Tips på fyra dejter som får ditt förhållande att hålla livet ut

Den kände relationsterapeuten John Gottman menar att det finns åtta områden som är särskilt viktiga för ett lyckligt äktenskap. Varför inte ägna var och ett en särskild dejt? Här är fyra tips på dejter som får kärleken att vara länge.

Text: Marika Smith Foto: Unsplash

Förvalta relationen genom att utforska

Inspirerade av John Gottman har vi gjort en egen version med fyra dejter på teman som låter er fortsätta utforska varandra livet igenom. Se till att få till en av varje typ av dejt varje år, så kommer äktenskapet blomstra decennium efter decennium.

Bjud till dejt – här får du fyra tips!

Tips på dejt: Tillitsdejten

En dejt där samtalen handlar om tillit, och vad som får er båda att känna er trygga och älskade. Fråga varandra hur ni själva känner kring det, men också hur er historia ser ut.

Har någon av er blivit sviken av en partner eller förälder, och hur påverkar det tilliten? Vad betyder trygghet och tillit för mig i praktiken? Vad ska vi ha för handlingsplan om någon skulle begå ett misstag som påverkar tilliten?

Tips på dejt: Lekfullhetsdejten

Att leka och äventyra tillsammans fördjupar tillit och trygghet i en relation, och gör den samtidigt mer spännande och oförutsägbar. Vad skulle ni vilja göra tillsammans som ni inte provat förut?

Allt från nya resmål till hobbies, sätt att leva eller bo. Passa gärna på att göra något lekfullt under dejten. Tivoli, escape room, bowling eller improvisationsteater?

Poängen är att kliva ur sin vardagsroll och utforska andra sidor av sig själva tillsammans.

Bjud din partner på dejt

Tips på dejt: Drömdejten

Ägna en dejt åt era drömmar!

Att veta vad din älskade drömmer om i sin vildaste fantasi gör hen till mer mångfacetterade och spännande personer i våra ögon. Men det blir också lättare att utforma ett liv som ger utrymme för var och en att förverkliga sig själv.

Drömmer ni om hus och barn, om äventyr och spänning, ett OS-guld eller öppna en pizzeria? Hur vill ni förverkliga er själva?

När man känner sin partners stöd är det lättare att våga utveckla sig själv och följa sin inre röst. Ni blir ett par som lyfter varandras drömmar och visioner.

Tips på dejt: Lustdejten

Hur ser er sexuella karta ut? Vad fyller erotik för funktion i er relation och i era liv just nu? Vad önskar ni mer av, och vad kan ni klara er utan? Hur mycket tid och kraft har ni för sexliv, kan ni prioritera bort något annat om ni längtar efter mer?

Den här dejten äger med fördel rum i badkaret, under en somrig skogspromenad eller där ni får vara ifred och komma nära. Men ni ska ändå inte befinna er i sängen.

Samtal först, vuxenmys sen!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: