8 tips i Alanya

Text & foto: Sofia Lundqvist
Från vattenfall till barberare. Här är åtta upplevelser som sätter guldkant på semesterupplevelsen.
Vattenfallen vid Sapadere Kanyonu
I Taurusbergen cirka fyra mil öster om Alanyas stadskärna ligger en slående vacker och prunkande dalgång. Förbi massiva, tvärbranta klippväggar leds du upp för en porlande bäck till ett vattenfall med en naturlig pool. Här är det fritt fram att bada, men var beredd på köldchock. Vattnet blir som varmast 12 grader. På restaurangen vid kanyonens fot serveras Alanyas godaste kycklingspett till ett mycket humant pris.
Tvagas i ett hamam
Från början fanns dessa turkiska bad i annex till moskéer, idag finns de överallt, inte minst på hotell i den lyxigare skalan. Hamamet har sitt ursprung i det romerska badet och uppstod i Mellanöstern under 600- och 700-talen och traditionen består. En behandling innebär att du blir rejält skrubbad från topp till tå, på alla tänkbara ställen och sedan blir insmord i skum med den traditionella, handgjorda hamamtvålen. Gör detta i början av din vistelse, innan du grundat solbrännan, så blir du jämnt brun och får en färg som håller längre. Kom ihåg att du alltid kan be om en annan massör om det exempelvis känns obekvämt att bli skrubbad av en man.
Alanya Bazaar
Det går inte att tala om Alanya som en shoppingmetropol, men visst kan du göra fynd och visst är det en upplevelse att strosa bland puffande vattenpipor och bli spekulant på turkiska teserviser, kulörta mosaikfat, karaktäristiska kalebasslampor och lokalproducerade silkessjalar. Du bör dock vara medveten om att försäljarna på Alanya Bazaar är påträngande ivriga och ofta flerspråkiga. (”Snåla svensk, handla bara Ullared” var ett av tillropen undertecknad fick ta del av.) Det är en fördel om du bemästrar konsten att pruta och det skadar inte att ta i, faktum är att priserna är satta för att klara av en sänkning på minst 25 procent. Basaren ligger parallellt med Ataturk Street. För billigare, inte lika plastiga varor är ett tips att leta sig in bland bakgatorna.
Festa loss på Raki
Att dricka Turkiets nationaldryck på plats är lika självklart som att prova Unicum i Ungern – trots smaken. Raki påminner lite om Ouzo och är ett brännvin med aniskaraktär som ofta destilleras av vin som jäst tillsammans med fikon och andra frukter. Gör inte nybörjarmisstaget att inta drycken som en shot, de mer rutinerande blandar den istället med vatten i ett välfyllt whiskeyglas med minst två stora iskuber.
Kniven mot strupen
Att piffa sig hos en turkisk barberare är ett skönt och billigt nöje. Vi hittade ett guldkorn till salong mellan Kerimcik Caddesi och mitten av den Östra Stranden där Ali, en mörk kopia av Anders Timell, jobbar med ett konstant leende på läpparna. För en ansiktsmassage och rakning tar han tio lira (alltså knappt 40 kronor). Han friserar även både damer och herrar för billig peng, men han tar aldrig till saxen, här är det kniven som gäller.