Middagen
Foto: Lena Larsson

Middagen

Alla blivande brudpar och gäster har en mängd olika frågor som de önskar svar på och vi får många brev och mejl från er alla. Här har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna vad gäller just middagen. Klicka på en fråga nedan så ser du redaktionens svar.

Fråga:
Vi är mitt uppe i planeringen utav vårt bröllop och blev lite konfunderade. Jag har hört att gifta par enligt vett och etikett i Sverige inte ska ha varandra till bordet. Men min blivande make har släktingar från Spanien och enligt dem är det tradition att gifta par sitter tillsammans. Hur ska vi göra med bordsplaceringen? Jill

Svar:

Ja du Jill, spanska traditioner är inte mitt huvudämne men om du och din blivande man inte vill förklara för er spanska släktingar att de får ta skeden i vacker hand eller göra som bönder på bönderas vis och tala latin med de lärde eller något annat internationellt ordspråk för att ta seden dit man kommer så föreslår jag er att låta spanjorerna sitta tillsammans.

Fråga:
Mina föräldrar är skilda och kommer inte så bra överens. Båda har nya partners. Hur är det med placering egentligen? Måste de båda sitta vid honnörsbordet och hur placerar man dem egentligen? Sandra

Svar:

Ja du Sandra, gör som man ska bara, då hamnar dina föräldrar tillräckligt långt ifrån varandra. Deras nya partners kan du placera rätt långt bort från varandra långt från honnörsbordet. Är inte det tillräckligt bör du nog fundera på att låta bli att bjuda den ena paret.

Bordsherren har alltid sin bordsdam till höger. Brud och brudgum sitter i mitten av honnörsbordet. Bruden till höger om brudgummen. Brudens mor sitter till vänster om brudgummen.

Brudens far sitter till höger om bruden. Till höger om brudens far sitter brudgummens mor. Brudgummens far har brudens mor till bordsdam. Därefter sitter den närmaste släkten nära brudparet utplacerade efter ålder. Vänner och mer avlägsna släktingar placeras ut därefter. Den enda gången gifta par har varandra till bordet är på sitt eget bröllop. Sambor och syskon ska inte enligt tradition placeras bredvid varandra, men par som ska gifta sig ska sitta bredvid varandra. Toastmaster ska sitta så att han har ögonkontakt med brudparet, serveringspersonal och så att han hörs utav alla. Tärna/tärnor och best man/marskalkar har ofta varandra till bordet.

 

Fråga:
Kan man ha grillbuffé på bröllop? Jessica

Svar:

Absolut, vad ni bjuder på handlar om er smak, ekonomi och er vilja att ha det bröllop ni önskar. Är en barbeque det ni gillar bäst i hela världen ska ni självklart ha det på ert bröllop. Ofta blir bufféer lite mer otvungna i sin stämning eftersom gästerna minglar istället för att ha fast bordsplacering.

Fråga:
Vi gifter oss i maj och ska ha sittande middagsservering. Har du något bra förslag på en annorlunda vårmeny?

Svar:

Jag föreslår följande meny:

Förrätt

Nässelsoppa med pocherat ägg och mildrökt lax.

Varmrätt

Bårkycklingblanquette, ljus god sås, med sparris och primörer och basilika.

Efterätt

Bakade frukter med sabayonne, alternativt tårta. Eller så gör ni en fin rabarberconsommé med vaniljpannacotta, super fräscht och vårigt.

 

Fråga:
Vad är det man ska tänka på när man planerar en stor bröllopsmiddag (i form av matval, typ av servering osv)?

Svar:

Det är en väldigt stor fråga! Ni skriver stor middag, då antar jag att vi talar om cirka 100-200 personer? Jag tycker att ni verkligen skall väga in logistiken, hur ska gästerna serveras? Vad ska vara varmt och vad kan serveras kallt? Hur många personer behöver servera för att alla gäster ska få sin mat någorlunda samtidigt? När det gäller maten så skall ni gå på det som ni själva tycker om och göra något som känns personligt för er. Det är viktigt att ni har er budget, ert lokalval och årstiden i åtanke när ni gör era val. Min rekommendation är att anlita en bröllopskonsult om ni känner er minsta osäkra på hur ni skall gå vidare.

Fråga:
Vi har ett dilemma när det kommer till desserten på vårt sommarbröllop. Vi har bjudit in över 100 gäster och funderar på att bjuda på sorbé. Men kan det bli svårt att hålla den tillräckligt kall till alla gästerna?

Svar:

Sorbé till sommarbröllopet låter både fräscht och svalkande, men likt du nämner kan det vara svårt att hålla desserten tillräckligt kall till alla gästerna, utan att den smälter. Till sommarbröllop är det en fördel att försöka undvika efterrätter som ska serveras kalla. Ett förslag till en somrig dessert är en god rabarbermousse med färska bär.

Fråga:
Vi funderar på att bjuda våra gäster på en buffé, men kan vi göra det på ett bröllop? Vad bör man i så fall servera, och har du några särskilda tips som man måste tänka på?

Svar:

Givetvis kan ni bjuda bröllopsgästerna på en läcker buffé. Det finns många delikata rätter som får plats på ett buffébord och det finns alltid en rätt som passar även de kräsnaste av gäster. Fördelen är även att gästerna kan ta för sig så mycket de vill av den rätten som tyckte var extra god. Välj gärna två huvudråvaror och fokusera på att göra dem riktigt delikata. Servera dem med goda sallader, bröd och såser. Däremot bör ni tänka på att hålla buffén till en rätt för att undvika att det blir rörigt när alla gästerna ska resa sig upp och fylla sin tallrik. Exempelvis kan ni låta varmrätten serveras som en buffé medan förrätt och dessert serveras på tallrik vid bordet.

Fråga:
Vi är två tjejer som ska gifta oss till hösten och har lite problem med bordsplaceringen. Eftersom vi vill ha ett traditionellt bröllop undrar vi hur vi ska placera våra föräldrar vid honnörsbordet? Traditionen säger att brudparet sitter bredvid brudens mor och far, men vem är brud i vårt fall?

Svar:

I ett så traditionsbundet område som bröllop är det skönt att veta att seder förändras kontinuerligt. Nu när vi har samkönade äktenskap med förutsättningar som tidigare inte fanns kommer fler nya vanor att skapas. Praktiskt säger traditionen att brudparet har brudens föräldrar närmast sig vid bordet. Som jag ser det är ni båda brudar och du har din bruds pappa bredvid dig och hon din.

Fråga:
Hej! Vi ska gifta oss nästa sommar och funderar både på matval – men framförallt vinval. Kan vi utgå från vinet och välja meny efter det?

Svar:

Självklart kan ni börja med att bestämma vilka viner som ska serveras till bröllopsmiddagen, då blir det garanterat en perfekt kombination mellan mat och dryck. Dessutom är det mycket roligare att servera sina favoritviner eller något vin som har haft särskild betydelse för er som brudpar. Välj till exempel den Champagnen eller Chablisvinet ni drack när ni förlovade er. Prata med sommeliern eller restaurangchefen där ni ska hålla bröllopsmiddagen och framför era önskemål. Ni kan tillsammans med köksmästaren skapa en meny som passar perfekt till vinerna och som följer säsongen så alla råvaror är toppskick.

Fråga:
Vi behöver din hjälp med en läcker och passande förrätt. Vi vill gärna servera hjortstek med potatisgratäng till varmrätt och en fruktsallad med mangosorbet till efterrätt innan tårtan. Vi undrar om du har något bra tips på vad vi kan servera till förrätt?

Svar:

Varmrätten är ganska tung och lite fet, så jag skulle satsa på något fräscht att inleda med, varför inte en fräsch skaldjurscocktail eller en god laxförrätt? Båda serveras kalla och kan arrangeras vackert vid uppläggningen. En god hemrökt, varmrökt lax på kavring med en välsmakande senapssås och en fin sallad till kan vara ett annat bra alternativ.

Fråga:
Vi har bestämt oss för att fira in det nya året som man och hustru och satsar därför på ett nyårsbröllop. Vi undrar om du har något förslag på en passande meny? Gärna något med skaldjur och champagne.

Svar:

Under vintern tycker jag att ni ska börja med en hummersoppa som ni serverar med en liten varm hummersallad eller handskalade räkor. Ett annat alternativ är att servera en liten skaldjurssallad eller cocktail först och därefter kanske gå på kött - vilt, kalv eller fågel tycker jag passar bra på nyår. Vill ni göra något helt annorlunda och hålla er till skaldjur kan ni servera en ostronsoppa först, varför inte med tryffel? Därefter kan ni ha fina skaldjur på platåer på bordet - festligt som inget annat och inte minst väldigt passande på nyår. En skaldjursplatå med champagne är ett lyxigt sätt att starta ert nya, gifta liv på.

Fråga:
Vilka skall sitta vid honnörsbordet? / Charlotte

Svar:

Åtminstone bruden, brudgum, deras föräldrar och om det får plats även far- och morföräldrar samt syskon. Därefter fylls det på med marskalkar, bästa män, väninnor och kusiner.

Fråga:
Om man vill ha en bröllopsfest med lite mindre alkohol inblandat, hur gör man det snyggt utan att det känns ”snålt”?

Svar:

Ni bjuder helt enkelt på mindre eller rentav ingen alkohol alls. Ett tips - ju tidigare på dagen festen är desto mindre är förväntningarna från gästerna att det ska serveras alkohol. Så om ni är oroliga för att anses "snåla" eller för att någon släkting inte kan hantera alkohol så föreslår jag er att gifta er tidigt på dagen och därefter bjuder på lunch.

Fråga:
Vi funderar på att ha någon typ av kött på vårt bröllop. Vi är 35 personer och vi hade tänkt laga maten själva på förhand. Under själva bröllopsfesten finns det personal som har möjlighet att både värma och servera maten. Har ni något tips på vad som kan vara enkelt och ändå gott att servera. Hur beräknar man hur mycket som går åt?

Svar:

Gör en skagen på kavring först, den kan ni göra nästan helt klar innan, toppa med löjrom en sådan här dag. Som varmrätt kan ni kanske servera en helstekt gödkalventrecote, som ni trancherar och serverar med förslagsvis en potatispuré smaksatt med tryffel, lite goda grönsaker såsom haricot verts samt en god sky eller sås. Räkna ungefär med 100 gram skagen, och cirka 20 gram löjröm per person till förrätten. Till varmrätt räknar ni med cirka 200 gram ostekt kött per person, så har ni rikligt med mat.

Artiklar

8 etikettsregler för gästen

8 etikettsregler för gästen

Vad gäller egentligen under middagen, kan jag ta av mig kavajen och när får jag börja äta? Läs mer »


Sök efter företag med: Restaurang hos My WeddingPlanner

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop SpotifyAnmäl er till Allt om bröllops nyhetsbrev

Senaste-numret

 

Vinn den exklusiv doft värd 5000kr

Nu har du chansen att vinna doften SABECHAD, som är en parfym av varm, kryddig, trä doft med inslag av blommor framtagen av parfymören Aude Asklöv En exklusiv doft till ett värde av 5000 kr !! ...Tävla här

Vinn den exklusiv doft värd 5000kr

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Bröllopsbloggen
Bröllopsbloggen

AoB testar märket Lavera

Hej vänner snart är klockan 20:00 vilket betyder en ny säsong av Bonde söker Fru (är det bara jag som älskar det programmet?). Hoppas att bönderna hittar kärleken, gifter sig och låter mig skriva om det här på Allt om Bröllop, haha. Tänkte köra en...Läs inlägget

Sarah Müller
Sarah Müller

Färgtema!

Jag älskar allt som har med bröllop att göra och varje del av det är så otroligt kul att planera. Dekorationer och Dukningar har länge varit ett stort intresse hos mig så när bröllopsplanerandet väl satt fart så började vi ganska fort diskutera va...Läs inlägget

Lovisa Swärd
Lovisa Swärd

Dejtnight

Tänkte att ni ska få veta vad vi göra på våra dejtnights när vi planerar bröllopet. Vi börjar med att göra det mysigt hemma, tända ljus, köper oftast hem någon plockmat eller dylikt som är mysigt att äta på länge. Efter att vi ätit och surrat igen...Läs inlägget

Maria Busck
Maria Busck

Vi har bokat fotograf till bröllopet!

Hej på er. Hoppas att allt är bra. Nu kan vi checka av en till punkt på vår to do-lista. Vi har bokat fotograf till bröllopet! Jag blev kontaktad av en fotograf här i Skåne nu i sommar som ville fotografera mig och Carl för att bygga upp sin portf...Läs inlägget

Angela Nakitende
Angela Nakitende

Tredje gången gillt

I morse var jag hos Mejan som driver Matildas fest för att prata klänning. Jag berättade ju om att min syster skulle skissa på lite klänningar utifrån de jag provat tidigare. Sen fick jag även se och prova lite andra tyger och spets. Allt kändes s...Läs inlägget

Linda Sturesson
Linda Sturesson

Äktenskapsförord?

J har sina skivor, några gitarrer och en katt. Jag har barn, en lägenhet, mina bokmanus och några signerade böcker. Därför skrev vi ett äktenskapsförord. Det var självklart även om vi såklart har tänkt att vara tillsammans för all framtid och evig...Läs inlägget

Stefanie Bäfvenberg
Stefanie Bäfvenberg

En liten uppdatering.

Hej alla. Det har verkligen känts motigt att skriva här under en lång tid. Största anledningen har varit för att jag har verkligen inget nytt att komma med. Vi står fortfarande på 0 när det kommer till att planera om hela bröllopet. Den 18/7 skull...Läs inlägget

Sara-Linnea Olsson
Sara-Linnea Olsson

TILLBAKA PÅ RUTA 1

Efter mycket funderande fram och tillbaka har vi till slut beslutat oss för att flytta fram bröllopet ett år. Hejdå 2020 – du är ändå inte ett år man vill minnas, och Hej 2021! Jag ser fram emot att lära känna dig.  Sist vi hördes – fö...Läs inlägget

Sofia Redmo
Sofia Redmo

Det börjar närma sig

Hej! Nu är vi bara 36 dagar ifrån den stora dagen, förstår ni?! Jag är så förväntansfull och samtidigt stressad, men konstigt vore det väl annars.   Vi har enats om utomhusvigsel om vädret tillåter och jag tror att det mesta börjar falla på p...Läs inlägget

Upp