Destinations bröllop i södra Frankrike

Av Jacqueline Rova Foto Linn Holm och Hugo Hallman

Max friade i november 2019 till sin kärlek Angela och två år senare gift de sig i södra Frankrike. Men 2,5 vecka före bröllopet skakades hela deras planering om och paret behövde byta lokal.

Brudparet

Namn: Angela Bjurud Nakitende och Max Bjurud Nakitende

Datum: 18 septem­ber 2021

Var: Södra Frankrike

Antal gäster: 80 gäster

Färgtema: Duvblått, grönt och vitt

65-833A3912_webb

Då Frankrike är som ett andra hem för Angela och paret ofta åkt dit till­sammans kändes Frankrike som ett givet val som bröllopsdestination.

– Vi ville vara någonstans dit det är enkelt att ta sig med direktflyg, inte var alltför dyra flygbiljetter och en plats som man gärna skulle stanna och semestra på, berättar Angela.

Planeringen skedde under pandemins gång vilket gjorde det svårt för paret att kunna åka ner och besöka deras Venue. Det blev mycket research via nätet som inte alltid var till hjälp.

– För min del tyckte jag att det var väldigt mycket detaljer och omfattande från start. Det var svårt att få grepp om allt till en början men jag hade verkligen tur att Angela hade så bra koll och en stark vision. Det blev bättre för min del när vi reste ner och fick se allt på plats. När det började kännas på riktigt, berättar Max.

Brudparet hade först skickat ut inbjudnings­kort i november eftersom att de ville ge tid till sina gäster att planera in ett destination Wed­ding men när paret behövde skjuta upp bröllo­pet skickade de inte ut nya inbjudningar utan de uppdaterade sina gäster med information på en hemsida de skapat inför bröllopet.

Bröllopet blev uppskjutet första gången från maj till september och sedan som grädde på moset fick paret reda på, 2,5 vecka innan bröllopet, att de inte kunde genomföra bröllo­pet på deras planerade venue på grund av en vattenläcka.

– Har man inte varit en bridezilla innan så kan jag tala om för er att jag blev det nu. Vi hade 80 gäster som skulle komma ner och vi hade INGENSTANS att gifta oss på. Vi hade sådan tur att vi tillslut, med hjälp, fann ett ställe 30 minuter ifrån vår planerade venue, så vi tackade ja trots att vi bara sett det snabbt på en film. Vi landade i Frankrike på måndagen den 13 september men inte förrän på torsdagen såg vi vår venue för första gången. Tur nog var det mer än vad vi någonsin kunnat drömma om, berättar Angela.

– Vi visste att ingen av våra gäster skulle ha möjlighet att boka av eller om, så det gällde bara för oss att hitta ett nytt ställe där vi inte kompromissade med vår vision och samtidigt höll oss någorlunda till budget, berättar Max.

45-833A3800_webb

SVÅRT MED KOMMUNIKATIONEN

Brudparet var ofta tvungna att trippelkolla så att saker de hade kommit överens om stämde. Det var även saker som lovades men som inte hölls.

– Vi tog hjälp av en man i Frankrike som arbetade med event som vi fick kontakt mevia en facebookgrupp men tur nog är vi även vän med en bröllopskoordinator och vi vet inte vad vi skulle gjort utan henne! Eftersom personalen på plats var svåra att kommunicera med språk­mässigt och hade en annan syn på arbetsmoral, än vad vi var vana med, fick hon ta ett stort lass, vilket absolut inte var meningen men som vi är otroligt tacksamma för, berättar Angela.

265-1L6A6866_webb

254-833A4436_webb

BRÖLLOPSHELG

Torsdagen innan bröllopet lyckades paret samla alla sina leverantörer samtidigt på den nya venuen, vilket även var första gången de alla sågs och inte via nätet. Bröllopshelgen började redan på fredagen när paret bjöd in till ett meet & greet på en av byns restauranger. Där hade de reserverat terrassen där brudparet och deras gäster skålade in helgen till­sammans. Brudparet åkte därifrån till separata hotell innan klockan hunnit slå tolv medan deras gäster spelade boule inpå småtimmarna.

– Då jag och min man är kända för att göra quiz hade vi såklart förberett 20 frågor om vår relation och om Frankrike, berättar Angela.

– Något som blev väldigt bra, som Angela kom på under fredagen, var att när vi delade in våra gäster i grupper inför quizet så var det utifrån vilken transport de skulle åka med på lördagen till bröllopet och lagledaren ansva­rade även för att se till att alla var med i bilen på lördagen, berättade Max.

För att göra det enklare med det byråkra­tiska valde Max och Angela att gifta sig i Stads­huset i Sverige på deras årsdag, den 7 augusti, tillsammans med deras föräldrar och syskon.

– Det var väldigt fint då inte alla kunde när­vara på bröllopet i Frankrike. Men vi kommer fira vår bröllopsdag framöver den dagen vi hade ceremonin i Frankrike, berättar Angela.

373-833A4955_webb

90-833A4007_webb

STRESSAD BRÖLLOPSMORGON

Lördagens morgon innan ceremonin tillbringade Max med att i panik åka runt till olika butiker, tillsammans med sin bestman, för att hitta ponchos till alla gästerna då det hört att regn var på ingång. Lyckligtvis kom det aldrig något regn och brudparet hade en bröllopshelg i 25 graders sol.

Gästerna anlände till ceremonin och det serverades fördrink, osttårta och snacks i träd­gården under olivträden. Angelas bror höll i ceremonin vilket blev väldigt personligt och känslosamt.

– Vigseln var den absolut finaste stunden på hela bröllopet. Jag gick sist in, och jag gick själv. Det kändes väldigt mäktigt och fint. Även om vi hade 80 personer som satt och kol­lade på oss kändes vigseln väldigt intim och privat, som om det bara var jag och Max. Vi valde att skriva egna löften till varandra och den stunden var otroligt fin och vi hörde hur våra gäster hade svårt att hålla tillbaka tårarna vilket vi själva också hade, berättar Angela.

– Det vart väldigt mycket känslor då jag inte riktigt hade hunnit fundera och landa i hur ceremonin skulle bli. Med en ny venue och genrep bara någon timme innan ceremonin blev det en otrolig urladdning efter ceremo­nin. Det finaste ögonblicket i mitt liv var när Angela kom ner under olivträden i sin fan­tastiska klänning. Det var surrealistiskt att vi lyckades och var just där och att det blev så bra, berättar Max.

209-833A4345_webb

346-833A4829_webb

396-833A5056_webb

Brudparet hade sagt till sitt toastpar att de ville ha en festlig middag, mer fest än tal. De hade 10 runda bord och på borden fanns det bland annat engångskameror och photoprops i bröllopstema. Brudparet satt vid ett eget rektangulärt bord så att de kunde se ut över sina gäster, där hade de ett större blomsterar­rangemang och stolar så att deras gäster kunde komma och prata med Max och Angela under kvällen.

– Vi hade inte någon koll på körschemat un­der kvällen så allting flöt på väldigt fint. Det som var roligast var gula och röda kort som delades ut till gästerna när/om de bröt mot vissa regler under middagen. De fick också igång våra gäster med dans på borden med bra musik, konfetti, isfacklor och tomtebloss. Vi avslutade middagen med att skippa traditio­nell tårta och bjöd på hot shots innan vi rörde oss till dansgolvet. Lördagen avslutades med dans in på småtimmarna, berättar Angela.

Söndagen avslutades med ett avslappnat poolparty med BBQ.

71-833A3955_webb

Tips från brudparet

1. Det är bra att ha en extra budget utöver er ordinarie bröllopsbudget för oväntade utgifter.

2. Ha kul med var­andra även om det känns stressigt.

3. Om ni har möjlighet, boka en bröllopskoordinator som kan hjälpa er.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: