De gifte sig två gånger

Av Jacqueline Rova Foto Everlyn Wallin

Björn och Caroline hade gjort alla rätt och planerade sitt stora pampiga slott bröllop över ett år i förväg. Allt var bokat och klart när pandemin slog till. Då de insåg att deras planerade bröllop inte skulle kunna gå att genomföra fick de tänka om på nytt, men bröllop skulle det bli! Läs om hur Björn och Caroline tänkte utanför boxen..

2020 har varit ett annorlunda bröllops år där många brudpar har fått tänka om och gå från traditionella bröllop i kyrka med fler antal gäster till mer intima vigslar och färre gäster och där otraditionella bröllop har fått ta större plats. Bröllopsfotografen Evelyn Wallin blev bokad år 2019 av brudparet Björn och Caroline Hård Af Segerstad för att fotografera deras bröllop den 21 augusti i år. Brudparet skulle gifta sig traditionellt i kyrka, där flera av deras generationer gift sig tidigare, för att sedan ha sin bröllopsfest på Haga Slott i Enköping. När pandemin slog till hade brudparet först lite is i magen för att in i det sista hoppas att de skulle kunna genomföra allt som planerats. Tyvärr gick inte det som Björn och Caroline hoppats på utan paret fick tänka om och ringde deras bröllopsfotograf Evelyn Wallin för att tyvärr berätta att deras bröllop kommer att ändras. Paret hade bestämt sig för att gifta sig borgligt, som tyvärr kändes lite opersonligt för brudparet då inga släktingar fick följa med in, för att sedan skjuta upp bröllopsfesten till 2021.


image0_webb

Kärleken övervinner allt, även i dessa tider.

Bytte stadshuset mot en avskilld plats vid vattnet.

Då Evelyn älskar att hitta vackra platser utomhus frågade hon brudparet om de kunde tänkas viga sig utomhus och göra en intim vigsel ute i det fria där även Björn och Carolines absolut närmsta kunde vara med och brudparet älskade hennes idé. Evelyn tog på sig att hitta den perfekta platsen utifrån brudparets önskan, som var att de ville vara vid Rosersbergslott och gärna vid vattnet, samt hjälpte brudparet ordna med en vigselförrättare. Evelyn hittade slutligen den perfekta avskilda platsen för paret att viga sig på ute i en skogsdunge vid ett vattenbryn.

Inget kunde gå fel allt var bokat och klart.

– Vi var ute i god tid och skickade ut save the date kort ett år i förväg. Allt var bokat och klart förutom transporten mellan kyrkan och slottet. Vi kände oss lugna och tänkte att inget kan gå fel eftersom vi gjort allt som man ska, berättar Caroline för Allt om Bröllop.

I mars brakade allt löst med pandemin men paret ville inte ställa in sitt bröllop. Datumet kändes redan som deras och de hade redan graverat in det i sina vigselringar. Tiden gick och det blev inte bättre, det gick inte att genomföra någon möhippa eller svensexa och tillslut tog Björn och Caroline beslutet att skjuta fram bröllopet i ett år.

– Det kändes först tugnt men då vi hunnit bearbeta det en tid, eftersom läget med pandemin inte visade sig bli bättre, och att det inte var något problem att boka om allt till ett år senare kändes allt okej. Det gick jättebra att boka om samma kyrka, slottet och Evelyn till 2021 vilket var viktigt för oss men trots att det inte gick att genomföra det vi tänkt ville vi ville inte ge upp utan vi ville gifta oss i år berättar Caroline.

Paret bokade tid i stadshuset och ringde och frågade Evelyn om hon kunde tänka sig fota dem även där och det va då Evelyn kom med idén om att Björn och Caroline skulle viga sig utomhus istället. För då kunde de även ha med sig sina föräldrar, några få vänner och deras älskade hund Leo kunde vara med som ringbärare.

– Så en månad innan vigseln i stadshuset ändrade vi om vår plan och det blev mer än vi kunnat drömma om, berättar Björn. Evelyn hittade en fantastisk plats vid engelska grillplatsen vid Rosersberg slott, vi hade fantastiskt väder och fick viga oss vid vattnet som vi önskade. Då vi var så få blev det otroligt personligt och intimt, då man kunde se alla närvarande i ögonen eftersom vi var så nära, vilket var väldigt känslosamt och fint. Efter vigseln åt vi middag allihop på Rosersbergslott, där vi även sov över, och åt en gemensam frukost tillsammans på morgonen dagen efter. Precis så som vi önskade det.


image2_webb

Hunden Leo var med och fick agera ringbärare.

Två bröllop.

– Vi kommer att ha vårt bröllop som vi tidigare hade planerat, år 2021, och fira med alla våra vänner och nära och kära som det var tänkt ifrån början men då vi redan är gifta kommer vi att ha en välsignelse i kyrkan för det är viktigt för oss att vi ändå har med det kyrkliga berättar Caroline och fortsätter. Trots att det inte blev som det var tänkt är vi tacksamma att vi fick denna bonusdag och en generalrepetition inför vårt stora bröllop nästa år.

– Då kommer man inte vara lika nervös som man kanske annars skulle varit eftersom vi redan är gifta och kan njuta mer av dagen fyller Björn i. Vårt första bröllop var för oss väldigt avslappnat, kärleksfullt och intimt och det känns kul att även ha vårt andra, större, bröllop att se fram emot.

Caroline och Björns tips till blivande brudpar i pandemitider.

– Våga tänka utanför boxen. Vad är viktigast för er som brudpar?

– Var lösningsorienterade och hitta det som passar er i stunder som dessa.
Ni kan alltid ha två bröllop.

– Att inte sörja det som inte blev utan se möjligheterna istället. Vi får fira vårt bröllop två gånger vilket känns otroligt kul. Vi fick det intima och vi kommer att få det pampiga bröllopet vi planerade, bara ett år senare än planerat.

– Tänk efter vad som är ”ni” för ibland är man så fast vid sina föreställningar av hur ett bröllops ska vara att man missar möjligheter till hur det skulle kunna bli.

image5_webb

Björn och Caroline sa JA till varandra trots att de först var osäkra på om det skulle gå att genomföra. Det blev bara i en annan tappning än vad brdparet först hade tänkt sig.


image1_webb

En stund att minnas för resten av livet.

image0 (2)_webb

Vigsel ute i Sveriges vackra natur.


image001_webb

Mot nya äventyr som man och hustru.


Evelyn vid vatten_webb

Evelyn Wallin är bröllopsfotografen som valt att nischa sig mot unika bröllops upplevelser.

– I dessa tider behöver inte alternativet vara en vigsel i stadshuset och man behöver inte som brudpar välja att gifta sig traditionellt utan det finns många olika sätt att gifta sig på. Det är därför jag även pratar så varmt om att göra ett elopement bröllop, oavsett om det är pandemi eller inte. Ett elopment bröllop behöver inte betyda att man som brudpar rymmer iväg utan att berätta något för sina nära och kära, om man då såklart inte vill det. För mig handlar det mer om att flytta fokuset från antal gäster till brudparet och vad brudparet verkligen vill. Allla brudpar drömmer inte om stora pampiga bröllop utan vill ha en intim vigsel på tu man hand. Naturen är även fantastisk under alla årstider i Sverige och det är något som jag vill lyfta fram. Sverige har otroligt vackra nationalparker, berg och sjöar och jag vill inspirera till ett alternativ mot det traditionella bröllopet och vad man som brudpar kanske förväntas göra. Självklart kan man ha med traditionella element om man vill det men man kan även göra det med en mix av att tex paddla kajak berättar Evelyn.


Läs mer om bröllopsfotografen Evelyn Wallin HÄR

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: