Bråkar ni om småsaker? Lär er bråka bättre

Ryker ni ihop då och då och bråkar om småsaker? Det trots att ni älskar varandra mer än allt annat? Bra! Att gräla rejält mellan varven är nyttigt. Så här bråkar ni bättre!

Text: Marika Smith Foto: Unsplash

Här är fyra enkla grundregler för gräl i relationen och när ni bråkar om småsaker.

Undvik inte konflikter – de är vägen framåt!

Vissa par sätter en ära i att de aldrig bråkar. Inte ens att de bråkar om småsaker. Man kanske tänker att ju mindre bråk, desto mer tid att ha det bra tillsammans. Och så klart finns det inget självändamål i att bråka ofta.

Men det gäller att bråka rätt och att inte ducka för problem som uppstår. De tenderar nämligen att växa sig större om man inte hanterar dem i tid. Par som bråkar på ett konstruktivt sätt har tio gånger högre chans att få en lycklig relation än de som sopar konflikter under mattan.

Och varje gång man löser ett problem tillsammans på ett respektfullt sätt blir relationen starkare och tryggare.

Bråka på riktigt och skippa att bråka om småsaker

Att bråka om småsaker och att tjafsa i vardagen är en lågintensiv aggressivitet som äter sig in i förtroendet och ömheten.

Det känns tryggare att agera med surhet, irritation eller kritik än att visa att man känner sig sårad. Så därför tenderar vi att ta till gnäll och tjafs för att skydda oss från jobbiga känslor.

Bestäm er för att sluta med det, att ingen får kritisera den andras beteende utan att beskriva vad det är för känsla det väcker i en själv. Då får partnern chans att tala direkt till den känslan istället för att försvara sig mot kritik.

Par som bråkar om småsaker

Se till att båda känner sig sedda, hörda och respekterade

Bråk som urartar från en struntsak till kastade tallrikar beror nästan alltid på att en eller båda parter känner sig osedda. Relationer går ut på att få känna sig lyssnad på och respekterad, och när vi inte får det blir det omöjligt att ta in den andres perspektiv.

Bryt mönstret genom att alltid lyssna aktivt i konflikter, även när du känner dig sårad eller tycker att du har solklart rätt. Varför säger och känner din partner som hen gör? Var finns logiken ur hens perspektiv? Om du kan förstå hur en tänker kan ni hitta en gemensam lösning.

Det är vi mot problemet, inte vi mot varandra

I konflikter som kräver att ni tar större beslut tillsammans är det viktigt att hela tiden ha ett vi-fokus. Det är problemet som är problemet, inte din partner.

Det är i er förmåga att samarbeta som lösningen finns. När man känner sig behandlad som en lagkamrat istället för en motspelare blir det mycket lättare att tänka smart kring en svår situation.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: