Aruba

Av Isabelle Olander och Jens Christiansen

Kritvita sandstränder, svajande palmer och solsäkra dagar kan du förvänta dig om du reser till Aruba, ett vackert paradis strax utanför Venezuelas kust.

Aruba är solsäkert med stort utbud och att gifta sig på Aruba är en dröm för många, då Aruba är idealisk karibisk bröllops och smekmånadsdestination. Det är mycket populärt bland amerikaner som gärna åker hit på bröllopsresa. Det fantastiska vädret i kombination med kritvita paradisstränder är en av många anledningar till att ön har det högsta antalet återkommande besökare i hela Karibien. Även om Arubas väderprognos säger att det kommer att regna är det troligt att det bara kommer en kort regnskur, vilket gör Aruba till ett solsäkert och tryggt resmål. I Sverige har Aruba blivit vida känt då internet fenomenet Yoga Girl bor där. Det är svenska Rachel Bråthén som döljer sig bakom det namnet som med sina 2,1 miljoner följare på Instagram nog har gjort mer för landets turism än någon annan profil. Bilder på när hon står på huvudet, utförandes en avancerad yogaställning, ute havet på en surfbräda har gjort folk gröna av avund. Rachel bor sedan många år på ön och alla följare kan ta del av hennes till synes solbrända och underbara liv bland vita stränder och blått hav. Man kan förstå att Aruba kallas för One Happy Island när man tittar på hennes bilder.

martha-dominguez-de-gouveia-aYXAZTUjYGU-unsplash_webb

paulo-evangelista-rfJDRWkHmKs-unsplash_webb

Lyxshopping och pastellfärgade hus i Oranjestad

Ledsnar du på sol och bad och lata dagar på hotellet rekommenderas du att besöka huvud­staden Oranjestad som är känd för sina pas­tellfärgade hus och lyxiga butiker. Oranjestad är belägen på öns västra del och har ca 30 000 invånare. I huvudstaden trängs lyxbutikerna och utbudet är stort för den som vill shoppa. Kri­minaliteten är mycket låg och det känns säkert och tryggt till skillnad från många andra platser i Karibien. Stämningen i Oranjestads shopping­distrikt med smyckes-, doft och designerbutiker, holländska delikatesser, lokaltillverkade alo­eprodukter och kubanska cigarrer är sjudande och här finns garanterat något för alla. Restau­rangutbudet är stort och restaurangalternativen är lika omväxlande som Arubas befolkning. Här finns holländskt, asiatiskt, afrikanskt och spanskt bland många fler alternativ. Många restauranger är anpassade efter turisterna som till största delen är amerikaner. Restaurant Barefoot som ligger på stranden och är väldigt mysig, med bra mat, serverar västindisk mat, fisk och skaldjur. Med fötterna i sanden kan man njuta av den fantastiska maten och sitt sällskap. Pinchos Grill & Bar är ett annat väldigt bra alternativ för nykära gäster. Restaurangen ligger ute på en pir på en terrass på pålar över havet. Här serveras läckra fisk och skaldjurspett och många andra bra västindiska specialiteter.

Eagle Beach_webb

raoul-croes-HIp-7aJjiJw-unsplash_webb

Utflykter till Karibiska paradisstränder

Två av Karibiens och kanske världens bästa stränder finns på Aruba. Eagle Beach har utsetts till en av världens vackraste stränder av USA Today och ligger ofta i topp på listorna världen över. Att promenera med fötterna i den kritvita sanden på Eagle Beach är sinnebilden av Väst­indien för många. Här finns gott om parkering, skugga, strandhytter och vattensporter för dem som vill vara aktiva. På Eagle Beach finns två av de mest fotograferade Divi-divi träden på Aruba. Dessa träd har varit med i olika reklamkam­panjer för Aruba och blivit något av en symbol för landet. Många av Arubas låghushotell ligger i närheten, vissa har badhytter och solstolar för sina gäster. Varje år under påskveckan

följer ortens befolkning traditionen att campa på stranden. Inte mindre än fyra olika arter av havssköldpaddor bygger bo på Aruba, de flesta finns på just Eagle Beach. En annan fantastisk och omskriven strand heter Baby Beach med grunt, kristallklart vatten. Berömda Baby Beach finns på södra Aruba, nära staden San Nicolas och är ett äkta karibiskt strandparadis. Baby Beach erbju­der en kiosk med förfriskningar där du även kan njuta av en korv eller en hamburgare medan du frotterar dig med lokalbefolkningen. Big Mama’s Grill erbjuder grillat och skaldjurstallrikar om du skulle vara mer hungrig. Solsängar, vindskydd och snorkelutrustning finns att hyra. Gratis strandhyt­ter finns utplacerade längs stranden för att skydda dig mot solen. I närheten finns en lokal dykbutik som hyr ut snorkel- och dykutrustning. Ytterli­gare en strand att besöka är De Palm Island, här kan du snorkla med färgglada fiskar bland annat den ovanliga papegojfisken som har en härlig blå nyans. Priserna är resonabla och det finns både snacks, restauranger och badhytter. Följer man Yoga Girl så vet man att en av hennes favoriter är restaurangen Zeerovers, där det inte finns någon meny utan man får alltid dagens fångst. Denna typ av restaurang är ett måste när man är i Karibien!

Aruba är som land förhållandevis litet men ön har mer att erbjuda än vad som först kan tyckas. Passa på att resa runt på egen hand och utforska de fina nationalparkerna som finns på ön.

Arikok national park heter nationalparken som täcker en femtedel av öns yta och har många vandringsleder och vägar. Enorma kaktusar och endemiska djurarter. Passa på att bada i den natur­liga bassängen Natural pool, som ligger intill havet.

33258620_webb

För dig som vill gifta dig på Aruba

På Aruba sker vigseln i stadshuset därefter kan man lägga till en strandceremoni om man önskar. Det finns flera anläggningar på ön med kom-pletta bankettfaciliteter för en mottagning eller bröllopsmiddag, och många av Arubas bästa restauranger erbjuder eleganta festlokaler. Efter vigseln kan ni tillbringa smekmånaden på Aruba och njuta av öns många hänförande utsikter och avskilda gömställen för att koppla av och få njuta av varandra. Många av Arubas bästa hotell erbju­der all-inclusive smekmånadspaket.

HOTELL TIPS:

Divi Aruba är ett exklusivt all-inclusive hotell som erbjuder det mesta man kan tänkas behöva för att uppleva en skön, avkopplande och behaglig semester. Hotellet har tre pooler, åtta barer och tio restauranger så det finns garanterat något för alla. Det finns även rumsbetjäning dygnet runt om man skulle vilja ta upp något sent på kvällen istället för att gå ut. Hotellet har en bröllops-koordinator som kan bistå med all planering både kring vigsel och fest. diviaruba.com

Boardwalk är en gammal kokosnötsplantage som nu består av små fina färgglada hus, fullt utrustade kök och hängmattor mitt i grönskan. Det tar bara några minuter att promenera ner till stranden, Palm Beach. Här lever ni avslappnat lite för er själva.
boardwalkaruba.com

Bucuti är ett romantiskt ekohotell på Eagle beach med solpaneler på taket och havs­sköldpaddor som lägger ägg i sanden framför hotellet.
bucuti.com


paulo-evangelista-RKHznihYXO4-unsplash_webb

Om Aruba: Aruba är den minsta av ABC-öarna – Aruba, Bonaire och Curaçao – som ligger nära den sydamerikanska kusten i södra Karibien. Ön, som täcker 193 kvadratkilometer, är cirka tre mil lång och en mil bred. Aruba är en autonom del av kungariket Nederländerna. De drygt 100 000 invånarna består av 96 nationaliteter där det lokala språket är papiamento, som är snarlikt spanska, som också pratas på ön liksom holländska och engelska. Valutan här är Arubansk Florin men amerikanska dollar fungerar överallt.

Resa hit: Direktflyg med bland annat KLM och Ving, restiden är ca 11 timmar plus transfer till hotellet

Ta sig runt: Bussar går runt ön. Man kan även hyra bil och vespa.

Mer info: aruba.com, visitaruba.com, rachelbrathen.com.
arubanationalpark.org

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: