Får man en inbjudan per post bör man svara med post, även det hör till god ton.

Fråga:
Vi har egentligen inte råd att bjuda alla våra vänner på middagen. Är det okej att bara bjuda en del till själva vigselakten?

Svar:

Det är en samvetsfråga. Så klart kan man bjuda till bara vigselakten, men titta även på att få ned kostnaden för festen för att kunna bjuda alla er vänner på den. Handlar det däremot om vänners vänner, arbetskamrater och männiksor ni känner mer flyktigt kan ni kanske skicka dem speciella inbjudningskort där det klart och tydligt står att ni efter vigselakten samlar dem till en brudskål innan ni och era närmsta åker till festen.

Fråga:
Vi bor inte i Sverige men vill ändå gifta oss där eftersom det är vårt hemland. Vi vill inte belasta våra föräldrar med hela planeringen, kan vi anlita en bröllopskoordinator som fixar allt? Vad exakt ingår?

Svar:

En bröllopskoordinator kan hjälpa er med allt som gäller planeringen och genomförandet av ert bröllop. Ni kan få hjälp med allt från att ta fram tema, förslag på leverantörer, skicka ut och följa upp inbjudningar till att boka biljetter och aktiviteter till era gäster, ordna med vigselförrättare, kyrka och festlokal samt planera och dekorera festen. Det enda ni måste göra själva är att kontakta Skatteverket i Sverige för hindersprövning, bestämma vilka delar ni vill att koordinatorn ska hjälpa er med och sedan godkänna koordinatorns förslag och planer. Ni kommunicerar enkelt via e-post och till exempel Skype.

Fråga:
Vi ska ha kuvertavgift men vet inte hur vi ska formulera oss i inbjudan. Vad ska vi skriva?

Svar:

Jag föreslår att ni efter de nödvändiga uppgifterna om att ni bjuder in gästerna att närvara på er vigsel med tid, ort och plats för fest skriver: OSA. Kuvertavgift + summa + kontonummer. De flesta borde förstå att de osar samtidigt som de betalar. Lägg gärna till en rad om att ni undanber er presenter eftersom ni gifter er av kärlek.

Fråga:
Vi har begränsat antal sittplatser i vår festlokal så vi måste verkligen kämpa för att gästlistan ska bli bra och någorlunda rättvis. Jag är nära vän med en av mina kusiner men pratar knappt med den andra, hon bor långt bort och vi träffades sällan som barn. Min blivande make tycker att jag är orättvis som bara vill bjuda min nära kusin. Måste jag bjuda båda?

Svar:

Nej, verkligen inte, det är er dag och det är ni som bestämmer vilka ni bjuder. Att bjuda släktingar man inte umgås med är inget jag rekommenderar. Speciellt inte för er som verkar ha svårt att få plats med nära vänner.

Fråga:
Hur nära inpå ett bröllop ska man skriva att gästerna bör osa? Och till vem ska de osa? Skriver vi ut våra egna telefonnummer eller mail?

Svar:

Max två veckor efter utsänd inbjudan är en utmärkt tidsrymd, för alla parter. Då vet de allra flesta huruvida de är uppbokade eller inte. Vill ni vara säkra på att de reserverar datumet till er på ett relativt tidigt stadium föreslår jag att ni skickar ut ett så kallat "save the date" långt innan ni skickar inbjudan där ni kort talar om att ni planerar något särskilt just denna dag och önskar deras närvaro. Gästerna ska svara de som officiellt bjuder, det vill säga värdparet. Är ni själva värdar till ert bröllop är det era telefonnummer och adresser som anges. Vill dock varna för att vara värd till sitt eget bröllop och bjuda fler än 3-4 personer. Risken är stor för att missa njutningen av tillställningen.

Fråga:
När ska tackkorten senast postas?

Svar:

Senare än en månad ska ni väl inte behöva vänta? Förutom att det är ohövligt så blir det inte med tiden lättare att få iväg dem.

Stil & smycken

Fråga:
Jag har en vacker enstensring som jag ärvt efter min farmor. Kan jag använda den som vigselring?

Svar:
Självklart kan du det. Smycken är världens äldsta återvinningsbransch där ingenting någonsin slängs. Det är en ära att få ha din farmors sten i din vigselring.
Fråga:
Jag hade tänkt ha slöja på mig på mitt bröllop. Ska jag ta av den på festen efteråt eller behåller jag den på hela kvällen? Marie

Svar:

Det bestämmer du själv. Är det en lång sjal kan det vara svårt att dansa och röra sig ostört annars kan den gott sitta kvar. Tala bara om för frisören hur du tänkt göra så att du vet hur du ska ta loss den utan att rasa din håruppsättning.

Fråga:
Var hittar jag snygga skor till mitt bröllop? Ellinor, Enskede

Svar:

Den här frågan är svår att svara på. Jag menar vad tycker du är snyggt? Hur skulle jag kunna veta det? Däremot är det en fråga som ofta återkommer. Ofta inleds den med: jag har varit runt i stans alla brudbutiker och där är skorna så tråkigt, gammeldags fula och så har jag varit i de vanliga skobutikerna och där passar de inte i färg och…

Exakt så, eller någonting liknande är det många av er läsare som tycker. Min reflektion blir att vi antingen har ett tråkigt skoutbud i svenska butiker eller så hittar alldeles för många inte till de pärlor som finns. Jag uppmanar därför er läsare att skriva till oss om just skor och era funderingar så återkommer vi i ämnet med en artikel framöver.

 

Fråga:
Vi ska gifta oss i Västindien. Har du några tips angående klädval?

Svar:

Så nära ekvatorn är det så varmt att jag rekommenderar en lätt, gärna ljus linnekostym för honom och en kjol utan släp med en topp för henne. Skor som är lätta att ta av och på kan vara en bra idé om ni vill gifta er på stranden. Tänk på att packa upp kostym och klänning direkt när ni kommer fram till hotellet så att plaggen hänger ut sig.

Fråga:
Jag har en tatuering på axeln och vill ha en klänning med bara axlar. Kan jag ha bara axlar i kyrkan och därmed en synlig tatuering? Eller ska jag ha en bolero i kyrkan som jag tar av mig på middagen? Jag står ju självfallet för min tatuering och tycker den är fin men alla tycker ju inte som jag.

Svar:

Spontant säger jag JA! Välj en klänning med bara axlar för att visa din tatuering även om tämligen nya etikettböcker hävdar vikten av att dölja kvinnans bara axlar i kyrkan. Egentligen är det inte de bara axlarna som åsyftas utan urringningen. Enligt dessa etikettböcker är det fritt fram för dekolletaget så snart som man lämnar vigd mark men att inte dölja det i kyrkan ska ses som direkt olämpligt, detta av vördnad för kyrkorummet.

Vi har tidigare pratat med Mats Ekström på Stockholms stift och frågat honom om Svenska kyrkans syn på bara axlar och dekolletage. Svaret blev att Svenska kyrkan inte lägger några moraliska värderingar på hur man är klädd i kyrkan. Självklart är dock att man döljer sina bröst men hur djup urringningen är och om man har bara axlar är ett beslut som alla tar själva.

Detsamma borde gälla tatueringar. Så det är inte något religiöst brott att visa sig med bara axlar, djup urringning, piercning och tatueringar. Det är snarare med hänsyn till andra människor. Har du gäster i den äldre generationen eller gäster med gammeldags syn kan du som brud överväga att dölja din tatuering. Men min åsikt är att du stolt ska visa upp den.

 

Fråga:
Vad ska jag tänka på när jag köper en diamantring? Ska jag be om ett certifikat? Hur vet jag att det är en diamant av god kvalitet?

Svar:

Är det en ring på 0.5 carat och uppåt är det bra att ha ett certifikat, men för mindre stenar är det för dyrt att ha det. Sedan gäller det att kunna lita på att certifikatet verkligen gäller den stenen man har köpt. En del av de dyraste stenarna har en märkning som man endast kan se med mikroskop, då går det inte att fuska med certifieringen. Slipningen är viktig och stenen ska vara så vit som möjligt. En diamant som är IF är fri från inneslutningar med endast mycket små ytfel. VVS har extremt små inneslutningar och VS mycket små. River är en mycket sällsynt vit sten. Välj en VVS eller en IF River VS om du vill ha maximal utdelning för pengarna. Detta är i mångt och mycket en förtroendebransch, så gå till någon du litar på, gärna någon som är medlem i mästarföreningen som kan sin sak.

Fråga:
Hur ska man på bästa sätt ta hand om sina vitguldsringar?

Svar:

Fabrikstillverkade ringar har en tunn hinna av rodium som gör dem vitare. När roderingen slits bort tror man att ringen blir gulare men det är det inte helt vita guldet som kommer fram. Vitt guld ska roderas om en gång per år. Har man en ring i vitt guld som är oroderad ser den inte lika kritvit ut, men blir det en repa på den har repan samma färg som ringens yta.

Fråga:
Vi har en begränsad budget till vårt bröllop, men jag vill fortfarande ha en vacker vigselring på mitt ringfinger. Vilket är ditt bästa budgettips när det kommer till vigselring?

Svar:

När budgeten inte håller för att köpa drömringen, skulle jag råda er till att välja en slät och enkel ring. När ni sedan känner att ni har råd kan du bygga vidare på ringen och förgylla den med diamanter och andra vackra ädelstenar.

Fråga:
När jag har tittat på brudklänningar så är prisskillnaden väldigt stor dem emellan. Men vad är det som skiljer dem åt förutom att de dyrare är oftast av ett mer erkänt och etablerat märke? Har materialet i klänningen någon betydelse förutom att jag vet om att klänningen är av satin istället för siden?

Svar:

Jag brukar säga att du får vad du betalar för, och kvalitet kostar i regel mer. Men visst finns det varumärken som tar fantasisummor för sina klänningar. En välsydd klänning i ett finare tyg, råder det oftast mer arbete bakom och därför stiger priset. Jag skulle råda dig till att känna på olika material som siden och syntet och prova klänningar i olika prisklasser för att få en uppfattning om vad du betalar för. Tyget i klänningen kan vara helt avgörande för hur en den faller och ser ut mot din hud.

Fråga:
Hur lång tid i förväg ska vi beställa våra vigselringar för att vara säkra på att de blir klara i tid?

Svar:

Om ringen ska designas efter era specifika önskemål, eller om ni vill göra större förändringar på de ringar som ni har valt ut, skulle jag rekommendera att ni har en tidsram på en till två månader.

Fråga:
Jag och min sambo ska titta på förlovningsringar och jag tänkte höra om det är något vi bör tänka på när vi väljer förlovningsring? När det exempelvis kommer till färg och form, eftersom vi senare kommer att köpa vigselringar?

Svar:

Jag skulle rekommendera er att redan vid valet av förlovningsring tänka på hur ni skulle vilja se era framtida vigselringar. Väljer du en förlovningsring som har en speciell design, utan en tanke på hur du vill att din vigselring ska vara utformad, kan det blir svårt att hitta en ring som matchar förlovningsringen. Det ni bör tänka på när ni beger er ut och tittar på ringar, är att inte välja en för smal ring och framförallt inte än för tunn.

Fråga:
Jag vill gärna ha en kort klänning på mitt sommarbröllop, men hur kort får en brudklänning vara? Har du något förslag på en kort klänning som är chic och trendig utan att vara vulgär?

Svar:

Det är du själv som sätter gränserna för hur du vill att din klänning ska vara utformad. Utgå alltid från din magkänsla och sätt som regel gränsen vid att dina trosor inte ska synas. Jag skulle råda dig till att inspireras av en klänning i 50-tals stil, med tubtopp och en kjol med mycket vidd. Då kjolen är klockad och utställd kan den vara kortare utan att det blir utmanade. Ett annat alternativ är en 60-tals klänning i sann Jackie Kennedy-anda. Då klänningen inte är urringad upptill kan den vara kortare utan det blir för sexigt. Du kan även välja en klänning där tyllet är synligt nertill. Klänningen kan då vara kort samtidigt som den ger en klädd känsla. Ett tips är även att titta närmare på en klänning som är kort framtill, men lång bak. När du väljer en kort brudklänning, tänk då på att inte smycka dig med allt för mycket strass, då det lätt kan uppfattas som överdrivet.

Fråga:
Jag ska gifta mig till våren och funderar på om jag ska välja en kort brudklänning, men är lite osäker på vilka skor som passar till?

Svar:

En kort brudklänning sätter fokus på skorna och det är därför kul om du väljer ett par i antingen någon färgglad nynas eller ett par som har någon utmärkande detalj likt ett strasspänne. Tänk även på att väja ett par skor i en fin design, gärna ett par som frångår den traditionella designen av brudskor med taxklack. Välj något annorlunda som du känner att du trivs i och kan gå snyggt i fram till altaret. Var inte heller rädd för att välja ett par i färg, det ger sting åt din brudklädsel och gör den mer personlig. Lycka till!

Fråga:
Jag och min blivande man vill ha olika sorters ringar. Han vill ha en slät ring i rödguld och jag vill gärna ha en ring i vitt guld med diamanter. Kan vi välja så olika ringar eller är det viktigt att vi matchar?

Svar:

Det är en vanligt förekommande fråga. Naturligtvis ska ni köpa det ni känner er bekväma i. Ni ska ju bära i era ringar jämt och att de ska matcha som en identifikation på att ni hör ihop känns som överkurs. Det är inte ovanligt med brudpar, precis som ni, där bruden väljer vitt guld med diamanter och brudgummen satsar på en ring i rött guld. Jag brukar säga att det tar tre, fyra besök för bruden att välja sin ring medan brudgummen väljer sin ring på tio minuter. För bruden är ringen mer som ett smycke och för brudgummen är det mer en symbol.

Fråga:
Jag ska gifta mig i februari och har fallit pladask för en axelbandslös klänning. Den känns dock lite bar eftersom vi har ett vinterbröllop och undrar därför om du har några tips på accessoarer som kan hjälpa mig att känna mig lite mer påklädd?

Svar:

I bröllopsmodet återkommer det axelbandslösa oavsett säsong. Vill du känna dig lite mer klädd finns mängder med tips! En vacker chiffongsjal runt axlarna, en sidenbolero, en nätt pälskrage eller en mer klädd jacktyp i pälsmaterial är alla bra accessoarer som gör klänningen med klädd. Även handskar kan hjälpa till för att göra din look mer vintervänlig.

Fråga:
Jag har hittat en fantastisk vigselring i en webshop. Det känns dock lite läskigt att köpa något så dyrt och viktigt på nätet. Vågar jag klicka hem min drömring?

Svar:

Om du handlar från ett svenskt internetföretag med goda referenser ska det gå bra att köpa på nätet. Om du handlar från utländska företag kan det bli problem om en eventuell reklamationssituation uppstår, eftersom de utländska företagen inte behöver följa de svenska lagarna om retur- och reklamationsrätt. Det är inte ovanligt att storleken på ringen behöver justeras och då är det en fördel om du har nära till inköpsstället. Fördelen med att köpa din ring hos en guldsmed i en fysisk butik är att du som kund kan vara mer delaktig i projektet kring tillverkningen av din ring. Du kan vara med och påverka utseendet och på så vis få en skräddarsydd ring.

Fråga:
Vad är det för skillnad att på de ringar som en gulsmed tillverkat i egen verkstad och på dem som jag kan köpa (till ett oftare billigare pris) i någon av de större butikskedjorna?

Svar:

Den största skillnaden är kvalitén. En ring som en smed har handsmitt är starkare och står emot slitage bättre än en massproducerad, gjuten ring. En ring från en guldsmed är personligare och du har en chans att påverka ringens utseende och ta del av processen när smeden tillverkar din ring.

Fråga:
Jag är nyfiken på hur ringtrenderna ser ut just nu. Vilken ring är populärast?

Svar:

En kombination av en solitärring - den med en sten - och alliansringen med flera stenar på rad är populärt just nu. Rött och vitt guld är lika populärt och roséguldet, en blandning av de två, blir allt mer populärt. Tänk på att din ring ska kännas aktuell hela livet, satsa på en tidlös ring.

Fråga:
Hej! Är det alltid så att vigselringen ska sitta på vänster ringfinger? Är det annorlunda för vänsterhänta? /Caroline

Svar:

I Sverige har vi vigselringen på vänster ringfinger även när man är vänsterhänt. I vissa andra länder har man dock ringen på andra fingrar.

Fråga:
Hej! Vad betalar ett par i genomsnitt för sina vigselringar? /Sofie

Svar:

Den frågan är omöjlig att svara på och det beror på vad ni har för budget. En del köper enkla silverringar för ett par hundra kronor medan andra vill ha en ring i platina med mycket diamanter. I USA brukar man dock säga att ringen ska kosta minst två månadslöner.

Fråga:
Hej! Vilken sten är vanligast i en vigselring?/ Jenny

Svar:

Den absolut vanligaste stenen är en briljantslipad diamant. Men det finns ju flera olika slipningar på diamanter.

Fråga:
Vad ska jag tänka på när jag väljer brudbukett?

Svar:

- Var ute god tid

- Välj blommor som du verkligen gillar

- Tänk på att formen på buketten ska matcha din outfit och din figur

- Floristen kommer tipsa dig om säsongens blommor

 

Fråga:
Vad är det för skillnad på en alliansring och en vigselring?

Svar:

Alliansring är en beteckning för en ringtyp som har en rad med stenar. Och det kan vara både en vigselring och en förlovningsring. Vigselringen är den ring du erhåller under vigselakten. Mannen använder sin förlovningsring även som vigselring. Vanligast är att man bara lägger till gravyr med vigseldatum.

Fråga:
Jag vill ha en klassisk ring, vad ska jag välja då?

Svar:

Begreppet "klassisk ring" känns något förlegat. Man ska välja sin ring med hjärtat, personligt tycke och smak. Glöm inte det viktigaste av allt - att du ska trivas med din ring! Det som är "klassiskt" idag är kanske inte det om 20 år.

Klädkod

Fråga:
Vad betyder klädsel bröllopsfest? Detta står på ett inbjudningskort till bröllop vi erhållit. Jenny

Svar:

De traditionella klädkoderna som i festlighetsgrad börjar med "högtidsklädsel" som avser frack och är det festligaste av dem alla, därefter följer "smoking", "mörk kostym" och "kavaj". Jag förstår också om någon skriver "frack", jacket" eller "sommarkostym". Men "Bröllopsfest" betyder absolut ingenting. Du måste ringa och fråga värdparet om det är frack, kostym eller blåställ som avses.

Fråga:
Om man vill ha friare klädsel, alltså inte mörk kostym, vad skriver man då på inbjudningskortet? Birgitta Lindström

Svar:

Ni skriver kavaj. Om ni bjuder till ett sommarbröllop och önskar att gästerna kommer i sina vackra lediga linnekostymer kan ni även förtydliga er önskan genom att skriva: ljus kostym.

Fråga:
Om vi, under klädsel på inbjudningarna, skriver aftonklädsel (damernas) uppfattas det då annorlunda än aftonklänning? Hanna

Svar:

Med aftonklänning är tydligt att ni inte accepterar en byxdress, vilket skulle kunna ha varit ett alternativ då man skriver aftonklädsel. Men hur vet era gäster vad ni menar? Använd de givna klädkoderna som är: Högtidsdräkt, där mannen har frack eller militär uniform och kvinnorna lång aftonklänning. Smoking, där kvinnor kan välja en kortare aftonklänning. Mörk kostym, som är nummer tre på listan över formella klädkoder och där kvinnan väljer mellan byxdress eller knälång klänning i ett lite finare tyg som passar aftonklädsel. Den sista officiella koden är kavaj som tillåter en ljusare kostym än den mörkt grå, blå eller svarta som menas med mörk kostym och där kvinnan kommer elegantare än till vardags men inte fullt lika aftondressad som ovan.

Fråga:
Jag ska på ett internationellt bröllop. Bruden är amerikanska och brudgummen är svensk. Jag vet att det är okej att ha på sig svart på ett bröllop i USA, men det kommer vara många svenskar där. Kan jag ha en svart klänning eller inte? Isabell

Svar:

Isabell, when you are in Rome, do as the romans! Så klä dig i svart klänning och använd ett färggrant skärp eller en sjal som bryter det helt svarta.

Fråga:
I augusti ska jag och min sambo gifta oss. Jag har nu hyrt en frockcoat och undrar lite kring vett och etikett. Vad finns det för regler kring väst och frockcoatkavaj på bröllop och efterföljande fest? Ska knappar vara knäppta eller vad gäller?

Svar:

För frockcoat gäller samma regler som för allt förutom frack, det vill säga att du knäpper alla knappar förutom den nedersta i såväl väst som kavaj. Undantag är när du sitter då kavajen kan vara uppknäppt. Behöver jag säga att du inte ska ta av dig kavajen någon gång?

Fråga:
Kan brudgummen ha frack, fast att man har skrivit kavaj på inbjudan?

Svar:

Nja… nej, för att det inte är korrekt ur ett formellt perspektiv, men ja för att det är allt vanligare och att även brudgummen är extremt uppklädd på bröllopsfotografiet. Etikett är mer riktlinjer än en lagbok. Mina rekommendationer är att om ni bjuder gäster från när och fjärran som antas hålla hårt på etiketten så är svaret nej. Bjuder ni däremot människor som känner er väl och har översyn för detta övertramp så är svaret ja. Ni känner era gäster bäst, ni avgör själva vad som är rätt i ert fall.

Fråga:
Får man ha vita kläder på ett bröllop? Jag har nämligen hört att man inte får det. / Erika

Svar:

Hej Erika, du bör inte ha helvitt på dig. Detta för att inte konkurrera med bruden. Men om klänningen har mönster i andra färger och du adderar en färgglad accessoar som en sjal eller ett skärp klarar du dig fint.

Fråga:
Det är äntligen dags för mig att ge mig ut på jakt efter drömklänningen. Jag vill vara väl förberedd innan jag går ut i butikerna, därför undrar jag vilket det vanligaste misstaget är som brudar gör när de ska välja sin klänning?

Svar:

Det vanligaste misstaget brudar gör att de inte lyssnar på sig själva utan mer oroar sig för vad andra ska tycka. Gör research innan du börjar leta. Titta på bilder nätet och i tidningar för att få inspiration och en uppfattning om vad som tilltalar dig. Välj den klänning som du känner dig som vackrast i. Var så öppen som möjligt och att våga tänka lite utanför "boxen". De som jobbar i butiken är lyhörda och kan tolka dina önskningar. De hjälper dig och ger förslag på vad som passar din figur, stil och plånbok. Klänningen ska också passa in i omgivningen för vigselmiljön. Vanliga misstag är att bruden tar med smakråd som talar om vad de själva skulle ha på sig istället för att tänka på vad som passar bruden, att de inte har koll på sin budget och förälskar sig i en för dyr klänning och att de provar för många klänningar vilket gör att de tröttnar och tappar lusten.

Fråga:
Om det står ”kavaj” på inbjudningskortet, kan man ha frack då? / Daniel

Svar:

Nej Daniel, står det kavaj på inbjudan så kommer du i mörk kostym. Du bör alltså inte klä dig finare än vad det står på inbjudan. Det är ingen lägstanivå vi talar om utan just en mycket specifik påmaning till hur alla gäster ska klä sig.

Sång & dans

Fråga:
Jag ska vara toastmadame på ett bröllop nu i vår. Jag har pratat med brudparet och de vill ha mycket inslag av sång under sin bröllopsfest. Jag tänkte göra ett sånghäfte, precis som på en kräftskiva. Kan man göra det på ett bröllop? Är det några speciella sånger man ska ha med eller inte bör ha med? Mathilde

Svar:

Det är ett stort ansvar som vilar på dina axlar och om du känner dig bekväm med sång så ska du naturligtvis göra ett trevligt sånghäfte. Någon sång om kärlek är på sin plats men inte för många som gör det sockersliskigt. På samma sätt bör du undvika alltför skabrösa visor som en del kan finna anstötliga. Gör upp med brudparet om de har några favoritsånger.

Fråga:
Hur är det egentligen med bröllopsvalsen? När? Var? Hur? Varför? Måste vi gå en kurs? Emelie

Svar:

Egentligen finns det inget som heter bröllopsvals eller brudvals utan det är bara en traditionell wienervals som inleds av brudparet innan golvet fylls på med andra. För gästerna gäller att bordsherren först ska dansa med sin bordsdam innan han bjuder upp någon annan och innan kvällens slut ska alla manliga gäster ha dansat med bruden.

Så här går det till: Dubbel handfattning. Brudgum med ryggen mot mitten och brud med ryggen utåt. Två sidsteg i dansriktningen, två sidsteg mot dansriktningen. Fyra valssteg runt medsols med valsfattning. Avsluta så att brud står med ryggen mot dansriktningen. Fyra valssteg i dansriktningen, brudgum framåt, brud bakåt. Brudgum börjar med vänster fot snett framför höger, sedan höger fot snett framför vänster, fortsätt vänster fot snett framför höger och därefter höger snett framför vänster… Solklart? Inte för mig heller, så ta en danskurs innan bröllopet.

 

Fråga:
Om man vill ha musik i kyrkan utöver psalmer är det ok att spela från en CD eller är det helt smaklöst? Måste man helt enkelt ha en solist som sjunger den sång man vill ha? Malin Krook

Svar:

Personligen tycker jag att det är helt okej att spela musik från en cd även om en solist med ackompanjemang är stiligare. Naturligtvis är solist ett dyrare alternativ, om man nu inte råkar ha ett par goda vänner som ställer upp. Men lyssna för säkerhets skull med pastorsexpeditionen och organisten om deras ljudanläggning och andra praktiska detaljer för arrangemanget.

Fråga:
Snälla, ge oss förslag på låtar som går i valstakt!

Svar:

Även om jag skriver om takt och reson är det inte riktigt mitt område så jag tog kontakt med Björn på Skellefteå kommunala musikskola:

- Drömmen om Elin, med text av Peter Himmelstrand och musik av Kalle Jularbo, svarar han direkt.

Men även Evert Taube-klassiker som Dans på Sunnanö, Calle Schevens vals, och Sjösala vals kommer på förslag. Bland mer moderna låtar i tretakt rekommenderar han Av längtan till dig av Åsa Jinder och Ta mig till havet av Peter Lundblad. Mer svårdansade är klassiska wienervalser som dessutom gör sig bäst med full orkester och då tänker han på eleganta valser som An der schönen blauen Donau av Johann Strauss.

 

Tärna & marskalk

Fråga:
Jag har två bästa kompisar. Vi tre har umgåtts sedan vi var små och tycker om varandra lika mycket. Vem ska jag välja som bestman och hur ska jag framföra det? Petter

Svar:

Delikat fråga Petter, har du absolut bestämt dig för den osvenska anglosaxiska seden med bestman föreslår jag att de får göra upp om äran i en duell med blanka vapen eller möjligen pistol. Eller så väljer du den svenska traditionen med flera marskalkar utan inbördes rangordning. Valet är ditt. Själv skulle jag inte sära dem åt. Och om du gör det finns absolut risken att du mår dåligt av det en lång tid framöver.

Fråga:
Jag ska vara tärna på min kompis bröllop. Vi är tre stycken. Måste vi klä oss lika? Carina, Norrviken.

Svar:

Som tärna ska du vara högtidsklädd men bör inte bära vitt eller en "finare" klänning än vad bruden har. I regel betalar du för din egen utstyrsel. Om däremot din kompis ställer speciella krav på klädseln, som att ni ska köpa eller hyra färgmatchande klänningar, kan det vara på sin plats att diskutera utgifterna. Ta den diskussionen tidigt för att undvika missförstånd. Det är en inte alls ovanlig idé är att matcha tärnklänningens färg med bröllopets färgtema. Själva ordet tärna betyder uppvaktande jungfru. Numera reagerar ingen ifall tärnan är gift. Under medeltiden var det däremot livsviktigt att tärnan var jungfru. Då samlades bruden med sina tärnor för ett farväl till ungmötiden, de lögades, drack gott och hade trevligt. Idag lever bruket kvar i och med att tärnan, det vill säga du och dina vänner, oftast är initiativtagarna till möhippan.

Era främsta uppgifter under bröllopsdagen är att hjälpa bruden med påklädning och att hålla henne på gott humör. Det är ni som ska se till att hon får i sig tillräckligt med näring trots att det är hektiskt, nervöst och spännande. Det är också ni som ska hålla koll på hennes tider, samt inte minst hennes kläder! Kan låta konstigt nu men det är inte världens enklaste sak att utföra ett toalettbesök iklädd krinolin.

Under vigselakten är det er uppgift att hålla i brudbuketten samt att rätta till slöja och släp. Det kan också vara så att ni väntas läsa en text ur bibeln eller en dikt.

Är det fler marskalkar med går tärnor och marsalkar sida vid sida i brudföljet. Som tärna får du ofta själv en mindre bukett till vigseln som du kan krama om. Bra inte minst för att du då vet vad du ska göra med händerna.

Annat som förväntas av dig är att du håller tal vid bröllopsmiddagen.

 

Middagen

Fråga:
Vi är mitt uppe i planeringen utav vårt bröllop och blev lite konfunderade. Jag har hört att gifta par enligt vett och etikett i Sverige inte ska ha varandra till bordet. Men min blivande make har släktingar från Spanien och enligt dem är det tradition att gifta par sitter tillsammans. Hur ska vi göra med bordsplaceringen? Jill

Svar:

Ja du Jill, spanska traditioner är inte mitt huvudämne men om du och din blivande man inte vill förklara för er spanska släktingar att de får ta skeden i vacker hand eller göra som bönder på bönderas vis och tala latin med de lärde eller något annat internationellt ordspråk för att ta seden dit man kommer så föreslår jag er att låta spanjorerna sitta tillsammans.

Fråga:
Mina föräldrar är skilda och kommer inte så bra överens. Båda har nya partners. Hur är det med placering egentligen? Måste de båda sitta vid honnörsbordet och hur placerar man dem egentligen? Sandra

Svar:

Ja du Sandra, gör som man ska bara, då hamnar dina föräldrar tillräckligt långt ifrån varandra. Deras nya partners kan du placera rätt långt bort från varandra långt från honnörsbordet. Är inte det tillräckligt bör du nog fundera på att låta bli att bjuda den ena paret.

Bordsherren har alltid sin bordsdam till höger. Brud och brudgum sitter i mitten av honnörsbordet. Bruden till höger om brudgummen. Brudens mor sitter till vänster om brudgummen.

Brudens far sitter till höger om bruden. Till höger om brudens far sitter brudgummens mor. Brudgummens far har brudens mor till bordsdam. Därefter sitter den närmaste släkten nära brudparet utplacerade efter ålder. Vänner och mer avlägsna släktingar placeras ut därefter. Den enda gången gifta par har varandra till bordet är på sitt eget bröllop. Sambor och syskon ska inte enligt tradition placeras bredvid varandra, men par som ska gifta sig ska sitta bredvid varandra. Toastmaster ska sitta så att han har ögonkontakt med brudparet, serveringspersonal och så att han hörs utav alla. Tärna/tärnor och best man/marskalkar har ofta varandra till bordet.

 

Fråga:
Kan man ha grillbuffé på bröllop? Jessica

Svar:

Absolut, vad ni bjuder på handlar om er smak, ekonomi och er vilja att ha det bröllop ni önskar. Är en barbeque det ni gillar bäst i hela världen ska ni självklart ha det på ert bröllop. Ofta blir bufféer lite mer otvungna i sin stämning eftersom gästerna minglar istället för att ha fast bordsplacering.

Fråga:
Vi gifter oss i maj och ska ha sittande middagsservering. Har du något bra förslag på en annorlunda vårmeny?

Svar:

Jag föreslår följande meny:

Förrätt

Nässelsoppa med pocherat ägg och mildrökt lax.

Varmrätt

Bårkycklingblanquette, ljus god sås, med sparris och primörer och basilika.

Efterätt

Bakade frukter med sabayonne, alternativt tårta. Eller så gör ni en fin rabarberconsommé med vaniljpannacotta, super fräscht och vårigt.

 

Fråga:
Vad är det man ska tänka på när man planerar en stor bröllopsmiddag (i form av matval, typ av servering osv)?

Svar:

Det är en väldigt stor fråga! Ni skriver stor middag, då antar jag att vi talar om cirka 100-200 personer? Jag tycker att ni verkligen skall väga in logistiken, hur ska gästerna serveras? Vad ska vara varmt och vad kan serveras kallt? Hur många personer behöver servera för att alla gäster ska få sin mat någorlunda samtidigt? När det gäller maten så skall ni gå på det som ni själva tycker om och göra något som känns personligt för er. Det är viktigt att ni har er budget, ert lokalval och årstiden i åtanke när ni gör era val. Min rekommendation är att anlita en bröllopskonsult om ni känner er minsta osäkra på hur ni skall gå vidare.

Fråga:
Vi har ett dilemma när det kommer till desserten på vårt sommarbröllop. Vi har bjudit in över 100 gäster och funderar på att bjuda på sorbé. Men kan det bli svårt att hålla den tillräckligt kall till alla gästerna?

Svar:

Sorbé till sommarbröllopet låter både fräscht och svalkande, men likt du nämner kan det vara svårt att hålla desserten tillräckligt kall till alla gästerna, utan att den smälter. Till sommarbröllop är det en fördel att försöka undvika efterrätter som ska serveras kalla. Ett förslag till en somrig dessert är en god rabarbermousse med färska bär.

Fråga:
Vi funderar på att bjuda våra gäster på en buffé, men kan vi göra det på ett bröllop? Vad bör man i så fall servera, och har du några särskilda tips som man måste tänka på?

Svar:

Givetvis kan ni bjuda bröllopsgästerna på en läcker buffé. Det finns många delikata rätter som får plats på ett buffébord och det finns alltid en rätt som passar även de kräsnaste av gäster. Fördelen är även att gästerna kan ta för sig så mycket de vill av den rätten som tyckte var extra god. Välj gärna två huvudråvaror och fokusera på att göra dem riktigt delikata. Servera dem med goda sallader, bröd och såser. Däremot bör ni tänka på att hålla buffén till en rätt för att undvika att det blir rörigt när alla gästerna ska resa sig upp och fylla sin tallrik. Exempelvis kan ni låta varmrätten serveras som en buffé medan förrätt och dessert serveras på tallrik vid bordet.

Fråga:
Vi är två tjejer som ska gifta oss till hösten och har lite problem med bordsplaceringen. Eftersom vi vill ha ett traditionellt bröllop undrar vi hur vi ska placera våra föräldrar vid honnörsbordet? Traditionen säger att brudparet sitter bredvid brudens mor och far, men vem är brud i vårt fall?

Svar:

I ett så traditionsbundet område som bröllop är det skönt att veta att seder förändras kontinuerligt. Nu när vi har samkönade äktenskap med förutsättningar som tidigare inte fanns kommer fler nya vanor att skapas. Praktiskt säger traditionen att brudparet har brudens föräldrar närmast sig vid bordet. Som jag ser det är ni båda brudar och du har din bruds pappa bredvid dig och hon din.

Fråga:
Hej! Vi ska gifta oss nästa sommar och funderar både på matval – men framförallt vinval. Kan vi utgå från vinet och välja meny efter det?

Svar:

Självklart kan ni börja med att bestämma vilka viner som ska serveras till bröllopsmiddagen, då blir det garanterat en perfekt kombination mellan mat och dryck. Dessutom är det mycket roligare att servera sina favoritviner eller något vin som har haft särskild betydelse för er som brudpar. Välj till exempel den Champagnen eller Chablisvinet ni drack när ni förlovade er. Prata med sommeliern eller restaurangchefen där ni ska hålla bröllopsmiddagen och framför era önskemål. Ni kan tillsammans med köksmästaren skapa en meny som passar perfekt till vinerna och som följer säsongen så alla råvaror är toppskick.

Fråga:
Vi behöver din hjälp med en läcker och passande förrätt. Vi vill gärna servera hjortstek med potatisgratäng till varmrätt och en fruktsallad med mangosorbet till efterrätt innan tårtan. Vi undrar om du har något bra tips på vad vi kan servera till förrätt?

Svar:

Varmrätten är ganska tung och lite fet, så jag skulle satsa på något fräscht att inleda med, varför inte en fräsch skaldjurscocktail eller en god laxförrätt? Båda serveras kalla och kan arrangeras vackert vid uppläggningen. En god hemrökt, varmrökt lax på kavring med en välsmakande senapssås och en fin sallad till kan vara ett annat bra alternativ.

Fråga:
Vi har bestämt oss för att fira in det nya året som man och hustru och satsar därför på ett nyårsbröllop. Vi undrar om du har något förslag på en passande meny? Gärna något med skaldjur och champagne.

Svar:

Under vintern tycker jag att ni ska börja med en hummersoppa som ni serverar med en liten varm hummersallad eller handskalade räkor. Ett annat alternativ är att servera en liten skaldjurssallad eller cocktail först och därefter kanske gå på kött - vilt, kalv eller fågel tycker jag passar bra på nyår. Vill ni göra något helt annorlunda och hålla er till skaldjur kan ni servera en ostronsoppa först, varför inte med tryffel? Därefter kan ni ha fina skaldjur på platåer på bordet - festligt som inget annat och inte minst väldigt passande på nyår. En skaldjursplatå med champagne är ett lyxigt sätt att starta ert nya, gifta liv på.

Fråga:
Vilka skall sitta vid honnörsbordet? / Charlotte

Svar:

Åtminstone bruden, brudgum, deras föräldrar och om det får plats även far- och morföräldrar samt syskon. Därefter fylls det på med marskalkar, bästa män, väninnor och kusiner.

Fråga:
Om man vill ha en bröllopsfest med lite mindre alkohol inblandat, hur gör man det snyggt utan att det känns ”snålt”?

Svar:

Ni bjuder helt enkelt på mindre eller rentav ingen alkohol alls. Ett tips - ju tidigare på dagen festen är desto mindre är förväntningarna från gästerna att det ska serveras alkohol. Så om ni är oroliga för att anses "snåla" eller för att någon släkting inte kan hantera alkohol så föreslår jag er att gifta er tidigt på dagen och därefter bjuder på lunch.

Fråga:
Vi funderar på att ha någon typ av kött på vårt bröllop. Vi är 35 personer och vi hade tänkt laga maten själva på förhand. Under själva bröllopsfesten finns det personal som har möjlighet att både värma och servera maten. Har ni något tips på vad som kan vara enkelt och ändå gott att servera. Hur beräknar man hur mycket som går åt?

Svar:

Gör en skagen på kavring först, den kan ni göra nästan helt klar innan, toppa med löjrom en sådan här dag. Som varmrätt kan ni kanske servera en helstekt gödkalventrecote, som ni trancherar och serverar med förslagsvis en potatispuré smaksatt med tryffel, lite goda grönsaker såsom haricot verts samt en god sky eller sås. Räkna ungefär med 100 gram skagen, och cirka 20 gram löjröm per person till förrätten. Till varmrätt räknar ni med cirka 200 gram ostekt kött per person, så har ni rikligt med mat.

Fotograf

Fråga:
Varför ska vi anlita en dyr fotograf? Kan vi inte lägga ut engångskameror på bordet?

Svar:

Är det för kostnaden så förstår jag ert resonemang. Men världens alla engångskameror kan aldrig ersätta en duktig fotograf. Många säger att de aldrig blir bra på bild. De har heller aldrig besökt en duktig porträttfotograf, så vill ni vara säkra på att få bra bilder från ert bröllop blir det till att anlita en sådan.

Fråga:
Hur går vi tillväga för att hitta en riktigt bra fotograf? Jag har sett alla möjliga stilar och för mig är det viktigaste att bilderna blir perfekta! Vad har du för tips?

Svar:

Det finns inga genvägar, var kritisk och titta runt mycket! På Internet hittar ni många av fotografernas bloggar och hemsidor där de visar upp sin bildstil. Nöj er inte bara med hemsidan, utan be om ett personligt möte. Då kan ni se på riktiga fotografier, se färger och skärpa på printar och kvaliteten på albumen. Först då får ni en känsla för hur just den fotogarfen arbetar. Vid mötet märker ni om ni klickar med fotografen, det är viktigt för att bilderna ska blir bra. Leta bland fotografer som syns i bröllopstidningar och som är medlemmar i branschföreningar, samt bedöm både den konstnärliga känslan och den tekniska kvaliteten. Även om det finns oprövade talanger så är det säkrare att välja en erfaren fotograf som vet hur bröllopsfotograferingen går till.

Fråga:
Vi har en ganska tajt bröllopsbudget, men vill ändå ha fina bröllopsbilder att spara som minnen. Vilket är ditt bästa budgettips när det kommer till bröllopsfotografering?

Svar:

Mitt bästa tips är att tänka kvalitet i stället för kvantitet! Ert bröllop är kanske ett av de få tillfällen då ni har möjlighet att se så bra ut som aldrig förr. För att få proffsfotografier med en tajt budget, var då extra kräsen och välj en riktigt bra fotograf för en kortare porträttsession. Från resten av dagen kommer ni säkert att få en massa bilder i alla fall om ni ber om det från era gäster! Om budgeten ändå inte räcker eller om er favoritfotograf inte gör korta uppdrag under högsäsong kan ni fråga om er fotograf kan ta porträttbilderna en annan dag än en lördag och i närheten av där fotografen finns. Man vet ju aldrig - det kan öppna möjligheter!

Fråga:
Jag har hört flera bekanta som bestämmer träff med sin fotograf innan bröllopet. Varför ska man göra det? Och vad finns det för fördelar med det?

Svar:

Om ni endast ska ta porträttbilder är det inte nödvändigt att träffa fotografen innan. Men ska fotografen dokumentera bröllopet under flera timmar kan det vara bra att lära känna varandra, samt att fotografen får en uppfattning om vad ni vill ha för bilder. En del fotografer vill även visa fotoalbum med olika alternativ för att kunna ge er ett prisförslag. Dessutom har vi fotografer många värdefulla tips till de blivande brudparen. Jag får ofta höra att mina tips har uppmärksamma brudparet på saker som de tidigare inte hade tänkt på. Vilket kanske inte är så kontigt med tanke på hur många bröllop som jag har varit en del av.

Fråga:
Varför ska man boka en professionell fotograf när hela släkten finns på plats och dokumenterar?

Svar:

För mig är det inte kameran som skapar bilderna utan fotografen som trycker av. Om ni vill vara säker på att få vackra bilder under hela er bröllopsdag, kan ni inte enbart förlita er på släkten. Kusin Emma eller farbror Gustaf ser vare sig helheten eller detaljerna. Som fotograf ser vi till att vår utrustning är i topp skick och att ingenting "hakar upp" sig. Sedan vill ni väl inte att era släktingar ska stå gömda bakom en kamera hela dagen, även de måste få njuta av er fantastiska dag.

Fråga:
Vi väljer mellan två ganska olika fotografer – hur ska vi tänka? Vad är det viktigaste att tänka på när vi väljer fotograf?

Svar:

Personligen tycker jag att personkemi är bland det allra viktigaste. Det handlar mycket om ett samspel mellan fotograf och brudpar för att få fram den rätta känslan i bilderna. I övrigt tror jag man ska gå mycket på magkänslan när det gäller fotografens portfolio, stämmer bildstilen överens med era personliga önskemål? Referenser och fotografens erfarenhet från att arbeta med bröllop är minst lika viktigt, försök att se vad som finns bakom den flashiga hemsidan, den säger långt ifrån allt!

Fråga:
Hej! Vi vill gärna fotografera oss vid en stor äng utanför kyrkan, men hur gör vi om det regnar? Tar vi det en annan dag då eller? /Melinda

Svar:

Det skulle kännas lite konstigt om det regnar på bröllopet och att sedan ha ett album med solskenbilder som minne. För fotografen är det viktigt att spegla er dag som den var och den kommer att vara underbar oavsett väder! Om det skulle regna - se till att ha med er oömma skor och ett stort paraply. Fotografera så mycket som ni är bekväma med och gå sedan vidare till den regnsäkra platsen ni har bestämt tillsammans med fotografen och fortsätt fotografera utan att behöva tänka på vädret. Att fotografera en annan dag än bröllopet kan bli ganska så dyrt då fotografen med största sannolikhet vill ha betalt även för den bokade plåtningen även om det regnar och sedan har man kostnader för till exempel blommor, hår och smink.

Fråga:
Hej! Kan man be fotografen att retuschera bort finnar och andra skavanker från bröllopsfotona? /Sara

Svar:

Med dagens digitala teknik är det många fotografer som hjälper skönheten lite på traven. Jag tycker absolut att man kan be fotografen ta bort en finne eller en mindre skavank, men det är viktigt att retuschen inte överdrivs. Vissa "skavanker" kanske gör just dig till dig, det kan vara en leverfläck, ett ärr eller liknande. Prata igenom med fotografen vad som skall retuscheras och glöm inte att kolla om retuschen ingår eller om den kostar extra.

Fråga:
Hej! Hur lång tid cirka brukar en normal fotografering ta? /Klas

Svar:

Naturligtvis kan ni boka fotografen precis så länge ni vill. Vissa vill ha bilder från det att bruden gör sig i ordning fram till långt in på festens småtimmar. Andra nöjer sig med porträttbilderna och då vill fotografen vanligtvis ha cirka en timme tillsammans med brudparet. Försök att hålla fotograferingen till en plats där alternativa miljöer finns- ska man transportera sig under denna timma så försvinner onödigt tid där fotografen inte kan arbeta. Tänk även på att bruden i klänning och högklackade skor inte är så snabb så allt för långa promenader är ingen bra idé. Lägg gärna in lite marginal i schemat både innan och efter plåtningen så ni kan vara på plats i god tid och inte behöver känna er stressade under fotograferingen.

Fråga:
Skall man söka tillstånd för dig som fotograf för att man skall få fota i kyrkan? Gör du det i sådana fall eller gör vi det?

Svar:

Det kan vara bra att ni kollar med vigselförrättaren om det är okej att fotografera under vigseln. Det brukar inte vara några problem, men en del präster har haft dåliga erfarenheter med amatörfotografer som klättrar innanför altarringen, kommer för nära och beter sig som om de vore osynliga. Det är alltid bra att presentera sig för prästen innan vigseln börjar och fråga om det är någonting speciellt som de vill att jag i egenskap av fotograf ska tänka på. En del präster tipsar gärna om var det är bäst att stå - och en del vill gärna att man stannar kvar där.

Fråga:
Rekommenderar du att man tar svartvita bilder eller bilder i färg? Måste man bestämma det på förhand?

Svar:

De flesta fotografer fotograferar mest digitalt och då är det inga problem att omvandla en färgbild till svartvitt. Men det är viktigt att tala igenom era önskemål på förhand eftersom en bra svartvit bild ofta kräver ett annat ljus än en färgbild.

Svartvita förstoringar på väggen ger ett konstnärligt intryck, skapar en dekorativ blickpunkt och är tidlösa. Man tröttnar helt enkelt inte så snabbt på en svartvit bild.

 

Fråga:
Jag har alltid funderat över hur fritt det är på en bröllopsfotografering, är det inom vissa ramar eller få brudparet vara med och bestämma?

Svar:

Om du menar att ni som brudpar vill vara med och bestämma poser, stil och hur folk ska stå så kommer fotografen visserligen göra det du ber honom eller henne om, men samtidigt begränsar du dennes kreativitet och går miste om fantastiska bilder. Gör ingen lista med bilder du vill ha i stil med bild på mina skor och ben när jag kliver ur bilen, närbild på mig där jag tittar ner i buketten, bild på oss två där han pussar mig i nacken och jag blundar. Den sorten bilder är fångade ögonblick! Ge fotografen friheten att vara kreativ - du kommer att få sensationella bilder!

Fråga:
Klassiska porträttbilder på enbart brudparet, ska de tas före eller efter vigseln?

Svar:

Där finns det olika uppfattningar bland fotografer. Det är vanligt att man tar bilder innan vigseln. Det magiska ögonblicket när brudgummen ser sin brud för första gången är fantastiskt. Dessutom är det ett perfekt tillfälle för båda att träna på hur man står, går och rör sig i den ovana utstyrseln. Det lär man sig under fotograferingen samtidigt som det blir perfekta, klassiska bilder utan ris i håret, med en makeup som är fräsch och en frisyr som inte har fått sig en törn av alla kramar och eventuella regndroppar.

Fråga:
Hur långt i förväg bör man boka fotograf?

Svar:

Ni bör vara ute i god tid för att försäkra er om att få den fotografen ni vill ha. Jag rekommenderar åtminstone ett år i förväg.

Fråga:
Finns det trender i bröllopsfotografering? Vilka är det som gäller nu?

Svar:

Det har blivit allt vanligare med bröllopsfoton som plåtas såsom modereportage plåtas. Det kan exempelvis vara en riktigt cool bakgrund eller en retro fotokänsla. De senaste åren har den dokumentära bröllopsfotostilen varit riktigt populär och det ser ut att hålla i sig framöver.

Fråga:
Hur gör man för att få fina bilder vid vinterbröllop?

Svar:

Ta bilderna mitt på dagen för att få ett riktigt vackert ljus. På kvällen kan man också leka med tomtebloss, stearinljus och marschaller för en fin effekt.

Gästernas roller

Fråga:
Jag ska vara toastmadame på min systers bröllop, men känner mig lite osäker på min uppgift. Vad förväntas av mig? Kristin

Svar:

Som toastmadame har du en av de viktigaste uppgifterna under bröllopsmiddagen. Innan bröllopet kommer du ta emot anmälningar från dem som önskar hålla tal. Din uppgift är att fördela dessa jämnt över middagen och tillsammans med hovmästaren hålla köket a´jour med vad som händer och när. Förslagsvis inleder du middagen med att presentera dig själv och sedan presenterar du talare efter talare efter den bestämda ordning som finns: brudens far håller inledningstalet och därefter nära släktingar följda av vänner och det hela avslutas med att brudgummens far tackar för maten. Viktigt är att middagens gäster får tid att äta och bekanta sig med sina bordsgrannar, kruxet är att det inte får ta så lång tid att de tröttnar. Till sist är det du som läser upp de telegram som inkommit.

Fråga:
Hej! Jag har blivit utnämnd till bestman på min brors bröllop i sommar och undrar vad mina uppgifter består av?

Svar:

Jag vill börja med att gratulera dig till en vördnadsfull uppgift. Att vara bestman innebär att du ska vara din brors stöd under hela hans stora dag, från tidig morgon till in på småtimmarna på efterfesten. Du ska hjälpa honom att få på sig de rätta kläderna, uppmuntra honom samt se till att han får i sig en bit mat innan ni beger er till kyrkan. Väl i kyrkan står du bredvid din bror framför altaret och väntar på att hans brud ska skrida fram. Du ansvar även över brudens ring till dess att den efterfrågas. Något som också förväntas av dig är att du ska hålla ett tal på bröllopsfesten.

Fråga:
Det är första gången jag går på bröllop, vem är min bordsdam och vad förväntas att jag skall göra? / Fredrik

Svar:

Hej Fredrik, kvinnan till höger om dig är din bordsdam. Det förväntas av dig att du i förväg tar reda på vem hon är och därefter ledsagar henne till bordet. Du bjuder henne din högra arm och känns det naturligt för dig så kan du dra ut hennes stol och skjuta in den när ni sätter er till bords. Du ser naturligtvis också till att hon är med i samtalet och efter middagen ser du till att dansa första dansen med henne.

Fråga:
Vad gör ett värdpar? Vi känner oss lite förvirrade över vem som ska vara värdar och vad deras uppgifter är.

Svar:

Värdpar är precis som det låter de som bjuder in till bröllopet. Förr var det oftast brudens föräldrar som bjöd på kalaset eftersom de i förlängningen fick en mun mindre att mätta. Idag då festen lika gärna kan betalas av båda föräldraparen liksom av brudparet själva är värdfrågan mera öppen. Jag bortser därför från hur festen betalas i förmån för hur värdar för ett bröllop ska agera.

Värdar är de som är ansvariga för alla arrangemang och detaljer kring bröllopet och festen. Det är de som tar emot inbjudningssvaren och de som ska tillhandahålla och pricka av brudparets önskelista. Det är de som sköter kontakten med dem som håller maten och alla andra inblandade. Det är värdparet som för brudparets talan under festen och det är värden som håller välkomsttalet. Kort kan man säga att de ansvarar för att allt går som planerat med festen så att brudparet kan njuta av sitt bröllop.

Mycket av det som ska göras av ett värdpar görs alltså av många brudpar själva, men att vara sitt eget värdpar under bröllopsmiddagen är inget jag rekommenderar. Då är det bättre att fördela värdparets roller bland flera släktingar och vänner, om inget självklart värdpar finns.

 

Möhippa & svensexa

Fråga:
Jag håller på att planera möhippa för min syster. Där är ett gäng tjejer som hon umgås väldigt mycket med och de är naturligtvis med på möhippan. Men det finns också någon flickvän till någon av brudgummens släktingar och hans vänner som den blivande bruden aldrig ens har träffat. Ska jag kontakta dem också, även fast de inte känner min syster? Maria

Svar:

Du ska absolut inte kontakta någon som inte känner din syster inför hennes möhippa. Det här är ju vännernas sista kväll med din syster som ogift. Ni ska ta farväl av henne som ungmö och lova henne evig trohet som vänner. Hon ska kunna skratta och gråta om vartannat och känna sig trygg i nära vänners omsorg.

Presenter

Fråga:
Vi ska på ett bröllop där man ska betala för sin mat och dryck, 750 kronor per person. Sedan har de dessutom skrivit en önskelista. Vi tycker det är lite mycket. Vad ska vi göra, köpa något symboliskt? Det viktiga verkar ändå vara att vi ska komma på festen, eller? Anna

Svar:

Det viktiga är att ni har äran att delta i denna stora dag för brudparet. Och det är er ekonomi som avgör vad ni vill och kan ge. Ge från hjärtat och genomtänkt mer än som en ersättning för mat och dryck, det finns inte något som helst samband mellan bröllopsfest och presenter.

Fråga:
Jag har fått äran att vara tärna på min bästa väns bröllop men har fått för mig att man som tärna måste ge något speciellt i present. Är det så eller det är vad de önskar sig man kan ge? Terese

Svar:

Terese, som gäst på bröllop förväntas du ge en liten present. Den i sin tur står inte i proportion mot vad du förväntas förtära under festen. Det är alltså ingen ersättning vi pratar om utan en handling som visar din uppskattning till brudparet. Som tärna förväntas du däremot inte att ge en extra present. Du förväntas dessutom betala dina egna kläder om det inte är så att brudparet har särskilda krav som går utöver det vanliga och du då rimligen kan begära att de står för hyreskostnaden.

Fråga:
Vårt bröllop är en mix av engelskt och svenskt då min fästman är engelsman. Till de engelska gästerna bifogar vi ett informationsblad om flyg, hotell och så vidare och där skriver vi även våra önskemål om presenter. Men hur gör man i Sverige? Är det vanligast att gästerna själva frågar toastmastern? Emma

Svar:

Du och din man förenar snart två kulturer. Låt detta även gälla er önskelista. Jag tycker att det är utmärkt att göra på ert sätt även om det inte är speciellt svenskt. Annars är det vanliga att man låter värdparet eller brudparets föräldrar hantera önskelistan.

Fråga:
Jag ska på bröllop i oktober och brudparet har skrivit att presenter undanbedes. Kommer folk ändå att köpa något? Anna

Svar:

Ja du, Anna, det var en knivigare fråga att besvara än vad jag först tänkt mig. Det finns egentligen inte några gemensamma etikettsregler för detta inom landet utan det är mer ordnat under varje familj och deras sedvänjor. Vid en snabb rundfrågning här på redaktionen visade det sig att nästan hälften skulle strunta i påbudet och ändå komma med presenter. Själv resonerar jag som så att jag inte ger någon present men en något större blombukett än vad jag först tänkte. Så, det ser ut som om brudparet kommer få mycket blommor och en del presenter.

Fråga:
Hur skall man formulera sig på inbjudan om vi inte vill ha presenter men gärna tar emot ett bidrag till bröllopsresan? Det känns så kostigt att tala om för gästen vad de skall lägga pengarna på. Det kanske man vill bestämma själv? Och man kan ju tolka det som om man betalar för festen. Vilket vi inte vill folk att ska tro. Vi blir ca 100 personer så det är mycket pengar ....... : ) Jenny

Svar:

Ja, Jenny att bjuda 100 personer till festen är en stor utgift men jag tror inte att era gäster tror att de betalar för själva festen om ni skriver att ni önskar ett bidrag till er smekmånad istället för presenter. Det är ju bara samma sak som att fylla i en mycket tydlig önskelista. Har ni bestämt er destination och vilken resebyrå ni köper er resa genom kan ni tala om att era gäster kan köpa resecheckar åt er där.

Fråga:
En tjej på min arbetsplats ska gifta sig. Vad jag vet är inga på arbetsplatsen bjudna på bröllopet, men vi skulle ändå vilja överraska henne med en present. Hur och när är detta lämpligt, utan att de känner sig ”skyldiga” för att vi inte är bjudna. Camilla J

Svar:

Ja du Camilla,

Viktigt att förstå är att presenten inte får missförstås och tolkas som en motprestation för att ha blivit bjuden på fest utan att presenten verkligen är en lyckönskan från vänner. Själv är jag övertygad om att din arbetskamrat skulle bli glad om ni kom till kyrkan och att ni efter vigseln överlämnade en liten gåva, annars kan ni väl göra det sista arbetsdagen innan bröllopet?

 

Fråga:
Vi ska på bröllop i sommar, vilket jag verkligen ser framemot. Men brudparet har inte skrivit någon önskelista och jag undrar därför vad vi bör ge brudparet för present samt vilken prisklass vi bör hålla oss till för att det inte ska se för snålt ut?

Svar:

Ge dem något ni själva önskar att få och som ni tror passar dem. Prislappen för det avgör er plånbok. Och kom ihåg att en present aldrig ska ses som en motprestation för vad exempelvis middagskostnaden för er två skulle motsvara. Gåvor ska komma från hjärtat.

Fråga:
Snart ska jag gifta mig med mitt livs kärlek och jag vill ge honom något riktigt fint i morgongåva. Har du något förslag som är klassiskt men ändå har attityd?

Svar:

Vi män har en tendens att fastna för ett smycke som vi bär jämt istället för att alternera mellan olika smycken. Därför föreslår jag att du köper en personligt utformad amulett som med tiden kommer att få ett högt affektionsvärde. Se till att morgongåvan är tidlös så att den håller hela livet. Andra förslag på bra gåvor är manschettknappar, ett bältesspänne i silver, en personlig nyckelring eller en sedelklämma.

Fråga:
Vi tänkte ge en liten present till vårt värdpar för att visa vår uppskattning. Har du något förslag på vad vi kan ge dem?

Svar:

Att vara värdpar innebär en hel del jobb och jag tycker att det låter som en väldigt trevlig idé att visa er uppskattning efter bröllopet. Varför inte rentav göra något roligt tillsammans? Upplevelsepresenter har blivit en riktigt het trend de senaste åren och det finns en uppsjö av olika saker att välja mellan, allt från chokladprovning till takvandringar. Välj något som passar er alla.

Fråga:
Jag är lite rädd att vi ska få presenter som vi inte gillar av våra gäster. För att vara ärlig är jag mest orolig för faster Berit som inte har någon smak. Får vi byta presenter vi inte gillar?

Svar:

Jag kan hålla med om att det kan kännas lite jobbigt att gå och byta en bröllopsgåva. Men ni kan på ett enkelt sätt förekomma den här sortens problem genom att göra önskelistor på förhand. Låt sedan tärnan eller värdparet meddela gästerna om vad ni önskar er och administrera en sådan lista så att ni inte får två eller tre såskannor. Sedan får man inte glömma bort att en gåva är just en gåva. Om era gäster vill ge er något som de själva valt ut till er så är det enda rätta att le och tacka. Tänk på att gåvan är given av omtanke.

Fråga:
Vilken är den populäraste morgongåvan?

Svar:

För henne är det en tredje ring som med fördel kompletterar förlovnings- och vigselringen. För honom är det ett par manschettknappar med deras eller hans initialer på.

Skål & tal

Fråga:
Jag är bestman på min bäste väns bröllop. Visst är det så att bestman ska hålla tal? I så fall behöver jag lite tips om vad man kan prata om. Christoffer

Svar:

Ja Christoffer, en enda bestman ska hålla tal. Men ta det lugnt, andas in och känn ingen press. Tänk på att du är där i egenskap av att vara vän och inte som underhållare. Berätta bara om hur mycket du tycker om din vän och vad han betyder för dig och om hur glad du är över att han hittat kärleken. Strunta i fjantiga rim och uddlösa humorlösa poänger. Skriv ned dina ord och läs gärna upp det för en provgrupp innan som träning. Se hela talet som en träning för större grupper och kom ihåg att en av världens största talare genom alla tider svimmande när han skulle hålla sitt första tal. Jag tänker naturligtvis på Winston Churchill. Lycka till!

Fråga:
Jag ska vara toastmadame och undrar om talen måste komma i någon speciell ordning och hur lång tid det ska gå mellan talen. Kan man be gästerna hålla talen korta eller är det oförskämt? Cecilia

Svar:

Jag tycker att det snarare är oförskämt av en talare att inte hålla talet kort. Tänk dig en långrandig utvikning av bruden som barn och hennes later och olyckor innan talaren kommer till gymnasiet, då… samtidigt sitter du som gäst och ser din varma fisk kallna, såsen få skinn och riset falla ihop. Så Cecilia, svaret är att det är oförskämt att hålla tal över tre minuter.

Av tradition står brudens far först på talarlistan. Det gör han för att det förr var brudens föräldrar som var värdpar och bjöd på festen. Har ni valt ett annat värdpar kan de dock hålla ett välkomsttal innan. Därefter följer övriga föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar, äldre släktingar och sedan övrig släkt innan det avslutas med vänner. Åtminstone en tärna och marskalk förväntas hålla ett tal.

 

Fråga:
Brudens och brudgummens föräldrar bjuder på festen. Skall brudgummens far ändå hålla tacktalet för maten? Birgitta

Svar:

Nej, varför ska han tacka sig själv? Tacktalet hålls traditionellt av den som har värdinnan till bords - om det i det här fallet är ännu en värd föreslår jag närmaste äldre släkting utvald från någon av era familjer.

Fråga:
Måste jag som brud hålla tal på mitt eget bröllop?

Svar:

Det är inte en svensk sed att hålla tal på sitt eget bröllop, så det behöver du verkligen inte göra. Men vill du nödvändigtvis göra det så kan du alltid "skylla" på att du inte är så mycket för att upprätthålla traditioner.

Fråga:
Vad skulle du föreslå för ljuvliga tilltugg till ett champagnemingel innan middagen?

Svar:

Jag rekommenderar välgjorda canapeer. Toppingen kan du variera i all oändlighet! En god getost med fikon, en potatisblini med sikrom, en mögelost med päron, rökt lax med äggröra, renstek med pepparrot. Tänk på att det skall passa till många och till den drycken ni avser servera.

Fråga:
Vem ska hålla välkomsttalet? / Lisa

Svar:

Värden eller värdinnan håller alltid välkomsttalet. Det behöver inte vara brudens föräldrar utan det är de någon av dem ni valt som värdpar.

Fråga:
Kan man på något sätt förtydliga att man måste föranmäla sina tal till vår toastmaster. Jag tror att många av våra inbjudna gäster inte riktigt förstår att man måste göra det, utan eventuellt planerar några spontana tal. Malena

Svar:

Malena, prata med dem redan nu och säg att det är så här det kommer att vara under ert bröllop. Naturligtvis kan du även skriva namn och telefonnummer till er valda toastmaster på inbjudan. Det är sedan hans eller hennes uppgift att fördela talen. Berättar du om dina farhågor kommer då han eller hon prata med berörda personer innan middagen för att få dem med på sin talarlista.

Fråga:
Kan man ha snaps på bröllop? Och sånger?

Svar:

Svaret på båda frågorna är ja men jag vill förtydliga dem. I den nordiska matlagningstraditionen är sill, ost och snaps mer korrekt till ett sommarbröllop än pilgrimmsmusslor, chèvre och sauternes. Att fler väljer det senare till sitt bröllop kan ha med en internationalisering av maträtter att göra men också med en rädsla för att verka "bonniga". Välj de rätter ni tycker om att äta. Och sången? Ja den hör till, lika säkert på fäbodvallen som i slottets sal, det är bara mängden ekivoka passager som bör vara färre i den senare - liksom under ett bröllop.

Vigsel

Fråga:
Min blivande man är från Australien och har inte lika många gäster som jag vilket gör det lite konstigt om ena halvan av kyrkan ser halvtom ut. Så hur ska våra gäster sitta i kyrkan? Lilian

Svar:

Av tradition sätter sig brudens släktingar och vänner på vänster sida och brudgummens till höger. Det här är en kvarleva sedan lång tid tillbaka då kyrkan separerade kvinnor från män och placerade dem på olika sidor. Det finns naturligtvis ingen anledning att bibehålla denna fånighet och det har inte heller den Svenska kyrkan gjort. Så varför ska ni? Se till att ett par marskalkar eller några andra av er betrodda tar emot gästerna när de anländer till kyrkan. De får i sin tur förklara att de främsta bänkarna är för närmaste släkten men att de sedan fyller på jämnt längs båda sidorna.

Fråga:
Måste man vara konfirmerad om man ska gifta sig? Lina

Svar:

Nej, ingen av er måste vara konfirmerad för att gifta sig i den Svenska kyrkan. Och om en av er är medlem i Svenska kyrkan kostar det ingenting. För en borgerlig vigsel behöver ni inte heller vara konfirmerade.

Fråga:
Bör vi båda växla ringar vid vigseln?

Svar:

Antingen växlar ni ringar eller så är det bara bruden som får en ring. Ringväxling för båda blir alltmer vanligt, antingen med en nyinköpt ring eller med förlovningsringen.

Fråga:
Är bröllopskoordinatorn med under bröllopsdagen så att hon eller han kan se till att allt klaffar?

Svar:

Har ni anlitat någon för hela planeringen av ert bröllop finns koordinatorn med under bröllopsdagen.

Relationer

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

shop

 

Vinn edt från Molton Brown

Den nya Molton Brown-doften är en engelsk kreation för en fräsch sommar med noter av hallon, litchi, pion, rosépeppar och cederträ-mysk. Parfymören Vanessa Prudent blev inspirerad av gastronomi och n....Tävla här

Vinn edt från Molton Brown

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Malin Jacobsson
Malin Jacobsson

Möhippan..

Min möhippa! Wow säger jag bara! Vilken fantastisk dag att vakna upp till! Blev väckt av mina bästa vänner tidigt på lördagsmorgonen! Dom dukade up...Läs inlägget

Sanna Bergen
Sanna Bergen

Bröllopsbubblan..

Wow. Vilken dag! Och vilken fest! Det var så mycket glädje och vi blev så fullkomligt överösta med kärlek att det tog gott och väl en vecka att bar...Läs inlägget

Madeleine Svensson
Madeleine Svensson

Bröllopsresa – Dubai – Del 4..

Efter en vecka på det första hotellet va det tid att åka vidare till nästa. Nu hade vi bokat in oss på Waldorf Astoria Dubai Palm Jumeirah. Hotelle...Läs inlägget

Matina Ekman
Matina Ekman

Smekmånad..

Vi är påväg till fantastiska SANTORINI 💙 Kan man önska sig en mer romantisk plats att åka till som nygift och förälskad. Snart får vi se de fantas...Läs inlägget

Frida Forsberg
Frida Forsberg

Snipp snapp snut, så var sagan slut 💖..

Flera gånger under den här resan har jag fått frågan om varför jag gör det. Varför bloggar jag? Varför lägger jag ner så mycket tid på något som i ...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

Äntligen gifta: 28 maj!..

28 maj: vår dag Vi blev äntligen gifta. Det var en otroligt fin dag med alla nära och köra runtomkring oss. Det är en dag jag kommer minnas för all...Läs inlägget

annons

Upptäck bästabettingsidorna.se som jämför bettingsidor på nätet