Fotograf
Foto: Lina Eidenberg-Adamo

Fotograf

Alla blivande brudpar och gäster har en mängd olika frågor som de önskar svar på och vi får många brev och mejl från er alla. Här har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna vad gäller just fotograferingen av bröllopet. Klicka på en fråga nedan så ser du redaktionens svar.

Fråga:
Varför ska vi anlita en dyr fotograf? Kan vi inte lägga ut engångskameror på bordet?

Svar:

Är det för kostnaden så förstår jag ert resonemang. Men världens alla engångskameror kan aldrig ersätta en duktig fotograf. Många säger att de aldrig blir bra på bild. De har heller aldrig besökt en duktig porträttfotograf, så vill ni vara säkra på att få bra bilder från ert bröllop blir det till att anlita en sådan.

Fråga:
Hur går vi tillväga för att hitta en riktigt bra fotograf? Jag har sett alla möjliga stilar och för mig är det viktigaste att bilderna blir perfekta! Vad har du för tips?

Svar:

Det finns inga genvägar, var kritisk och titta runt mycket! På Internet hittar ni många av fotografernas bloggar och hemsidor där de visar upp sin bildstil. Nöj er inte bara med hemsidan, utan be om ett personligt möte. Då kan ni se på riktiga fotografier, se färger och skärpa på printar och kvaliteten på albumen. Först då får ni en känsla för hur just den fotogarfen arbetar. Vid mötet märker ni om ni klickar med fotografen, det är viktigt för att bilderna ska blir bra. Leta bland fotografer som syns i bröllopstidningar och som är medlemmar i branschföreningar, samt bedöm både den konstnärliga känslan och den tekniska kvaliteten. Även om det finns oprövade talanger så är det säkrare att välja en erfaren fotograf som vet hur bröllopsfotograferingen går till.

Fråga:
Vi har en ganska tajt bröllopsbudget, men vill ändå ha fina bröllopsbilder att spara som minnen. Vilket är ditt bästa budgettips när det kommer till bröllopsfotografering?

Svar:

Mitt bästa tips är att tänka kvalitet i stället för kvantitet! Ert bröllop är kanske ett av de få tillfällen då ni har möjlighet att se så bra ut som aldrig förr. För att få proffsfotografier med en tajt budget, var då extra kräsen och välj en riktigt bra fotograf för en kortare porträttsession. Från resten av dagen kommer ni säkert att få en massa bilder i alla fall om ni ber om det från era gäster! Om budgeten ändå inte räcker eller om er favoritfotograf inte gör korta uppdrag under högsäsong kan ni fråga om er fotograf kan ta porträttbilderna en annan dag än en lördag och i närheten av där fotografen finns. Man vet ju aldrig - det kan öppna möjligheter!

Fråga:
Jag har hört flera bekanta som bestämmer träff med sin fotograf innan bröllopet. Varför ska man göra det? Och vad finns det för fördelar med det?

Svar:

Om ni endast ska ta porträttbilder är det inte nödvändigt att träffa fotografen innan. Men ska fotografen dokumentera bröllopet under flera timmar kan det vara bra att lära känna varandra, samt att fotografen får en uppfattning om vad ni vill ha för bilder. En del fotografer vill även visa fotoalbum med olika alternativ för att kunna ge er ett prisförslag. Dessutom har vi fotografer många värdefulla tips till de blivande brudparen. Jag får ofta höra att mina tips har uppmärksamma brudparet på saker som de tidigare inte hade tänkt på. Vilket kanske inte är så kontigt med tanke på hur många bröllop som jag har varit en del av.

Fråga:
Varför ska man boka en professionell fotograf när hela släkten finns på plats och dokumenterar?

Svar:

För mig är det inte kameran som skapar bilderna utan fotografen som trycker av. Om ni vill vara säker på att få vackra bilder under hela er bröllopsdag, kan ni inte enbart förlita er på släkten. Kusin Emma eller farbror Gustaf ser vare sig helheten eller detaljerna. Som fotograf ser vi till att vår utrustning är i topp skick och att ingenting "hakar upp" sig. Sedan vill ni väl inte att era släktingar ska stå gömda bakom en kamera hela dagen, även de måste få njuta av er fantastiska dag.

Fråga:
Vi väljer mellan två ganska olika fotografer – hur ska vi tänka? Vad är det viktigaste att tänka på när vi väljer fotograf?

Svar:

Personligen tycker jag att personkemi är bland det allra viktigaste. Det handlar mycket om ett samspel mellan fotograf och brudpar för att få fram den rätta känslan i bilderna. I övrigt tror jag man ska gå mycket på magkänslan när det gäller fotografens portfolio, stämmer bildstilen överens med era personliga önskemål? Referenser och fotografens erfarenhet från att arbeta med bröllop är minst lika viktigt, försök att se vad som finns bakom den flashiga hemsidan, den säger långt ifrån allt!

Fråga:
Hej! Vi vill gärna fotografera oss vid en stor äng utanför kyrkan, men hur gör vi om det regnar? Tar vi det en annan dag då eller? /Melinda

Svar:

Det skulle kännas lite konstigt om det regnar på bröllopet och att sedan ha ett album med solskenbilder som minne. För fotografen är det viktigt att spegla er dag som den var och den kommer att vara underbar oavsett väder! Om det skulle regna - se till att ha med er oömma skor och ett stort paraply. Fotografera så mycket som ni är bekväma med och gå sedan vidare till den regnsäkra platsen ni har bestämt tillsammans med fotografen och fortsätt fotografera utan att behöva tänka på vädret. Att fotografera en annan dag än bröllopet kan bli ganska så dyrt då fotografen med största sannolikhet vill ha betalt även för den bokade plåtningen även om det regnar och sedan har man kostnader för till exempel blommor, hår och smink.

Fråga:
Hej! Kan man be fotografen att retuschera bort finnar och andra skavanker från bröllopsfotona? /Sara

Svar:

Med dagens digitala teknik är det många fotografer som hjälper skönheten lite på traven. Jag tycker absolut att man kan be fotografen ta bort en finne eller en mindre skavank, men det är viktigt att retuschen inte överdrivs. Vissa "skavanker" kanske gör just dig till dig, det kan vara en leverfläck, ett ärr eller liknande. Prata igenom med fotografen vad som skall retuscheras och glöm inte att kolla om retuschen ingår eller om den kostar extra.

Fråga:
Hej! Hur lång tid cirka brukar en normal fotografering ta? /Klas

Svar:

Naturligtvis kan ni boka fotografen precis så länge ni vill. Vissa vill ha bilder från det att bruden gör sig i ordning fram till långt in på festens småtimmar. Andra nöjer sig med porträttbilderna och då vill fotografen vanligtvis ha cirka en timme tillsammans med brudparet. Försök att hålla fotograferingen till en plats där alternativa miljöer finns- ska man transportera sig under denna timma så försvinner onödigt tid där fotografen inte kan arbeta. Tänk även på att bruden i klänning och högklackade skor inte är så snabb så allt för långa promenader är ingen bra idé. Lägg gärna in lite marginal i schemat både innan och efter plåtningen så ni kan vara på plats i god tid och inte behöver känna er stressade under fotograferingen.

Fråga:
Skall man söka tillstånd för dig som fotograf för att man skall få fota i kyrkan? Gör du det i sådana fall eller gör vi det?

Svar:

Det kan vara bra att ni kollar med vigselförrättaren om det är okej att fotografera under vigseln. Det brukar inte vara några problem, men en del präster har haft dåliga erfarenheter med amatörfotografer som klättrar innanför altarringen, kommer för nära och beter sig som om de vore osynliga. Det är alltid bra att presentera sig för prästen innan vigseln börjar och fråga om det är någonting speciellt som de vill att jag i egenskap av fotograf ska tänka på. En del präster tipsar gärna om var det är bäst att stå - och en del vill gärna att man stannar kvar där.

Fråga:
Rekommenderar du att man tar svartvita bilder eller bilder i färg? Måste man bestämma det på förhand?

Svar:

De flesta fotografer fotograferar mest digitalt och då är det inga problem att omvandla en färgbild till svartvitt. Men det är viktigt att tala igenom era önskemål på förhand eftersom en bra svartvit bild ofta kräver ett annat ljus än en färgbild.

Svartvita förstoringar på väggen ger ett konstnärligt intryck, skapar en dekorativ blickpunkt och är tidlösa. Man tröttnar helt enkelt inte så snabbt på en svartvit bild.

 

Fråga:
Jag har alltid funderat över hur fritt det är på en bröllopsfotografering, är det inom vissa ramar eller få brudparet vara med och bestämma?

Svar:

Om du menar att ni som brudpar vill vara med och bestämma poser, stil och hur folk ska stå så kommer fotografen visserligen göra det du ber honom eller henne om, men samtidigt begränsar du dennes kreativitet och går miste om fantastiska bilder. Gör ingen lista med bilder du vill ha i stil med bild på mina skor och ben när jag kliver ur bilen, närbild på mig där jag tittar ner i buketten, bild på oss två där han pussar mig i nacken och jag blundar. Den sorten bilder är fångade ögonblick! Ge fotografen friheten att vara kreativ - du kommer att få sensationella bilder!

Fråga:
Klassiska porträttbilder på enbart brudparet, ska de tas före eller efter vigseln?

Svar:

Där finns det olika uppfattningar bland fotografer. Det är vanligt att man tar bilder innan vigseln. Det magiska ögonblicket när brudgummen ser sin brud för första gången är fantastiskt. Dessutom är det ett perfekt tillfälle för båda att träna på hur man står, går och rör sig i den ovana utstyrseln. Det lär man sig under fotograferingen samtidigt som det blir perfekta, klassiska bilder utan ris i håret, med en makeup som är fräsch och en frisyr som inte har fått sig en törn av alla kramar och eventuella regndroppar.

Fråga:
Hur långt i förväg bör man boka fotograf?

Svar:

Ni bör vara ute i god tid för att försäkra er om att få den fotografen ni vill ha. Jag rekommenderar åtminstone ett år i förväg.

Fråga:
Finns det trender i bröllopsfotografering? Vilka är det som gäller nu?

Svar:

Det har blivit allt vanligare med bröllopsfoton som plåtas såsom modereportage plåtas. Det kan exempelvis vara en riktigt cool bakgrund eller en retro fotokänsla. De senaste åren har den dokumentära bröllopsfotostilen varit riktigt populär och det ser ut att hålla i sig framöver.

Fråga:
Hur gör man för att få fina bilder vid vinterbröllop?

Svar:

Ta bilderna mitt på dagen för att få ett riktigt vackert ljus. På kvällen kan man också leka med tomtebloss, stearinljus och marschaller för en fin effekt.


Sök efter företag med: Foto/Film hos My WeddingPlanner

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

shop

 

Vinn två fantastiska vårdofter

Denna gång kan ni vinna ett kit med två mycket exklusiva dofter! - En för brud och en för brudgum Totalt värde: 2 500 kr!! ...Tävla här

Vinn två fantastiska vårdofter

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Malin Jacobsson
Malin Jacobsson

Möhippan..

Min möhippa! Wow säger jag bara! Vilken fantastisk dag att vakna upp till! Blev väckt av mina bästa vänner tidigt på lördagsmorgonen! Dom dukade up...Läs inlägget

Sanna Bergen
Sanna Bergen

Bröllopsbubblan..

Wow. Vilken dag! Och vilken fest! Det var så mycket glädje och vi blev så fullkomligt överösta med kärlek att det tog gott och väl en vecka att bar...Läs inlägget

Madeleine Svensson
Madeleine Svensson

Bröllopsresa – Dubai – Del 4..

Efter en vecka på det första hotellet va det tid att åka vidare till nästa. Nu hade vi bokat in oss på Waldorf Astoria Dubai Palm Jumeirah. Hotelle...Läs inlägget

Matina Ekman
Matina Ekman

Smekmånad..

Vi är påväg till fantastiska SANTORINI 💙 Kan man önska sig en mer romantisk plats att åka till som nygift och förälskad. Snart får vi se de fantas...Läs inlägget

Frida Forsberg
Frida Forsberg

Snipp snapp snut, så var sagan slut 💖..

Flera gånger under den här resan har jag fått frågan om varför jag gör det. Varför bloggar jag? Varför lägger jag ner så mycket tid på något som i ...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

Äntligen gifta: 28 maj!..

28 maj: vår dag Vi blev äntligen gifta. Det var en otroligt fin dag med alla nära och köra runtomkring oss. Det är en dag jag kommer minnas för all...Läs inlägget

annons

Upptäck bästabettingsidorna.se som jämför bettingsidor på nätet