Kyrklig eller borgerlig vigsel – Vanliga myter

Oavsett om ni väljer en kyrklig eller borgerlig vigsel har ni stora möjligheter att utforma ceremonin precis så som ni vill för att den stora dagen ska kännas rätt för er. Det är ju ändå kärleken som ni firar.
Borgerlig vigsel på 2 minuter – så behöver det inte vara
Läser man om borgerlig vigsel som arrangeras i stats- och kommunhus står det att den långa versionen tar två minuter. Att gifta sig är för de flesta människor en väldigt stor händelse och det är förståeligt om beskrivningen om en två minuters-ceremoni kan låta lite väl förhastad.
Men en förbestämd arrangerad borgerlig vigsel är inte alls ett måste. Bara för att ni gifter er borgerligt måste ni inte välja bort det traditionella, bara för att religion inte är en del av ceremonin.
Therese Granlund är borgerlig vigselförrättare i Lund. Hon berättar att det här är en vanlig missuppfattning bland brudpar.
Du kan forma en borgerlig vigsel precis som du vill
– Brudpar frågar: ”Får vi ha brudklänning? Får vi ha brudbukett?” och det får de såklart! Jag viger i kärlek. Det är viktigt för mig. Hur folk vill uttrycka sin kärlek för varandra är helt upp till dem.
Therese tror inte på förbud. Hon är även öppen för att väva in de kristna traditionerna om paret önskar.
– Vanligtvis sker en borgerlig vigsel helt utan religiösa inslag. Men vill paret ha en psalm eller en bön brukar även det gå bra, säger Therese.
Vigselförrättare är ofta flexibla och öppna för att utforma vigselceremonin efter parets önskemål.
– Jag har vigt 70 eller 75 par och har aldrig nekat ett brudpar någonting. Det har till exempel blivit många slottsbröllop som varit precis som vanliga vigslar, säger Therese.
Att sättet att gifta sig på skulle vara ett val mellan det kristna och det otraditionella är alltså inte sant.
Personligt utformad vigsel i kyrkan – visst går det bra!
Ett vanligt argument för borgerlig vigsel är att det finns mer plats för egen utformning än vad det finns vid kyrklig vigsel. Detta är inte riktigt sant.
Xiomara Lysti är lärare på pastoralinstitutet och hon berättar att det finns stora möjligheter för en personlig utformning även vid en kyrklig vigselceremoni.
– Det går absolut att sätta sin egen prägel på ceremonin, säger Xiomara.
Inga särskilda krav på klädsel vid vigsel i kyrkan
En annan myt är den om kyrkans klädkoder. Som att det till exempel skulle finnas ett krav på lång vit bröllopsklänning med täckta axlar.
– Det finns ingen teologi bakom att ha en vit klänning. Det viktigaste är att paret väljer det som de känner för och genom det präglar vigseln på sitt eget sätt, säger Xiomara.
Till och med vigslar med olika teman går att ordna i kyrkan.
– Jag har haft en vigsel där paret hade medeltida kläder. Det är en högtid och det är viktigt att paret gör det till det de vill göra, säger Xiomara.