Middagen
Foto: Lena Larsson

Middagen

Alla blivande brudpar och gäster har en mängd olika frågor som de önskar svar på och vi får många brev och mejl från er alla. Här har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna vad gäller just middagen. Klicka på en fråga nedan så ser du redaktionens svar.

Fråga:
Vi är mitt uppe i planeringen utav vårt bröllop och blev lite konfunderade. Jag har hört att gifta par enligt vett och etikett i Sverige inte ska ha varandra till bordet. Men min blivande make har släktingar från Spanien och enligt dem är det tradition att gifta par sitter tillsammans. Hur ska vi göra med bordsplaceringen? Jill

Svar:

Ja du Jill, spanska traditioner är inte mitt huvudämne men om du och din blivande man inte vill förklara för er spanska släktingar att de får ta skeden i vacker hand eller göra som bönder på bönderas vis och tala latin med de lärde eller något annat internationellt ordspråk för att ta seden dit man kommer så föreslår jag er att låta spanjorerna sitta tillsammans.

Fråga:
Mina föräldrar är skilda och kommer inte så bra överens. Båda har nya partners. Hur är det med placering egentligen? Måste de båda sitta vid honnörsbordet och hur placerar man dem egentligen? Sandra

Svar:

Ja du Sandra, gör som man ska bara, då hamnar dina föräldrar tillräckligt långt ifrån varandra. Deras nya partners kan du placera rätt långt bort från varandra långt från honnörsbordet. Är inte det tillräckligt bör du nog fundera på att låta bli att bjuda den ena paret.

Bordsherren har alltid sin bordsdam till höger. Brud och brudgum sitter i mitten av honnörsbordet. Bruden till höger om brudgummen. Brudens mor sitter till vänster om brudgummen.

Brudens far sitter till höger om bruden. Till höger om brudens far sitter brudgummens mor. Brudgummens far har brudens mor till bordsdam. Därefter sitter den närmaste släkten nära brudparet utplacerade efter ålder. Vänner och mer avlägsna släktingar placeras ut därefter. Den enda gången gifta par har varandra till bordet är på sitt eget bröllop. Sambor och syskon ska inte enligt tradition placeras bredvid varandra, men par som ska gifta sig ska sitta bredvid varandra. Toastmaster ska sitta så att han har ögonkontakt med brudparet, serveringspersonal och så att han hörs utav alla. Tärna/tärnor och best man/marskalkar har ofta varandra till bordet.

 

Fråga:
Kan man ha grillbuffé på bröllop? Jessica

Svar:

Absolut, vad ni bjuder på handlar om er smak, ekonomi och er vilja att ha det bröllop ni önskar. Är en barbeque det ni gillar bäst i hela världen ska ni självklart ha det på ert bröllop. Ofta blir bufféer lite mer otvungna i sin stämning eftersom gästerna minglar istället för att ha fast bordsplacering.

Fråga:
Vi gifter oss i maj och ska ha sittande middagsservering. Har du något bra förslag på en annorlunda vårmeny?

Svar:

Jag föreslår följande meny:

Förrätt

Nässelsoppa med pocherat ägg och mildrökt lax.

Varmrätt

Bårkycklingblanquette, ljus god sås, med sparris och primörer och basilika.

Efterätt

Bakade frukter med sabayonne, alternativt tårta. Eller så gör ni en fin rabarberconsommé med vaniljpannacotta, super fräscht och vårigt.

 

Fråga:
Vad är det man ska tänka på när man planerar en stor bröllopsmiddag (i form av matval, typ av servering osv)?

Svar:

Det är en väldigt stor fråga! Ni skriver stor middag, då antar jag att vi talar om cirka 100-200 personer? Jag tycker att ni verkligen skall väga in logistiken, hur ska gästerna serveras? Vad ska vara varmt och vad kan serveras kallt? Hur många personer behöver servera för att alla gäster ska få sin mat någorlunda samtidigt? När det gäller maten så skall ni gå på det som ni själva tycker om och göra något som känns personligt för er. Det är viktigt att ni har er budget, ert lokalval och årstiden i åtanke när ni gör era val. Min rekommendation är att anlita en bröllopskonsult om ni känner er minsta osäkra på hur ni skall gå vidare.

Fråga:
Vi har ett dilemma när det kommer till desserten på vårt sommarbröllop. Vi har bjudit in över 100 gäster och funderar på att bjuda på sorbé. Men kan det bli svårt att hålla den tillräckligt kall till alla gästerna?

Svar:

Sorbé till sommarbröllopet låter både fräscht och svalkande, men likt du nämner kan det vara svårt att hålla desserten tillräckligt kall till alla gästerna, utan att den smälter. Till sommarbröllop är det en fördel att försöka undvika efterrätter som ska serveras kalla. Ett förslag till en somrig dessert är en god rabarbermousse med färska bär.

Fråga:
Vi funderar på att bjuda våra gäster på en buffé, men kan vi göra det på ett bröllop? Vad bör man i så fall servera, och har du några särskilda tips som man måste tänka på?

Svar:

Givetvis kan ni bjuda bröllopsgästerna på en läcker buffé. Det finns många delikata rätter som får plats på ett buffébord och det finns alltid en rätt som passar även de kräsnaste av gäster. Fördelen är även att gästerna kan ta för sig så mycket de vill av den rätten som tyckte var extra god. Välj gärna två huvudråvaror och fokusera på att göra dem riktigt delikata. Servera dem med goda sallader, bröd och såser. Däremot bör ni tänka på att hålla buffén till en rätt för att undvika att det blir rörigt när alla gästerna ska resa sig upp och fylla sin tallrik. Exempelvis kan ni låta varmrätten serveras som en buffé medan förrätt och dessert serveras på tallrik vid bordet.

Fråga:
Vi är två tjejer som ska gifta oss till hösten och har lite problem med bordsplaceringen. Eftersom vi vill ha ett traditionellt bröllop undrar vi hur vi ska placera våra föräldrar vid honnörsbordet? Traditionen säger att brudparet sitter bredvid brudens mor och far, men vem är brud i vårt fall?

Svar:

I ett så traditionsbundet område som bröllop är det skönt att veta att seder förändras kontinuerligt. Nu när vi har samkönade äktenskap med förutsättningar som tidigare inte fanns kommer fler nya vanor att skapas. Praktiskt säger traditionen att brudparet har brudens föräldrar närmast sig vid bordet. Som jag ser det är ni båda brudar och du har din bruds pappa bredvid dig och hon din.

Fråga:
Hej! Vi ska gifta oss nästa sommar och funderar både på matval – men framförallt vinval. Kan vi utgå från vinet och välja meny efter det?

Svar:

Självklart kan ni börja med att bestämma vilka viner som ska serveras till bröllopsmiddagen, då blir det garanterat en perfekt kombination mellan mat och dryck. Dessutom är det mycket roligare att servera sina favoritviner eller något vin som har haft särskild betydelse för er som brudpar. Välj till exempel den Champagnen eller Chablisvinet ni drack när ni förlovade er. Prata med sommeliern eller restaurangchefen där ni ska hålla bröllopsmiddagen och framför era önskemål. Ni kan tillsammans med köksmästaren skapa en meny som passar perfekt till vinerna och som följer säsongen så alla råvaror är toppskick.

Fråga:
Vi behöver din hjälp med en läcker och passande förrätt. Vi vill gärna servera hjortstek med potatisgratäng till varmrätt och en fruktsallad med mangosorbet till efterrätt innan tårtan. Vi undrar om du har något bra tips på vad vi kan servera till förrätt?

Svar:

Varmrätten är ganska tung och lite fet, så jag skulle satsa på något fräscht att inleda med, varför inte en fräsch skaldjurscocktail eller en god laxförrätt? Båda serveras kalla och kan arrangeras vackert vid uppläggningen. En god hemrökt, varmrökt lax på kavring med en välsmakande senapssås och en fin sallad till kan vara ett annat bra alternativ.

Fråga:
Vi har bestämt oss för att fira in det nya året som man och hustru och satsar därför på ett nyårsbröllop. Vi undrar om du har något förslag på en passande meny? Gärna något med skaldjur och champagne.

Svar:

Under vintern tycker jag att ni ska börja med en hummersoppa som ni serverar med en liten varm hummersallad eller handskalade räkor. Ett annat alternativ är att servera en liten skaldjurssallad eller cocktail först och därefter kanske gå på kött - vilt, kalv eller fågel tycker jag passar bra på nyår. Vill ni göra något helt annorlunda och hålla er till skaldjur kan ni servera en ostronsoppa först, varför inte med tryffel? Därefter kan ni ha fina skaldjur på platåer på bordet - festligt som inget annat och inte minst väldigt passande på nyår. En skaldjursplatå med champagne är ett lyxigt sätt att starta ert nya, gifta liv på.

Fråga:
Vilka skall sitta vid honnörsbordet? / Charlotte

Svar:

Åtminstone bruden, brudgum, deras föräldrar och om det får plats även far- och morföräldrar samt syskon. Därefter fylls det på med marskalkar, bästa män, väninnor och kusiner.

Fråga:
Om man vill ha en bröllopsfest med lite mindre alkohol inblandat, hur gör man det snyggt utan att det känns ”snålt”?

Svar:

Ni bjuder helt enkelt på mindre eller rentav ingen alkohol alls. Ett tips - ju tidigare på dagen festen är desto mindre är förväntningarna från gästerna att det ska serveras alkohol. Så om ni är oroliga för att anses "snåla" eller för att någon släkting inte kan hantera alkohol så föreslår jag er att gifta er tidigt på dagen och därefter bjuder på lunch.

Fråga:
Vi funderar på att ha någon typ av kött på vårt bröllop. Vi är 35 personer och vi hade tänkt laga maten själva på förhand. Under själva bröllopsfesten finns det personal som har möjlighet att både värma och servera maten. Har ni något tips på vad som kan vara enkelt och ändå gott att servera. Hur beräknar man hur mycket som går åt?

Svar:

Gör en skagen på kavring först, den kan ni göra nästan helt klar innan, toppa med löjrom en sådan här dag. Som varmrätt kan ni kanske servera en helstekt gödkalventrecote, som ni trancherar och serverar med förslagsvis en potatispuré smaksatt med tryffel, lite goda grönsaker såsom haricot verts samt en god sky eller sås. Räkna ungefär med 100 gram skagen, och cirka 20 gram löjröm per person till förrätten. Till varmrätt räknar ni med cirka 200 gram ostekt kött per person, så har ni rikligt med mat.

Artiklar

8 etikettsregler för gästen

8 etikettsregler för gästen

Vad gäller egentligen under middagen, kan jag ta av mig kavajen och när får jag börja äta? Läs mer »

Letar ni efter Restaurang bland våra anslutna företag?

Hesselby Slott

Hesselby Slott

Hesselby Slott - för er viktigaste dag! Gift er i vacker slottsmiljö med modernt koncept och fantastiska smakupplevelser. Låt oss hjälpa er skapa minnen för livet! Läs mer »

RESTAURANG LÅNGA RADEN I VELAMSUND

RESTAURANG LÅNGA RADEN I VELAMSUND

SJÖKROG I ROMANTISK SKÄRGÅRDSMILJÖ NÄRA STOCKHOLM  Läs mer »

van der Nootska Palatset

van der Nootska Palatset

Bröllop är de fester som ligger oss närmast om hjärtat. Vi hjälper till med all planering av festen, från början till slut. Vårt engagemang och Palatsets miljö bidrar båda till att festen blir just det underbara minne för livet som man bara kan önska sig.  Läs mer »

Bergabo Hotell

Bergabo Hotell

På Tjörns sydspets, en knapp timme från Göteborg, ligger Bergabo Hotell. I väster Skagerrak med Danmark som nästa anhalt, i öster skärgården med Åstol, Dyrön och Marstrand. Trots sin närhet till storstaden erbjuder denna saltstänkta idyll en avspänd och rogivande atmosfär. I ryggen av hotellet ligger kyrkan och framför Läs mer »

Bergendal

Bergendal

Vi ordnar fantastiska fester och har flera festmatsalar att välja på. Läs mer »

Björkö - Seaside

Björkö - Seaside

Ny Bröllopslokal I Göteborgs skärgård Läs mer »

Bofors Hotell

Bofors Hotell

Med vår rutin från otaliga bröllop och viktiga möten, kan du lugnt lägga arrangemanget i våra händer. Vi är vana att se helheten och tänka på detaljerna. Läs mer »

Boklunden

Boklunden

Boklunden ligger vackert beläget mitt i skogen endast 15 minuter från Lund. Vi välkomnar både små och stora sällskap, upp till 150 personer.  Läs mer »

Cedergrenska Tornet

Cedergrenska Tornet

Cedergrenska Tornet är en av Stockholms mest romantiska platser för bröllop och vi har unika möjligheter att göra Er högtidsdag till en minnesvärd händelse. Riddarsalen är den största salongen med plats för 120 sittande gäster. Läs mer »

Elfviks Gård

Elfviks Gård

En dag att minnas, en fest för livet – på Elfviks Gård hjälper vi er att göra det möjligt. Läs mer »

Freadals Trädgårds café

Freadals Trädgårds café

På Freadals Trädgårdscafé ser vi till att de magiska minnerna blir ljusare än vanligt. Läs mer »

G Swenssons

G Swenssons

G.Swensons lada – vår festlokalG Swenson´s lada ligger på Bjäre strax utanför Torekov och nära till Båstad. Läs mer »

Hotel Villa Anna

Hotel Villa Anna

Bröllop Fira kärleken med en oförglömlig kväll. Vi hjälper er att arrangera ert drömbröllop, från det stora sagobröllopet till den lilla privata bröllopsmiddagen. Vi erbjuder en personlig bröllopskoordinator med gedigen erfarenhet för ett skräddarsytt och personligt bröllop. Läs mer »

Lidö Värdshus

Lidö Värdshus

Bröllop i vacker och romantisk skärgårdsmiljö alldeles vid havet! Läs mer »

Långholmen

Långholmen

Caroline och Johan Riddersporre gifte sig på Långholmen och middagen avnjöts i vår festvåning.  Läs mer »

Margareta Paviljongen

Margareta Paviljongen

Margareta Paviljongen i hjärtat av Malmös Pildammspark är det perfekta stället för ert Bröllop eller annan fest.  Läs mer »

Mauritzbergs Slott

Mauritzbergs Slott

Unika upplevelser är något som vi alla vill ha. Mauritzberg har verkligen lyckats med konststycket att samla många av dem under samma tak.  Läs mer »

Restaurang Fina Fisken

Restaurang Fina Fisken

På Fina Fisken gifter sig par som vill åt en rustikt inredd miljö med stor trädgård, utebar & närhet till skärgården. Vi erbjuder gastronomisk hög nivå & ett brett dryckessortiment där mat- & dryckeskombinationen är en stor del av upplevelsen. Våra lokaler lämpar sig bäst för cirka 90 gäster men den öppna spisen i mats Läs mer »

Resturang Tabla

Resturang Tabla

Vår ambition är att du skall få en totalupplevelse när du kliver in i våra lokaler. Maten, drycken, serveringen samt bemötandet skall gå hand i hand. Det är viktigt för oss att du som gäst får den känslan från att du kommer tills du går.  Läs mer »

Resturang Variation

Resturang Variation

Bröllop Blir du sommarens brud med blommor i håret? Koppla av denna stora dag i ditt liv och njut... vi tar hand om maten.  Läs mer »

Scandi  Profit AB

Scandi Profit AB

Hos oss finner du alla tillbehören till serveringen, såsom dukar servetter ljus engångsglas och bestick mm. Läs mer »

Stallmästaregården

Stallmästaregården

Vid Brunnsvikens strand ligger Stockholms äldsta värdshus Stallmästaregården med obruten tradition.  Läs mer »

Sundby Gård

Sundby Gård

Bröllopsmiddagen äter ni i en inglasad verandra precis ovanför vattnet. Festen har ni i vår designade lounge med öppen brasa vid vattnet och stor uteplats.  Läs mer »

Sätra Brunn

Sätra Brunn

Skapa ert eget drömbröllop i romantisk brunnsmiljö.  Läs mer »

Torekov Hotell

Torekov Hotell

Se fram emot en av livets absoluta höjdpunkter tillsammans med oss. Vi har erfarenhet, kvalitetskänsla och massor av idéer som ger dagen den rätta, välplanerade känslan.  Läs mer »

Vadstena Klosterhotel

Vadstena Klosterhotel

Vadstena Klosterhotel erbjuder bröllops-, jubileums- och festarrangemang i en unik medeltida miljö. Hotellet och Restaurant Munkklostret är inrymda i några av Sveriges äldsta byggnader; den Heliga Birgittas kloster från 1300-talet och Birger Jarls furstepalats från 1200-talet och Kungasalen som är från 1253. Vi har oli Läs mer »

Villa Källhagen

Villa Källhagen

På Villa Källhagen kan vi hjälpa er att göra Ert bröllop så fantastiskt och personligt som ni önskar.  Läs mer »

Winterviken

Winterviken

I vackra Vinterviken, Gröndal, endast minuter från Stockholm city ligger Alfred Nobels gamla dynamitfabrik byggd 1891. I de fantastiska lokalerna driver Markus och Erika Aujalay Café och festvåning och erbjuder här möjligheter till alla typer av arrangemang.  Läs mer »

Östarps Gästgivaregård

Östarps Gästgivaregård

Bröllop i sagolik skånsk miljö på Östarps Gästgivaregård Läs mer »

Varberg Event

Varberg Event

Mitt i Varberg ligger Nöjesparken med den vackra Rotundan. Rotundan är ljus och luftig-utan att kännas stor,högt till tak och gott om utrymme för både middag och dans. Eventrestaurangen har stor erfarenhet av bröllop och vana av att servera både små och stora sällskap! Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop SpotifyAnmäl er till Allt om bröllops nyhetsbrev

 

Vinn trådlösa hörlurar från JABRA

Nyheten - Jabra Elite 75t - Värde 1 999kr - kan bli dina!...Tävla här

Vinn trådlösa hörlurar från JABRA

 

Nyhetsbrev

Trycksakstorget

Utforma och beställ inbjudningskort och tackkort för Bröllop. Skapa ditt personliga Bröllopsmonogram i vår MonogramStudio. ...Läs mer

Trycksakstorget

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Stefanie Bäfvenberg
Stefanie Bäfvenberg

Att börja leta efter en perfekt klänning för ett strandbröllop.

I helgen gjorde jag ett första försök till att testa klänningar som kan passa till ett strandbröllop. Jag var på Bröllopsbruket, då jag gillar tanken att återvinna och återanvända det som redan finns. Du kan även sälja vidare din klänning där, så ...Läs inlägget

Sara-Linnea Olsson
Sara-Linnea Olsson

STOCKHOLM BRUD & FEST

Jag har provat bröllopsklänningar! På Stockholm Brud & Fest på Hornsgatan i Stockholm. Dagen började med att jag, min mamma och mina tärnor åt lunch och drack prosecco på Enzo’s. Sen promenerade vi upp till Stockholm Brud & Fest på H...Läs inlägget

Sofia REdmo
Sofia REdmo

Bröllopsstress

Som rubriken lyder, så känner jag i dagsläget. Då är det ändå 251 dagar kvar till dagen D. Men det är så pass många beslut, mycket pengar, olika viljor och visioner som ska spela in. Motgångar och tråkiga besked som gör att man tappar lusten att p...Läs inlägget

Hitta din lokala bröllopsleverantör!

Letar du efter brudklänningar, blommor, ringar eller en koordinator? Här hittar du alla företag som kan hjälpa dig med ditt bröllop på just DIN ort!

AccessoarerAccessoarer

Foto: Natalia Kabliuk 

Bakverk/KonfektyrBakverk/Konfektyr

Foto: Shebeko 

BlommorBlommor

Foto: Lina Roos 

BrudgummenBrudgummen

Foto: Max Alm-Norell 

BrudkläderBrudkläder

Foto: Lina Roos 

BröllopskonsulterBröllopskonsulter

Foto: Alex Andrei 

CateringCatering

Foto: Birgersdotter 

DansskolorDansskolor

Foto: Emelie Petré 

Ekonomi/JuridikEkonomi/Juridik

Foto: Floral Deco 

FestlokalerFestlokaler

Foto: Frida Rönnholm 

FesttillbehörFesttillbehör

Foto: Tatiana Chekryzhova 

Foto/FilmFoto/Film

Foto: Floral Deco 

FrisyrFrisyr

Foto: Ladie C 

HotellHotell

Foto: Max Alm-Norell 

Hyr till festenHyr till festen

Foto: Birgersdotter 

InbjudningarInbjudningar

Foto: Frida Rönnholm 

MusikMusik

Foto: Lina Eidenberg Adamo 

MöhippaMöhippa

Foto: IVASHstudio 

PlaneringPlanering

Foto: Max Alm-Norell 

PresenterPresenter

Foto: Birgersdotter 

Ringar/SmyckenRingar/Smycken

Foto: Mårten Levin 

SkönhetSkönhet

Foto: Lina Eidenberg Adamo 

Slott/HerrgårdSlott/Herrgård

Foto: Max Alm-Norell 

SvensexaSvensexa

Foto: Birgersdotter 

TransportTransport

Foto: Lina Roos 

Tärna / NäbbTärna / Näbb

Foto: Birgersdotter 

VigselplatsVigselplats

Foto: Birgersdotter 

Upp