Vit bröllopsklänning i 7 olika material

Vit bröllopsklänning i spets

Du ska inte bara välja klänningsmodell och om det ska vara en vit bröllopsklänning eller annan nyans, utan även vilket material den ska vara i. Vi ger dig en snabb guide i materialdjungeln!

Text: Anna Fürst Foto: Unsplash

1. Bröllopsklänning i olika material – siden

Många bröllopsklänningar är uppsydda i siden. Det är ett tyg som har en vacker lyster och ett naturligt fall. Och mycket vacker som vit bröllopsklänning.

Sidentillverkningen har sitt ursprung i Kina och är en ren naturprodukt. Ibland talar man om siden duchesse. Det är när sidentyget är vävt i en tät satinbindning. Thaisiden och Dupionsiden är sidentyger som har en råare yta med mer struktur än det vanliga sidenet.

Till skillnad från den äkta varan, så är konstsiden betydligt billigare, men inte lika exklusivt. Det framställs av konstfiber.

2. Vackert i spets

Spets är ett av de absolut trendigaste materialen när det kommer till bröllopsklänningar just nu. För att en spets ska räknas som äkta så måste den antingen vara sydd eller knypplad. Den ska också vara tillverkad utav linne, silke eller bomull.

Som material är spetsen genombruten och mönstrad, ofta i form av blommor, och förekommer både som applikationer eller som hela tygstycken. Vanligt för krämfärgade och vita bröllopsklänningar för romantisk eller bohemiskt brudmode.

Brud i vit klänning

3. Satin ett alternativ till siden

Satin är tillverkat av antingen bomull eller siden, men är framförallt ett namn på en vävteknik. Textilen man får fram ger ett tätt tyg med liknande lyster och vackert fall som rent siden, men är inte lika dyrt som äkta varan.

Vackert och tidlöst i vit bröllopsklänning.

4. Vit chiffong är vackert och skirt

Chiffong är ett mycket tunt och transparent tyg som passar till lätta och skira brudklänningar i flera lager. Det är tillverkat av silke eller syntetfiber.

5. Organza ger fin lyster

Från början gjorde man organza av silke, men idag tillverkar man det oftare i syntetfibrer som polyester och nylon. Organza är en tunn och transparent textil med fintrådig väv och fin lyster.

Brud i vit bröllopsklänning

6. Taft är ett frasigt typ

Taften påminner en del om siden, men är mattare i sin lyster. Det är idag oftast vävt av konstfiber och är ett lite styvt och frasigt tyg.

7. Tyll till bröllopsklänning och sölja

Tyllen är ett lätt och transparent tyg som kan vara både lite styvare och är då använt framförallt som underkjol, eller mjukt och syns då bland annat som brudslöjor. Det är vävt av antingen syntetmaterial eller silke.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: