Middagen
Foto: Lena Larsson

Middagen

Alla blivande brudpar och gäster har en mängd olika frågor som de önskar svar på och vi får många brev och mejl från er alla. Här har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna vad gäller just middagen. Klicka på en fråga nedan så ser du redaktionens svar.

Fråga:
Vi är mitt uppe i planeringen utav vårt bröllop och blev lite konfunderade. Jag har hört att gifta par enligt vett och etikett i Sverige inte ska ha varandra till bordet. Men min blivande make har släktingar från Spanien och enligt dem är det tradition att gifta par sitter tillsammans. Hur ska vi göra med bordsplaceringen? Jill

Svar:

Ja du Jill, spanska traditioner är inte mitt huvudämne men om du och din blivande man inte vill förklara för er spanska släktingar att de får ta skeden i vacker hand eller göra som bönder på bönderas vis och tala latin med de lärde eller något annat internationellt ordspråk för att ta seden dit man kommer så föreslår jag er att låta spanjorerna sitta tillsammans.

Fråga:
Mina föräldrar är skilda och kommer inte så bra överens. Båda har nya partners. Hur är det med placering egentligen? Måste de båda sitta vid honnörsbordet och hur placerar man dem egentligen? Sandra

Svar:

Ja du Sandra, gör som man ska bara, då hamnar dina föräldrar tillräckligt långt ifrån varandra. Deras nya partners kan du placera rätt långt bort från varandra långt från honnörsbordet. Är inte det tillräckligt bör du nog fundera på att låta bli att bjuda den ena paret.

Bordsherren har alltid sin bordsdam till höger. Brud och brudgum sitter i mitten av honnörsbordet. Bruden till höger om brudgummen. Brudens mor sitter till vänster om brudgummen.

Brudens far sitter till höger om bruden. Till höger om brudens far sitter brudgummens mor. Brudgummens far har brudens mor till bordsdam. Därefter sitter den närmaste släkten nära brudparet utplacerade efter ålder. Vänner och mer avlägsna släktingar placeras ut därefter. Den enda gången gifta par har varandra till bordet är på sitt eget bröllop. Sambor och syskon ska inte enligt tradition placeras bredvid varandra, men par som ska gifta sig ska sitta bredvid varandra. Toastmaster ska sitta så att han har ögonkontakt med brudparet, serveringspersonal och så att han hörs utav alla. Tärna/tärnor och best man/marskalkar har ofta varandra till bordet.

 

Fråga:
Kan man ha grillbuffé på bröllop? Jessica

Svar:

Absolut, vad ni bjuder på handlar om er smak, ekonomi och er vilja att ha det bröllop ni önskar. Är en barbeque det ni gillar bäst i hela världen ska ni självklart ha det på ert bröllop. Ofta blir bufféer lite mer otvungna i sin stämning eftersom gästerna minglar istället för att ha fast bordsplacering.

Fråga:
Vi gifter oss i maj och ska ha sittande middagsservering. Har du något bra förslag på en annorlunda vårmeny?

Svar:

Jag föreslår följande meny:

Förrätt

Nässelsoppa med pocherat ägg och mildrökt lax.

Varmrätt

Bårkycklingblanquette, ljus god sås, med sparris och primörer och basilika.

Efterätt

Bakade frukter med sabayonne, alternativt tårta. Eller så gör ni en fin rabarberconsommé med vaniljpannacotta, super fräscht och vårigt.

 

Fråga:
Vad är det man ska tänka på när man planerar en stor bröllopsmiddag (i form av matval, typ av servering osv)?

Svar:

Det är en väldigt stor fråga! Ni skriver stor middag, då antar jag att vi talar om cirka 100-200 personer? Jag tycker att ni verkligen skall väga in logistiken, hur ska gästerna serveras? Vad ska vara varmt och vad kan serveras kallt? Hur många personer behöver servera för att alla gäster ska få sin mat någorlunda samtidigt? När det gäller maten så skall ni gå på det som ni själva tycker om och göra något som känns personligt för er. Det är viktigt att ni har er budget, ert lokalval och årstiden i åtanke när ni gör era val. Min rekommendation är att anlita en bröllopskonsult om ni känner er minsta osäkra på hur ni skall gå vidare.

Fråga:
Vi har ett dilemma när det kommer till desserten på vårt sommarbröllop. Vi har bjudit in över 100 gäster och funderar på att bjuda på sorbé. Men kan det bli svårt att hålla den tillräckligt kall till alla gästerna?

Svar:

Sorbé till sommarbröllopet låter både fräscht och svalkande, men likt du nämner kan det vara svårt att hålla desserten tillräckligt kall till alla gästerna, utan att den smälter. Till sommarbröllop är det en fördel att försöka undvika efterrätter som ska serveras kalla. Ett förslag till en somrig dessert är en god rabarbermousse med färska bär.

Fråga:
Vi funderar på att bjuda våra gäster på en buffé, men kan vi göra det på ett bröllop? Vad bör man i så fall servera, och har du några särskilda tips som man måste tänka på?

Svar:

Givetvis kan ni bjuda bröllopsgästerna på en läcker buffé. Det finns många delikata rätter som får plats på ett buffébord och det finns alltid en rätt som passar även de kräsnaste av gäster. Fördelen är även att gästerna kan ta för sig så mycket de vill av den rätten som tyckte var extra god. Välj gärna två huvudråvaror och fokusera på att göra dem riktigt delikata. Servera dem med goda sallader, bröd och såser. Däremot bör ni tänka på att hålla buffén till en rätt för att undvika att det blir rörigt när alla gästerna ska resa sig upp och fylla sin tallrik. Exempelvis kan ni låta varmrätten serveras som en buffé medan förrätt och dessert serveras på tallrik vid bordet.

Fråga:
Vi är två tjejer som ska gifta oss till hösten och har lite problem med bordsplaceringen. Eftersom vi vill ha ett traditionellt bröllop undrar vi hur vi ska placera våra föräldrar vid honnörsbordet? Traditionen säger att brudparet sitter bredvid brudens mor och far, men vem är brud i vårt fall?

Svar:

I ett så traditionsbundet område som bröllop är det skönt att veta att seder förändras kontinuerligt. Nu när vi har samkönade äktenskap med förutsättningar som tidigare inte fanns kommer fler nya vanor att skapas. Praktiskt säger traditionen att brudparet har brudens föräldrar närmast sig vid bordet. Som jag ser det är ni båda brudar och du har din bruds pappa bredvid dig och hon din.

Fråga:
Hej! Vi ska gifta oss nästa sommar och funderar både på matval – men framförallt vinval. Kan vi utgå från vinet och välja meny efter det?

Svar:

Självklart kan ni börja med att bestämma vilka viner som ska serveras till bröllopsmiddagen, då blir det garanterat en perfekt kombination mellan mat och dryck. Dessutom är det mycket roligare att servera sina favoritviner eller något vin som har haft särskild betydelse för er som brudpar. Välj till exempel den Champagnen eller Chablisvinet ni drack när ni förlovade er. Prata med sommeliern eller restaurangchefen där ni ska hålla bröllopsmiddagen och framför era önskemål. Ni kan tillsammans med köksmästaren skapa en meny som passar perfekt till vinerna och som följer säsongen så alla råvaror är toppskick.

Fråga:
Vi behöver din hjälp med en läcker och passande förrätt. Vi vill gärna servera hjortstek med potatisgratäng till varmrätt och en fruktsallad med mangosorbet till efterrätt innan tårtan. Vi undrar om du har något bra tips på vad vi kan servera till förrätt?

Svar:

Varmrätten är ganska tung och lite fet, så jag skulle satsa på något fräscht att inleda med, varför inte en fräsch skaldjurscocktail eller en god laxförrätt? Båda serveras kalla och kan arrangeras vackert vid uppläggningen. En god hemrökt, varmrökt lax på kavring med en välsmakande senapssås och en fin sallad till kan vara ett annat bra alternativ.

Fråga:
Vi har bestämt oss för att fira in det nya året som man och hustru och satsar därför på ett nyårsbröllop. Vi undrar om du har något förslag på en passande meny? Gärna något med skaldjur och champagne.

Svar:

Under vintern tycker jag att ni ska börja med en hummersoppa som ni serverar med en liten varm hummersallad eller handskalade räkor. Ett annat alternativ är att servera en liten skaldjurssallad eller cocktail först och därefter kanske gå på kött - vilt, kalv eller fågel tycker jag passar bra på nyår. Vill ni göra något helt annorlunda och hålla er till skaldjur kan ni servera en ostronsoppa först, varför inte med tryffel? Därefter kan ni ha fina skaldjur på platåer på bordet - festligt som inget annat och inte minst väldigt passande på nyår. En skaldjursplatå med champagne är ett lyxigt sätt att starta ert nya, gifta liv på.

Fråga:
Vilka skall sitta vid honnörsbordet? / Charlotte

Svar:

Åtminstone bruden, brudgum, deras föräldrar och om det får plats även far- och morföräldrar samt syskon. Därefter fylls det på med marskalkar, bästa män, väninnor och kusiner.

Fråga:
Om man vill ha en bröllopsfest med lite mindre alkohol inblandat, hur gör man det snyggt utan att det känns ”snålt”?

Svar:

Ni bjuder helt enkelt på mindre eller rentav ingen alkohol alls. Ett tips - ju tidigare på dagen festen är desto mindre är förväntningarna från gästerna att det ska serveras alkohol. Så om ni är oroliga för att anses "snåla" eller för att någon släkting inte kan hantera alkohol så föreslår jag er att gifta er tidigt på dagen och därefter bjuder på lunch.

Fråga:
Vi funderar på att ha någon typ av kött på vårt bröllop. Vi är 35 personer och vi hade tänkt laga maten själva på förhand. Under själva bröllopsfesten finns det personal som har möjlighet att både värma och servera maten. Har ni något tips på vad som kan vara enkelt och ändå gott att servera. Hur beräknar man hur mycket som går åt?

Svar:

Gör en skagen på kavring först, den kan ni göra nästan helt klar innan, toppa med löjrom en sådan här dag. Som varmrätt kan ni kanske servera en helstekt gödkalventrecote, som ni trancherar och serverar med förslagsvis en potatispuré smaksatt med tryffel, lite goda grönsaker såsom haricot verts samt en god sky eller sås. Räkna ungefär med 100 gram skagen, och cirka 20 gram löjröm per person till förrätten. Till varmrätt räknar ni med cirka 200 gram ostekt kött per person, så har ni rikligt med mat.

Artiklar

8 etikettsregler för gästen

8 etikettsregler för gästen

Vad gäller egentligen under middagen, kan jag ta av mig kavajen och när får jag börja äta? Läs mer »


Sök efter företag med: Restaurang hos My WeddingPlanner

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

shop

 

VINN THE BRONZING COLLECTION FRÅN ARTDECO- VÄRDE 1 240 KR

Inspirationen för årets bronzing-kollektion tar oss till den italienska staden Ostuni och ett familjeföretag beläget mitt i Città Bianca, där handgjorda och unika keramik- och terrakottaföremål har p....Tävla här

VINN THE BRONZING COLLECTION FRÅN ARTDECO- VÄRDE 1 240 KR

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Malin Jacobsson
Malin Jacobsson

Möhippan..

Min möhippa! Wow säger jag bara! Vilken fantastisk dag att vakna upp till! Blev väckt av mina bästa vänner tidigt på lördagsmorgonen! Dom dukade up...Läs inlägget

Sanna Bergen
Sanna Bergen

Bröllopsbubblan..

Wow. Vilken dag! Och vilken fest! Det var så mycket glädje och vi blev så fullkomligt överösta med kärlek att det tog gott och väl en vecka att bar...Läs inlägget

Madeleine Svensson
Madeleine Svensson

Bröllopsresa – Dubai – Del 4..

Efter en vecka på det första hotellet va det tid att åka vidare till nästa. Nu hade vi bokat in oss på Waldorf Astoria Dubai Palm Jumeirah. Hotelle...Läs inlägget

Matina Ekman
Matina Ekman

Smekmånad..

Vi är påväg till fantastiska SANTORINI 💙 Kan man önska sig en mer romantisk plats att åka till som nygift och förälskad. Snart får vi se de fantas...Läs inlägget

Frida Forsberg
Frida Forsberg

Snipp snapp snut, så var sagan slut 💖..

Flera gånger under den här resan har jag fått frågan om varför jag gör det. Varför bloggar jag? Varför lägger jag ner så mycket tid på något som i ...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

Äntligen gifta: 28 maj!..

28 maj: vår dag Vi blev äntligen gifta. Det var en otroligt fin dag med alla nära och köra runtomkring oss. Det är en dag jag kommer minnas för all...Läs inlägget

annons

Upptäck bästabettingsidorna.se som jämför bettingsidor på nätet