Allt för värdpar på bröllop

Värdpar på bröllop har som uppgift att hälsa gästerna välkomna och utbringa första skålen med ett välkomsttal. Som värdar håller man i kommunikation, är ansvariga för festligheterna och ser till att alla småsaker klaffar.

Text: Redaktionen Foto: Unsplash

Värdpar på bröllop är precis som det låter, de som bjuder in till bröllopet. Förr var det oftast brudens föräldrar som bjöd på kalaset eftersom de i förlängningen fick en mun mindre att mätta.

Idag då festen lika gärna kan betalas av båda föräldraparen liksom av brudparet själva är värdfrågan mera öppen.

Föräldrar eller vänner är vanliga värdpar på bröllop

Mycket av det som ett värdpar traditionellt gör sköter många brudpar själva. Men att vara sitt eget värdpar under bröllopet är inget vi rekommenderar. Försök istället att delegera så många uppgifter som möjligt så att ni kan njuta av er dag.

Idag är det vanligt att brudparet ber föräldrar, syskon eller goda vänner att ta rollen. Om det inte finns något naturligt värdpar att fråga kan ni istället fördela värdparets roller bland flera släktingar och vänner.

Kort kan man säga att de ansvarar för att allt går som planerat med dagen så att brudparet kan njuta av sitt bröllop.

Värdparets uppgifter

Värdarna är de som är ansvariga för arrangemang och detaljer på själva bröllopsdagen men också till viss del inför. De fungera som en länk mellan brudparet och bröllopsgästerna och hjälper till att hålla koll på olika delar av bröllopet.

Det är också värdparet som tar emot inbjudningssvaren och de som ska tillhandahålla och pricka av brudparets önskelista om det finns en sådan.

Värdparet tar även emot bröllopsgästerna vid kyrkan såväl som vid lokalen för bröllopsmiddagen. Det är också värdparet som för brudparets talan under festen och det är värden eller värdinnan som alltid håller i brudskålen och välkomsttalet.

En annan viktig uppgift är att hjälpa till att lösa eventuella problem som kan uppstå under bröllopet.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: