Vett och etikett – 8 viktiga regler för bröllopsgästen

Vett och etikett på bröllop

Det finns en rad regler och vett och etikett för bröllopsgäster att ha koll på. Vad gäller egentligen under middagen, kan jag ta av mig kavajen och när får jag börja äta?

Text: Redaktionen Foto: Unsplash / Pexels

Vad säger vett och etikett om var jag ska lägga handväskan under middagen?

Det finns även vett och etikett för handväskan. Bäst är att förvara den under stolen om det är en större modell och i ditt knä om det är en liten aftonväska. Väljer du att hänga den på stolens ryggstöd bör du se till att den inte stör serveringspersonalen.

Kan jag snyta mig under middagen?

Att snyta sig i närhet av mat är otyg. Ursäkta dig, gå ut och gör det du måste utom synhåll för andra.

Kan jag ha mobilen på ljudlöst under middagen?

Vett och etikett är att helst inte ha mobilen på eller ens ha den med under middagen. Att prata i telefon eller messa med någon under middagen är direkt ohövligt. Vill du instagram’a under middagen, fråga toastmaster om det är ok eller ej.

Vett och etikett om mobil vid bröllopsmiddag

Vad säger vett och etikett om att ta av sig kavajen?

Strikt vett och etikett säger egentligen att du aldrig ska ta av dig kavajen. Men om brudgummen eller värden tar av sig sin kavaj kan du hänga på för att lindra deras stilbrott.

När får jag börja äta?

Efter det att värdinnan har börjat äta eller sagt varsågod. När det gäller liknande frågor finns ett gyllene svar och det är att alltid vänta tills värdarna eller brudparet börjar med något innan du själv gör det.

När är det okej att gå ut för att röka?

Det spelar ingen roll hur röksugen du är. Du ska ändå inte ta några egna initiativ när det gäller detta. Vänta tills toastmastern säger att det är okej.

Bord dukat för bröllopsmiddag

Vett och etikett om påfyllning om det är buffé?

Vet du med dig att du är hungrig kan du innan ni sätter er till bordet fråga värdparet eller toastmastern hur det är tänkt.

Får jag äta eller dricka under ett tal?

Nej, du bör inte inta något under ett bröllopstal. Tänk på att den som har modet att börja tala bör kunna räkna med din fulla uppmärksamhet.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: