5 heta brudtrender genom tiderna

Av: Redaktionen Foto: Barcelona Bridal Week

Bruddesignerna har sneglat på brudmodet genom tiderna och plockat russinen ur kakan. Här är 5 trender som vi faktiskt sett förut.

brudmodetider

Klänning från Marylise & Rembo styling. Vackra brudskor från Emmy Shoes. Hårkam i art deco-anda från Emmy Shoes.


20-talets detaljer

Under 20-talet handlade modet framförallt om den kvinnliga frigörelsen. Man bar inte längre korsetter och midjan på klänningarna föll ned på höften och skapade en rak siluett. Tidstypisk designer för den här tiden var Coco Chanel som skapade den första kortare brudklänningen. Kjollängden som slutade vid knät innebar en ny rörelsefrihet. Typiska mönster för 20-talet var Art Decons geometriska former vilket skapades både med pärlbroderier och sydda sömmar.

brudmodetider2

Glamourlook från Justin Alexander.


30-talets glamour

På 30-talet återgick man till figurnära klänningar som gärna andades Hollywoodglamour på ett subtilt sätt. Smickrande draperingar, broderier som skapade trompe l’olei-effekt och lyxig päls blev snabbt väldigt populärt för dem som hade råd. Den ekonomiska depressionen skapade dock hål i plånboken för de flesta och många brudpar fick nöja sig med att vigas i sina finaste söndagskläder. Populära modeskapare var Vionnet och Gilbert Adrian.

brudmodetider3

Klänning från Cristina Tamborero och Rosa Clara.


50-talets siluett

Christian Diors the New Look blev stilbildande för hela 50-talet (trots att den faktiskt lanserades på 40-talet) och återigen skulle brudmodet vara väldigt feminint. Detta innebar en getingsmal midja ackompanjerat av omfångsrik kjol och markerade höfter. Drömmen var ett riktigt sagobröllop och klänningen fick gärna vara rikt dekorerad med hjärtformat liv och olika sorters spets. Bara axlar tilläts dock inte i kyrkan.

brudmodetider4

Romantisk boho-stil hos Matilde Cano. 70-tals styling hos Marylise & Rembo styling. Hårdekor från Lilly. Poncho med fransar från Joseph Ribkoff. Örhängen Milky Way earrings i guld med diamanter från Drakenberg Sjölin.


70-talets bohostil

På 70-talet slog boho-stilen igenom med hippielika och bohemiska klänningar. Folk-lore var en röd tråd och det fick gärna vara broderade detaljer, smycken från Indien och etniska inslag. Laura Ashley, Zandra Rhodes och Ossie Clark var designerna på allas läppar.

brudmodetider5

80-tals känslor hos Cymbeline och Rosa Clara.


80-talets ”more is more”

På 80-talet handlade allt om power dressing, mängder med volym och fokus på extravaganta detaljer. Klänningarna hade stora kjolar och var gärna dekorerade med både volanger, rosetter och pärlor. En lång slöja var trendigt och ärmarna var ofta omfångsrika och överrösta med spets. Det fick gärna synas att man hade lagt ned pengar på bröllopet och därmed var ”more is more” mottot.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: