5 hållbara tips för resan!

Begreppet medveten turism har på senare år vuxit sig starkare och fler resenärer vill dra sitt strå till stacken. Men att resa hållbart kan uppfattas som lättare sagt än gjort. Låt Momondo guida er!

Det kan bland annat kännas svårt att navigera sig bland sådant som hållbarhetsmärkningar och certifieringar. En bra utgångspunkt för dig som vill resa med större medvetenhet kring hållbarhet är att tänka ett extra varv kring vart du väljer att spendera din vistelse. Det finns en rad resmål där turismen bidrar till social hållbarhet och där din vistelse bidrar med möjligheter som gynnar lokalsamhället, dess näringsliv och befolkning.

Gör gott på resan

Därför finns det en rad frågor att ställa sig som resenär och som förenklar vägvalen mot en mer hållbar och miljömedveten semester. Allt från att se över möjligheterna för att resa kommunalt genom lokal kollektivtrafik, till att välja restauranger med omtanke.

momondo.se
listar fem snabba och enkla tips att ta i beaktning under nästa resa.

– Vi ser att allt fler vill resa hållbart och miljömedvetet men när man planerar att åka till en plats man oftast inte är familjär med kan det vara svårt att veta vart man ska börja. Många kan uppleva att planeringen av resan tar lika lång tid som resan i sig. Därför tipsar vi om hur man som resenär kan förbereda sig för att göra gott på resan, säger Lasse Skole Hansen, talesperson på momondo.

Staycation-bed-coffe

Varför inte ta en staycation på ett närliggande hotell – eller ta tåg eller buss till en mindre ort i närheten? Hur mysigt som helst!

1. Ät lokalt

De vegetariska valen på menyn innehåller ofta närproducerade, säsongsbaserade godsaker. Att välja något av dessa alternativ gynnar även således den lokala ekonomin i flera led.


2. Välj boende utefter aktiviteter

Att bo nära sevärdheter, restauranger eller aktiviteter som intresserar dig blir det lättare att promenera eller välja cykeln. Bor du något längre bort är det även bra att försöka ha koll på de lokala kollektivtrafiklinjerna – ett snällare val för såväl natur som plånbok.


3. Gör din del för att spara på resurser

Kom ihåg att stänga av alla prylar när du lämnar hotellrummet och skippa plasten, så sparar du på resurser och el. Be gärna endast om ”turndown service”, som undviker överflödiga tvättar utan att tumma på städningen. Genom detta sparar du vatten och man får oftast en liten chokladbit på kudden vid denna tjänst. En belöning i sig.


4. Trängselfri turism

Testa att besöka de mindre orterna på de populära resmålen, eller välj att resa under lågsäsong. Ofta är detta både billigare, utan att du går miste om roliga upplevelser på plats.


5. Upptäck din omgivning

Mikroäventyr, staycation, svemester – kärt barn har många namn. Du behöver inte alltid resa långt för att få en fantastisk upplevelse. Återupptäck din hemstad genom en natt på hotell, eller passa på att besöka den där platsen du hört så gott om i orten intill.

För mer information kring hur du kan göra din resa mer hållbar, besök momondos
blog

g.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: