22 trender för bröllop 2023

Nytt år och nya möjligheter – och inte minst nya trender för bröllop. Är du nyfiken på vad som kommer att definiera bröllopsåret 2023? Underhållning out-of-the-box, minitårtor, vardagsbröllop och ovanliga presentönskningar - här är 22 bröllopstrender för det nya året.

Text: Stine Nibe Ravneberget Foto: Unsplash

22 trender för bröllop 2023

Ett nytt år innebär oskrivna blad och kistan full av fina idéer för ett bröllop som du drömt om. Eller? Om du kämpar för att hitta inspiration till hur du vill ha ditt bröllop kan det vara en bra idé att kolla in olika bröllopstrender. Kanske som du kanske kan gilla?

Det är förstås inte så att man måste följa bröllopstrender slaviskt. Det är trots allt din dag, och den kan vara precis som du vill. Men det är ändå kul att få inspiration av stora och små trender.

Här är 22 bröllopstrender som är heta 2023!

Anni-ceptions istället för bröllop

Anni-ceptions är en smart sammansmältning av orden anniversary och reception, och är alltså en blandning av jubileumsfirande och bröllopsfest i ett, enligt bröllopswebbplatsen Hitched. Det finns inget bra uttryck för det på svenska – kanske jubileumsbröllopsfest?

Detta firande uppstod i kölvattnet av det så kallade minibröllopet under corona-restriktionerna. Många par valde en liten bröllopsceremoni, eller att spara den stora bröllopsfesten med massor av vänner och familj till den första bröllopsdagen året därpå. Här kan ni välja om ni vill ha en symbolisk ceremoni och tillsammans gå ner för mittgången till altaret, eller kanske bara ha en stor fest med en utsökt middag.

Mocktail - bröllopstrender

MOCK IT UP: Alkoholfria mocktails är populära 2022. Foto: Jez Timms via Unsplash

Bröllop med spännande mocktails

För många är det inget firande utan bubbel och annat gott att dricka. Men allt fler brudpar väljer att sätta alkoholfria alternativ på dryckesmenyn, enligt Hitched.

Så kallade mocktails har blivit allt populärare de senaste åren, med barer och restauranger som erbjuder läckra alkoholfria drycker. Till gagn för både gravida och andra som inte dricker alkohol.

För det är inte så att absolut alla älskar läsk och juicer med mycket socker. En alkoholfri dryck kan vara minst lika bra som en med alkohol. Med tanke på att fler kommer att leta efter bröllopsklänning och gästklänningar för gravida, är detta en underbar trend till glädje för många.

Charmigt vardagsbröllop

Traditionellt brukade par gifta sig på en lördag – den stora högtidsdagen.

Nu har dock fler fått upp ögonen för bröllop på vardagar, där särskilt onsdag och torsdag är populära dagar för ceremonier och fester. Detta ger också möjligheter att förlänga bröllopsfirandet för nära och kära, enligt The Knot.

Och bonusen? Lokaler är ofta MYCKET billigare att hyra på vardagar än på lördagar.

Out-of-the-box underhållning

Pinata på bröllop - Underhållning out of the box

LEKAR: Piñata är en otraditionell bröllopsunderhållning som garanterat kommer att roa många. Foto: Nipyata! via Unsplash

För många brudpar är underhållning ett måste. Oavsett om vi pratar om en cool DJ som skapar bra stämning eller ett bra band.

Nu blir säkert både drag queens och andra typer av underhållning en ökande trend, enligt Hitched. Många vill ha fokus på musik för att fylla dansgolven.

Aktiviteter som beer pong, som kombinerar pingis och öldrickande, piñatas, hoppborg, yxkastning (kanske bör du ta det lugnt med alkoholen med denna underhållning?), Tyst disco med headset och cirkusartister är förslag på roliga, potentiella inslag på bröllop 2023.

Tårtor med mening

En tårta är inte bara en tårta. Genomtänkta tårtor är en av flera gulliga bröllopstrender för 2023. Nu ska du välja smak som betyder något, enligt Hitched .

Vare sig det är smaker som påminner dig om din första dejt, tar dig tillbaka till barndomen eller kanske påminner dig om en favoritsemester.

Tänk rabarber som låter tankarna vandra till barndomens nostalgiska somrar. Eller citron som tar dig tillbaks till sommarsemestern i Italien, eller kokos som påminner dig om den exotiska semestern du fortfarande drömmer om. Tänk utanför boxen för bröllopstårtan till ditt bröllop!

Hemtrevliga bröllop på bakgården

Under corona har det varit en rejäl boom för bakgårds- och trädgårdsbröllop. Både på grund av smittskydd och avstånd mellan gästerna, men inte minst komfort – som vi alla har blivit så vana vid sedan 2020.

Så kallade inside-out-bröllop, där festen flyter från huset och ut till trädgården eller bakgården förutspås bli särskilt populära, enligt Hitched .

Här kan du låta bröllopsdekorationerna ta över hela din trädgård, men även investera i ursnygga utemöbler och dekorationer à la lyktor, välkomstskyltar och liknande. Bara fantasin sätter gränser. Många kommer förmodligen att hålla bröllopet i sitt barndomshem för att samla familj och vänner.

Bröllopstrend - trädgårdsbröllop

COSY: Bakgårds- och trädgårdsbröllop ökade under coronapandemin, och trenden förutspås fortsätta 2022. Foto: Jonathan Borba via Unsplash

Virtuella save the date-kort till bröllop

Ett save the date-kort ska gå ut i god tid före bröllop, så att du är säker på att de gäster du vill tillbringa din dag med faktiskt kan komma.

Under coronapandemin har virtuella save the date-kort blivit mycket populära, eftersom smittskyddsbegränsningar innebar att flera par fick skjuta upp bröllopet både en, två och tre gånger. Det blir mycket papper, om det ska vara fysiskt!

Därför tror One Fab Day att virtual save the dates kommer att fortsätta under 2023. Både miljön och inte minst plånboken kommer att uppskatta det mycket.

Små bröllopstårtor

Ytterligare en trend som kommer genom pandemin, och ytterligare en av de gulligare bröllopstrenderna det här året. Den stora bröllopstårtan fick ge vika för små portionstårtor på grund av smittskydd. Och det visade sig fungera ganska bra.

Faktum är att Hitched tror att detta kommer att fortsätta nästa år. De små tårtorna kan vara olika utformade och ge mer utrymme för fantasin. Vad säger du om att berätta hela er historia som ett par genom tårtan?

Förutom små portionstårtor till alla gäster kan ni som brudpar såklart ha en ”skärtårta”, så ni har en tårta av en storlek som ni kan skära upp tillsammans som par.

Avslappnade svensexor och möhippor

Varför har det blivit så att man måste bli kastad runt på en mekanisk tjur, hoppa fallskärm eller spela bubbelfotboll för att kunna kalla det möhippa eller svensexa? Hjärtat i halsgropen och svett i pannan borde verkligen inte vara obligatoriskt för att kunna fira ”frihetens sista natt”.

Nu väljer fler och fler att njuta av en god middag, grilla i trädgården, ta en härlig spadag, sjunga karaoke i en hyrd chambre separée eller en hålla en god gammaldags hemmafest i en avslappnad och familjär miljö framför en väldigt aktivitetsfylld svensexa eller möhippa, enligt One Fab Day.

Många brudpar väljer också att kombinera sin svensexa och möhippa i en stor gemensam fest.

Avslappnad möhippa

En lugn middag med de närmaste vännerna kan bli en härlig och avslappnande möhippa.

Bröllop med spännande rymning

Förut handlade rymningar ofta om att rebelliskt gå bakom föräldrarnas rygg och fly tillsammans för att gifta sig. Idag handlar det inte så mycket om att undvika familjen – utan om att fly för en vacker ceremoni.

Helst till en spektakulär eller exotisk plats. Gärna med familj och vänner närvarande.

Rymningar blev mycket populära under corona, eftersom bröllopen var tvungna att vara mindre och mer intima med endast ett fåtal gäster. Trenden kommer att fortsätta för bröllop under 2023 – med en tvist, enligt Hitched .

Nästa år kommer förmodligen många brudpar att hålla bröllop utomlands, och inte bara fira kärleken – utan även hälsan hos sig själva och sina nära och kära.

Bröllop utomlands på en strand

Varför inte hålla bröllop på en exotisk plats 2022? Foto: Stiven Sanchez via Unsplash

Vegansk bröllopsmat

Vegansk och vegetarisk mat är här för att stanna. Då butikshyllorna ständigt fylls på med nya och banbrytande produkter som är bättre för både hälsa och miljö, kommer trenden med vegansk mat även på bröllop. Och ja, varför inte?

Myten att vegansk mat inte kan vara lika god som ”vanlig” animalisk mat är bara – en myt. Idag tillverkas produkter som liknar ädelost, parmesan, kyckling och hamburgare. Och cateringföretagen spås behöva anpassa sig till detta ännu mer i framtiden.

Vegansk burgare till bröllop

VEGAN: Catering-firmor förutspås erbjuda massor av god vegansk mat framöver!

Intimt minibröllop

Det här med coronavänliga minibröllop är faktiskt en riktigt bra idé. Trots att vi förhoppningsvis kan bjuda in fler gäster till sociala sammankomster 2023 kommer trenden med små intima bröllop med de närmaste med största sannolikhet att fortsätta, enligt Vogue.

Äktenskapsbalken och bra saker att veta inför bröllopet

Doftande bröllop

Luktsinnet är ett fantastiskt verktyg för att ta oss tillbaka till vackra stunder och uppleva nostalgi. Efter alla coronarestriktioner både 2020 och 2021 tror Hitched att 2023 års brudpar kommer att ge sina gäster en oförglömlig upplevelse.

Mat och dryck ska inte bara se fantastiskt vacker ut och smaka gott. Även doftcentret ska få sitt – och inte bara med doftljus.

Den här trenden handlar om att hitta sin egen doft och applicera den på allt från inbjudningar, bordskort och menyer, eller att ha olika dofter för varje rum i bröllopsrummet.

Eller till och med olika dofter till olika låtar som bandet spelar – eller hur är det med er alldeles egna doft när ni ska dansa med varandra som ett gift par? Titta på hertiginnan Kate, som fick hela Westminster Abbey att dofta av Jo Malone ”Orange Blossom” med doftljus på sin stora dag.

Magisk belysning

Magisk belysning på bröllop

LJUSMAGI: Skapa magi med lyskällor av olika storlek och typ. Foto: Shelly Pence via Unsplash

En av de vackraste sakerna vi ser på Instagram är bröllopslokaler som är dekorerade med mycket ljus både utomhus och inomhus. Och gärna flera typer av ljuskällor i olika storlekar och former och färger för att skapa en magisk atmosfär.

Vintage ljuskronor tillsammans med modernare belysning är också ett smart sätt att skapa en unik och iögonfallande inredning. Enligt One Fab Day kommer detta att fortsätta under 2023.

Hållbara och lokalt förankrade bröllop

I linje med att många kommer att satsa på vegansk eller vegetarisk bröllopsmat kommer fler och fler ha hållbarhet i åtanke under planeringen, tror Vogue. Tänk både säsongsmässigt och inte minst lokalt när du planerar ditt bröllop.

För vad är inte trevligare än att stötta lokala företagare? Vad säger du om att få din bukett gjord hos en lokal florist? Eller anlita en frilansande grafisk designer för att designa dina inbjudningar?

Bröllop med avslappnad atmosfär

Bröllop har traditionellt varit väldigt formellt. Och för högtidliga tillfällen krävs högtidlig stämning och klädsel. Detta kommer många att lämna 2023, förutspår The Knot .

Detta år blir det en mer avslappnad atmosfär på många bröllop. Det blir mindre stress och inte så noga med traditionerna. Nu ska man hellre välja avslappnade cocktailpartyn, food trucks och annat som inte är typiskt för bröllop.

Foodtruck en trend på bröllop 2023

INFORMELLT: Att byta ut den traditionella och formella bröllopsmiddagen mot en food truck är en läcker idé. För mer försiktiga brudpar är food trucks perfekt för nattamaten. Foto: Visual Stories || Micheile via Unsplash

Handmålade detaljer

När par planerar sina bröllop fokuserar de ofta på att hitta de personliga detaljerna som verkligen sätter pricken över i:et. Från inbjudningar, menyer och bordsplaceringskort till tårta, servetter, ljus, band och rosetter och andra dekorationer.

År 2023 är det handmålade detaljer som gäller, enligt One Fab Day.

Modern etikett på bröllop

De senaste åren har en utveckling av modern etikett skett, enligt The Knot. Detta visar sig till exempel på ett mer avslappnat och jordnära språk i bröllopsinbjudningarna, och nya engelska ord för brudtärna såsom groomsmaid ses som det samma som det traditionella bridesmaid.

Etikett som är i samklang med tiden vi lever i är på väg att ersätta tidigare gammaldags tradition.

Bridgerton-stil på ditt bröllop

Netflix-succén Bridgerton tog nästan hela världen med storm julen 2020. Många behövde eskapism under året med corona-lockdown och restriktioner. Vad kan vara bättre än en lite dygdig (och lite odygdig) 1800-talsromantik i Londonmiljö?

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

År 2023 kommer denna TV-serie att inspirera till fler bröllop, om vi får tro Hitched. Färgen Regency Blue – en ljusblå färg som var mycket populär på den tiden, engelsk cottagecore-estetik, handskrivna och personliga anteckningar för varje gäst, citat från kända författare från den tiden och afternoon tea med vintagerätter kommer att ingå i många bröllopsplaneringar.

Inte minst vaxstämpeln på inbjudningar. Här är det bara att sträcktitta på serien – för inspirationens skull.

Bridgerton-stil en trend för bröllop 2023

BRIDGERTON: Kör med 1800-talsvibbar och cottagecore med afternoon tea i äkta Bridgerton-stil. Foto: Sebastian Coman via Unsplash

Otraditionella presentönskningar till bröllop

Förr var det nästan ett absolut måste att önska sig allt från bestick och porslin till vaser och dukar. Det berodde förstås på att man inte fick leva tillsammans förrän man var gifta. Och plötsligt behövde allt det där.

Idag är det dock vanligt att man bor ihop innan man gifter sig – därför har de flesta par redan det de behöver för att skapa ett hem tillsammans. Dessutom är det viktigt för många att ha en unik stil i hemmet. Många föredrar att välja inredningen själva.

Millennium-generationen och Generation Z har varit särskilt sugna på upplevelser snarare än materialistiska gåvor. Vilket också kan se i deras önskelistor, enligt The Knot. År 2023 kommer därför fler att vilja ha pengapresent till ett resmål eller presentkort.

Brudbuketten ett minne från ditt bröllop

Tänk på all tid och energi som gick åt till att hitta den perfekta brudbuketten. Du har lagt tid på att välja vem som skulle göra den – eller du kanske har gjort den själv?

Vilka blommor och färger matchar snyggt – och inte minst vilket pris får drömbuketten ha. Och ska du då kasta den efteråt?

Många brudar vill nu bevara sin bukett. Detta var ganska vanligt ”förr i tiden”, men har blivit en bortglömd tradition. Nu är den dock tillbaka igen.

Både traditionell blomsterpressning, men också pappersblommor och till och med målning av blommorna – nu vänder sig brudar till konstens värld för att bevara brudbuketten som ett minne från dagen, enligt One Fab Day.

Spara brudbuketten som ett minne från ditt bröllop

LA VIE EN ROSE: Bevara den vackra brudbuketten för evigt. Foto: Jez Timms via Unsplash

Starka iögonfallande färger

Många förknippar förmodligen bröllop med romantiska mjuka pastellfärgerer. Nästa år kommer dessa dock att ersättas med optimistiska ljusa färger, enligt One Fab Day. Tänk varma jordtoner, starka färgpaletter och excentriska färgkombinationer.

Sommaren 2023 är det underbart chockrosa och violett, ljusblå, fräscht grön och somrig korall bland färgerna som kommer att vara mest trendiga.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: