5 metropoler som lockar

Av: Redaktionen Foto: TTstudio/shutterstock.com

Storstäderna erbjuder smekmånadspar allt från storslagen shopping till spännande restaurangbesök och kulturella utflyktsmål. En sådan getaway kan vara en minst lika underbar som en kritvit strand.

shutterstock_415489966_LaMiaFotografia


FOTO: LaMiaFotografia/shutterstock.comKÖPENHAMNVarför åka dit: Äta, dricka, cykla, umgås… Denna stad ska intas. Här finns massor av vacker arkitektur, shopping och kultur men res hit för att uppleva ”hygge” – det vill säga njut av att bara vara.

Upptäck/göra: I Köpenhamn så cyklar man. Så hyr cyklar och ger er ut för att upptäcka alla roliga delar av staden så som kaféer, butiker och restauranger i Kødbyen, Jaegerborggade, Vaernedamsvej, Christiania med mera. Våga hoppa över Strøget. Det ”riktiga” Köpenhamn ligger runt hörnet på en sidogata.

Att äta på restaurang i Köpenhamn har blivit en upplevelse i sig. Den världsberömda restaurangen Noma har satt ett oförglömligt avtryck på hela staden. Så även om ni inte får bord på just Noma så har deras kockar öppnat egna ställen överallt. Läs på vilken restaurang som just för tillfället är i ropet och välj en efter tycke och smak. Väljer ni exempelvis Geranium så får ni inte en vacker miljö men en matupplevelse i absolut världsklass. Vi hade turen att få uppleva Geranium innan de fick sina nu tre stjärnor i Guide Michelin. Nu har priset ökat och bordskön växt.

Missa inte: En sommarkväll på Tivoli, en eftermiddag i solen vid Copenhagen Street Food på Papirøen, en picnic i en av staden alla parker (vin kan ni köpa på 7-eleven).

Bo på: Stadens lyxigaste hotell är Hotel D´Angleterre mitt i city vid Kongens Nytorv men då man fortfarande bygger om i hela staden för den nya tunnelbanan så är området lite trist just nu. Ett mindre och mysigare tips är Hotel 71 Nyhavn som av namnet att döma såklart ligger längst ner intill kanalen i Nyhavn. Ett gammalt packhus som byggts om till hotell. Kosta på er en svit med utsikt ut mot kanalen och hamnen. Eller varför inte bo på en husbåt och vakna med hela hamnen och staden vid era fötter? Copenhagen Living (CPH Living). Ibsens Hotel är ett populärt alternativ. Lite modernare stil i gammalt hus, precis bortom city.

När ska man åka dit? Vår eller sommar. Höst och vinter är bara blåst och regn.

shutterstock_212586004_TTstudio

FOTO: TTstudio/shutterstock.com

PRAGVarför åka dit: Ett bra och billigare alternativ till Paris och minst lika vackert och romantiskt. Efter att muren föll 1989 så var Prag den första staden som kom att rustas upp till att överglänsa fornstora dagar. Prag är verkligen en vacker stad att bara spankulera omkring i men bjuder även på all tänkbar shopping.

Upptäck/göra: Flanera. Här finns såklart shopping också men Prag upplevs bäst bara genom att i lugn och ro flan-era runt i staden på dess gator och torg. Det är en vacker stad. Njut av arkitekturen, intrycken och missa såklart inte Karlsbron. Vacker på olika sätt under dygn-ets timmar.

Missa inte: Att avnjuta äkta pilsner på en äkta gammal ölhall. Samt prova alla sorters lokala delikatesser. Ett stycke europeisk historia.

Bo på: Det finns såklart massor av hotell i Prag, både billiga och dyra. Men väl här så bör man ju uppleva stadens gamla charm så vi tipsar om tre i den lyxigare kategorin; Madarin Oriental Prague, Alchymist Grand Hotel & Spa samt Mamaison Suite Hotel Pachtuv Palace Prague. Är det bröllopsresa så är det!

När ska man åka dit? Vår, sommar eller höst. Men bäst är april-maj då staden blommar.

shutterstock_110928791_Kobby Dagan

FOTO: Kobby Dagan/shutterstock.com

NEW YORKVarför åka dit: New York är en metropol som har allt. En absolut klassiker som måste upplevas minst en gång i livet.

Upptäck/göra: Här finns verkligen allt. De bästa restaurangerna och barerna. Men förutom att äta gott så finns här också kultur i världsklass. Besök något av att de stora konstmuseerna eller klä upp er och besök The Metropolitan Opera House. Det är en upplevelse likt ingen annan. Se till att boka plats på någon av balkongerna – då har ni en egen ingång med personlig garderob. Frossa i all shopping men ta också tid för att vandra i Central Park.

Missa inte: Takbarerna. Det finns massor av barer och serveringar uppe på taken runt om i New York.

Bo på: I denna stad öppnas nya trendiga hotell hela tiden. Men varför inte bo på Robert de Niros egna hotell; The Greenwich Hotel i området Tribeca. Men tänk på att deras penthouse är ett av de större i staden och går loss på ca 150 000 kr per natt så ett dubbelrum kanske räcker?

När ska man åka dit? Vår och höst är bäst. Åk inte hit under vintertid då vädret kan vara ganska ogästvänligt. (Förutom vid tiden kring jul såklart – det är bästa platsen för att inhandla julklappar!) Det kan bli lite väl varmt mitt på sommaren samt väl många turister. Klimatet är milt på våren och hösten.

shutterstock_266026736_holbox

FOTO: Holbox/shutterstock.com


PALMAVarför åka dit: Charmig liten stad på ön Mallorca med härligt klimat året om. Bra restauranger, hotell och bad runt hörnet.

Upptäck/göra: Ät tapas, drick Cava (spanskt mousserande vin), vandra i gränderna och njut av platsen och varandra. Här råder ett lugnt tempo. Åk gärna ut på en upptäcktsfärd runt ön. Mallorca har mycket att erbjuda.

Missa inte: Leta upp baren/restaurangen Tast Club, det är av yppersta klass och inhyst i vackra gamla valv (ej att förväxla med deras andra filialer som går under namnet Tast). Ta ”apelsintåget” från Palma genom ön till byn Soller vid västkusten.

Bo på: Det lilla hotellet ”Tres” är svenskägt och ett bra tips. Missa inte takterrassen med pool och bastu. Castillo Hotel Son Vida är annars ett klassiskt lyxhotell inhyst i något som mest påminner om ett gammalt fort eller slott. Det ligger lite utanför själva Palma på en höjd med vacker utsikt. Boutique Hotel Can Cera ligger likt Tres mer centralt och är inhyst i ett gammalt vackert hus som så många andra är hemliga utanpå men öppnar upp sig via sin fantastiska gård.

När ska man åka dit? Palma passar året runt, det är såklart lite svalare i december, januari och mycket varmt i juli. Bäst är maj och september.

shutterstock_275749874_s4svisuals

FOTO: s4svisuals/shutterstock.com

PARIS

Varför åka dit: Inget kan väl vara mer romantiskt än att få uppleva våren i Paris. Detta är en stad som formligen sprudlar av romantik.

Upptäck/göra: Eiffeltornet – Jo, det är ett måste. Men tänk på köerna bara så kom tidigt och ett bra tips är att ta trapporna den första biten. Paris är en väldigt stor stad så åk tunnelbana eller hyr en av stadens alla hyrcyklar för att hinna med att uppleva lite mer. Området kring Sacré Coeur, med sin utsikt över staden, alla kaféer och konstnärer som än i dag står på rad är en klassiker om än lite väl turistigt kanske. Men nä, det är ett måste det också. Gå på upptäcktsfärd i Quartier Latin, och Saint Germain men hoppa över Notre Dame och Triumfbågen. Tänk även på att det vimlar av bra restauranger i Paris så ta inte första bästa på det mest turistiga området. Det blir både dyrt och dåligt. Oftast ligger det en bra lokal upplevelse runt hörnet.

Missa inte: En solig eftermiddag i en solstol mitt i Parc de Luxembourg. Köp med er ett boulespel och eget vin till en park och njut av staden utan hets.

Bo på: Vill du bo lyxigt och dyrt har du kommit rätt. Här finns många ståtliga hotell så som exempelvis George V som går loss på cirka 11 000 kr per natt men då ingår ju i alla fall frukost.

Hotel Signature St Germain des Pres (hette tidigare The Lindbergh Hotel) ligger bra till med gångavstånd till det mesta och kostar en tiondel. Men i Paris finns det triljoner av hotell så leta efter något som passar er resa och plånbok.

När ska man åka dit? Vår, sommar, tidig höst.Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: