Planering
Planering
Vett & etikett
Vett & etikett
Smycken
Smycken
Festlokalen
Festlokalen
Fotograf
Foto: Lina Eidenberg-Adamo

Fotograf

Alla blivande brudpar och gäster har en mängd olika frågor som de önskar svar på och vi får många brev och mejl från er alla. Här har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna vad gäller just fotograferingen av bröllopet. Klicka på en fråga nedan så ser du redaktionens svar.

Fråga:
Varför ska vi anlita en dyr fotograf? Kan vi inte lägga ut engångskameror på bordet?

Svar:

Är det för kostnaden så förstår jag ert resonemang. Men världens alla engångskameror kan aldrig ersätta en duktig fotograf. Många säger att de aldrig blir bra på bild. De har heller aldrig besökt en duktig porträttfotograf, så vill ni vara säkra på att få bra bilder från ert bröllop blir det till att anlita en sådan.

Fråga:
Hur går vi tillväga för att hitta en riktigt bra fotograf? Jag har sett alla möjliga stilar och för mig är det viktigaste att bilderna blir perfekta! Vad har du för tips?

Svar:

Det finns inga genvägar, var kritisk och titta runt mycket! På Internet hittar ni många av fotografernas bloggar och hemsidor där de visar upp sin bildstil. Nöj er inte bara med hemsidan, utan be om ett personligt möte. Då kan ni se på riktiga fotografier, se färger och skärpa på printar och kvaliteten på albumen. Först då får ni en känsla för hur just den fotogarfen arbetar. Vid mötet märker ni om ni klickar med fotografen, det är viktigt för att bilderna ska blir bra. Leta bland fotografer som syns i bröllopstidningar och som är medlemmar i branschföreningar, samt bedöm både den konstnärliga känslan och den tekniska kvaliteten. Även om det finns oprövade talanger så är det säkrare att välja en erfaren fotograf som vet hur bröllopsfotograferingen går till.

Fråga:
Vi har en ganska tajt bröllopsbudget, men vill ändå ha fina bröllopsbilder att spara som minnen. Vilket är ditt bästa budgettips när det kommer till bröllopsfotografering?

Svar:

Mitt bästa tips är att tänka kvalitet i stället för kvantitet! Ert bröllop är kanske ett av de få tillfällen då ni har möjlighet att se så bra ut som aldrig förr. För att få proffsfotografier med en tajt budget, var då extra kräsen och välj en riktigt bra fotograf för en kortare porträttsession. Från resten av dagen kommer ni säkert att få en massa bilder i alla fall om ni ber om det från era gäster! Om budgeten ändå inte räcker eller om er favoritfotograf inte gör korta uppdrag under högsäsong kan ni fråga om er fotograf kan ta porträttbilderna en annan dag än en lördag och i närheten av där fotografen finns. Man vet ju aldrig - det kan öppna möjligheter!

Fråga:
Jag har hört flera bekanta som bestämmer träff med sin fotograf innan bröllopet. Varför ska man göra det? Och vad finns det för fördelar med det?

Svar:

Om ni endast ska ta porträttbilder är det inte nödvändigt att träffa fotografen innan. Men ska fotografen dokumentera bröllopet under flera timmar kan det vara bra att lära känna varandra, samt att fotografen får en uppfattning om vad ni vill ha för bilder. En del fotografer vill även visa fotoalbum med olika alternativ för att kunna ge er ett prisförslag. Dessutom har vi fotografer många värdefulla tips till de blivande brudparen. Jag får ofta höra att mina tips har uppmärksamma brudparet på saker som de tidigare inte hade tänkt på. Vilket kanske inte är så kontigt med tanke på hur många bröllop som jag har varit en del av.

Fråga:
Varför ska man boka en professionell fotograf när hela släkten finns på plats och dokumenterar?

Svar:

För mig är det inte kameran som skapar bilderna utan fotografen som trycker av. Om ni vill vara säker på att få vackra bilder under hela er bröllopsdag, kan ni inte enbart förlita er på släkten. Kusin Emma eller farbror Gustaf ser vare sig helheten eller detaljerna. Som fotograf ser vi till att vår utrustning är i topp skick och att ingenting "hakar upp" sig. Sedan vill ni väl inte att era släktingar ska stå gömda bakom en kamera hela dagen, även de måste få njuta av er fantastiska dag.

Fråga:
Vi väljer mellan två ganska olika fotografer – hur ska vi tänka? Vad är det viktigaste att tänka på när vi väljer fotograf?

Svar:

Personligen tycker jag att personkemi är bland det allra viktigaste. Det handlar mycket om ett samspel mellan fotograf och brudpar för att få fram den rätta känslan i bilderna. I övrigt tror jag man ska gå mycket på magkänslan när det gäller fotografens portfolio, stämmer bildstilen överens med era personliga önskemål? Referenser och fotografens erfarenhet från att arbeta med bröllop är minst lika viktigt, försök att se vad som finns bakom den flashiga hemsidan, den säger långt ifrån allt!

Fråga:
Hej! Vi vill gärna fotografera oss vid en stor äng utanför kyrkan, men hur gör vi om det regnar? Tar vi det en annan dag då eller? /Melinda

Svar:

Det skulle kännas lite konstigt om det regnar på bröllopet och att sedan ha ett album med solskenbilder som minne. För fotografen är det viktigt att spegla er dag som den var och den kommer att vara underbar oavsett väder! Om det skulle regna - se till att ha med er oömma skor och ett stort paraply. Fotografera så mycket som ni är bekväma med och gå sedan vidare till den regnsäkra platsen ni har bestämt tillsammans med fotografen och fortsätt fotografera utan att behöva tänka på vädret. Att fotografera en annan dag än bröllopet kan bli ganska så dyrt då fotografen med största sannolikhet vill ha betalt även för den bokade plåtningen även om det regnar och sedan har man kostnader för till exempel blommor, hår och smink.

Fråga:
Hej! Kan man be fotografen att retuschera bort finnar och andra skavanker från bröllopsfotona? /Sara

Svar:

Med dagens digitala teknik är det många fotografer som hjälper skönheten lite på traven. Jag tycker absolut att man kan be fotografen ta bort en finne eller en mindre skavank, men det är viktigt att retuschen inte överdrivs. Vissa "skavanker" kanske gör just dig till dig, det kan vara en leverfläck, ett ärr eller liknande. Prata igenom med fotografen vad som skall retuscheras och glöm inte att kolla om retuschen ingår eller om den kostar extra.

Fråga:
Hej! Hur lång tid cirka brukar en normal fotografering ta? /Klas

Svar:

Naturligtvis kan ni boka fotografen precis så länge ni vill. Vissa vill ha bilder från det att bruden gör sig i ordning fram till långt in på festens småtimmar. Andra nöjer sig med porträttbilderna och då vill fotografen vanligtvis ha cirka en timme tillsammans med brudparet. Försök att hålla fotograferingen till en plats där alternativa miljöer finns- ska man transportera sig under denna timma så försvinner onödigt tid där fotografen inte kan arbeta. Tänk även på att bruden i klänning och högklackade skor inte är så snabb så allt för långa promenader är ingen bra idé. Lägg gärna in lite marginal i schemat både innan och efter plåtningen så ni kan vara på plats i god tid och inte behöver känna er stressade under fotograferingen.

Fråga:
Skall man söka tillstånd för dig som fotograf för att man skall få fota i kyrkan? Gör du det i sådana fall eller gör vi det?

Svar:

Det kan vara bra att ni kollar med vigselförrättaren om det är okej att fotografera under vigseln. Det brukar inte vara några problem, men en del präster har haft dåliga erfarenheter med amatörfotografer som klättrar innanför altarringen, kommer för nära och beter sig som om de vore osynliga. Det är alltid bra att presentera sig för prästen innan vigseln börjar och fråga om det är någonting speciellt som de vill att jag i egenskap av fotograf ska tänka på. En del präster tipsar gärna om var det är bäst att stå - och en del vill gärna att man stannar kvar där.

Fråga:
Rekommenderar du att man tar svartvita bilder eller bilder i färg? Måste man bestämma det på förhand?

Svar:

De flesta fotografer fotograferar mest digitalt och då är det inga problem att omvandla en färgbild till svartvitt. Men det är viktigt att tala igenom era önskemål på förhand eftersom en bra svartvit bild ofta kräver ett annat ljus än en färgbild.

Svartvita förstoringar på väggen ger ett konstnärligt intryck, skapar en dekorativ blickpunkt och är tidlösa. Man tröttnar helt enkelt inte så snabbt på en svartvit bild.

 

Fråga:
Jag har alltid funderat över hur fritt det är på en bröllopsfotografering, är det inom vissa ramar eller få brudparet vara med och bestämma?

Svar:

Om du menar att ni som brudpar vill vara med och bestämma poser, stil och hur folk ska stå så kommer fotografen visserligen göra det du ber honom eller henne om, men samtidigt begränsar du dennes kreativitet och går miste om fantastiska bilder. Gör ingen lista med bilder du vill ha i stil med bild på mina skor och ben när jag kliver ur bilen, närbild på mig där jag tittar ner i buketten, bild på oss två där han pussar mig i nacken och jag blundar. Den sorten bilder är fångade ögonblick! Ge fotografen friheten att vara kreativ - du kommer att få sensationella bilder!

Fråga:
Klassiska porträttbilder på enbart brudparet, ska de tas före eller efter vigseln?

Svar:

Där finns det olika uppfattningar bland fotografer. Det är vanligt att man tar bilder innan vigseln. Det magiska ögonblicket när brudgummen ser sin brud för första gången är fantastiskt. Dessutom är det ett perfekt tillfälle för båda att träna på hur man står, går och rör sig i den ovana utstyrseln. Det lär man sig under fotograferingen samtidigt som det blir perfekta, klassiska bilder utan ris i håret, med en makeup som är fräsch och en frisyr som inte har fått sig en törn av alla kramar och eventuella regndroppar.

Fråga:
Hur långt i förväg bör man boka fotograf?

Svar:

Ni bör vara ute i god tid för att försäkra er om att få den fotografen ni vill ha. Jag rekommenderar åtminstone ett år i förväg.

Fråga:
Finns det trender i bröllopsfotografering? Vilka är det som gäller nu?

Svar:

Det har blivit allt vanligare med bröllopsfoton som plåtas såsom modereportage plåtas. Det kan exempelvis vara en riktigt cool bakgrund eller en retro fotokänsla. De senaste åren har den dokumentära bröllopsfotostilen varit riktigt populär och det ser ut att hålla i sig framöver.

Fråga:
Hur gör man för att få fina bilder vid vinterbröllop?

Svar:

Ta bilderna mitt på dagen för att få ett riktigt vackert ljus. På kvällen kan man också leka med tomtebloss, stearinljus och marschaller för en fin effekt.


Sök efter företag med: Foto/Film hos My WeddingPlanner

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop SpotifyAnmäl er till Allt om bröllops nyhetsbrev

 

VINN EXKLUSIVA PARFYMER

Denna gång kan ni vinna ett kit bestående av två mycket exklusiva, unika, ovanliga dofter. Gjorda på naturliga råvaror i begränsad upplaga. Franska Isabelle Gellé Parfums gör extremt exklusiva dof....Tävla här

VINN EXKLUSIVA PARFYMER

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Bröllopsbloggen
Bröllopsbloggen

Letar ni bröllopslokal?..

Nu är vår senaste video ute där vi besöker Sigtunahöjden. Letar ni bröllopslokal tycker jag definitivt ni ska titta på denna video. På Sigtunahöjde...Läs inlägget

Madeleine Svensson
Madeleine Svensson

Nästa steg..

Jag har drömt om dagen då han skulle fria länge, nu hade drömmen blivit verklig. Jag som många andra har spenderat hur många timmar som helst och k...Läs inlägget

Matina Ekman
Matina Ekman

Hur vi träffades..

Jag har alltid drömt om ett hållbart äktenskap med någon som man älskar så att det nästan gör ont i hjärtat.  Både jag och Ola kommer från familjer...Läs inlägget

Frida Forsberg
Frida Forsberg

Backpack-killen..

Hej Alla, Okej, så as you all know har ju sin berättelse om hur dem träffades, och i vårt fall var det cheesy nog ”kärlek vid första ögonkast...Läs inlägget

Sandra Cederholm
Sandra Cederholm

Theresa Skjolden
Theresa Skjolden

Sensommardröm inkapslad för evigt!..

Så var hela den här resan slut. Men också början på något nytt. Jag är fru Axo, och vårt bröllop blev så vackert, så vackert…Som en magisk ka...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

Odla blommor..

Basilikadax Det är så mycket på gång så man knappt hinner stanna upp och reflektera kring att man ska gifta sig om 7 månader. En sak jag äntligen l...Läs inlägget

Julia Dannfors
Julia Dannfors

Som en egen bröllopskoordinator!..

Eftersom vi bytte lokal så tätt inpå vårt bröllop var det en hel del att stå i under de två månaderna som nu var kvar. Jag kan säga att det Läs mer...Läs inlägget

Sarah Müller
Sarah Müller

Bästa dagen i livet!..

Dagen som vi har väntat på i över två år kom äntligen, och vilken dag det var! Allt blev precis som vi hade önskat, och till och med ännu bättre. L...Läs inlägget

Angela Nakitende
Angela Nakitende

NU HÄNDER DET!..

Nu var det MÅNADER sedan jag skrev här sist, tanken med bloggen var från början var ju att hålla er uppdaterade kring vår bröllopsresa. Men som för...Läs inlägget

Sara-Linnea Olsson
Sara-Linnea Olsson

TILLBAKA PÅ RUTA 1..

Efter mycket funderande fram och tillbaka har vi till slut beslutat oss för att flytta fram bröllopet ett år. Hejdå 2020 – du är ändå inte et...Läs inlägget

annons

Är du intresserad av att hitta ett casino utan konto, klicka här

Information om casinon utan licens hos spelpressen.  Casinon utan licens

Läs allt om casino utan svensk licens i den här guiden

Intresserad av att testa casinon utan licens?
Hos Casinotopp hittar du alla bra casinon utan licens i Sverige.

Upptäck bästabettingsidorna.se som jämför bettingsidor på nätet

Chansa inte, välj bara bland casinon med svensk licens utgiven av spelinspektionen i Sverige.