Barcelonas 25 bästa

Foto: Spanska turistbyrån Text: Claes-Åke Hultin

Det finns inte en anledning till att Barcelona är en av världens mest populära och välbesökta städer. Det finns tiotusentals. Handsydda espadrillos, stans bästa tapasbar, ett mysigt hotell? Vad du än är på jakt efter, det här är det bästa av Barcelona.

Staden har så klart sin långa historia med storhetstider och perioder av mindre attraktiv karaktär. Så sent som på slutet av 80-talet var Barcelona var en typisk och i allra högsta grad skabbig europeisk hamnstad. De områden som idag är glödheta var då kvarter för prostitution och barer med inriktning mot kunder som var ute efter att köpa sex med tillhörande shower. De kinesiska kvarteren var området där knarkhandeln flödade. Områdena runt Las Ramblas var kraftigt eftersatta, och i hamnen och på beachen vistades man endast om man hade en stark längtan efter att bli rånad eller nedslagen.

Men så kom en man vid namn Juan Antonio Samaranch, då ordförande i IOK. På något vis lyckades han övertyga IOK kommittén om att hans hemstad Barcelona skulle få arrangera de Olympiska Spelen 1992. Belslutet blev början på en lång förvandling som pågår än idag.

Dagens Barcelona får människor i alla åldrar och från alla platser att få något drömskt i blicken. För många är staden favoritstaden nummer ett. Det är egentligen inte särskilt förvånande. Här finns något för alla, för alla intressen och för alla åldrar. Och förändringen? Ja, den pågår just nu när du läser detta. I morgon har staden vuxit, förändrats och förbättrats. Nya ställen har öppnat och nya områden rustats upp. Nästan uteslutande till det bättre, och precis som det förhåller sig med New York så är det förvånande många som tror att Barcelona är Spaniens huvudstad. (Katalanerna själva anser nog förvisso att det är just så… ).

Om du inte redan vet varför du ska åka till Barcelona så har du några av de tusentals anledningarna här. Och för dig som redan vet varför du vill just till Barcelona, men funderar på vad som gäller just nu, varsågod. Här är det bästa av Barcelona.

5 HETASTE BARERNA

Att endast nämna fem barer är nästan en omöjlighet. Att nämna de fem absolut bästa barerna är ännu svårare. Alla barer har sin plats och prägel och du är där av olika anledningar, så därför har jag valt ut fem konceptbarer som passar alla och som är ett ”måste” just nu.

Bar mutis

Detta är en bar som vi skrev om när den precis hade öppnat. Det är en ”speakeasy”, eller en just nu så populär ”secret bar”. Namnet betyder just tystnad och det som är det coola är att baren är belägen i en privat lägenhet i ett trapphus. Våningen är kraftigt isolerad och rymmer en bar, ett fåtal bord, en scen där det ofta är grymma liveband som spelar soul och en flygel som det ofta spelas jazz på. Du ringer på dörrklockan i en vanlig port. Inget avslöjar att Europas bästa bar finns här. Innanför är det släckt och en portier prickar av dig på gästlistan och leder dig upp dig för trapporna till rätt lägenhet. Innanför dörren finns en surrealistisk bar som rymmer ett femtiotal människor. Allt i en flott liten våning. Baren och drinkarna då? Well, i november blev Bar Mutis vald till Europas bästa bar och världens 16:e bästa bar. Slutligen till den mest relevanta frågan i sammanhanget: Hur kommer du in? Ring gärna ett par dagar innan och boka bord. Är du bara ”turist”, så är det fullt. Vi vill absolut inte uppmuntra dig att ljuga, men med lite finess så blir det garanterat grönt ljus. Väl på listan, så är det ingen som bryr sig. Så här lät mitt samtal för mitt senaste besök:

– I would like to reserve a table.

– Sorry Sir, we are fully booked.

– Certainly Sir, I would expect nothing less. Have you heard of Swedish House Mafia?

– Yes.

– Good, we’re two people.

– Well, what time would you like to come …?

(Jag ber att få poängtera att jag endast undrade om han
kände till SHM.)

Adress: Avinguda Diagonal 438, Barcelona 08037

Bobby Gin

Barcelona har börjat förstå grejen med konceptbarer och de poppar upp varje dag. Här är en bar som har fått ett världsberömt rykte på knappt ett år. Inte bara för den fantastiskt långa listan på alla olika sorters gin de erbjuder, eller de mycket alkoholgenerösa drinkarna de serverar, utan för att deras bartenders är några av världens bästa. Stället är snyggt, coolt, blir knökfullt och har en distinkt och målmedveten kö. Med sin slogan ”Den perfekta gin & tonicen existerar inte”, så vill du in. Det är Barcelonas i särklass bästa ginbar. Dessutom ligger baren i området Gracia. De flesta turister kommer inte hit, men Gracia är vad Born var för tio år sedan. Det är i det här området det händer. Låt det hända för dig med.

www.bobbygin.com

41°

Ferrán Adriá stängde El Bullí och världens alla ”foodies” sörjer fortfarande. Trösten finns i den här baren och den angränsande restaurangen Tickets som drivs av Ferrán och hans bror. Antagligen fick inte heller du uppleva El Bullí, eftersom det var omöjligt att få bord. Tickets är nästan lika svår att få bord till, men, då finns den här baren. Det är tänkt att vara en drop-in-bar, men det går även att boka. Här kan du äta av maten som serveras next door! Är det fullt, men finns plats i baren för att vänta på bord, så rekommenderar jag dig starkt att beställa in en Dry Martini på din favoritgin. Bered dig nu på en underbar överraskning! Du kommer att få smaka världens godaste ”oliv”. Mer säger jag inte, mer än att ”oliven” allena är värd kostnaden för hela drinken (och hela turen till Barca).

www.41grados.es

XIX BAR

Okej, ni kom inte in på Tickets eller 41°. Sannolikt är ni ledsna. Låt mig få trösta er med att om ni går runt huset, på andra sidan i samma byggnad, i en korsning, så ligger XIX BAR. Hit har folk ännu inte hittat, men det är en stark aspirant till epitetet som ovan nämnda Bobby Gins position innehar i form av Barcelonas bästa ginbar. Skillnaden här är att det inte är uttalat kreddigt och priserna är hälften så saftiga, men listan på olika gin är nästan lika lång. En liten pärla.

www.xixbar.com

Dry Martini

Gammalt och anrikt är bra. Escape och Calle Norlén var bland de första som skrev om cavabaren Can Paixano, på Reina Christina 6, som idag endast är en turistfälla. Men det var längesedan. Vill du dricka billig Cava i en stimmig lokal finns det många ställen att välja på. Är du ute efter det anrika och genuina som Can Paixano stod för, då ska du lyssna på detta tips av en helt annan karaktär. Dry Martini har funnits i årtionden och är en äkta cocktail club. Baren är möblerad med Chesterfieldsoffor och herrar i vita rockar med handskar som framförallt svänger ihop goda Dry Martinis, men även andra goda drinkar. Turisterna hittar oftast inte hit trots att stället har funnit i många guideböcker genom åren.

www.drymartinibcn.com

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: