Ansvarsfördelning och att göra-lista till bröllop

Ansvarsfördelning och att göra-lista vid bröllop

Det finns flera nyckelpersoner att ta hjälp av vid såväl bröllopsplaneringen som under den stora dagen. Här reder vi ut vem som har ansvaret för vilken uppgift och ger viktiga punkter till din att göra-lista till ditt bröllop.

Text: Redaktionen Foto: Unsplash

Att göra-lista till bröllop är superviktigt!

En att göra-lista är oerhört viktigt för att ett bröllop ska flyta smidigt. Utgå från punkterna och ansvarsfördelningen nedan när du gör din lista.

Ta emot svaren

I era bröllopsinbjudningar anger ni ett datum för OSA och även hur gästerna ska lämna sitt besked. Antingen tar ni själva emot alla svar eller så ger ni den uppgiften till er toastmaster alternativt värdparet. Se till att deras kontaktuppgifter tydligt står utskrivna i inbjudan.

Ha hand om önskelistan

Det är inte kul att få dubbletter av bröllopspresenterna. Därför kan det vara bra att ge er önskelista till toastmastern eller någon i brudföljet. Då kan de notera när någon gåva blir tingad utan att ni själva i förväg får reda på vad ni ska få. Ange i inbjudan vem som har hand om önskelistan.

Svensexa och möhippa

Lika fasad som efterlängtad brukar svensexa och möhippa vara. När ni utser era tärnor och marskalkar så bestämmer ni också vem som ska ordna dessa event för det är nämligen deras uppgift. Förhoppningsvis får de även god hjälp av era andra vänner.

Pynta festlokalen

Har ni hyrt en festlokal där dekor inte ingår så kommer ni troligtvis att duka och pynta större delen av kvällen innan bröllopet. Här finns det ingen som är självskriven för uppgiften, ni får fråga era nära och kära om de vill hjälpa till.

Är ni petiga kan det vara bra om ni är på plats och talar om exakt hur ni vill ha det. Delegera gärna huvudansvaret till någon i er närhet som ni litar på om ni inte kan stanna kvar hela tiden.

Detta är en rolig punkt på er att göra-lista inför ert bröllop!

På att-göra-listan - dekorera feslokalen

Ordna det sista

Dagen innan och samma dag som bröllopet är det mängder av små uppgifter som måste lösas. Det kan handla om allt från att hämta blommorna och tårtan till att ta med vigselprogrammen till kyrkan. Här kan ni ta hjälp av alla i er närhet som erbjuder sig och som är pålitliga. Gör en att göra-lista och utse en huvudansvarig som kontrollerar att alla utfört sina uppgifter.

Ansvara för ringarna

Under vigseln är det tradition att ni trär på varandra vigselringarna. Oftast är det marskalken som haft hand om ringarna innan det är dags att plocka fram dem.

Däremot är det ert ansvar att såväl hämta ut ringarna från guldsmeden som att ta med dem till kyrkan. Brudbuketten brukar bruden be tärnan hålla under själva vigselakten och framförallt när ringarna ska träs på.

Hålla brudskålen

Brudskål är detsamma som välkomstskål och hålls av värden, toastmastern eller någon närstående. Det viktiga enligt traditionen är inte vem som håller i den, utan att den sker. Den kan ske vid minglet, när man samlar sig för att gå in i festlokalen eller inomhus innan maten kommer.

Göra tidschema

För att dagen och kvällen ska flyta på enligt planen så är det bra om ni gör ett detaljerat tidsschema. Det är verkligen en viktig punkt på en att göra-lista.

Stäm av med såväl toastmaster, fotograf och köksansvarig om deras önskade hålltider och se till att alla inblandade får varsin kopia av schemat.

Bröllopsmiddag

Samordna talen

Denna uppgift är den mest givna för toastmastern under middagen. I samråd med köket ska han eller hon organisera talordning och flöde så att det samspelar med kökets servering av mat. Det är också trevligt om toastmastern kort presenterar varje talare så att övriga gäster vet vilken relation personen har till brudparet.

Städa lokalen

Detta är troligtvis den tråkigaste uppgiften och förhoppningsvis en ni slipper. Ingår inte städning i festlokalen så är det viktigt att ni i förväg löser detta. Kanske era närmsta kan hjälpa till? Allra bäst är om ni har lokalen även dagen efter. Kvällströtta familjemedlemmar vill troligtvis inte vänta på att partyprissarna festat klart innan de får börja städa.

Öppna presenterna

Gör gärna i ordning ett separat bord i festlokalen där gästerna kan ställa era presenter. Be sedan någon i brudföljet ta med presenterna till er när bröllopsfesten är slut. Ni bör nämligen inte öppna dem under pågående fest, det är en solklar partydödare. Vill ni absolut ha med gästerna när ni öppnar paketen kan ni bjuda in till brunch dagen efter. Kom ihåg att anteckna vem som gav vad.

Var tydliga

Tänk på att era närmsta troligtvis inte har full koll på vad deras tilldelade roll innebär. Var därför tydliga med vad ni förväntar er av respektive person för att undvika missförstånd.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: