5 frågor och svar om brudskål

Glas med rosé att dricka till brudskål

Det första som händer när ni kommer till festplatsen är vanligtvis en brudskål. Då står gästerna redo för att fira bröllopsparet. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna.

Text: Redaktionen Foto: Unsplash

Vad innebär brudskål?

Brudskål är en skål för brudparet som sker när paret just anländer till festlokalen. Alla gäster skålar med en dryck, vanligtvis champagne, mousserande vin, bål eller alkoholfria alternativ.

Dom flesta gånger sker skålen i samband med ett mingel. Här kan ni också välja att bjuda på ett tilltugg så som exempelvis snittar till brudskålen. Ofta sker det utomhus om vädret tillåter.

Vem har ansvar för vad?

Ofta är det toastmaster eller värdparet som tar initiativ till och utbringar skålen.

Om festen är på en plats med serveringspersonal är det självklart personalen som häller upp och ser till så att alla gästerna får varsitt glas i tid. Om inte, behöver ni utse några som sköter det praktiska.

Det är också bra om brudparet kan meddela toastmaster eller värdparet när dom är nära att anlända.

Vad kan man säga vid brudskålen?

Tanken med brudskål är att önska brudparet lycka i framtiden. Det räcker med att säga något kort i stil med:

Vi alla önskar Sara och Markus all lycka i framtiden. Skål för brudparet!

Till brudparets lycka och välgång utbringas denna skål och ett fyrfaldigt leve!

Hur mycket dryck går åt?

Det är svårt att säga exakt hur många flaskor som ni behöver till skålen. Det beror så klart på hur stora glasen är och hur generösa ni vill vara.

Generellt räcker en champagneflaska till ungefär åtta halvfulla glas. Har ni ett längre mingel med tilltugg är det trevligt att erbjuda gästerna möjligheten till påfyllnad.

Vilket tilltugg passar till brudskål?

Om det är ett tag kvar till dess att middagen blir serverad kan ett lättare tilltugg till brudskålen passa bra. Chokladdoppade jordgubbar, snittar eller snacks fungerar utmärkt.

Anpassa efter vilken dryck ni bjuder på och vad som ska serveras senare under middagen.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: