3 söta destinationer

Annons
AoB_Instagram_Artikkel_og_Kategori

Text: Clara Lindh Bergendorff

Vanilj påstås vara kärlekens växt, när man äter choklad bildas samma endorfiner som kroppen genererar när vi blir kära och enligt vissa mer eller mindre pålitliga källor ska sex skivor mogen vattenmelon motsvara en dos viagra. Även om ”fika” är ett svenskt uttryck talar sötsaker ett globalt språk. Ibland är det desserten i sig som gör oss saliga av lycka, ibland är det själva känslan av att beställa en efterrätt och två skedar som magin ligger i. Här är tre söta destinationer som bjuder på utsökta upplevelser att dela tillsammans.


Vaniljdoftande kärleksstad


Veracruz, Mexico

Legenden om kärlekens växt vanilj har sin vagga i denna mjukt doftande mexikanska hamnstad. Enligt den romantiska legenden förälskade sig fruktbarhetens gudinna Xanath i en dödlig man och för att få leva med honom gav hon upp sitt liv som gudinna och förvandlade sig till en vaniljplanta. När totonakfolket först upptäckte vanilj runt Mexikanska golfen var denna klättrande orkidé likvärdig med guld och de betalade sin tribut till aztekerna med dess mörkbruna stänger. Än idag klassificeras den aromrika växten som en av världens tre dyraste kryddor och tron på kärleken lever kvar. Idag menar man på att vanilj är ett modernt afrodisiakum i både doft och smak och har därför blivit en vanlig ingrediens i parfymer.

Veracruz är en minst sagt blomstrande kuststad med kritvita stränder och en miljö som bjuder på autentiskt mexikansk kultur. Utanför staden finns några av Mexikos allra vackraste rev och stadens färgglada hus är tillverkade i korall istället för i sten. Här dansar man merengue och la bamba längs strandpromenaden innan man slår sig ner på ett nattöppet kafé och beställer in någonting vaniljdoftande. Bli inte förvånad om ert kafébesök ackompanjeras av några trumpetspelande mexikaner – här lever man för kärlek och musik.


Kafétips i Veracruz:


Gran Café de la Parroquia

Bättre stämning får man leta efter! Kaféet slog upp sina portar år 1808 och sägs vara Mexikos äldsta fik. Så länge du ser till att spara lite plats åt desserten behöver ni inte begränsa ert besök till att bara äta efterrätt – här serveras även ruskigt goda skaldjursrätter.

www.laparroquia.com

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: