Planering
Planering
Vett & etikett
Vett & etikett
Smycken
Smycken
Festlokalen
Festlokalen
Inbjudningar
Foto: Ewa Björnsdotter

Inbjudningar

Alla blivande brudpar och gäster har en mängd olika frågor som de önskar svar på och vi får många brev och mejl från er alla. Här har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna vad gäller just inbjudningar. Klicka på en fråga nedan så ser du redaktionens svar.

Fråga:
Vi ska snart skicka ut inbjudningarna till vårt bröllop. Vi hade tänkt ha en fest för cirka 60-80 personer för både kompisar och släktingar. Men när vi började räkna på antalet gäster kom vi upp i över 110 personer. Vilka ska vi välja bort? Kan man räkna med att ett visst antal inte kommer? Vi ska gifta oss i sommar. Camilla och Andreas

Svar:
Jag börjar med den sista frågan och nej, ni kan inte räkna med att så många kommer att tacka nej till ert bröllop, för bjuder ni 110 personer så lär 106 tacka ja och ert problem kvarstår. Camilla och Andreas jag råder er att bjuda med hjärtat och inte efter etikettsregler. När jag själv gifte mig 1989 så vågade jag inte det och jag ”firade” min bröllopsfest med en hel drös människor jag inte träffat tidigare – eller senare i livet – det satte naturligtvis sin prägel på festen. Jag önskar er ett minne för livet så bjud dem ni verkligen bryr er om oavsett om de är släkt eller vänner.
Fråga:
Min dotter gifter sig. Jag skiljde mig från hennes mamma för sex år sedan och mitt ex är så bitter på mig så hon vill inte se eller träffa min nya fru. Jag blev bjuden på bröllopet men inte min fru. Dottern säger att hon måste välja mellan att ha mamma med eller min fru. Ska jag vara hemma eller göra min dotters bröllop bra? Johan

Svar:
Såklart att du ska göra din dotters bröllop bra. Det är väl ändå hennes vilja som räknas i detta fall. Jag hoppas att din nya kärlek förstår ditt val. Som jag förstår det har din dotters mor och din skilsmässa inte slutförts på riktigt. Och hur konstigt det än låter efter sex års separation rekommenderar jag att ni två går i familjeterapi, lär er prata med varandra och reder ut er skilsmässa en gång för alla. Om inte för er själva så för er dotter.
Fråga:
Jag undrar över adresserna på inbjudningskortens kuvert? Jag tänker skriva damen först, exempelvis Anna och Anton Andersson. Är det rätt? Gun-Britt

Svar:
Det är upp till dig. Men du bör veta om att man av tradition skriver mannens namn först. Det har sitt ursprung i den gamla tidens patriarkala system där mannen sågs som familjens försörjare och överhuvud. Nu när du vet om det kan du motivera varför du väljer att skriva kvinnans namn först.
Fråga:
Hur kan man på ett bra sätt formulera sig på inbjudningskortet att det ska vara ett barnfritt bröllop? Christel

Svar:
Ni skriver helt enkelt att ”vi önskar hålla ett barnfritt bröllop” och utelämnar naturligtvis barnens namn på inbjudningskortet. Ni kan linda in det om det känns bättre med formuleringar som: eftersom vi tänkt oss festa i goda vänners lag till långt in på nattens småtimmar och önskar att ni kan deltaga, ber vi er att lämna era söta små älsklingar hemmavid under omsorgsfull omvårdnad. Men det blir ofta krystat tycker jag.
Fråga:
Vad ska finnas med på inbjudan?

Svar:

Det här ska ni tänka på när ni skriver inbjudan:

- skriv dag, tid och plats för vigsel och efterföljande fest.

- skriv om ni bjuder på middag eller annan förtäring som vin och tilltugg eller bara kaffe och tårta. Det blir bara tråkig stämning om gästerna förväntar sig en trerätters sittande middag och ni bjuder på lite vin och tilltugg.

- skriv er klädkod eller ert tema. Låt bli att hitta på egna som "sommarfin" eller "festligt" som ingen människa kan tolka. Skriv "kavaj" och/eller förtydliga med "ljus kavaj" om ni önskar en mer ledig fest. Önskar ni att era gäster kommer i jeans skriver ni "jeanstema".

- vem som bjuder in ska tydligt framgå. Är det ni själva som brudpar eller något föräldrapar?

- skriv adress, telefonnummer och datum för när gästerna ska lämna svar vid osa. Drygt en månad innan bröllopet är vanligt att sätta osa.

- skicka ut inbjudningarna senast sex veckor innan festen.

- skriv ut om ni önskar hålla ett barnfritt bröllop.

- som bonus kan ni skicka med en bilaga med praktisk information som vägbeskrivning, transportmöjligheter (om ni inte ordnat med den biten) och telefonnummer till toastmaster.

- önskelista kan skickas med men mer diskret är att låta värdparet förfoga över den.

Fråga:
Skriver vi vad vi önskar oss på inbjudan?

Svar:

Nej, det har ni önskelista till. På inbjudan ska det stå: var och när vigseln hålls, var och när festen är, vilka som är värdpar och hur och när man gör för att kontakta dem.

Fråga:
Vad betyder o.s.a?

Svar:

O.s.a betyder Om Svar Anhålles. Det står tillsammans med ett sista datum för att anmäla sig. Det innebär att ni i god tid får reda på hur många som kommer till tillställningen. Det hör till god ton att man inte väntar till sista dagen, utan svarar ja eller nej direkt. Får man en inbjudan per post bör man svara med post, även det hör till god ton.

Fråga:
Vi har egentligen inte råd att bjuda alla våra vänner på middagen. Är det okej att bara bjuda en del till själva vigselakten?

Svar:

Det är en samvetsfråga. Så klart kan man bjuda till bara vigselakten, men titta även på att få ned kostnaden för festen för att kunna bjuda alla er vänner på den. Handlar det däremot om vänners vänner, arbetskamrater och männiksor ni känner mer flyktigt kan ni kanske skicka dem speciella inbjudningskort där det klart och tydligt står att ni efter vigselakten samlar dem till en brudskål innan ni och era närmsta åker till festen.

Fråga:
Vi bor inte i Sverige men vill ändå gifta oss där eftersom det är vårt hemland. Vi vill inte belasta våra föräldrar med hela planeringen, kan vi anlita en bröllopskoordinator som fixar allt? Vad exakt ingår?

Svar:

En bröllopskoordinator kan hjälpa er med allt som gäller planeringen och genomförandet av ert bröllop. Ni kan få hjälp med allt från att ta fram tema, förslag på leverantörer, skicka ut och följa upp inbjudningar till att boka biljetter och aktiviteter till era gäster, ordna med vigselförrättare, kyrka och festlokal samt planera och dekorera festen. Det enda ni måste göra själva är att kontakta Skatteverket i Sverige för hindersprövning, bestämma vilka delar ni vill att koordinatorn ska hjälpa er med och sedan godkänna koordinatorns förslag och planer. Ni kommunicerar enkelt via e-post och till exempel Skype.

Fråga:
Vi ska ha kuvertavgift men vet inte hur vi ska formulera oss i inbjudan. Vad ska vi skriva?

Svar:

Jag föreslår att ni efter de nödvändiga uppgifterna om att ni bjuder in gästerna att närvara på er vigsel med tid, ort och plats för fest skriver: OSA. Kuvertavgift + summa + kontonummer. De flesta borde förstå att de osar samtidigt som de betalar. Lägg gärna till en rad om att ni undanber er presenter eftersom ni gifter er av kärlek.

Fråga:
Vi har begränsat antal sittplatser i vår festlokal så vi måste verkligen kämpa för att gästlistan ska bli bra och någorlunda rättvis. Jag är nära vän med en av mina kusiner men pratar knappt med den andra, hon bor långt bort och vi träffades sällan som barn. Min blivande make tycker att jag är orättvis som bara vill bjuda min nära kusin. Måste jag bjuda båda?

Svar:

Nej, verkligen inte, det är er dag och det är ni som bestämmer vilka ni bjuder. Att bjuda släktingar man inte umgås med är inget jag rekommenderar. Speciellt inte för er som verkar ha svårt att få plats med nära vänner.

Fråga:
Hur nära inpå ett bröllop ska man skriva att gästerna bör osa? Och till vem ska de osa? Skriver vi ut våra egna telefonnummer eller mail?

Svar:

Max två veckor efter utsänd inbjudan är en utmärkt tidsrymd, för alla parter. Då vet de allra flesta huruvida de är uppbokade eller inte. Vill ni vara säkra på att de reserverar datumet till er på ett relativt tidigt stadium föreslår jag att ni skickar ut ett så kallat "save the date" långt innan ni skickar inbjudan där ni kort talar om att ni planerar något särskilt just denna dag och önskar deras närvaro. Gästerna ska svara de som officiellt bjuder, det vill säga värdparet. Är ni själva värdar till ert bröllop är det era telefonnummer och adresser som anges. Vill dock varna för att vara värd till sitt eget bröllop och bjuda fler än 3-4 personer. Risken är stor för att missa njutningen av tillställningen.

Fråga:
När ska tackkorten senast postas?

Svar:

Senare än en månad ska ni väl inte behöva vänta? Förutom att det är ohövligt så blir det inte med tiden lättare att få iväg dem.

Artiklar

Att ta tillbaka en bröllopsinbjudan

Att ta tillbaka en bröllopsinbjudan

Många brudpar hade redan skickat ut sina inbjudningar inför sina bröllop innan pandemin slog till. Hur gör man om gästantalet behöver minskas?  Läs mer »

Vilken fotostil?

Vilken fotostil?

De allra flesta fotografer sätter sin egen prägel på bilderna så var noga med att de tar bilder i den stil ni gillar.  Läs mer »

Transportfunderingar

Transportfunderingar

Hur ni ska färdas mellan vigsel- och festplats glöms ofta bort men är nog så viktigt och kan bli en väldigt rolig del av bröllopet. Helikopter, häst och vagn eller cykel. Oavsett så får ni en kort stund för er själva. Läs mer »

3 känsliga gästämnen

3 känsliga gästämnen

Gästerna är viktiga på ert bröllop oavsett om ni vill bjuda den innersta kretsen eller hundra av era bekanta. Det finns några gästämnen ni bör fundera en extra gång på. Läs mer »

Visa uppskattning för värdparet

Visa uppskattning för värdparet

Ska man som brudpar köpa present till värdparet eller inte? Nej, det är självklart inget krav på det. Men en del väljer att ge en liten present ändå för att visa sin uppskattning. Läs mer »


Sök efter företag med: Inbjudningar hos My WeddingPlanner

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop SpotifyAnmäl er till Allt om bröllops nyhetsbrev

 

VINN EXKLUSIVA PARFYMER

Denna gång kan ni vinna ett kit bestående av två mycket exklusiva, unika, ovanliga dofter. Gjorda på naturliga råvaror i begränsad upplaga. Franska Isabelle Gellé Parfums gör extremt exklusiva dof....Tävla här

VINN EXKLUSIVA PARFYMER

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Bröllopsbloggen
Bröllopsbloggen

Letar ni bröllopslokal?..

Nu är vår senaste video ute där vi besöker Sigtunahöjden. Letar ni bröllopslokal tycker jag definitivt ni ska titta på denna video. På Sigtunahöjde...Läs inlägget

Madeleine Svensson
Madeleine Svensson

Nästa steg..

Jag har drömt om dagen då han skulle fria länge, nu hade drömmen blivit verklig. Jag som många andra har spenderat hur många timmar som helst och k...Läs inlägget

Matina Ekman
Matina Ekman

Hur vi träffades..

Jag har alltid drömt om ett hållbart äktenskap med någon som man älskar så att det nästan gör ont i hjärtat.  Både jag och Ola kommer från familjer...Läs inlägget

Frida Forsberg
Frida Forsberg

Backpack-killen..

Hej Alla, Okej, så as you all know har ju sin berättelse om hur dem träffades, och i vårt fall var det cheesy nog ”kärlek vid första ögonkast...Läs inlägget

Sandra Cederholm
Sandra Cederholm

Theresa Skjolden
Theresa Skjolden

Sensommardröm inkapslad för evigt!..

Så var hela den här resan slut. Men också början på något nytt. Jag är fru Axo, och vårt bröllop blev så vackert, så vackert…Som en magisk ka...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

Odla blommor..

Basilikadax Det är så mycket på gång så man knappt hinner stanna upp och reflektera kring att man ska gifta sig om 7 månader. En sak jag äntligen l...Läs inlägget

Julia Dannfors
Julia Dannfors

Som en egen bröllopskoordinator!..

Eftersom vi bytte lokal så tätt inpå vårt bröllop var det en hel del att stå i under de två månaderna som nu var kvar. Jag kan säga att det Läs mer...Läs inlägget

Sarah Müller
Sarah Müller

Bästa dagen i livet!..

Dagen som vi har väntat på i över två år kom äntligen, och vilken dag det var! Allt blev precis som vi hade önskat, och till och med ännu bättre. L...Läs inlägget

Angela Nakitende
Angela Nakitende

NU HÄNDER DET!..

Nu var det MÅNADER sedan jag skrev här sist, tanken med bloggen var från början var ju att hålla er uppdaterade kring vår bröllopsresa. Men som för...Läs inlägget

Sara-Linnea Olsson
Sara-Linnea Olsson

TILLBAKA PÅ RUTA 1..

Efter mycket funderande fram och tillbaka har vi till slut beslutat oss för att flytta fram bröllopet ett år. Hejdå 2020 – du är ändå inte et...Läs inlägget

annons

Är du intresserad av att hitta ett casino utan konto, klicka här

Information om casinon utan licens hos spelpressen.  Casinon utan licens

Läs allt om casino utan svensk licens i den här guiden

Intresserad av att testa casinon utan licens?
Hos Casinotopp hittar du alla bra casinon utan licens i Sverige.

Upptäck bästabettingsidorna.se som jämför bettingsidor på nätet

Chansa inte, välj bara bland casinon med svensk licens utgiven av spelinspektionen i Sverige.