Uppgifter som brudtärna och hur du blir den bästa tärnan

Brud tillsammans med sin brudtärna

Som brudtärna har du fått ett riktigt fint uppdrag! Du står bruden nära och har en viktig uppgift att fylla. Vi ger dig dom bästa tipsen på hur du lyckas och blir den bästa av alla tärnor.

Text: Redaktionen Foto: Unsplash

Vad du ska ha på dig som brudtärna

Som brudtärna ska du vara extra finklädd, men bör inte bära vitt eller en finare klänning än vad bruden har.

I regel betalar du som tärna för din egen klädsel. Om däremot brudparet ställer speciella krav, som att ni ska köpa eller hyra färgmatchande klänningar, kan det vara på sin plats att diskutera utgifterna. Ta den diskussionen tidigt för att undvika missförstånd. Det är till exempel vanligt att matcha färgen på tärnklänningen med bröllopets färgtema.

Brudtärna ansvarar för att anordna möhippa

Själva ordet tärna betyder uppvaktande jungfru. Numera spelar det så klart ingen roll om tärnan är gift. Under medeltiden var det däremot väldigt viktigt att brudtärnan var jungfru. Då samlades bruden med sina tärnor för ett farväl till ungmötiden. De lögades, drack gott och hade trevligt.

Idag lever bruket till viss del kvar i och med att brudtärnan är ansvarig för möhippan. Så kom ihåg att det är din uppgift som tärna!

Brud med sina brudtärnor

Håll koll på toalettbesök

Din främsta uppgifter under bröllopsdagen är att hjälpa bruden och vara till hands när hon behöver. Se gärna också till att hon får i sig något att äta trots att det är hektiskt, nervöst och spännande. Hjälp också gärna till genom att hålla koll på tider och kanske hjälpa till med klänning och eventuellt ombyte.

Det kan låta konstigt, men det är inte världens enklaste sak att utföra ett toalettbesök iklädd krinolin eller en lång brudklänning. Då kan du vara till hjälp! Och försök att tänka på det bruden inte tänker på eller glömmer!

Rätta till slöja och släp

Under vigselakten är det tärnans uppgift att hålla i brudbuketten samt att rätta till slöja och släp. Som brudtärna står du tillsammans med marskalk bredvid brudparet under ceremonin. Ibland kan det också vara så att tärnan läser en text ur bibeln eller en dikt.

Är det fler marskalkar så går tärnor och marskalkar sida vid sida i brudföljet. Som tärna har du ofta själv en mindre bukett vid vigseln, vilket är bra eftersom du då vet vad du ska göra med händerna.

Som brudtärna bör du också hålla tal vid bröllopsmiddagen.

Brud med tärnor
Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: