10 saker att tänka på när du ska välja brudklänning

Välja brudklänning

Att välja brudklänning är bland det roligaste under hela bröllopsplaneringen. För att det inte ska skapa stress kan det vara skönt att vara förberedd. Vi har därför samlat tio tips och saker att tänka på innan du ger dig ut i djungeln av klänningar.

Text: Ronja Willners Foto: Asos

1. Leta inspiration som en hjälp till att välja brudklänning

Förbered dig ordentligt inför att välja brudklänning. Riv ut sidor ut tidningar, klicka dig igenom den stora djungeln av bröllopsbutiker på nätet, utforska Instagram och kolla in kändisars val av klänning.

Så skapar du dig en idé av vad just du gillar. Gillar du en åtsittande jungfruklänning, en fluffig maräng eller är det just ryggen som är viktigast på klänningen? Spara ner all inspiration och skapa din egna moodboard.

2. Vad brukar du klä dig i till vardags?

Kolla igenom din  garderob, vad finns det för klänningar där? Består garderoben av endast figurnära linjer, klänningar med en speciell ringning eller är alla axelbandslösa? Följer alla samma mönster så är det högst troligt att det är något du älskar och trivs i.

3. Bestäm din budget när du ska välja brudklänning

Det kan vara en fördel att sätta en budget innan du börjar välja brudklänning. Och innan du hittar drömklänningen som har en lite högre siffra på prislappen än vad du tänkt dig. Se annars till att din blivande är sittande när du väljer att berätta hur mycket bröllopsklänningen gick på.

4. Sätt ett bröllopstema

Innan du börjar jakten på din bröllopsklänning kan det vara en fördel att bestämma vilken typ av bröllopsstil ni ska ha. Ska det vara ett avslappnat trädgårdsbröllop, på en vacker herrgård eller ska det gå i vintage-tema? Håll alltid platsen och temat i åtanke när det är dags för val av klänning. Passar den in eller skapar den helt fel känsla?

5. Välj tre adjektiv som beskriver din drömklänning

Vare sig du vill ha en stil som känns klassisk, vintage och bekväm eller romantisk, elegant och vacker så är det till stor hjälp. Både för dig och personalen när ni ska hitta rätt look välja brudklänning. Att välja tre ord som beskriver din känsla på stilen kan hjälpa dig att hålla nere utbudet av djungeln av klänningar.

6. Hitta rätt bröllopsbutik

Gör din läxa innan du tar dig ut och bokar in brudprovningar. Hör med nära och kära, kolla runt på nätet efter bröllopsbutiken/er med bäst service. Det kommer att vara en stor hjälp på vägen vid val av klänning! Du kan även välja att kontakta butiken i förväg för att vara säker på att butiken har klänningar i din prisklass.

Susanne Wergeland i brudklänning

Susanne Wergeland i tvådelad brudklänning frå Tuva Listau. Foto: Nina Hurum (ninahurumphotography.com / Instagram: @kodakmoments_bynina

7. Ta dig ut på klänningsjakt

Boka in en heldag med dina brudtärnor, din mamma eller någon annan som står dig nära och gå ut på klänningsjakt. Prova dig trött helt enkelt! Du märker snabbt vad du gillar genom att testa olika modeller, men var inte rädd för att testa något du inte hade tänkt dig. Det gäller att våga!

8. Begränsa antalet medföljande när du ska välja brudklänning

Ja, du älskar din mamma, din syster och dina närmsta vänner. Men försök att hålla nere antalet personer som följer med dig på din brudprovning. Många åsikter kan lätt bli för rörigt. Det ultimata är att ha med sig 2-3 personer som du litar på och kan vara ärlig mot.

9. Ha på dig rätt underkläder

Det kan vara svårt att se hur en axelbandslös klänning ser ut när du har på dig din BH i skrikiga färger. Se till att på dig en BH utan, eller med löstagbara axelband. Tänk även på att ha på dig underkläder du kan visa dig i. Kanske vill du lämna stringtrosan hemma.

10. Köp klänningen i din rätta storlek

Många av oss ligger i hårdträning innan den stora dagen då planen är att gå ner det där extra kilot. Så det kan vara lätt att tänka att det är OK om den sitter lite tight just nu. Du kommer ju ändå att tappa något kilo.

Men kom ihåg att när du väl köper din klänning att det är enklare att sy in den än tvärt om. Och det är viktigt att du kan andas under hela dagen!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: