Vikten av att skriva äktenskapsförord

Av: Jacqueline Rova Foto: Adobe Stock

Ett äktenskapsförord låter inte så romantiskt men ger er en möjlighet att fundera på er ekonomi. Det kan liknas vid en försäkring, ingen tecknar en försäkring för att de tror att de kommer att behöva den, men om olyckan är framme är det exakt vad du behöver. Hos Aatos är det möjligt att skapa äktenskapsförord och andra juridiska dokument online. För Allt om Bröllop berättar Sophie Suvanto på Aatos om hur viktigt och vanligt det är att skriva ett äktenskapsförord när man gifter sig.

AdobeStock_134377436_730

Allt fler skriver äktenskapsförord och av alla som gifte sig 2020 skrev ungefär 25% äktenskapsförord.

Det blir allt vanligare att skriva äktenskapsförord då det är inte längre tabu att tala om ekonomi och vara realistisk samtidigt som man planerar sitt bröllop.

– Idag är makarna allt äldre när de gifter sig, vilket betyder att de redan har en stabil ekonomi och egendom från tidigare. Dessutom har många varit gifta förut och vill inte göra misstaget att gifta sig utan äktenskapsförord flera gånger, berättar Sophie på
Aatos.

Ett äktenskapsförord är ett avtal där makarna bestämmer hur deras egendom ska fördelas vid en separation. Utan ett äktenskapsförord delar makarna lika på all egendom, även egendom de hade före de gifte sig och egendom så som arv, företag, sommarhus och aktier.

– Genom att skriva ett äktenskapsförord bestämmer ni vad som är rättvist för er och hur ni vill göra. Vill ni dela lika på arv eller sommarhus som funnits i släkten i generationer? Vill ni dela lika på riskerna som investeringar och aktieinnehav medför? Många känner till exempel inte till att den andra makens skulder påverkar vid en skilsmässa och att om den ena maken är överskuldsatt delar de endast lika på den andre makens egendom. Det går att undvika genom att skriva äktenskapsförord, berättar Sophie.

Det är möjligt att skriva ett äktenskapsförord där ingen egendom ska delas lika eller där endast viss egendom inte ska delas lika. Det är upp till makarna att bestämma vad de vill. Exempelvis kan den ena makens företag och den andra makens fritidshus göras till enskild egendom. Då delar makarna lika på alla annan egendom förutom företaget och fritidshuset.

– Ett äktenskapsförord ska vara skriftligt, undertecknat av båda makarna och ska sedan registreras hos Skatteverket för att vara giltigt. Vi rekommenderar att makar skriver det före vigseln så att det är gjort och så att makarna pratat igenom de ekonomiska aspekterna av äktenskapet före de gifter sig. Men ett äktenskapsförord kan lika bra skrivas efter vigseln, till och med många år efteråt, berättar Sophie.

Utan ett äktenskapsförord delar makarna 50/50 på värdet av all egendom vid en separation och med all egendom menas verkligen all egendom.

– Om en av er kommer att vara mer hemma med barn, kan det kännas rättvist att likadela allt vid en separation. Men det betyder att den med mindre inkomster inte har lika möjlighet att spara och ta egna ekonomiska beslut under äktenskapet. Med ett äktenskapsförord är ni jämställda under äktenskapet och det är en trygghet att veta att ekonomin inte påverkas av en separation. Ett äktenskapsförord handlar inte om att skydda maken med mer egendom utan ger er en möjlighet att fundera på vad som är rättvist för er, berättar Sophie.

_DSC7347_350

Sophie Suvanto, Aatos App


OM AATOS

Aatos moderniserar juridiska tjänster och gör det möjligt att sköta juridiska ärenden online. Det finns inget behov av att boka tid och besöka en jurist när det är möjligt att skapa skräddarsydda dokument fullständigt online. Äktenskapsförord och andra dokument kan skapas på aatos.se och för mer information kontakta
Sophie Suvanto på sophie@aatos.app

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: