Här börjar du din bröllopsplanering

Brudpar tänker på bröllopsplanering

Att planera ett bröllop är spännande, underbart och en smula överväldigande. För att komma igång med er bröllopsplanering finns det några grundläggande frågor att ta ställning till. Här börjar du!

Text: Redaktionen Foto: Max Alm-Norell

Här är fem viktiga saker att utgå ifrån när ni sparkar igång er bröllopsplanering.

Första steget i bröllopsplanering – Hur ska vårt bröllop vara?

När ni väl bestämt er så är det dags att börja med bröllopsplanering. Sätt er ner tillsammans och fundera på hur den ultimata bröllopsdagen ser ut. Vill ni ha ett storslaget sagobröllop eller ett litet och intimt tillsammans med närmsta? Ett tips är att på varsitt håll skriva ner några ledord för den stora dagen och sedan prata ihop er.

Vilket datum ska vi välja?

Ni kanske har en känsla för när på året ni vill gifta er eller så har ni ett datum som betyder lite extra. De allra flesta sommarbröllop, men det finns flera fördelar med ett bröllop när det inte är högsäsong.

Många gånger är priserna lägre och lokal, kyrka och leverantörer blir inte uppbokade lika snabbt under övriga året. Är ni sent ute med ert sommarbröllop kan många av era gäster dessutom redan gjort upp andra planer.

Tjej gör bröllopsplanering

Hur lång tid behöver vi på oss för bröllopsplanering?

Det är också viktigt att fundera på hur mycket tid ni behöver till planeringen. Har ni tänkt göra allt själva går det åt mer tid än ni kanske tror. Då bör ni sätta ett datum minst ett år framåt. Ska ni däremot ta hjälp av en bröllopskoordinator kräver det inte lika stort tidsmässigt engagemang från er sida.

Vad har vi för budget?

När ni är klara med er vision är det dags att vara praktiska och se över ekonomin. Räkna ut hur mycket ni redan sparat och hur mycket till ni kan sätta undan varje månad. Därefter skapar ni en budget och fyller i alla olika budgetposter.

Räkna med att ni troligtvis kommer överskrida budgeten med ungefär tio procent i slutändan. Starta ett separat sparkonto för bröllopet så att ni inte nallar av andra besparingarna. Vad det får kosta är en viktigt utgångspunkt i er bröllopsplanering.

Kompromissa!

Tänk på att ni är två som planerar ett bröllop tillsammans! Troligtvis tycker ni inte lika
på alla punkter och då är det viktigt att kompromissa. På så sätt blir förhoppningsvis
båda nöjda i slutändan. ♥

Skylt med texten

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: