18 saker du som bröllopsgäst inte ska göra

När du som gäst blivit inbjuden till ett bröllop så finns det ett antal oskrivna regler som du som bröllopsgäst borde följa. Här har vi listat några av dem - innan, under och efter bröllopet.

Text: Ronja Willners Foto: Etsy

Som bröllopsgäst – tänk på detta innan bröllopet

 1. Spamma inte brudparet med alla frågor som dyker upp i ditt huvud. Kolla istället deras webbsida, fråga brudtärnan eller andra gäster om den informationen du undrar över. Vad du än gör, fråga inte brudparet, de har nog med saker att oroa sig över.
 2. Klaga inte över kostnader till paret som du kommer behöva lägga ut för deras bröllop. Känns det inte kul att närvara då du behöver köpa ett nytt plagg eller lägga en slant till bröllopspresenten så kanske det bästa är att avstå inbjudan. Brudparet har tillräckligt med kostnader att ha koll på.
 3. Fråga dem inte vad de önskar sig i bröllopspresent. Antagligen har de redan skrivit ut vad de önskar sig på inbjudan. Om inte, var kreativ!
 4. Begär inte en +1 på inbjudan. Om det bara står ditt namn på bröllopsinbjudan är det endast du och inte en dejt till dig. Punkt slut!
 5. Fråga inte om bordsplacering. Du kanske inte vill sitta just bredvid farbrorn som tar ett glas eller två för mycket men bordsplaceringen är ett av de svåraste och jobbigaste delarna i bröllopsplaneringen.
 6. Fråga inte om de kommer närvara på bröllopsfesten. Tänk ett steg längre innan du frågar nästa gång – det är ju ändå deras stora kärleksfest!
 7. Vänta inte tills sista sekunden med att svara på din inbjudan. Du lär nog veta redan första veckan efter du fått din inbjudan ifall du kan närvara eller ej – så hjälp brudparet att minska på stressen genom att svara i god tid.

Under bröllopet som bröllopsgäst

 1. Klaga inte som bröllopsgäst på att dekorationen är för mycket, blommorna luktar för starkt eller att musiken är för hög. Brudparet har arbetat hårt för att göra detta till en perfekt dag så håll dina negativa kommentarer för dig själv.
 2. Ta inte det där extra glaset så att du vaknar upp med minnesluckor dagen efter. Även du som gäst vill väl komma ihåg och minnas bröllopsfesten?
 3. Ignorera inte klädkoden som står på inbjudan. Förstår du inte riktigt vad som menas med jackett, mörk kostym eller kavaj? Kolla bröllopssajter eller fråga andra gäster om vilka kläder det är som gäller. Syftet med klädkod är att underlätta för gästerna om vad som gäller, så de inbjudna inte ska känna sig obekväma med en avvikande klädsel.
 4. Tjoa och heja inte under vigseln. Det förstör det vackra ögonblicket när de förklarar sin kärlek till varandra, så visa respekt.
 5. Håll inte ett bröllopstal ifall du inte blivit tillfrågad eller har bestämt detta på förhand med toastmastern. Under middagen och festen är det mesta planerat så att tider med mat och annat kan hållas. Vill du ändå ge en personlig hälsning, så skriv ett brev i samband med din bröllopspresent.
 6. Säg inte ”på mitt bröllop så kommer vi…” Den här dagen handlar om paret som gifter sig och inte om dig.
 7. Lägg undan telefonen, du behöver inte kolla flödet på Instagram eller svara på ett jobbmejl just denna dag. Njut av att vara närvarande genom att mingla och slå klackarna i taket!

Bra att komma ihåg efter bröllopet

 1. Fråga inte vart ditt tackkort är efter bröllopet. Låt brudparet koppla av och få njuta ett tag så nygifta!
 2. Sätt inte betyg på bröllopet, varken till dig själv eller andra.
 3. Berätta inte för brudparet vad de kunnat göra annorlunda, smaken är som baken och det kommer inget gott med att berätta dina åsikter och tankar för dem.
 4. Klaga inte till brudparet om de andra gästerna. Alla gäster som blivit inbjudna till bröllopet betyder mycket för brudparet och de vill inte höra negativa saker om människor de gillar.
Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: