Hur friar man enligt traditionen?

Att fria är en gammal tradition där man ber om sin partners hand för att inom en framtid få gifta sig med denne. Vanligast är fortfarande att mannen friar till kvinnan i hetro-förhållanden, men så behöver det naturligtvis inte vara. Vad gäller egentligen vid ett frieri och hur friar man egentligen?
Hur friar man enligt traditionen?
Förr i tiden var det vanligast att mannen frågade fästmöns far om dotterns hand för att få gifta sig med henne. Det handlade framför allt om trygghet att dottern blev förlovad och sedan gift.
När mannen fått tillåtelse av fadern att fria till henne, var det ofta vanligt att han införskaffade en ring. Ringen symboliserade evig kärlek. Han gick sedan ned på ett knä för henne för att visa att hon var mer högstående och frågade ”Vill du gifta dig med mig?”. Om hon svarade ja, satte han sedan ringen på hennes vänstra ringfinger.
Vanligast var att man sedan höll giftermål inom ett år från förlovningen. Mycket har som tur var förändrats sedan dess!
Hur man friar idag är starkt bundet till traditionen
Idag handlar förlovning snarare om känslomässiga skäl. Så klart! Och konstellationer när det kommer till relationer och äktenskap är tack och lov många! Samkönade äktenskap i Sverige blir allt fler!
Men än idag är det ändå vanligaste att det är mannen som friar till kvinnan. Vill du vara traditionsenlig går du då ned på knä och frågar om hon vill gifta sig med dig. Är svaret ja sätter du ringen på vänstra handens ringfinger även idag.
Vänster och höger hand varierar för förlovningsringen
Vilket finger du sätter ringen på varierar mellan länder, men i Sverige gäller vänstra handens ringfinger också idag. Varför man från början satte ringen där är för att man trodde att det gick en ven därifrån rakt till hjärtat, men idag vet man att alla vener leder till hjärtat.
Självklart firar även hon! Men hur friar man då?
Givetvis kan även hon fria till mannen! Och så man till man, och kvinna till kvinna förstås! Och det vanligaste är att man går till väga på samma sätt.
Förr i tiden fanns det en särskild dag som kvinnan kunde fria till mannen och det var på skottdagen. Detta gjorde hon för att hon tyckte att det helt enkelt hände för lite på förlovningsfronten. och istället fick ta saken i egna händer.
Om han mot förmodan skulle säga nej på förlovningsfrågan fick hon enligt tradition pengar, en kyss eller ett par handskar som ’böter’ från mannen.
Fria traditionsenligt med en diamantring
Kanske är det mest traditionsenliga att fria med en diamantring, så som en solitärring eller en annan sorts ring med diamanter.
Detta är en tradition som vi tagit från det stora landet i väst där man ofta ser frierier med en diamantring. Särskilt på film! Vid giftermålet lägger man sedan till en slät ring eller en ring med flera mindre diamanter infattade, en så kallad alliansring.
♥ Tips från redaktionen! När du friar och väljer ring kan det därför vara bra att tänka på att vigselring och förlovningsring passar ihop.